Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Филип Кутев", Тракия" и "Пирин" в "Нощ на ансамблите" 2017

Трите най-големи български фолклорни състава, емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин", стъпват на една сцена, за да премерят сили в "Нощ на ансамблите" 2017

Това ще се случи тази вечер в зала 1 на НДК в София, в сряда - 15 ноември, в Двореца на културата и спорта във Варна и в четвъртък - 16 ноември, в зала Колодрума в Пловдив

За трети пореден път трите ансамбъла се сливат в един спектакъл, за да покажат красотата на българския фолклор. Събитието е единствено по рода си и събира най-добрите танцьори, певци и инструменталисти на една сцена в ритъма на истинска българска фолклорна музика. 

В спектаклите ще се включат над 150 души - танцьори, певци и музиканти, които ще се надиграват в зашеметяващо шоу. 

Идеята беше от 2014 година пролетта. На 11 май при традиционното откриване на Салона на изкуствата в НДК за първи път се осъществи тази идея. И сега тази година отново имаме такова издание, заяви пред Радио Пловдив Даниела Дженева, директор на ансамбъл "Тракия". 

Тя посочи, че участниците ще сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко поредни надигравания. Накрая изпълнението ще е съвместно.

От трите ансамбъла сме направили програма, така че да е разнообразна, да покрива областите на България - да има масови танци, да има камерни танци, да има акапели. Доста динамична е. Интересно е това, че трите хора и трите оркестъра са на сцената през цялото време и накрая правим един общ шопски финал, обясни Дженева

На въпроса защо финалът е шопски, тя отбеляза, че все пак са на софийска сцена, а и по програма ансамбъл "Филип Кутев" излизат последни с техния шопски танц и след това се включват "Тракия" и "Пирин", за да направят заедно финала. 

Години наред работим заедно. Приятно ни, свикнали сме да работим заедно, има желание за изява, каза още директорката на ансамбъл "Тракия". 

Интересът към фолклора го има и от две-три години той е възходящ, посочи Даниела Дженева. Тя смята, че вече не може да се говори, че възрастните хора харесват фолклора, а младите - не. Всички го харесват, а младите особено, категорична е Дженева.

Тя отбеляза, че в чужбина турнетата на фолклорните ни състави са изключително успешни. Там пък вече емоцията е още по - върховна, но всичко е въпрос на организация. Дженева посочи, че при пътуванията в чужбина проблемът е един - транспортът, по - скоро финансирането на транспорта. 

Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли не само в България, но и по света. От създаването си до днес ансамбъл "Филип Кутев" е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка. 

Снимка

Фолклорен ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на ансамбъл "Тракия" представят по неповторим начин огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. 

Снимка

Ансамбъл "Пирин" е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г, ансамбъл "Пирин" е изнесъл над хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в целия свят. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл "Пирин" има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22