Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверието - голямата тема в пенсионната система

 В социалната политика трудно се случват чудеса, но може да бъде избран подход, който да удовлетворява сравнително всички пенсионери в България, а не само тези, които имат пенсии до 200 лв, заяви  бившият социален министър и вносител на предложенето в Парламента за промени в Кодекса за социално осигуряване  и преизчисляване на пенсиите д-р Хасан Адемов. 

Големият въпрос сега е, че в предизборната си кампания преди 5-6 месеца, всички партии, които сега са  в НС, а и извънпарламентарните   заявиха, че ще работят за осъвременяване на пенсиите.  Колегите от БСП  за България преди 2-3 месеца предложиха един вариант, с който искаха да осъвременят пенсиите с осигурителния доход за 2012 г, но управляващите го отхвърлиха.  От ПФ  също предложиха увеличение. Сега от ГЕРБ предлагат от следващата година увеличение с 3,9% на пенсиите, което означава на практика при средна пенсия от 340 лв, увеличение средно с 13-14 лв. 

Ние считаме за справедливо, че трябва да променим т.н. златно швейцарско правило, което означава 50% ръст на оригурителния доход и 50% ръст на инфлацията сега. Само че през последните години средният осигурителен доход е нараснал над  два пъти, и второ, очакваната  инфлация  е от порядъка на 1,2%. Това означава, че ако приемем формулата, записана в Кодекса за социално осигуряване, т.е.  50%  ръст на осигурителния доход  на 50%  /ръст на инфлацията/, стигаме до  тяхното предложение 3,9, което е около 13 лв средно увеличение. 

Ние предлагаме, понеже ръстът на осигурителния доход е изпреварващ, а това е благоприятно за осигурителната система, 75% от ръста на осигурителния доход да се отчита в модифицираната формула, известна като „швейцарско правило“. 25% пък да са за сметка на инфлацията, което при очакваните параметри за следващата година води до увеличение от 5,4%.  И нещо повече – тези 5,4% дават и увеличение на коефициента за прослужен стаж. Благоприятното отражение на този подход е, че осъвременяването  преминава през осигурителния принос на всеки един, а не през политическо решение, както бе при предложението на ПФ.

ДПС предлагаме промяна на златното швейцарско правило вместо 50 на 50%, съотношението да стане 75% на 25%.  Това не означава, че ще има промяна в осигурителните вноски, с изключение на това, което е заложено още от т.н. реформа „Калфин“ в Кодекса за социално осигуряване.  Тази година осигурителната вноска за фонд „пенсии“ беше увеличена с 1%, за догодина се предлага - с още 1%. Това обаче няма никакво отношение към промените, които сега предлагаме. Ние променяме съотношението в златното швейцарско правило, което  ще доведе до по-осезателно зачитане на ръста на осигурителния доход.

Надяваме се разумномислещите, които разбират за какво става въпрос, да подкрепят проекта. Разбира се, необходима е и политическа воля. Само с гласовете на ДПС  това няма как да се случи.

Голямата тема днес е за доверието в пенсионната система. Важното е в системата да има доверие и мотивация, по-малък сив сектор и осигуряване върху реалните доходи. 

Повече чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство ще има, министрите на ГЕРБ са експерти

Правителство ще има, въпросът е в какъв състав ще бъде то. Вижда се, че преговорите в предишните дни не са били достатъчно ефективни. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов след връчването на първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС. Според него имената, които изтекоха за предложени министри от страна на ГЕРБ – Деница..

публикувано на 18.03.24 в 16:13

Битката в сглобката е за реалната власт и ще се води още седмица

Политологът Явор Сидеров коментира пред Радио Пловдив, че липсата на проектоправителство на този етап е резултат на сагата с неподписаното,  неуважено и непопулярно коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още преди девет месеца. "Ако ясно бяха разписани правилата за ротация, ако се спазваха и уважаваха, сега нямаше да ги има тези циркове...

публикувано на 18.03.24 в 15:48
Манол Генов, депутат от БСП

Категорично ще сме против кабинет начело с Мария Габриел

Мария Габриел получи папката с първия мандат, но окончателно дали ще имаме правителство ще стане ясно утре по обяд. Междувременно неофициално изтече списъка с министри, като нови са общо 7 имена (6 от ГЕРБ и 1 от ПП-ДБ). За политическите игри търсим коментара на пловдивския депутат от БСП  Манол Генов , малко след като партията даде брифинг. Генов..

публикувано на 18.03.24 в 15:31

След победата на изборите Путин ще "втвърди" политиката си

Никой не се е съмнявал в победата на Владимир Путин. Тя беше заложена предварително, като бяха внимателно отстранени всички по-рискови кандидати. Накрая останаха такива, които са близки до линията на Кремъл и бяха във властта. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив журналистът Валерий Тодоров , който бе и дългогодишен..

публикувано на 18.03.24 в 13:17
Христо Панчугов

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пренатегнаха и счупиха сглобката

Пореден опит за извиване на ръце и политически шантаж, така политологът Христо Панчугов определи позициите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ часове преди връчването на мандата.  "Това води до усещането, че ситуацията е отвъд постигането на споразумение и въпросът не е в направените, а в ненаправените отстъпки", посочи анализаторът. Липсват достатъчно..

публикувано на 18.03.24 в 10:14