РЕКЛАМА

Популисткият бюджет крепи стабилността на управлението

Автор:

ИПИ разработи алтернативен бюджет с по- ниски данъци и излишък, в който приходите ще надвишат разходите. С Десислава Николова – анализатор от Института за пазарна икономика разговаряме по параметрите на правителственото предложение и критиките срещу него.

Анализът показва възможности за по- разумна фискална политика, смята Николова. Всичко зависи от разпределянето на приходите от данъци и как се събират самите данъци. Идеята е да се намалят данъци, които са ниско ефективни, защото разходите са по тях са по- ниски от приходите, които носят-  като този върху лихвите, застрахователните премии и върху дивидентите.

Редица нецелесъобразни разходи се намаляват в бюджета на ИПИ – напомпани са отбраната, сигурността, образование и здравеопазване. Но срещу това увеличение на разходите не стоят реформи. Няма допълнителни мерки, които да носят по- добро качество. Примерът е от системата на образованието. ИПИ нямат против по- високи заплати на учителите, но настояват, че срещу това системата трябва да се модернизира.

Залагат се увеличение на осигурителните вноски, минималните осигурителни прагове също са с ръст от 3.9% по решение на министъра на труда, припомня Николова и добавя към това сериозния приход от данъци, свързан с покачването на минималната работна заплата от догодина.

ИПИ отбелязва и заложеният отново дефицит, въпреки че икономиката отбелязва ръст. Това показва прекомерно увеличение на разходите.

Тотален отказ от реформи има в здравеопазването, в прецизирането на възнагражденията  в полицията между заплатите на администрацията и хората на терен.

Пропуска се златна възможност на икономическите показатели у нас и в Европа. Условията сега, след кризата, са добри за реформиране на системите.

Още примери и аргументи чуйте в прикачения звуков файл на интервюто
Още от категорията

ЕС е изправен пред много кризи, но бежанската може да го разруши

След скандал в Народното събрание, стигнал до безредици, премиерът Бойко Борисов представи пред депутатите позицията, която ще защитава в неделя на неформалната среща на европейски лидери за мигрантската политика.  Борисов настоява за затваряне на външните граници на ЕС и изграждане на мигрантски центрове извън територията му, където ще се..

публикувано на 22.06.18 в 16:18

Не на бригадирския ентусиазъм за АЕЦ "Белене"

Аз съм против бригадирския ентусиазъм да стоим АЕЦ Белене , това каза в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев. Той откри втория ден на Пловдивския икономически форум.  Дончев говори за това, че сега е особено важно да се пита пазара, защото трябва сериозно проучване за инвеститор. Важно ще е участието на държавата с площадката и вече платеното..

обновено на 22.06.18 в 12:20
Петър Ганев

България ще продължи да реализира икономически растеж

Общият макроикономически поглед показва стабилност пред страната ни – с нисък дълг и контролиран бюджет. Имаме натрупване на макроикономически фактори, които са положителни за България. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика, който се включва във втория ден на Пловдивски..

обновено на 22.06.18 в 10:28

Вотът на недоверие към кабинета – като партия бридж

Предварителните заявки на столетницата за искания нов вот на недоверие към кабинета „Борисов3“ ми приличат партия бридж. Чухме анонсите, а от там нататък разиграването практически е безсмислено. Всички управляващи партии и подкрепящи управлението, а също и партиите от опозицията – вече се заявиха как ще гласуват. Така аргументите станаха..

обновено на 22.06.18 в 10:28

Сценични кадри с международен проект „Лайф скилс“

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив е единственото училище у нас, което работи по международния проект „Лайф скилс“ по програма „Еразъм+“. Културно предприемачество и нови дигитални технологии – това ще се предлага на желаещите да се обучават и работят като звукови дизайнери и видеомонтажисти, това заяви в..

публикувано на 22.06.18 в 10:26

Реформите трябва да са за всички, не само за част от страдащите

Реформи в социалната сфера у нас са крайно наложителни, но те не бива да се правят „на парче“, под натиска на определени кръгове и в интерес на малка група от засегнатите лица за сметка на всички останали.   Зад това становище се обединиха представители на национално представителни организации на и за хора с увреждания, членове на Националния..

публикувано на 21.06.18 в 16:24

Общоевропейска рамка ще реши проблема с бездомните животни

Как да се реши проблемът с бездомните кучета? Петиция от името на 18 български организации за защита на животните постави въпроса в Европейския парламент.  Подкрепиха ги и български евродепутати. Петицията, която внесохме в ЕП за начина, по който трябва да се реши проблемът с бездомните кучета,  от името на 18 български организации за защита на..

публикувано на 21.06.18 в 16:14