Доверието - голямата тема в пенсионната система

 В социалната политика трудно се случват чудеса, но може да бъде избран подход, който да удовлетворява сравнително всички пенсионери в България, а не само тези, които имат пенсии до 200 лв, заяви  бившият социален министър и вносител на предложенето в Парламента за промени в Кодекса за социално осигуряване  и преизчисляване на пенсиите д-р Хасан Адемов. 

Големият въпрос сега е, че в предизборната си кампания преди 5-6 месеца, всички партии, които сега са  в НС, а и извънпарламентарните   заявиха, че ще работят за осъвременяване на пенсиите.  Колегите от БСП  за България преди 2-3 месеца предложиха един вариант, с който искаха да осъвременят пенсиите с осигурителния доход за 2012 г, но управляващите го отхвърлиха.  От ПФ  също предложиха увеличение. Сега от ГЕРБ предлагат от следващата година увеличение с 3,9% на пенсиите, което означава на практика при средна пенсия от 340 лв, увеличение средно с 13-14 лв. 

Ние считаме за справедливо, че трябва да променим т.н. златно швейцарско правило, което означава 50% ръст на оригурителния доход и 50% ръст на инфлацията сега. Само че през последните години средният осигурителен доход е нараснал над  два пъти, и второ, очакваната  инфлация  е от порядъка на 1,2%. Това означава, че ако приемем формулата, записана в Кодекса за социално осигуряване, т.е.  50%  ръст на осигурителния доход  на 50%  /ръст на инфлацията/, стигаме до  тяхното предложение 3,9, което е около 13 лв средно увеличение. 

Ние предлагаме, понеже ръстът на осигурителния доход е изпреварващ, а това е благоприятно за осигурителната система, 75% от ръста на осигурителния доход да се отчита в модифицираната формула, известна като „швейцарско правило“. 25% пък да са за сметка на инфлацията, което при очакваните параметри за следващата година води до увеличение от 5,4%.  И нещо повече – тези 5,4% дават и увеличение на коефициента за прослужен стаж. Благоприятното отражение на този подход е, че осъвременяването  преминава през осигурителния принос на всеки един, а не през политическо решение, както бе при предложението на ПФ.

ДПС предлагаме промяна на златното швейцарско правило вместо 50 на 50%, съотношението да стане 75% на 25%.  Това не означава, че ще има промяна в осигурителните вноски, с изключение на това, което е заложено още от т.н. реформа „Калфин“ в Кодекса за социално осигуряване.  Тази година осигурителната вноска за фонд „пенсии“ беше увеличена с 1%, за догодина се предлага - с още 1%. Това обаче няма никакво отношение към промените, които сега предлагаме. Ние променяме съотношението в златното швейцарско правило, което  ще доведе до по-осезателно зачитане на ръста на осигурителния доход.

Надяваме се разумномислещите, които разбират за какво става въпрос, да подкрепят проекта. Разбира се, необходима е и политическа воля. Само с гласовете на ДПС  това няма как да се случи.

Голямата тема днес е за доверието в пенсионната система. Важното е в системата да има доверие и мотивация, по-малък сив сектор и осигуряване върху реалните доходи. 

Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

След Сочи ще разберем накъде ще повее вятърът

Днес в Сочи предстои важна среща между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според журналиста Мехмед Юмер от сайта obzornews.bg споразумение ще има. Най-важното е да се постигне споразумение между Анкара и Дамаск. Трябва да изчакаме финализиране на днешната среща в Сочи, да разберем на къде ще повее..

публикувано на 22.10.19 в 11:09

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54