РЕКЛАМА

Спомняме Радой Ралин с "Изпята поезия" на програма "Христо Ботев" в Радио Пловдив

| обновено на 12.10.17 в 11:39

Музикално - поетичният спектакъл на програма "Христо Ботев" на БНР "Изпята поезия", посветен на 95- тата годишнина от рождението на Радой Ралин, ще гостува в Първо студио на Радио Пловдив на 13 октомври, петък от 18.00 часа.

Продукцията е на програма "Христо Ботев" на БНР, като музиката е на Кирил Калев, а стиховете на Радой Ралин. В спектакъла участват още Кин Стоянов, публицист, писател и син на Радой Ралин, младата актриса Микаела Стоименова и музиканта Михаил Шишков /пиано/.

Стиховете на Радой Ралин ще звучат в Първо студио на Радио Пловдив не само в изпълнение на Микаела Стоименова, ще бъде чут и гласа на самия поет, съхранен в записи от Златния фонд на БНР, а Кин Стоянов ще разкаже и спомени за своя баща.

"Изпята поезия" е спектакъл, който отдава почит на една от най-ярките и знакови фигури на българската интелигенция в продължение на десетилетия - Радой Ралин. 

Писател, поет и сценарист, пародиращ и окарикатуряващ, се не само с творчеството, но и с публичното си поведение комунистическата власт, Радой Ралин казваше с езоповски език истини, нелицеприятни за нея. Неговите епиграми, стихове и стихосбирки бяха забранявани, изземани и изгаряни, но това единствено ги правеше по-търсени и популярни, за сметка на тези, срещу които беше насочена и сатирата му.

Затова и Радой Ралин е познат повече като сатирик и „смутител на реда” и по-малко като истински талантлив лирик. Именно тази част от неговото творчество ще ни припомни и покаже музикално - поетичния спектакъл "Изпята поезия".

Заповядайте. Входът е свободен!

Снимка


                          Безизходни дни

                            Радой Ралин

Омръзнаха ми тези сиви вечери, 
омръзна ми еднаквият живот.
Пред мене като символ са изпречени
два клона на изсъхнало дърво.

Зад тях се гушат сгърбените фигури
на хижите с олющени стени
и сякаш арестанти във вериги
се нижат бавно тъжните ни дни.

Понякога не мога да изтрая,
извръщам взор от изгледа унил
и почвам поетично да роптая,
че всеки се е вече примирил.

Едва докоснал скритата тетрадка,
и в пръстите ми ритъмът тупти,
тъгата ми тогава става сладка
и съчинявам толкова мечти.

Омръзнаха ми вечерите сиви!
Омръзнаха ми дните без борба.
Загиваме. В музея спи ръждива
на Чинтулов юнашката тръба.

1941

      


Още от категорията

Премиера на "Разговори със Светлозар Игов" в Първо студио на Радио Пловдив

Книгата на професор Антония Велкова-Гайдаржиева "Разговори със Светлозар Игов" ще бъде представена в Първо студио на Радио Пловдив на 12 декември от 17.30 часа. Книгата съдържа обширна анкета с един от най-изтъкнатите литературоведи и литературни историци и задълбочен портрет на фигурата на Светлозар Игов.  Произведението е резултат на дългогодишен..

публикувано на 11.12.17 в 10:58

Премиера на "Любовта на разведената жена" в Културния център на Радио Пловдив

Събка Дякова-Чехович ще представи втората си книга "Любовта на разведената жена" в Културния център на Радио Пловдив на 07 декември от 18 часа. Изданието е на "Жанет 45". Това е изповед за любовта, за брака, за мечтите и рухването им, за кухнята и секса, за изневярата, развода, депресията  и как тя преживява всичко това.  Една история, в..

обновено на 07.12.17 в 13:15

Борислав Йоцов закрива сезона на "Камерна сцена" в Първо студио на Радио Пловдив

"Моята музика, моят Пловдив" - така се нарича концертът, който  кларинетистът Борислав Йоцов и пианистката Огняна Соколова ще изнесат в Първо студио на Радио Пловдив на 29 ноември, сряда, от 19.00 часа. Това е и  заключителният 8-ми концерт от Сезон 2018  на форума "Камерна Сцена Пловдив" . Верен на своя стил, Борислав Йоцов не престава да изнася..

обновено на 29.11.17 в 08:28

Детелина Петрова представи книгата си "Аз - детето"

Книгата „Аз - детето в психотерапевтичното пространство на музикалната психодрама“ е насочена  към всички, които са загрижени за емоционалното израстване и психичното здраве  на децата и юношите – родители, учители, психолози, терапевти, социални работници, възпитатели…  Книгата ще бъде представена от автора - Детелина Петрова , на..

обновено на 25.11.17 в 10:27

Джефри Мур представя “Клубът на изчезналите видове“ в Радио Пловдив

„В изпълненият с мрачен хумор роман на Джефри Мур… има сюжетни обрати и насилие, достойни за сценарий на братя Коен. И нещо по-важно – романът демонстрира езикова изкусност, каквато се среща в творбите на Сол Белоу, Владимир Набоков и Дейвид Мичъл…“  -  Winnipeg Free Press Канадският писател Джефри Мур представя романа си “Клубът на изчезналите..

обновено на 23.11.17 в 06:14

Промотират книга-диск с интервюта за православието в Радио Пловдив

"Вярвам Господи, помогни на неверието ми" - така се нарича аудиодискът, който ще бъде представен в понеделник от 17.30 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Дискът, чието наименование идва от библейска притча, съдържа интервюта на журналиста Людмила Сугарева, посветени на православието. Всички тези интервюта са реализирани в нейното..

обновено на 20.11.17 в 07:25

"Спектрум" представя "The Sound of A Cappella" в Първо студио на Радио Пловдив

"The Sound of A Cappella"  така се нарича концертът, който вокалната група "Спектрум" ще изнесе в Първо студио на Радио Пловдив на 14 ноември, вторник, от 19.00 часа. Концертът е част от програмата на "Камерна сцена" - Пловдив. Група "Спектрум" е единствен по рода си български вокален ансамбъл, чийто репертоар съвместява поп и джаз в сложни..

обновено на 14.11.17 в 06:13