РЕКЛАМА

Популисткият бюджет крепи стабилността на управлението

Автор:

ИПИ разработи алтернативен бюджет с по- ниски данъци и излишък, в който приходите ще надвишат разходите. С Десислава Николова – анализатор от Института за пазарна икономика разговаряме по параметрите на правителственото предложение и критиките срещу него.

Анализът показва възможности за по- разумна фискална политика, смята Николова. Всичко зависи от разпределянето на приходите от данъци и как се събират самите данъци. Идеята е да се намалят данъци, които са ниско ефективни, защото разходите са по тях са по- ниски от приходите, които носят-  като този върху лихвите, застрахователните премии и върху дивидентите.

Редица нецелесъобразни разходи се намаляват в бюджета на ИПИ – напомпани са отбраната, сигурността, образование и здравеопазване. Но срещу това увеличение на разходите не стоят реформи. Няма допълнителни мерки, които да носят по- добро качество. Примерът е от системата на образованието. ИПИ нямат против по- високи заплати на учителите, но настояват, че срещу това системата трябва да се модернизира.

Залагат се увеличение на осигурителните вноски, минималните осигурителни прагове също са с ръст от 3.9% по решение на министъра на труда, припомня Николова и добавя към това сериозния приход от данъци, свързан с покачването на минималната работна заплата от догодина.

ИПИ отбелязва и заложеният отново дефицит, въпреки че икономиката отбелязва ръст. Това показва прекомерно увеличение на разходите.

Тотален отказ от реформи има в здравеопазването, в прецизирането на възнагражденията  в полицията между заплатите на администрацията и хората на терен.

Пропуска се златна възможност на икономическите показатели у нас и в Европа. Условията сега, след кризата, са добри за реформиране на системите.

Още примери и аргументи чуйте в прикачения звуков файл на интервюто
Още от категорията
Юлиан Ангелов.

На следващите избори гласуваме с машини и с химикалки

Депутатът Юлиан Ангелов от Обединени патриоти кометира за Радио Пловдив приетите от НС на първо четене промени в Изборния кодекс. След дебати  и двата законопроекта  на  ГЕРБ и Патриотичния фронт  и на ПП"Воля" бяха подкрепи в зала.   От БСП гласуваха "въздържали се".  ДПС покрепи промените. Депутатите приеха ЦИК да решава в колко секции да..

обновено на 12.12.18 в 16:50

Трябва да спрем да "стимулираме" възложителите на поръчки

Пламен Иванов, представител на Камарата на строителите в Пловдив не участва в протеста на колегите си от големите фирми в столицата.  По думите му не става дума за несъгласие, а отказ от въвличане на бранша в политически схеми.  Смятам, че всяка критика е допустима, въпросът е , когато критиката е насочена към конкретни участници, а в един момент..

публикувано на 12.12.18 в 16:49

Политическите нападки срутват хоризонта пред строителите

Протестът на Камарата на строителите в България и срещите с президента, с председателя на НС и с премиера е фокус на разговора е с и зпълнителният директор на Камарата Мирослав Мазнев. Стотици тежки камиони в столицата демонстрираха несъгласието на бранша срещу оценките дадени от  Румен Радев за порочни обществени поръчки, занижено качество на..

публикувано на 12.12.18 в 16:16

"Ден след ден" 12/12

От днес започва обратното броене до откриващото събитие на Пловдив като Европейска столица на културата. По- малко, ден след ден, фондация „Пловдив 2019“ разкрива елементи от тридневната програма.  Многоточията в афиша ще допълним днес. Празничните разговори ще продължат и с представители на пловдивската задруга на майсторите, които днес..

публикувано на 12.12.18 в 14:32

Туризмът е среща на всички услуги с участието на обществото

Трудно е България да се издържа само от туризъм и не ми е известно нито една страна да успява  да се издържа само от туризъм. Туризмът е една среща с всичките услуги и цялото общество участва в туризма – и комуникации, и транспорт, ако щете и строителство, хранителна промишленост, земеделие – всичко това намира изражение в туризма и особено в..

публикувано на 12.12.18 в 11:06

"Зелени Балкани" 30 години се борят за българската природа

Ако трябва да определим прилагателно, думата „партньорство“ във взаимоотношенията на „Зелени Балкани“ с държавните институции, не е много точна. Тя е пожелателна, защото много по-добра е думата „коректив“. В качеството си на коректив сме израстнали много повече и сме добили опит. Да го кажа направо, водили сме войни с различни лобита, които са..

публикувано на 12.12.18 в 10:55

2 млн.100 хил. лв за борба с наводненията в Смолянско

В Смолянски регион започва строителството на подпорни стени в доказано критични участъци с висок риск от наводнения. Финансирането е с европейски средства от Програмата за трансгранично сътрудничество "Гърция - България 2014 - 2020".  2 млн. 100 хил лева ще бъдат вложени в изграждането на три подпорни стени в рамките на три родопски града...

публикувано на 11.12.18 в 16:31