Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва проучването на комплекса „Източната порта на Филипопол“

| обновено на 13.10.17 в 13:24

Старт на археологическите  проучвания  на „Източната порта на Филипопол“ дадоха ръководителят на разкопките Мая Мартинова и кметът на Пловдив Иван Тотев. 

По думите му, около 90% от знаковия паметник вече са изследвани, но предстои Общината да кандидатства по ОП „Региони в растеж“ за финансиране в размер около 8-9 млв лева.  

За целта трябва да  бъде изготвен проект. Част от него ще бъде и изграждането на нов информационен център в закупената за целта от Общината сграда в съседство на  археологията. 

Тотев изрази надежда до края на годината  проучвателните дейности да бъдат завършени, за да може съгласуването на проекта с НИНКН да стане факт до края на март следващата година.  

В случай, че бъде открита ценност, която дава важни свидетелства за историята на града, съществува вероятност да бъде променена уличната регулация. Прилежащата улица няма да бъде затваряна, подчерта още  кметът Иван Тотев. 

Припомням, че в края на август  Община Пловдив получи правото да управлява за срок от 10  години комплекса „Източна порта на Филипопол“. 

Имотът е археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение“, а предоставянето му на Общината дава възможност  тя да стартира активно дейности  по реставрация, експониране и управление, допринасящи за развитието на културния туризъм в древния ни град.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22