Доверието - голямата тема в пенсионната система

 В социалната политика трудно се случват чудеса, но може да бъде избран подход, който да удовлетворява сравнително всички пенсионери в България, а не само тези, които имат пенсии до 200 лв, заяви  бившият социален министър и вносител на предложенето в Парламента за промени в Кодекса за социално осигуряване  и преизчисляване на пенсиите д-р Хасан Адемов. 

Големият въпрос сега е, че в предизборната си кампания преди 5-6 месеца, всички партии, които сега са  в НС, а и извънпарламентарните   заявиха, че ще работят за осъвременяване на пенсиите.  Колегите от БСП  за България преди 2-3 месеца предложиха един вариант, с който искаха да осъвременят пенсиите с осигурителния доход за 2012 г, но управляващите го отхвърлиха.  От ПФ  също предложиха увеличение. Сега от ГЕРБ предлагат от следващата година увеличение с 3,9% на пенсиите, което означава на практика при средна пенсия от 340 лв, увеличение средно с 13-14 лв. 

Ние считаме за справедливо, че трябва да променим т.н. златно швейцарско правило, което означава 50% ръст на оригурителния доход и 50% ръст на инфлацията сега. Само че през последните години средният осигурителен доход е нараснал над  два пъти, и второ, очакваната  инфлация  е от порядъка на 1,2%. Това означава, че ако приемем формулата, записана в Кодекса за социално осигуряване, т.е.  50%  ръст на осигурителния доход  на 50%  /ръст на инфлацията/, стигаме до  тяхното предложение 3,9, което е около 13 лв средно увеличение. 

Ние предлагаме, понеже ръстът на осигурителния доход е изпреварващ, а това е благоприятно за осигурителната система, 75% от ръста на осигурителния доход да се отчита в модифицираната формула, известна като „швейцарско правило“. 25% пък да са за сметка на инфлацията, което при очакваните параметри за следващата година води до увеличение от 5,4%.  И нещо повече – тези 5,4% дават и увеличение на коефициента за прослужен стаж. Благоприятното отражение на този подход е, че осъвременяването  преминава през осигурителния принос на всеки един, а не през политическо решение, както бе при предложението на ПФ.

ДПС предлагаме промяна на златното швейцарско правило вместо 50 на 50%, съотношението да стане 75% на 25%.  Това не означава, че ще има промяна в осигурителните вноски, с изключение на това, което е заложено още от т.н. реформа „Калфин“ в Кодекса за социално осигуряване.  Тази година осигурителната вноска за фонд „пенсии“ беше увеличена с 1%, за догодина се предлага - с още 1%. Това обаче няма никакво отношение към промените, които сега предлагаме. Ние променяме съотношението в златното швейцарско правило, което  ще доведе до по-осезателно зачитане на ръста на осигурителния доход.

Надяваме се разумномислещите, които разбират за какво става въпрос, да подкрепят проекта. Разбира се, необходима е и политическа воля. Само с гласовете на ДПС  това няма как да се случи.

Голямата тема днес е за доверието в пенсионната система. Важното е в системата да има доверие и мотивация, по-малък сив сектор и осигуряване върху реалните доходи. 

Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Дано скандалът "Щрахе" отвори очите на избирателите

Директорът на българската секция на "Дойче веле" Александър Андреев обяви разкритията за корупционните схеми на бившия австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе като шанс на избирателите в Европа да прогледнат с кого си имат работа. А в лицето на националистите те си имат работа с  разгащени, вулгарни, лицемерни, хитри и в същото време глуповати..

публикувано на 20.05.19 в 16:08

Квесторите остават в своето училище, местят се учениците

В програма "Точно днес" разговор за целогодишната работа на преподавателите и за знанията на зрелостниците с началника на РУО-Пловдив  Иванка Киркова. Тази година   на 21 и 23 май са Държавните зрелостни изпити в 12 клас. 4662 зрелостници от областта ще се явяват на матурата по български език утре. 157 са недопуснатите заради невзети изпити,..

публикувано на 20.05.19 в 09:01

Биологът проф. Румен Младенов е кандидат за ректор на ПУ

Ден преди общото събрание на Пловдивския университет гост в студиото е единственият кандидат за нов ректор - проф.  Румен Младенов , биолог. Той представя визията за развитието на вуз-а в следващите пет години и как ще се надграждат база и цели. Привличане на чуждестранни студенти с програми на английски език, пазарно ориентирани магистърски..

публикувано на 20.05.19 в 07:55

Последната седмица преди вота ще покачи политическия тон

Последните две социологически проучвания, оповестени седмица преди изборите за ЕП, потвърждават паритета между водещите партии ГЕРБ и БСП. Новото е, че управляващите си връщат леката преднина след пораженията, които понесоха от „апартамент гейт“. Това стана благодарение на Бойко Борисов, който реагира адекватно на ситуацията като уволни..

обновено на 17.05.19 в 16:43

Многото сили в Костенец не водят до по-качествена работа

Костенец е блокиран от полицейски части в търсене на двойния убиец, а седмица преди изборите ДАНС търси офшорни сметки на политици по разпореждане на главния прокурор и след настояване на президента. Предстои ли поредният гейт? Акцията на МВР по издирването на заподозрения в двойно убийство Стоян Зайков действително е безпрецедентна. Не си..

публикувано на 17.05.19 в 16:08