РЕКЛАМА

Безплатни прегледи за ревматични заболявания в две пловдивски болници

Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България стартира в Пловдив информационна кампания „Не отлагай, прегледай се днес“, по повод Световния ден за борба с артрита–12 октомври. 

В града под тепетата кампанията,  която обединява лекари, пациентски организации и здравни специалисти, включва безплатни прегледи за ревматични заболявания в две болници. Безплатните консултации ще са на 17 и 18 октомври в МБАЛ „Тримонциум“ и в УМБАЛ “Пълмед“ на 24 и 25 октомври. 

Целта на кампанията е да бъде привлечено вниманието на обществото към ранната диагностика на ревматичните заболявания. Навреме поставената диагноза е ключ към предотвратяване на сериозни увреждания, но за жалост при повечето заболявания диагнозата се забавя средно с 2 години при ревматоиден артит, 5 години при псориатичен артрит и  10 години при болест на Бехтерев.

У нас основен проблем е, че общопрактикуващите лекари не разпознават симптомите, не дават направления за преглед при специалист, тъй като са ограничени административно. 

Кампанията е част от инициативата на  Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР), която ще се проведе едновременно в цяла Европа.


Още от категорията

Премиерът Бойко Борисов откри Пловдивския икономически форум

България има стабилни икономически показатели, които се потвърждават и от международните кредитни агенции, каза при откриването на форума премиерът Бойко Борисов . По думите ме съотношението външен дълг/БВП от 25 % и перспектива към намаляване са добра основа и за кандидатстването за чакалнята на еврозоната. "Днес сме тук, защото е важно и ако..

публикувано на 21.06.18 в 13:48

Райна Петрова пак е обвиняема, адвокатът й - правораздаването е мъчително и без край

Апелативният съд  отмени присъдата, с която бившата кметица на пловдивския  район „Централен“ Райна Петрова бе призната за невинна и върна делото за повторно разглеждане.  Решението е окончателно. През ноември  миналата година Петрова и бизнесдамата Надежда Минчева бяха признати  от окръжния съд за невинни по обвиненията за даване и..

обновено на 21.06.18 в 11:56

15-годишно момиче е с опасност за живота след пътен инцидент в Калековец

Момичето излязло внезапно на пътя и в този момент е блъснато от кола, шофирана от 27-годишна жена.  Настанено е в болница със сериозни наранявания и с опасност за живота.  Шофьорката не е употребила алкохол.  Случаят е докладван на прокуратурата, разследването продължава. 

публикувано на 21.06.18 в 11:55

Борисов открива първия Пловдивски икономически форум

Очаква се премиерът Бойко Борисов да открие Първия Пловдивски икономически форум, който ще се проведе в продължение на два дни под надслов „Комплексният контекст на растежа“.  В рамките на събитието ще се включат още вицепремиера Томислав Дончев, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина..

обновено на 21.06.18 в 10:16
река Луда Яна

Завишено е съдържанието на цветни метали в реките край Панагюрище

В реките Асарелска и Луда Яна край Панагюрище и Стрелча са открити завишени показатели на мед, манган и цинк, показват резултатите от взетите преди седмица проби. Тогава граждани сигнализираха, че водите на река Луда Яна, преди вливането й в река Марица, са с необичаен цвят. Изследванията са установили и високи  стойности на неразтворими вещества...

публикувано на 21.06.18 в 10:14

Пожар изпепели голям житен масив край Пловдив

Житен масив горя снощи между  в местността "Терзиите" между  пловдивските квартали "Прослав" и "Коматево".  Огънят е потушен от изпратените на място шест противопожарни екипа.  Над 200 декара са унищожените площи, причините се уточняват.  Спасени са близките 1 000 декара пшенични посеви, три селскостопански постройки и инвентар.   Това е първият..

публикувано на 21.06.18 в 08:42
Сопот

Проверяват Община Сопот за финансови нарушения

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) проверява Община Сопот за законосъобразност, свързана с поемането и обслужването на временни безлихвени заеми, предоставени от финансовото министерство и тяхното целево разходване през 2015-та и 2016-та година.  За проверката съобщи председателят на Гражданския комитет в Сопот Манол Атанасов. Тя..

обновено на 21.06.18 в 07:45