РЕКЛАМА

Авариите са заради старите тръби, за подмяната трябват много пари

Все още не е намерено мястото на теча на авариралия магистрален водопровод по бул. „Цар Борис Трети Обединител“ до хотел „Тримонциум“, съобщи инж. Динко Господинов, експерт от дружество „ВиК“-Пловдив

СнимкаПред Радио Пловдив той обясни, че се разкопава на две места около паркинга на хотела, но откриването на теча е трудно. Затова е невъзможно точното ангажиране с прогноза кога аварията ще бъде отстранена. Надеждата ми е, че до към 19 – 20 часа ще се справим, каза Динко Господинов. Това е втора авария в този участък на централния булевард само за последните часове, призна експертът. По думите му, пробивите се дължат на износването на материала - етернитовите тръби са на 60 – 70 години, затова гумените уплътнителни пръстени (муфи) по магистралния водопровод започват да пропускат.През 2012-та година при последното преасфалтиране на отсечката на бул. "Цар Борис Трети Обединител" от Тунела до Сточна гара не са сменяни водопроводни тръби, тъй като тогава не е имало течове, обясни Динко Господинов. Припомням, преди пет години големите булеварди в Пловдив бяха преасфалтирани с близо 6 милиона лева от бюджета на общината, осигурени от 13-те млн.лв. от приемането на софийските бали боклук.

През 2007-ма година Европейската банка за възстановяване и развитие отпусна заем от 11 милиона евро на „ВИК“-Пловдив за  подмяна на амортизираната водопроводна мрежа в града. Парите са усвоени изцяло и е сменена около 12 километра мрежа, а цялата водопроводна мрежа на Пловдив е близо 600 километра, посочи Господинов. Според него е необходима цялостна подмяна на водопроводната мрежа на Пловдив, но това е твърде скъпо и почти невъзмонжно на този етап.

Има проект за цялостна подмяна на магистралния водопровод по бул. „Цар Борис Трети Обединител“ в този проблемен участък от Тримонциум до Сточна гара, съобщи Динко Господинов. По думите му, не е планирано обаче кога ще стане това, не се знае и колко ще струва.

Снимка
Още от категорията

Българското образование се нуждае от вдъхновение

Това е най-светлият ден в годината може би за нас, българите, защото го свързваме със словото и със светлината. И тъй като наистина  светът, животът, човеците са започнали в Словото, вероятно и ние имаме усещането, че сме част от тази митология.  А какво е личното ми усещане за празника - малко раздвоено,  защото едновременно чествайки митологиите..

публикувано на 24.05.18 в 13:19

Изкуството на превода - смисъл се улавя с много четене

Един текст, когато се чете, той трябва да се чете с разбиране. В редакторската си работа през годините много често съм се  сблъсквала с това, че хората четат повърхностно.  Специално преводачът трябва да  обръща внимание на всяка една дума, на това, което е искал да каже авторът,  неговия подтекст, да се чете и между линиите, а не да се  спира..

публикувано на 24.05.18 в 12:18

Дългът на учителя е изпитание, кръст, който носим

Като всеки човек,  за мене е  много ценно трудът ми да бъде оценен. Никой от нас не е самотен остров и разбира се, е окриляващо за всеки  творец, когато общността потвърди по някакъв начин смислеността на това, което е направил. Винаги много съм обичала празника, но този 24 май през 2018-та година за мене е специално издание, заяви носителката на..

публикувано на 24.05.18 в 11:16

Да рисуваш с микроорганизми е вдъхновяващо

Когато стане въпрос за изкуство, бактериите и плесените не са първото нещо, за което се сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено привлекателната тема в изложбата „Агар Арт“. Тя ще се проведе между 1 юни и 1 юли тази година в Регионалния природонаучен музей – Пловдив и включва 40 творби от микроорганизми...

публикувано на 23.05.18 в 14:55

След изпитите на малки и големи - радост и разочарование

Над 5000 зрелостници в Пловдив и областта днес държаха втората задължителна матура и още толкова седмокласници решаваха задачи на външното оценяване, което доведе до страсти и вълнения сред хиляди родители. Ще започнем от зрелостниците, избрали за втори изпит математиката. Те оцениха своя изпит като по-трудно ниво спрямо предходната година...

публикувано на 23.05.18 в 14:26

Ден преди GDPR да влезе в сила, ние сме частично подготвени

Христо Нихризов е лице от екипа на фондация "Право и интернет"- една от организациите, които консултират бизнеса за въвеждането на новия регламент за защита на личните данни. Ден, преди GDPR да влезе в сила, българското законодателство все още не е синхронизирано за този стандарт. Надеждите са Законът за личните данни да се ремонтира до края на..

публикувано на 23.05.18 в 11:28

Показваме пред Русия комплекси и историческо малодушие

Да се говори за рестарт на отношенията между България и Русия е подвеждащо, каза в предаването "Точно днес" политологът Деян Кюранов. От една страна не се казва какво се рестартира, а от друга разговорите нямат адекватно на формата си съдържание.  Според него посещението на президента Румен Радев и срещата му с Владимир Путин показва комплексирана..

публикувано на 23.05.18 в 10:28