РЕКЛАМА

Обучават 1000 програмисти по национална програма за IT кариера

| обновено на 12.10.17 в 15:47
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

Над 1000 ученици ще бъдат обхванат от Националната програма „Обучение за IT карирера“. Целта е да се подготвят кадри, които са необходими за бизнеса. 

Завършилите ще получат диплома за професионално образование по специалността „Приложен програмист“, това заяви Ивайло Старибратов, директор на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив.
 

Обучението ще се провежда в 5 училища-центрове в страната. Математическата гимназия в Пловдив е водещ център за областния град, а също и за Пазарджик, Смолян, Стара Загора и Кърджали.

Ще се търсят максимален брой ученици от 10 клас. Причината е затова е, че програмата е за три години. В нея могат да се включат ученици от всички училища, но без тези, които се обучават в специалността „Компютърни науки“, обясни Ивайло Старибратов.

Желаещите трябва да се регистрират до 10 ноември в специална платформа на сайта на Математическата гимназия в Пловдив. Пресяването на кандидатите ще става чрез входящ електронен тест, който отчита мотивацията на кандидатите.

Директорът на Математическата гимназия подчерта, че обучението е иновативно. Часовете ще се провеждат в реална работна среда, а някои от тях ще се водят едновременно от учител и IT специалист, коментира Старибратов.

Красимир Стоянов, представител на IT сектора подчерта, че целта е елитното образование по математика и информационни технологии да се превърне в масово.

Обучението ще е модулно и в извън учебно време. Над 50% от учебната програма е разработена с участието на IT сектора. 


Още от категорията

Оранжев код заради бурни ветрове и валежи

За цялата страна действа оранжев код заради бурни ветрове и валежи. Очаква се рязко понижение на температурите, възможни са градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. 104 спасителни операции са провели през изминалото денонощие пожарникари и спасители. Няма пострадали хора. Голяма част от сигналите са били за..

обновено на 18.03.18 в 15:13

Започва Национален конкурс за млад фермер

За трета поредна година евродепутатът Владимир Уручев от ГЕРБ/ЕНП провежда Национален конкурс за млад фермер в сътрудничество с Министерство на земеделието, храните и горите, Националната служба за съвети в земеделието и Асоциацията на земеделските производители в България.  Целта на инициативата е да насърчи младите земеделски производители в селските..

обновено на 18.03.18 в 15:11

Трима задържани за незаконна сеч

Двама мъже и една жена от Куртово Конаре са задържани за незаконна сеч, съобщават от полицията в Пазарджик. Двама братя, на 25 и 26 години, както и съпругата на единия брат,  са открити да режат дърва в коритото на река Марица близо до село Мирянци. Трима са задържани, иззета е каруцата им с натоварени в нея близо 4 кубика дървесина. 

публикувано на 18.03.18 в 15:11

Второкласници се състезават по български език

Състезание „Буквоплет“ ще провери знанията на второкрасниците в хотел „Империал“. Ще участват победителите от училищните кръгове, а резултатите им ще оценява доц. Теофана Гайдарова от Катедрата по български език на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Целта е  да се поущри изучаването на правилата на българския език под формата на..

публикувано на 18.03.18 в 10:11

Сектор "Сигурност" се жалва на еврокомисаря по правосъдие

Служители в затворите, арестите и съдилищата от цялата страна ще сезират еврокомисаря  по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете   Вера Йоурова за  социалната несправедливост в сектор „Сигурност" в България.  Те събират подписка  с искане държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното..

публикувано на 17.03.18 в 18:08

От Барутин ДПС се обяви срещу омразата и агресията

С възпоменателен митинг в доспатското село Барутин бе отбелязана 46-та годишнина от Възродителния процес.  В присъствието на 15 депутати и двама евродепутати председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че омразата и агресията не могат да бъдат поощрявани и не могат да са на власт нито в България, нито на Балканите, нито в Европа. Карадайъ..

публикувано на 17.03.18 в 14:47

Автобуси №1, 16 и 36 отново с променени маршрути заради ремонт по бул. "Александър Стамболийски"

От 9 до 18 часа днес е забранено движението и по двете платна на  бул. „Александър Стамболийски” в участъка от ул. „Околчица” до ул. „Никола Димков”. Причината е  авариен ремонт  на магистрален водопровод, съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Заради ремонта се  променят  маршрутите на  три автобусни линии..

публикувано на 17.03.18 в 10:33