Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет години с „Великите европейци" - пъзелът се подрежда

| обновено на 29.09.17 в 10:01

На 3 октомври от 18 часа в първо студио на Радио Пловдив ще се проведе среща с екипа на предаването „Великите европейци” по повод петата година от неговото начало.

Входът е свободен, въпросите са желателни, предвидените изненади за публиката – приятни.

Както се казва в някои по-артистични среди - цветя и бонбони не пием.

Благодаря и добре дошли!

Пламен Асенов


Какво е общото между Платон, Свети Августин Блажени, Данте Алигиери, Жана д Арк, Волфганг Амадеус Моцарт и Вацлав Хавел?

Нищо, освен че са деца на общия ни континент Европа, че с мисъл, слово или дело допринасят за развитието на европейския дух и възхода на човешката цивилизация.

Светът знае и помни не просто имената на тези велики хора. Светът, дори светът на глупаците, независимо съзнателно или не, носи в себе си тяхната стойност, тяхното качество. Без ненатрапчивото им, но постоянно присъствие, модерното общество не би имало компютри и интернет, космически кораби и квантова физика, не би разгадало човешкия геном и не би продължавало да дълбае пластовете божествена същност.

Ако приемем, че сме пеперуда, те са прашецът по крилете ни.

И, да, другото общо между тях е, че са - или предстои да станат, част от поредицата „Великите европейци”, реализирана в Радио Пловдив. Тя звучи също в предаването „По първи петли” на програма „Хоризонт” на БНР, както и в програмата на радио SBS, Мелбърн, за българската общност в Австралия.

„Великите европейци” е уникална в историята на българската журналистика и е плод на идеята, че на България ѝ трябва не втора епоха на Възраждане, както смятат някои, а първа епоха на Просвещение – особено по отношение на нашето голямо, но недобре познато европейско семейство.

Дотук, за пет години, в поредицата са представени над 250 радио портрета. През декември 2014 година тя получи годишната награда на Съюза на българските журналисти в раздела „Електронни медии – радио”, номинирана е за наградата „Сирак Скитник” на БНР.

През 2015 излезе и първа част от книгата „Великите европейци”, финансирана от КЦМ – Пловдив и Радио Пловдив. Освен адаптираните текстове, тя включва богат илюстративен материал и е впечатляваща като издателски продукт с артистичния графичен дизайн на художника Александър Гьошев.   

Честно казано, не вярвам, че минаха цели пет години от старта на „Великите европейци”!

От друга страна – не вярвам, че минаха само пет години. Имам чувството, че покрай всекидневните ми срещи със страстите и величията на тези изумителни хора, преживях още поне три живота, които допълниха трите ми досегашни.  

Най-красивото нещо, което ми се случва всеки ден покрай подготовката на поредния текст от „Великите европейци”, е, че за мен Европа, нейната история, култура, наука, политика, религия, общност и противоречия, величия и падения, се разгръщат вече не просто като голямо ветрило, както ми изглеждаше отначало.

Много повече е. Пред очите ми се подрежда огромен пъзел, чиито сегменти са сякаш живи и се движат, започват сами да търсят мястото си, да се напасват един към друг, да си сътрудничат или заговорничат един срещу друг в представянето на по-ясна и пълна картина на общия ни континент.

Пъзелът е безкраен, но целта не е да се нареди, а да се нарежда. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Художникът Цветелина Велкова

Цветелина Велкова показва "Цвят и сянка" в Радио Пловдив

Изложбата “ Цвят и Сянка ” на Цветелина Велкова ще бъде открита  на 18 март от 18.30 часа в Културния център на Радио Пловдив.  Експозицията показва разнообразие от графични и живописни творби, включително пейзажи, фигурални композиции и натюрморти. Те се излагат за първи път пред публика. Председателят на Дружеството на пловдивските..

обновено на 18.03.24 в 06:14

Книга за богатството представят в Първо студио на Радио Пловдив

„Богатството ни приляга“ е първата книга на Аида Марковска, холистичен и родов терапевт и Ваня Кънева, магистър психолог, която практикува в областта на взаимодействието между човека и средата. Тя е плод на техния дългогодишен и съвместен труд, и приятелство. На 14-и март, от 18.30 часа, в Първо студио на радио Пловдив ще разберете повече..

обновено на 11.03.24 в 12:26

Премиера на "Смирено" на Петър Краевски в Първо студио на Радио Пловдив

Новата стихосбирка на Петър Краевски, озаглавена „Смирено“, ще бъде представена в Първо студио на Радио Пловдив на 15 февруари от 18.00 часа. Новата книга излезе в края на 2023 г. от "Жанет 45". Корицата и илюстрациите са на Иван Краевски.  „Смирено“  съдържа над 65 стихотворения, бял стих, с добре овладяна ритмика, както и няколко текста в..

обновено на 15.02.24 в 06:57

13 февруари - Световен ден на радиото

По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Общото събрание на ООН през 2012 година, 13-и февруари е обявен за Световен ден на радиото. Денят е избран неслучайно - рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е именно 13 февруари - през 1946 година. 13-тото издание на празника на радиото през 2024-а година е специално, като..

публикувано на 13.02.24 в 07:57

"Велин Рок Блок" празнува своя 1500 брой в ефир

Най- дълголетното предаване за рок музика в българския радиоефир „Велин Рок Блок” ще празнува наживо на 30 януари. Празничното издание ще е четиричасово и рок маратонът ще започне, както обикновено, в 20 часа, но ще продължи още два екстра часа - до полунощ! Водещият проф. Велин Станев е поканил много и различни събеседници – личности,..

обновено на 30.01.24 в 06:22