РЕКЛАМА

Обучават 1000 програмисти по национална програма за IT кариера

| обновено на 12.10.17 в 15:47
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

Над 1000 ученици ще бъдат обхванат от Националната програма „Обучение за IT карирера“. Целта е да се подготвят кадри, които са необходими за бизнеса. 

Завършилите ще получат диплома за професионално образование по специалността „Приложен програмист“, това заяви Ивайло Старибратов, директор на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив.
 

Обучението ще се провежда в 5 училища-центрове в страната. Математическата гимназия в Пловдив е водещ център за областния град, а също и за Пазарджик, Смолян, Стара Загора и Кърджали.

Ще се търсят максимален брой ученици от 10 клас. Причината е затова е, че програмата е за три години. В нея могат да се включат ученици от всички училища, но без тези, които се обучават в специалността „Компютърни науки“, обясни Ивайло Старибратов.

Желаещите трябва да се регистрират до 10 ноември в специална платформа на сайта на Математическата гимназия в Пловдив. Пресяването на кандидатите ще става чрез входящ електронен тест, който отчита мотивацията на кандидатите.

Директорът на Математическата гимназия подчерта, че обучението е иновативно. Часовете ще се провеждат в реална работна среда, а някои от тях ще се водят едновременно от учител и IT специалист, коментира Старибратов.

Красимир Стоянов, представител на IT сектора подчерта, че целта е елитното образование по математика и информационни технологии да се превърне в масово.

Обучението ще е модулно и в извън учебно време. Над 50% от учебната програма е разработена с участието на IT сектора. 


Още от категорията

Тежка катастрофа с жертва на пътя Пловдив - Хасково

Тежка катастрофа на пътя Пловдив-Хасково, в района на жп надлез преди Поповица. Сигналът е получен към 19.10 ч. По първоначални данни челно са се сблъскали товарен автомобил "Фолксваген" с хасковска регистрация и лек автомобил "Пежо" с пловдивска регистрация. На място е загинал шофьорът на леката кола - 69-годишен пловдивчанин. С помощта на техника на..

публикувано на 23.10.17 в 21:28

Дават зелена светлина за ремонта на площад "Централен"

До дни ще бъде подписано заданието и обявена процедурата за основния ремонт на пл. „Централен“, съобщи кметът Иван Тотев. Общата цена е 12 млн. лв., като в заданието ще бъде включен и ремонтът на подлеза на ул. „Гладстон“. Той включва хидроизолация на съоръжението, обрушване и замазване на стените, изграждане на нова ел.инсталация и осветление,..

обновено на 23.10.17 в 15:55

Пловдив ще има нов парк от над 650 декара

Община Пловдив планира в следващите 5 години да изгради огромна зелена зона на площ от 655 дка, която да се простира от Гребния канал по река Марица до Околовръстното шосе.  Крайната цел е мястото, което сега пустее, да се превърне в изцяло озеленено пространство за разходки и почивка, обяви кметът Иван Тотев. Цялата зелена зона ще..

обновено на 23.10.17 в 15:55

Патриоти "на нож" с кмета Тотев за управлението на публичните пари в Пловдив

Европейската столица на културата стана прикритие за усвояване пари за надути инфраструктурни проекти – под това мнение се обединиха депутатът от ПФ Славчо Атанасов и общинските съветници от Патриотичния фронт Слави Георгиев и Костадин Гаров. „Как така реконструкцията на пл. „Централен“ нарастна до 12 млн. лева, след като не се знае какво..

обновено на 23.10.17 в 15:55

Ремонтът на основните булеварди в Пловдив няма да отпуши трафика

Броят на автомобилите в Пловдив расте неимоверно. Всеки ден в града влизат между 80 и 100 000 коли.  Всеки ден в КАТ се регистрират по 100 нови автомобили на собственици от града и още толкова от областта, а на година те са над 6 000.  До края на годината пък броят на автомобилите, регистрирани само в Община Пловдив, ще достигат 150 000. Това..

обновено на 23.10.17 в 14:36

Убиецът на Милена от Куртово Конаре застана пред съда

Десетки приятели, колеги, близки и роднини на убитата от годеника си миналия декември в Куртово Конаре Милена Динова  се събраха пред Съдебната палата в Пловдив, където започна по същество делото срещу нейния убиец Илиян Рангелов.  Присъстващите настояха за най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна за младежа, който заслепен от..

публикувано на 23.10.17 в 14:36

Кметът на Септември застава пред съда за укриване на данъци

В Окръжен съд - Пазарджик ще се гледа делото срещу кмета на община Септември Марин Рачев, обвинен в укриване на данъци в големи размери.  Обвинението е за периода 2005-2006 година, когато Марин Рачев е бил едноличен търговец.  На първото заседание НАП предяви граждански иск срещу Рачев за начисляването на лихви към главницата, която е 115 хиляди..

обновено на 23.10.17 в 11:58