Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виа Понтика на Ерна Ангелова в Пловдив галерия "Лабиринт"

...И постепенно разбирам, че хората имат страхотна нужда от това - да мечтаят...казва Ерна Ангелова и рисува точно това... 

Минаваме  по Виа Понтика на Ерна Ангелова  преди изложбата и в галерия „Лабиринт“ в Пловдив.

Виа Понтика е древен римски път, който минава  покрай Черно море. Започва от Константинопол и минава през Аполония, Дебелт, Анхиало, Месемврия, Одесос... Днес Виа Понтика е наименованието и на един от главните пътища на миграция на птиците от Европа към Африка . В България— над Странджа и по бреговата ивица на Черно море.  Това е път за  много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици,  78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.

„ Виа Понтика“ е и името на изложбата на пловдивската художничка Ерна 

Ангелова, която ще се открие този вторник в галерия „Лабиринт“ в Пловдив.  Точно затова, заради пътя на птиците е Виа Понтика, обяснява Ерна името на пътуващата изложба.

Искам да е нещо различно, да излезе, да е прелетна, както изложбата ми във Варвара, която беше после за малко на един кораб в Синеморец...

Тя създава свят, в който се разказват истории като:  „Имало едно време“, „Имало едно място“, „Джин Понтика“, „Косите ми дълги, мрежите ми пълни“, „Виа Понтика“, „Птича гъмжа“ ,Рибарка, четяща Селинджър по време на безветрие край градове, в които улиците са кръстени на ветрове и птици, кораби с бели платна возят  къщички с обърнати покриви...

Тези неща не са чак толкова измислени, има гиВсеки може да попадне в този свят, казва Ерна,- той е колкото на мечтите, толкова и реален.

Всеки може да е всеки - въпросът "Кой съм аз " остава?

Тя има само няколко изложби, но нейни картини са не само в Европа, но и в Азия и Америка.

Хората навсякъде си приличат, казва младата художничка и думите и,  точно както е в картините и, се смеят.

Да , случвало се е, идват и ми казват:“ влюбих се в тези картини, за първи път имам неистова нужда да си купя картина“,  значи хората имат нужда  от хубави книги и красиви неща още повече... 

Изложбата ще се открие във вторник 24 октомври от 18.30ч. в галерия „Лабиринт“ срещу бившия „Кристал“, днес Клуб Библиотеката.

Цялото интервю с Ерна Ангелова е в звуковия файл.Снимка 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22