Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двустайните апартаменти са безспорният хит на пазара

Пловдив е първенец в страната по сделките с недвижими имоти на глава от населението

Най - желани са жилищата между булевардите „Васил Априлов“, „Копривщица“, „Шести септември“ и ул. „Любен Каравелов“

Пловдив в момента е най – горещата точка на пазара на недвижими имоти в страната. 

65 % е ръстът на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, а това е два пъти повече от тези във Варна и Бургас. Търсенето на имоти в Пловдив ударно превишава предлагането, докато по Черноморието тенденцията е обратна. 

Пловдив е на второ място след София като общ обем сделки с недвижими имоти, но като процент на сделките спрямо глава от населението градът ни е безспорният първенец.

Това съобщи Мирослав Язов, председател на регионалната колегия за Пловдив на Националното сдружение „Недвижими имоти“ по време на дискусия за имотния пазар в Пловдив и региона. 

На срещата беше поканен и заместник-кметът Димитър Кацарски, който трябваше да представи инвестиционните проекти в община Пловдив. Той обаче не уважи представителите на имотния бранш, въпреки потвърденото участие. 

СнимкаСъществено за Пловдив е разминаването между броя издадени разрешителни и реално започнатите строежи. При издадени разрешителни за строеж на близо 260 000 квадратни метра, реално са започнати строежи за около 100 000. Затова на практика се отчита реален спад с около 6 % на сделките за първото полугодие на тази година, спрямо същия период на миналата. Повечето сделки са за жилища в строеж, обясни Язов, позовавайки се на данни от Агенцията по вписванията.

През миналата година е отчетено увеличение с 12 % на сделките със стари имоти, докато интересът към новото строителство е нарастнал само с близо 3 %, отчитат още от бранша в Пловдив. 

В момента най – търсените за продажби са двустайните апартаменти, и старо, и ново строителство. Тяхната абсолютна стойност е 50 000 евро, колкото е и бюджетът на средностатистическият пловдивчанин. 

Най – предпочитаният от купувачите на жилища е кварталът до Медицинския университет в Пловдив, в карето между булевардите „Васил Априлов“, „Копривщица“, „Шести септември“ и ул. „Любен Каравелов“. Там цените достигат до 900 евро на квадратен метър жилищна площ.

Развитието на индустрията и намалените лихвени проценти по ипотеките от банките са главните причини за бума на имотния пазар, отчитат още от бранша.

В момента, в който обаче се случи някаква драма с пазара на кридити – например лихвата се вдигне на 2,5%, всичко свършва, коментира Мирослав Язов, подчертавайки тясната връзка между пазара на недвижими имоти и пазара на кредити. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39