Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6000 зрители аплодираха „Сцена на кръстопът“

Спектакълът „Мнимият болен“ на Народен театър „Иван Вазов“ закри фестивала „Сцена на кръстопът“.  Големият български актьор Георги Мамалев отпразнува 65-годишнината си с публиката на най-големия есенен театрален форум у нас и не пропусна да сподели, че Пловдив е много специален за него.

Служил съм тук. Помня времето в ДНА. Тук бе премиерата и на първия ми филм. Прожектираха го в кино „Балкан“, а аз заедно с приятелите ми войници – облечени в униформите си, го изгледахме в салона. Когато ме разпознаха, хората започнаха да ме хвърлят във въздуха, разказа Мамалев и прегърна от сцената всички зрители, изправили се на крака, за да го аплодират.

След заслужения поклон на публиката към един от любимите български актьори, на сцената излязоха директорът на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев и заместник-кметът с ресор „Култура и туризъм“ инж. Александър Държиков. Двамата закриха 21-вото издание на „Сцена на кръстопът“ с обещание зрителите да получат още повече театър догодина.

Благодарим на публиката за интереса, благодарим на Община Пловдив и Министерството на културата за финансовото рамо и на щедрата подкрепа на меценатите. Очакваме ви догодина пак, каза Кръстю Кръстев. Инж. Държиков допълни:

Всичко хубаво има своя край. Пловдив бе театрална столица на България тези две седмици. Благодарим на публиката, спонсорите и на чудесните актьори, които гледахме. Кръстев оповести пред пълния до краен предел салон, че тази година „Сцена на кръстопът“ е отличила доц. инж. д-р Никола Добрев със специалния приз на форума за принос към театралното изкуство.

6000 зрители аплодираха представленията, селекционирани от екипа на бащата на фестивала проф. Стефан Данаилов. Те бяха представени от трупи от цяла България. Форумът посрещна и чужди гости. През 14-те дни имаше и богата програма от съпътстващи събития с премиери на книги и спектакли, със специални вечери, посветени на големите имена в българския театър Юлия Огнянова и Константин Илиев.


Снимка



Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36

Спомен за незабравимия Апостол Карамитев

Непубликувани факти от живота и творчеството на големия български актьор Апостол Карамитев събира книгата „Рицарят на Доброто“ с автори изкуствоведа Олга Маркова и сина на актьора Момчил Карамитев. Тя ще бъде представена в „Петното на Роршах“. В основата на книгата са разказите на Момчил Карамитев за нещата, за които са си говорили двамата с..

обновено на 24.04.24 в 08:55

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

публикувано на 24.04.24 в 07:21

Студентска изложба "Графичен дизайн" в НХГ „Цанко Лавренов“

В Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще се открие представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, Вeликотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий“.  В експозицията са представени учебни проекти на..

публикувано на 24.04.24 в 06:32

Генчо Накев с нова изложба в галерия "Аспект"

В навечерието на светлите великденски празници своята осма самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя Генчо Накев.   Настоящата експозиция се състои от 17 платна, обединени от афинитета на художника към абстрактното, изработени в специфична живописна колажна техника. Те са рисувани през последните две години и са разнообразни по формат,..

публикувано на 24.04.24 в 06:27