РЕКЛАМА

Популисткият бюджет крепи стабилността на управлението

Автор:

ИПИ разработи алтернативен бюджет с по- ниски данъци и излишък, в който приходите ще надвишат разходите. С Десислава Николова – анализатор от Института за пазарна икономика разговаряме по параметрите на правителственото предложение и критиките срещу него.

Анализът показва възможности за по- разумна фискална политика, смята Николова. Всичко зависи от разпределянето на приходите от данъци и как се събират самите данъци. Идеята е да се намалят данъци, които са ниско ефективни, защото разходите са по тях са по- ниски от приходите, които носят-  като този върху лихвите, застрахователните премии и върху дивидентите.

Редица нецелесъобразни разходи се намаляват в бюджета на ИПИ – напомпани са отбраната, сигурността, образование и здравеопазване. Но срещу това увеличение на разходите не стоят реформи. Няма допълнителни мерки, които да носят по- добро качество. Примерът е от системата на образованието. ИПИ нямат против по- високи заплати на учителите, но настояват, че срещу това системата трябва да се модернизира.

Залагат се увеличение на осигурителните вноски, минималните осигурителни прагове също са с ръст от 3.9% по решение на министъра на труда, припомня Николова и добавя към това сериозния приход от данъци, свързан с покачването на минималната работна заплата от догодина.

ИПИ отбелязва и заложеният отново дефицит, въпреки че икономиката отбелязва ръст. Това показва прекомерно увеличение на разходите.

Тотален отказ от реформи има в здравеопазването, в прецизирането на възнагражденията  в полицията между заплатите на администрацията и хората на терен.

Пропуска се златна възможност на икономическите показатели у нас и в Европа. Условията сега, след кризата, са добри за реформиране на системите.

Още примери и аргументи чуйте в прикачения звуков файл на интервюто
Още от категорията

Опитът на Маринов в МВР е добър старт за преговори с него

Протоколна, а не опознавателна - така определи днешната среща между министъра на вътрешните работи Младен Маринов и синдикатите в МВР Валентин Попов, който е председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в системата.  Той се надява решенията, свързани с професионалния и социалния статус на служителите да се решават в диалог с..

обновено на 21.09.18 в 16:36

Училище "Любен Каравелов" ще се преобразява в движение

В 21 век като функционалност влиза училище "Любен Каравелов" в Пловдив, което е една от образователните институции в списъка с обекти, които ще се ремонтират със средствата ОП "Региони с растеж".  Общото финансиране надхвърля 18 милиона лева. Освен училището предстои да се построи нова детска градина, предстоят и сериозни ремонти в ДГ "Снежанка" и..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Предстои нов РЕВНОСТен дебат за галерията на "Гладстон"

Обществено обсъждане на проекта за сграда на галерията - дом на Дружеството на пловдивски художници - поискаха архитектите в Пловдив. На среща с председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева те не останали удовлетворени от получената информация за това какъв е актуалният проект. От своя страна резерви към мотивите и тона на обсъждането изрази..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Сами трябва да преборим двойния стандарт, ЕС е твърде муден

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи инициативата на "Произведено в България" за измененията, които да се направят в Закона за храните, така че българският потребител да е защитен от т.нар. двоен стандарт. Ние не търсим нито ограничаване, нито забрани, ние търсим прекратяване на практиката да се лъже българския потребител, и не само..

публикувано на 21.09.18 в 11:45

Краят на кабинета "Борисов-3" ще бъде през 2019-та

Народното събрание избра тримата нови министри Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова на мястото на подалите оставки Валентин Радев - МВР, Ивайло Московски - МТИТС и Николай Нанков - МРРБ.  Против бяха депутатите на БСП и ДПС. Нищо неочаквано не се случи в пленарната зала днес, управляващите имат своите 125 гласа, дори и независимите и..

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Георги Харизанов

Премиерът е човек, който няма притеснение от оставки

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира за Радио Пловдив  персоналните   промени в Министерски съвет, гласувани в НС.   Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло..

публикувано на 20.09.18 в 15:45

Няма да има изненади при гласуването на новите министри

Сигналите, които изпраща Бойко Борисов с предложените от него промени в кабинета е, че управляващата коалиция е силна и по негови думи има дълга резервна скамейка, че по всяко време може да смени министрите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Любомир Аламанов, пиар експерт по повод персоналните промени, които днес се очаква да се гласуват от..

публикувано на 20.09.18 в 10:25