РЕКЛАМА

"Филип Кутев", Тракия" и "Пирин" в "Нощ на ансамблите" 2017

Трите най-големи български фолклорни състава, емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин", стъпват на една сцена, за да премерят сили в "Нощ на ансамблите" 2017

Това ще се случи тази вечер в зала 1 на НДК в София, в сряда - 15 ноември, в Двореца на културата и спорта във Варна и в четвъртък - 16 ноември, в зала Колодрума в Пловдив

За трети пореден път трите ансамбъла се сливат в един спектакъл, за да покажат красотата на българския фолклор. Събитието е единствено по рода си и събира най-добрите танцьори, певци и инструменталисти на една сцена в ритъма на истинска българска фолклорна музика. 

В спектаклите ще се включат над 150 души - танцьори, певци и музиканти, които ще се надиграват в зашеметяващо шоу. 

Идеята беше от 2014 година пролетта. На 11 май при традиционното откриване на Салона на изкуствата в НДК за първи път се осъществи тази идея. И сега тази година отново имаме такова издание, заяви пред Радио Пловдив Даниела Дженева, директор на ансамбъл "Тракия". 

Тя посочи, че участниците ще сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко поредни надигравания. Накрая изпълнението ще е съвместно.

От трите ансамбъла сме направили програма, така че да е разнообразна, да покрива областите на България - да има масови танци, да има камерни танци, да има акапели. Доста динамична е. Интересно е това, че трите хора и трите оркестъра са на сцената през цялото време и накрая правим един общ шопски финал, обясни Дженева

На въпроса защо финалът е шопски, тя отбеляза, че все пак са на софийска сцена, а и по програма ансамбъл "Филип Кутев" излизат последни с техния шопски танц и след това се включват "Тракия" и "Пирин", за да направят заедно финала. 

Години наред работим заедно. Приятно ни, свикнали сме да работим заедно, има желание за изява, каза още директорката на ансамбъл "Тракия". 

Интересът към фолклора го има и от две-три години той е възходящ, посочи Даниела Дженева. Тя смята, че вече не може да се говори, че възрастните хора харесват фолклора, а младите - не. Всички го харесват, а младите особено, категорична е Дженева.

Тя отбеляза, че в чужбина турнетата на фолклорните ни състави са изключително успешни. Там пък вече емоцията е още по - върховна, но всичко е въпрос на организация. Дженева посочи, че при пътуванията в чужбина проблемът е един - транспортът, по - скоро финансирането на транспорта. 

Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли не само в България, но и по света. От създаването си до днес ансамбъл "Филип Кутев" е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка. 

Снимка

Фолклорен ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на ансамбъл "Тракия" представят по неповторим начин огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. 

Снимка

Ансамбъл "Пирин" е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г, ансамбъл "Пирин" е изнесъл над хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в целия свят. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл "Пирин" има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

Снимка
Още от категорията

Премиерата на "Мадам Бътерфлай" открива ОPERA OPEN 2018

С премиера на спектакъла „Мадам Бътерфлай“ от Пучини се открива тази вечер петото издание на ОPERA OPEN 2018.  За първи път на Античния театър ще бъде монтирана въртяща сцена, подготвя се и специален 3D мапинг.  Диригент на спетакъла е Якопо Сипари Ди Паскероли, а в образа на „пеперудата“ влиза корейското сопрано Хай-Йоон Ли.  При лошо време..

обновено на 23.06.18 в 18:50

Танцов фестивал започна в Девин

За пета поредна година Девин гостоприемно разтвори врати и посрещна над 700 танцьори от цялата страна на танцовия фестивал „Девин денс фест“ 2018.  Празникът бе открит с химна на Родопите „Бела съм бела юначе“, в изпълнение на Надежда Башова.  Фестивалът започна с пищно дефиле, предвождано от местните гайдари. Той се провежда в 2 кръга - участниците..

обновено на 23.06.18 в 14:25

В "Срещи"-те на 23-ти юни

Тази събота в "Срещи-те" - разговор с проф. Марин Русев за Китай.  Моделът Китай в  съвременната цивилизация, и кономическото чудо "Китай", ф илософията на Китай, к ултурата на Китай! Слушайте "Срещи"-те на Людмила Сугарева от 9 до 10 часа в събота по Радио Пловдив

обновено на 23.06.18 в 08:42

Как са живели пловдивчани през Средновековието, разказва фестивал на Младежкия хълм

Фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието“ започва от днес на Младежкия хълм.  Той ще продължи два дни и ще представи автентичен военен лагер, бойни демонстрации,  средновековни занаяти и исторически достоверни реконструкции на обичаи, костюми и въоръжение.  Гостите ще могат да вкусят храни и напитки, приготвени по средновековни рецепти, да..

публикувано на 23.06.18 в 07:37

Традиционният събор "Хайдут Генчо" се провежда в Хисаря

В квартал "Момина баня", местността "Дюлите", в Хисаря днес и утре ще се проведе традиционният български събор "Хайдут Генчо". Акцент в програмата е възстановка на моменти от живота на известния хайдутин.  Ще има конкурс за автентична българска носия, фолклорна програма и пресъздаване на летния празник Еньовден. Организаторите от сдружение..

публикувано на 23.06.18 в 07:30

Сватбарски фолклор оглася Асеновград до неделя

Фестивал на сватбарската народна музика "Еньовденски фолклорен венец"започва в Асеновград. Стартът на тридневните празненства е тази вечер с юбилеен концерт на Конушенския народен оркестър.  Честването е посветено на 55-годишнината от създаването на групата с ръководител Никола Илиев и започва от 17 часа на площада в село Конуш, а сред специалните..

публикувано на 22.06.18 в 14:00

Илия Граматиков е гост в Молескин

Илия Граматиков е преподавател по история на музиката в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, организатор е на различни образователни проекти и е артистичен директор на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO. Чуйте неговата музикална селекция за Молескин днес веднага след новините в 18 по Радио..

публикувано на 22.06.18 в 11:19