РЕКЛАМА

Популисткият бюджет крепи стабилността на управлението

Автор:

ИПИ разработи алтернативен бюджет с по- ниски данъци и излишък, в който приходите ще надвишат разходите. С Десислава Николова – анализатор от Института за пазарна икономика разговаряме по параметрите на правителственото предложение и критиките срещу него.

Анализът показва възможности за по- разумна фискална политика, смята Николова. Всичко зависи от разпределянето на приходите от данъци и как се събират самите данъци. Идеята е да се намалят данъци, които са ниско ефективни, защото разходите са по тях са по- ниски от приходите, които носят-  като този върху лихвите, застрахователните премии и върху дивидентите.

Редица нецелесъобразни разходи се намаляват в бюджета на ИПИ – напомпани са отбраната, сигурността, образование и здравеопазване. Но срещу това увеличение на разходите не стоят реформи. Няма допълнителни мерки, които да носят по- добро качество. Примерът е от системата на образованието. ИПИ нямат против по- високи заплати на учителите, но настояват, че срещу това системата трябва да се модернизира.

Залагат се увеличение на осигурителните вноски, минималните осигурителни прагове също са с ръст от 3.9% по решение на министъра на труда, припомня Николова и добавя към това сериозния приход от данъци, свързан с покачването на минималната работна заплата от догодина.

ИПИ отбелязва и заложеният отново дефицит, въпреки че икономиката отбелязва ръст. Това показва прекомерно увеличение на разходите.

Тотален отказ от реформи има в здравеопазването, в прецизирането на възнагражденията  в полицията между заплатите на администрацията и хората на терен.

Пропуска се златна възможност на икономическите показатели у нас и в Европа. Условията сега, след кризата, са добри за реформиране на системите.

Още примери и аргументи чуйте в прикачения звуков файл на интервюто
Още от категорията

Театърът е моята любов до живот

Пловдивският актьор Тодор Генов поздрави именниците от ефира на Радио Пловдив. Отново, след доста години се почувства уютно в студиото на Радио Пловдив, където е водил предаване с Кико Папазян. В това „Шушу, мушу“ пред микрофона са осмивали кривините на тогавашното управление на града. В зората на демокрацията предаването е било свалено...

публикувано на 24.02.18 в 11:07

Велинград възражда традициите от Чепинския край за Тодоровден

"Тодоровден - бит и традиция от Чепинския край" е мотото на днешния  празник във Велинград. Ще бъде направена възстановка на стародавните традиции, щ е бъде пресъздаден и ритуал по захранване на конете. От кварталите Каменица и Чепино ще потеглят конни шecтвия, които  ще се съберат на поляните над града. Там ще бъде извършен водосвет с молитва..

обновено на 24.02.18 в 10:14

Етеричните масла са полезни за здравето на децата

Лекция на тема "Етерични масла за здрави деца" ще изнесе Даниела Сечкова в „Тракарт“ – Изследователски център. Тя коментира необходимостта от знание за ползване на етеричните масла, и тяхното смесване в определиени съотношения подходящи за деца. Ще бъдат демонстрирани различните начини за ползване на маслата и различни арома-дифузери...

обновено на 24.02.18 в 09:38

Сделката за ЧЕЗ не променя ситуацията в енергетиката

Работя с с големи корпорации, които общо взето правят други неща в България, а не са подставени лица.  Това каза по Радио Пловдив енергийният консултант Стефан Гамизов на въпрос дали познава Гинка Върбакова, собственик на „Инерком България“, което става купувач на активите на ЧЕЗ в България. Държавните компании в Чехия са с малко по-лош..

публикувано на 23.02.18 в 17:15

Службите да проверят сделката ЧЕЗ, а не фирма "Инерком"

Продажбата на ЧЕЗ не е просто сделка при която частен инвеститор продава бизнеса си на друг частен инвеститор. Тук става въпрос за част от енергийната система на България, за най - голямото електроразпределително дружество. Затова има и други фактори, които влияят, и службите трябва да внимават. Това заяви пред Радио Пловдив народният..

публикувано на 23.02.18 в 16:32
Даниела Дариткова

Нарушена е комуникацията между здравните институции

В интервю за Радио Пловдив председателят на Здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ коментира поредния здравен скандал с парите за лечение на пациентите в чужбина, заради които може да бъде блокирано и подписването на Националния рамков договор.  По думите й комуникацията между здравните институции е нарушена и самата тя е объркана от..

публикувано на 23.02.18 в 16:04

Климатологът за земетресението и "арктическия студ"

Земетресението беше за добро, защото така  безопасно се освободи натрупана земна  енергия , така коментира труса в Пловдивско  със сила 4,6 по Рихтер климатологът и преподавател в СУ доц. д-р Георги Рачев и добави, че това обаче, лошо влияе върху самочувствието на хората.  Много от хората изпадат в стрес от земетресенията , каза Рачев   и..

обновено на 23.02.18 в 11:00