Доверието - голямата тема в пенсионната система

 В социалната политика трудно се случват чудеса, но може да бъде избран подход, който да удовлетворява сравнително всички пенсионери в България, а не само тези, които имат пенсии до 200 лв, заяви  бившият социален министър и вносител на предложенето в Парламента за промени в Кодекса за социално осигуряване  и преизчисляване на пенсиите д-р Хасан Адемов. 

Големият въпрос сега е, че в предизборната си кампания преди 5-6 месеца, всички партии, които сега са  в НС, а и извънпарламентарните   заявиха, че ще работят за осъвременяване на пенсиите.  Колегите от БСП  за България преди 2-3 месеца предложиха един вариант, с който искаха да осъвременят пенсиите с осигурителния доход за 2012 г, но управляващите го отхвърлиха.  От ПФ  също предложиха увеличение. Сега от ГЕРБ предлагат от следващата година увеличение с 3,9% на пенсиите, което означава на практика при средна пенсия от 340 лв, увеличение средно с 13-14 лв. 

Ние считаме за справедливо, че трябва да променим т.н. златно швейцарско правило, което означава 50% ръст на оригурителния доход и 50% ръст на инфлацията сега. Само че през последните години средният осигурителен доход е нараснал над  два пъти, и второ, очакваната  инфлация  е от порядъка на 1,2%. Това означава, че ако приемем формулата, записана в Кодекса за социално осигуряване, т.е.  50%  ръст на осигурителния доход  на 50%  /ръст на инфлацията/, стигаме до  тяхното предложение 3,9, което е около 13 лв средно увеличение. 

Ние предлагаме, понеже ръстът на осигурителния доход е изпреварващ, а това е благоприятно за осигурителната система, 75% от ръста на осигурителния доход да се отчита в модифицираната формула, известна като „швейцарско правило“. 25% пък да са за сметка на инфлацията, което при очакваните параметри за следващата година води до увеличение от 5,4%.  И нещо повече – тези 5,4% дават и увеличение на коефициента за прослужен стаж. Благоприятното отражение на този подход е, че осъвременяването  преминава през осигурителния принос на всеки един, а не през политическо решение, както бе при предложението на ПФ.

ДПС предлагаме промяна на златното швейцарско правило вместо 50 на 50%, съотношението да стане 75% на 25%.  Това не означава, че ще има промяна в осигурителните вноски, с изключение на това, което е заложено още от т.н. реформа „Калфин“ в Кодекса за социално осигуряване.  Тази година осигурителната вноска за фонд „пенсии“ беше увеличена с 1%, за догодина се предлага - с още 1%. Това обаче няма никакво отношение към промените, които сега предлагаме. Ние променяме съотношението в златното швейцарско правило, което  ще доведе до по-осезателно зачитане на ръста на осигурителния доход.

Надяваме се разумномислещите, които разбират за какво става въпрос, да подкрепят проекта. Разбира се, необходима е и политическа воля. Само с гласовете на ДПС  това няма как да се случи.

Голямата тема днес е за доверието в пенсионната система. Важното е в системата да има доверие и мотивация, по-малък сив сектор и осигуряване върху реалните доходи. 

Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Притеснително е, че атаката в НАП става политически въпрос

Притеснително е, че въпросът с хакерската атака в НАП излиза извън правната сфера и отива към политика, каза пред Радио Пловдив експертът по сигурност Йордан Божилов. Притеснителното е също, че този случай излезе в медиите и там едва ли не всички съпричастни към него се състезават. По думите му атаката може да има огромни последици за гражданите, за..

публикувано на 23.07.19 в 14:47

Чудовищно трудно ще е за новия кмет след модела "Тотев"

За мен подкрепата на ВМРО за кандидатурата ми за кмет на Пловдив беше изненадваща от една страна, но от друга тази подкрепа в дългосрочен план беше и очаквана, заяви в интервю за Радио Пловдив депутатът от ОП Славчо Атанасов, който ще е един от кандидатите за кмет на Пловдив.  А з винаги съм бил част от патриотичното пространство и напълно..

публикувано на 23.07.19 в 14:37

Пловдивчани: доволни сме, но искаме нещо ново

Наблюденията ни върху политическите нагласи на избирателите в Пловдив подчертават парадоксална ситуация или поне доста противоречива, определи социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Пловдивчани харесват своя град, нещо, което знаем, че не е типично за голяма част от българските градове, харесват града си, харесват начина, по който се..

публикувано на 23.07.19 в 11:51

На местните избори в Пловдив сигурен е само балотажът

Умората от управлението е факт, но и вътрешно- партийната интрига има своята роля в отказа на Иван Тотев да се бори за трети кметски мандат в Пловдив, коментираха журналистите  Ваня Драганова и Любомир Минчев . Сложните отношения между Тотев и Бойко Борисов са известни оттдавна и след оттеглянето на Цветанов от ГЕРБ - оттеглянето на сегашния кмет..

публикувано на 23.07.19 в 11:19

Изборите стават интересни, очакваме асата и валетата

В коментар на новината за оттеглянето на Иван Тотев от кметската надпревара журналистът от сайта "Под тепето" Иво Дернев обяви, че в нея липсва изненада. В последните няколко месеца усилено се говореше, че ГЕРБ ще заложат на друга карта, а не на Иван Тотев.  Факт е вътрешно -партийното напрежение около сегашния кмет, което датира още от..

публикувано на 22.07.19 в 15:55