РЕКЛАМА

Популисткият бюджет крепи стабилността на управлението

Автор:

ИПИ разработи алтернативен бюджет с по- ниски данъци и излишък, в който приходите ще надвишат разходите. С Десислава Николова – анализатор от Института за пазарна икономика разговаряме по параметрите на правителственото предложение и критиките срещу него.

Анализът показва възможности за по- разумна фискална политика, смята Николова. Всичко зависи от разпределянето на приходите от данъци и как се събират самите данъци. Идеята е да се намалят данъци, които са ниско ефективни, защото разходите са по тях са по- ниски от приходите, които носят-  като този върху лихвите, застрахователните премии и върху дивидентите.

Редица нецелесъобразни разходи се намаляват в бюджета на ИПИ – напомпани са отбраната, сигурността, образование и здравеопазване. Но срещу това увеличение на разходите не стоят реформи. Няма допълнителни мерки, които да носят по- добро качество. Примерът е от системата на образованието. ИПИ нямат против по- високи заплати на учителите, но настояват, че срещу това системата трябва да се модернизира.

Залагат се увеличение на осигурителните вноски, минималните осигурителни прагове също са с ръст от 3.9% по решение на министъра на труда, припомня Николова и добавя към това сериозния приход от данъци, свързан с покачването на минималната работна заплата от догодина.

ИПИ отбелязва и заложеният отново дефицит, въпреки че икономиката отбелязва ръст. Това показва прекомерно увеличение на разходите.

Тотален отказ от реформи има в здравеопазването, в прецизирането на възнагражденията  в полицията между заплатите на администрацията и хората на терен.

Пропуска се златна възможност на икономическите показатели у нас и в Европа. Условията сега, след кризата, са добри за реформиране на системите.

Още примери и аргументи чуйте в прикачения звуков файл на интервюто
Още от категорията

Рестартирането на АЕЦ "Белене" ще екзекутира АЕЦ "Козлодуй"

Отваря се нова страница в трагедията АЕЦ "Белене".  Така лидерът на "Гражданска лига за България" Стефан Гамизов коментира пред Радио Пловдив перспективите пред проекта АЕЦ "Белене" след  анализа на БАН. Той е категоричен, че нашето правителство не знае какво си е купило , а пък хората, които знаят, съвсем умишлено и непочтено..

публикувано на 21.11.17 в 17:07
Доц. Мария Пиргова

Трябва да се постараем за Европа

Като цяло сме настроени да представим страната си добре. Така политологът Мария Пиргова коментира по Радио Пловдив работата по подготовката  на България за председател на Съвета на Европейския съюз. По думите и, в избора на теми за дискусия страната ни ще следва европейския дневен ред. Трябва да се постараем за Европа,стараейки се за себе си , обобщи..

публикувано на 21.11.17 в 15:57

Мисията на Изабела от Мюнхен - обич за животните

Изабела Бедарф е българско момиче, родено и израстнало в Германия. Учи икономика в Мюнхен и обича много животните. Срещите с бездомните кучета по пловдивските улици по време на ваканциите в родния град на майка си Пловдив, пораждат желанието да им помогне.  И така започва нейната мисия.  Първата стъпка е да събере съмишлиници. В..

публикувано на 21.11.17 в 13:38

Връщат ни към азиатски тип диктатура

  Това са типично български провинциални паники „Какво ще кажат чужденците за нас? Нищо не би се случило, ако БСП не присъства в залата,  така    политологът проф. Евгени Дайнов коментира  ситуацията в парламента, по повод гостуването  днес в НС  на Антонио Таяни председател на Европейския парламент. Предшествано от  смяната на председателя на НС след..

публикувано на 21.11.17 в 11:24

На чужд гръб и 10 ученически раници са малко!

Още един повод да поговорим за тежките ученически раници ни дава идеята на родители от София, Пловдив и Варна. Те  огласиха в социалните медии своя призив за надбягване на възрастните с ученически раници на 3 декември от 11 часа на площад „Централен”.   Кампанията под надслов „ На чужд гръб и 10 ученически раници са малко ” вече събира..

публикувано на 21.11.17 в 09:40

В Германия предстоят трудни политически седмици

Консултациите за съставяне на ново правителство в Германия се провалиха. Пред Радио Пловдив Александър Андреев от българската редакция на Дойче веле прогнозира, че ситуацията е доста непрозрачна.  Предстоят трудни политически седмици в Германия. Днес отпадна възможността за връщане към формата за широка коалиция между християндемократи и..

публикувано на 20.11.17 в 16:08

Минималната заплата трябва да е около 42 % от средната

Минималната заплата да е между 40 и 50 на сто от средната, като работодателите, синдикатите и държавата договорят колко точно да е. Това е предложението на социалното министерство до останалите партньори в Тристранния съвет.  От Българската стопанска камара представиха позиция, че биха одобрили минимална заплата, която да не е по-висока от 43% от..

публикувано на 20.11.17 в 15:58