РЕКЛАМА

Спомняме Радой Ралин с "Изпята поезия" на програма "Христо Ботев" в Радио Пловдив

| обновено на 12.10.17 в 11:39

Музикално - поетичният спектакъл на програма "Христо Ботев" на БНР "Изпята поезия", посветен на 95- тата годишнина от рождението на Радой Ралин, ще гостува в Първо студио на Радио Пловдив на 13 октомври, петък от 18.00 часа.

Продукцията е на програма "Христо Ботев" на БНР, като музиката е на Кирил Калев, а стиховете на Радой Ралин. В спектакъла участват още Кин Стоянов, публицист, писател и син на Радой Ралин, младата актриса Микаела Стоименова и музиканта Михаил Шишков /пиано/.

Стиховете на Радой Ралин ще звучат в Първо студио на Радио Пловдив не само в изпълнение на Микаела Стоименова, ще бъде чут и гласа на самия поет, съхранен в записи от Златния фонд на БНР, а Кин Стоянов ще разкаже и спомени за своя баща.

"Изпята поезия" е спектакъл, който отдава почит на една от най-ярките и знакови фигури на българската интелигенция в продължение на десетилетия - Радой Ралин. 

Писател, поет и сценарист, пародиращ и окарикатуряващ, се не само с творчеството, но и с публичното си поведение комунистическата власт, Радой Ралин казваше с езоповски език истини, нелицеприятни за нея. Неговите епиграми, стихове и стихосбирки бяха забранявани, изземани и изгаряни, но това единствено ги правеше по-търсени и популярни, за сметка на тези, срещу които беше насочена и сатирата му.

Затова и Радой Ралин е познат повече като сатирик и „смутител на реда” и по-малко като истински талантлив лирик. Именно тази част от неговото творчество ще ни припомни и покаже музикално - поетичния спектакъл "Изпята поезия".

Заповядайте. Входът е свободен!

Снимка


                          Безизходни дни

                            Радой Ралин

Омръзнаха ми тези сиви вечери, 
омръзна ми еднаквият живот.
Пред мене като символ са изпречени
два клона на изсъхнало дърво.

Зад тях се гушат сгърбените фигури
на хижите с олющени стени
и сякаш арестанти във вериги
се нижат бавно тъжните ни дни.

Понякога не мога да изтрая,
извръщам взор от изгледа унил
и почвам поетично да роптая,
че всеки се е вече примирил.

Едва докоснал скритата тетрадка,
и в пръстите ми ритъмът тупти,
тъгата ми тогава става сладка
и съчинявам толкова мечти.

Омръзнаха ми вечерите сиви!
Омръзнаха ми дните без борба.
Загиваме. В музея спи ръждива
на Чинтулов юнашката тръба.

1941

      


Още от категорията

БНР - Радио Пловдив с награда от БЛС за реално отразяване на проблемите в здравеопазването

За реално отразяване на проблемите на здравната система Районата лекарска колегия - Пловдив удостои с грамота и плакет БНР - Радио Пловдив.  Председателят на съсловната организация д-р Георги Кръстев благодари на журналистите от обществената медия за обективните репортажи и съпричастността към проблемите на здравеопазването в града,..

публикувано на 19.10.17 в 14:58

Качествен джаз с Георги Дончев и Анка Гот в Първо студио на Радио Пловдив

Анка Гот и Георги Дончев ще представят своя музикален проект на 18 октомври, сряда, от 19.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив.  Концертът е част от афиша на " Камерна Сцена Пловдив" и се осъществява с  подкрепата на Община Пловдив. Георги Дончев е по знат на любителите на джаза като като дългогодишен участник в легендарния формат..

обновено на 18.10.17 в 05:47

„Неопренова молитва“ на Оркней Дамянов в Радио Пловдив

Книгата на Оркней Дамянов „Неопренова молитва“ ще бъде представена днес в Първо студио на Радио Пловдив.  Оркней е псевдоним на журналиста Нейко Дамянов, подписал стотици заглавия в пловдивските издания "Отечествен глас" и "Марица", както и в централния печат.  Автор е на документалната повест за алпиниста Христо Проданов "Не съм далече",..

публикувано на 10.10.17 в 07:05

Петър Ангелов гостува отново в Радио Пловдив

Изложба - абстрактна живопис открива в Културния център на Радио Пловдив художникът Петър Ангелов. Както и при предишното си представяне, авторът излага 12 платна с убеждението, че числото е сакрално и притежава особена сила.  Изложбата е посветена на неговата съпруга като подарък за половинвековния им съвместен живот.  Петър Ангелов е..

обновено на 06.10.17 в 05:46

"Кабарето под небето" в Културния център на Радио Пловдив

Романът на Йохан Девлетян "Кабарето под тепето" ще бъде представен в Културния център на Радио Пловдив на 5 октомври, четвъртък. Новата книга на Йохан Девлетян е издание на ИК "Жанет 45" и за нея ще говори литературният критик Здравко Дечев. Началото на срещата е в 18.00 часа в Първо студио. "Кабарето под небето" идва след  двата сборника с разкази..

обновено на 05.10.17 в 05:33

Пет години с „Великите европейци" - пъзелът се подрежда

На 3 октомври от 18 часа в първо студио на Радио Пловдив ще се проведе среща с екипа на предаването „Великите европейци” по повод петата година от неговото начало. Входът е свободен, въпросите са желателни, предвидените изненади за публиката – приятни. Както се казва в някои по-артистични среди - цветя и бонбони не пием...

обновено на 29.09.17 в 10:01

Тромпетистът Майкъл Моусман с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Световната звезда Майкъл Моусман ще открие есенното издание на осмия сезон на „Камерна сцена Пловдив“. Събитието е на 28 септември от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Майкъл Моусман е американски джаз и латино-джаз тромпетист, аранжор и директор на джаз отдела на колежа в Куинс, Ню Йорк. Той пристига в България по покана на Фондация Groove..

публикувано на 25.09.17 в 10:06