РЕКЛАМА

Спомняме Радой Ралин с "Изпята поезия" на програма "Христо Ботев" в Радио Пловдив

| обновено на 12.10.17 в 11:39

Музикално - поетичният спектакъл на програма "Христо Ботев" на БНР "Изпята поезия", посветен на 95- тата годишнина от рождението на Радой Ралин, ще гостува в Първо студио на Радио Пловдив на 13 октомври, петък от 18.00 часа.

Продукцията е на програма "Христо Ботев" на БНР, като музиката е на Кирил Калев, а стиховете на Радой Ралин. В спектакъла участват още Кин Стоянов, публицист, писател и син на Радой Ралин, младата актриса Микаела Стоименова и музиканта Михаил Шишков /пиано/.

Стиховете на Радой Ралин ще звучат в Първо студио на Радио Пловдив не само в изпълнение на Микаела Стоименова, ще бъде чут и гласа на самия поет, съхранен в записи от Златния фонд на БНР, а Кин Стоянов ще разкаже и спомени за своя баща.

"Изпята поезия" е спектакъл, който отдава почит на една от най-ярките и знакови фигури на българската интелигенция в продължение на десетилетия - Радой Ралин. 

Писател, поет и сценарист, пародиращ и окарикатуряващ, се не само с творчеството, но и с публичното си поведение комунистическата власт, Радой Ралин казваше с езоповски език истини, нелицеприятни за нея. Неговите епиграми, стихове и стихосбирки бяха забранявани, изземани и изгаряни, но това единствено ги правеше по-търсени и популярни, за сметка на тези, срещу които беше насочена и сатирата му.

Затова и Радой Ралин е познат повече като сатирик и „смутител на реда” и по-малко като истински талантлив лирик. Именно тази част от неговото творчество ще ни припомни и покаже музикално - поетичния спектакъл "Изпята поезия".

Заповядайте. Входът е свободен!

Снимка


                          Безизходни дни

                            Радой Ралин

Омръзнаха ми тези сиви вечери, 
омръзна ми еднаквият живот.
Пред мене като символ са изпречени
два клона на изсъхнало дърво.

Зад тях се гушат сгърбените фигури
на хижите с олющени стени
и сякаш арестанти във вериги
се нижат бавно тъжните ни дни.

Понякога не мога да изтрая,
извръщам взор от изгледа унил
и почвам поетично да роптая,
че всеки се е вече примирил.

Едва докоснал скритата тетрадка,
и в пръстите ми ритъмът тупти,
тъгата ми тогава става сладка
и съчинявам толкова мечти.

Омръзнаха ми вечерите сиви!
Омръзнаха ми дните без борба.
Загиваме. В музея спи ръждива
на Чинтулов юнашката тръба.

1941

      


Още от категорията

"2 Mеn Orchestra" с концерт и изложба в Радио Пловдив

С концерт и и изложба на "2 Mеn Orchestra" в Първо студио на Радио Пловдив започва новият сезон на  „Камерна сцена Пловдив“.  "2 Mеn Orchestra"  е новият проект на двама "екзотични" музиканти: Николай Иванов- ОМ - клавишни, китара, вокал, флейти, композиции, и младия Петър Йорданов- БЪНИ от група "Оратница" - всевъзможни ударни инструменти...

публикувано на 16.02.18 в 10:40

Инна Пелева представя новата си книга в Първо студио на Радио Пловдив

Проф. Инна Пелева ще представи своята книга "Георги Марков. Снимки с познати" в Първо студио на Радио Пловдив на 12 февруари 2018г.  от 18.00 часа. Премиерата е част от инициативата на издателите на списание "Страница", наречена "Автори представят своите книги". "Георги Марков. Снимки с познати" е изследване на литературата и средата в България по..

публикувано на 05.02.18 в 10:30

Музикалните редактори в БНР са призьорите на годишните награди "Сирак Скитник"

Музикалните редактори на Българското национално радио получиха голямата награда "Сирак Скитник" за 2017-а година за проявения висок професионализъм и отстояването на обществения престиж на Радиото.  В деня на 83-тия рожден ден на Радиото за 18-и път бяха връчени годишните награди на името на първия му директор - Сирак Скитник.  Генералният..

обновено на 26.01.18 в 13:36

Стефка Костадинова оглави "Пловдив спорт - Топ 50”

Великата Стефка Костадинова, чийто рекорд в скока на височина при жените от 209 см остава ненадминат и до днес, спечели класацията "Пловдив спорт - Топ 50". Председателят на БОК лично уважи награждаването в Първо студио на Радио Пловдив и получи наградата си от кмета на града Иван Тотев. На второ място остана легендата в кану-каяка Николай Бухалов -..

обновено на 25.01.18 в 10:39

Обявяваме класацията "Пловдивският спорт - Топ 50" в ефира на Радио Пловдив

През лятото на миналата година по идея на журналистите Нейко Дамянов, Илия Кисимов и нашия колега Диян Никифоров, стартира проект под егидата и със съдействието на Община Пловдив и Радио Пловдив във връзка с предстоящата 2019-та, когато град Пловдив ще бъде Европейска столица на културата: „Пловдивският спорт – топ 50”.  Екипът се обърна към 55..

обновено на 24.01.18 в 05:25

Елица Гигова показва своята "Зимна приказка" в Радио Пловдив

С изложбата „Зимна приказка“ на художничката Елица Гигова се открива новия сезон в Културен център на Радио Пловдив. Изложбата, чието откриване е на 23 януари, вторник, от 17.30 часа, включва 13 картини, свързани с Родопите.  Част от картините са рисувани в първите часове на 2018 година, заяви в интервю за Радио Пловдив Елица Гигова:..

обновено на 23.01.18 в 10:00

Честито Рождество Христово и Щастлива Нова година от Радио Пловдив

Радио Пловдив желае на всичките си слушатели, читатели и приятели Честито Рождество Христово и Щастлива Нова 2018-та година!  Бъдете здрави, щастливи, ведри и изпълнени с радост!  Новата 2018 година в Пловдив! Светли и уютни празници!

обновено на 01.01.18 в 08:37