Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Валери Симеонов идва за Празника на парашутиста в Пловдив

В Пловдив с ден по-рано се отбелязва Денят на парашутиста 18 октомври. Празникът започва с марш и поднасяне на цветя пред паметника в Щаба на 68-ма бригада „Специални сили“.

След това на площад "Централен" ще има военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на воините, изпълнили достойно дълга си. Командосите по традиция ще представят бойни умения, а във Военния клуб ще има и празничен концерт.

На 18 октомври 1944 година е първата битка на Парашутната дружина през Втората световна война при Стражин. Денят е официален празник на Специалните сили.

Гост на тържествата в Пловдив ще бъде вицепремиерът Валери Симеонов. По-късно той ще посети и Аграрния университет, където ще се срещне с академичното ръководство. 

Репортажът по темата е на Михаил Миховски, може да го чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Пловдивският митрополит Николай

Митрополит Николай не желае да бъде избран за патриарх

Пловдивският митрополит Николай обяви, че няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол. Като основен аргумент за решението си Николай Пловдивски изтъква, че не може да допусне неприязънта към него, която по думите му е "нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина за..

обновено на 19.03.24 в 09:46

2,9% е безработицата в Пловдивска област за миналата година

Безработицата в Пловдивска област за 2023 г. се е увеличила с 0,3 процента спрямо предходната година – съобщават от Териториалното статистическо бюро. Безработните в областта наброяват 8600 души, от които 5400 са мъже и 3200 – жени. Общият дял на безработицата за областта през миналата година достига 2,9 процента.

публикувано на 19.03.24 в 09:42

Мъж загина при пожар на каравана край хижа "Здравец"

65-годишен мъж е загинал при пожар на пътя за местността Копривките , съобщиха от Пожарната служба в Пловдив. В оперативния център на пожарната в Пловдив е получен сигнал за каравана, която гори в близост до хижа „Здравец“, на пътя за Копривките. Огънят е обхванал освен караваната, също дървета и храсти в близост до нея. На място са..

публикувано на 19.03.24 в 07:52

Пожар изпепели 2 къщи в ромската махала на Смолян, няма пострадали

Пожар изпепели 2 къщи в ромската махала на смолянския квартал "Устово". Няма информация за жертви и пострадали. Пристигналите на място пожарникари са успели да потушат огъня. Изгорелите къщи са били обитавани от 7 души, включително 3 деца. Те са настанени при свои роднини в махалата.  Предполага се, че причината за пожара е късо..

публикувано на 19.03.24 в 07:07

Край Смолян се провежда военно учение "Родопи 24"

Над 350 военнослужещи от три формирования ще участват в съвместна подготовка "Родопи - 24", която започва от днес 19 до 28 март в района на гарнизон Смолян. Темата на съвместната подготовка е "Действия на алпийски формирования в планинско-гориста местност в зимни условия". Целта е да се подобри оперативната съвместимост с формированията на..

публикувано на 19.03.24 в 06:36