Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Америка хората започват да стават много сърдити

Винаги е съществувал тероризъм в САЩ, времето ни е непредсказуемо

Разделението между Севера и Юга продължава, в Юга са с различно ДНК

Американските власти повдигнаха обвинения в тероризъм на 29-годишния узбекистанец Сайфуло Саипов, който на велоалея в Манхатън във вторник уби 8 души. Едно от повдигнатите обвинения носи смъртна присъда. 

Нападателят се изправи пред съда около 24 часа след нападението, от което стана ясно, че няма угризения на съвестта, отдавна е подготвял атаката, за която се е вдъхновил от "Ислямска държава" и е искал да причини възможно повече жертви. 

В Туитър президентът Доналд Тръмп написа, че терористът, трябва да получи смъртно наказание и предложи да го изпрати в затвора в Гуантанамо. Тези негови реакции предизвикаха и критики, че е възможно така да повлияе на съдебните заседатели.

Тероризмът в САЩ винаги е съществувал - има местен тероризъм, има и тероризъм, който идва отвън. С мерките за сигурност, които властите вземат, едва ли може да се очаква да се повтори онзи тероризъм от 11-ти септември и кулите близнаци. Но, кой знае? 

Снимка

Това коментира пред Радио Пловдив българският журналист Симеон Гаспаров, който от 20 години живее в САЩ. Той отбеляза, че живеем в непредсказуемо време. Трябва да сме повече нащрек, но трябва и да се опитаме да сме по - добри един към друг, да се опитаме да разберем другите около нас.

Хората винаги са се пазели от различното, посочи българският журналист и обясни, че е нормално да се страхуваш от непознатото. 

В Америка хората започват да стават много сърдити. Животът е много стресиран и хората губят толерантността си. Напрежението не само в България, не само в Англия с техния Брекзит, но и навсякъде по света расте, отбеляза Гаспаров. 

Той очаква след случая с нападението на велоалеята в Ню Йорк изцяло да бъде спряна програмата "зелена карта".

САЩ са федерална република. Федерализмът не може да бъде променен. Различните щати имат различно отношение към федералното правителство, на някои щати то пречи да се развиват, обобщи наблюденията от пътуванията си Симеон Гаспаров. 

Той каза още, че разделението между Севера и Юга в САЩ продължава, макар за него да не се говори откровено. 

В Юга са с различно ДНК - те са повечето шотландци, искат да имат повече независимост. Но, от друга страна те твърдят, че по - лесно се интегрират, разказа още българският журналист. И отбеляза, че федерална република е и Русия.

Цялото интервю със Симеон Гаспаров можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38