Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите стандарти ще подобрят финансите на малките училища

Диян Стаматов
Снимка: БГНЕС

Оптимист съм относно новия начин на финансиране на училищата, който предложи министър Красимир Вълчев.

Това заяви в интервю за Радио Пловдив Диян Стаматов, бивш заместник-образователен министър, а сега директор на столично училище.

Три са предлаганите стандарта, по които учебните заведения ще получават средства – за ученик, за група и за образователна институция.

Така ще се подобри финансирането на малките училища. Трите стандарта, които ще бъдат въведени от следващата учебна година, са нов по-позитивен начин за финансиране, заяви Диян Стаматов.

Той подчерта, че учителите в България са поставени в двете крайности.

Първите са от големи училища в страната - те имат много добро самочувствие за своя труд и увереност в бъдещето. Втората група са учителите, които работят в малките населени места – те имат липса на самочувствие, на увереност и липса на тотален оптимизъм. И много се радвам, че се прави първа стъпка за тази много голяма група учители, защото те биха могли да направят голям тласък за осъществяване на образователната реформа, заяви Стаматов.

Диян Стаматов е категоричен, че промяната на финансирането ще се отрази и на качеството на образованието.

За агресията в училище

Това е голям проблем за средното образование и за цялата страна. Няколко са стъпките, които всяко училище може да направи.  Те са базирани на един много стабилен анализ в училището, което ръководя, а също и анкета сред учениците. И се радвам, че тя съвпада с моето желание за много по-голям ред, организация и строгост при изпълнение на правилата в учебното заведение. Ред по отношение на влизането в час, излизането, спазването на дисциплината, санкционирането, когато не се спазват правилата, наличието на униформа, спазването на носенето на униформа. Друг важен момент, който е много необходим - постоянното включване в много нови извънкласни форми на учениците. И трети важен лост - наличието на психолози и педагогически съветници в училище. Усилията на един ръководител могат да бъдат увенчани с успех само и единствено, ако той целенасочено го търси, обясни Диян Стаматов.

Цялото интервю с Диян Стаматов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00