РЕКЛАМА

Студенти правят син кръг в Световния ден за борба с диабета

| обновено на 14.11.17 в 16:42
Снимка: Ани Петрова, БНР

Студентите от Медицинския университет в Пловдив днес  отбелязват Световния ден за борба с диабета. За поредна година те  привличат вниманието на обществото към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване. 

Тази година кампанията е с акцент гестационен диабет и как влияе на женското репродуктивно здраве  диабетът развит по време на бременност.  Лекция по темата ще изнесе проф. д-р Мария Орбецова от  клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“.

Преди това пред Аудиторния комплекс  студентите ще направят „жив кръг“ в син цвят, наподобяващ логото на Световния ден. Инициативата е в знак на съпричастност към хората с диабет

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14-ти ноември по решение на Международната диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. 

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият му цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг е символ на обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.Още от категорията

Дълбока дупка се отвори в паважа на ул. "Преслав", опасна е за колите

Огромна дупка на ул. "Преслав" в Пловдив застрашава преминаващите автомобили Дупката се намира на ул. „Преслав” до № 26, точно между сградите на пожарната и съседното училище. Тя е широка около половин метър, но по-страшното е, че е дълбока около един метър.  Паветата са рухнали по някакъв начин – дали е умишлено или е въпрос на инцидент  - в..

публикувано на 19.09.18 в 14:11

Работник загина при трудова злополука край Стряма

58-годишен мъж загина тази сутрин при тежка трудова злополука в индустриалната зона край село Стряма. Сигналът е подаден минути преди 9 часа, уточниха от полицията. Фаталният инцидент е станал при строителна дейности на новострояща се логистична база на голяма верига магазини. Двама работници се издигнали с вишка, а трети направлявал..

публикувано на 19.09.18 в 10:52

Показват уредите за измерване качеството на въздуха

За два часа, между 11 и 13 часа, ще бъдат отворени вратите на автоматичната измервателна станция „Каменица“ в Пловдив.  Пунктът отчита общия градски фон на замърсяване, а  г раждани и ученици могат да разгледат  уредите, които измерват качеството на атмосферния въздух.   Инициативата е на Регионалната инспекция по околна среда и води,..

публикувано на 19.09.18 в 08:24

Малките общини искат концесията за летището да бъде дадена на ТИЗ и ПИМК

Председателят на Фонда за развитие на летище „Пловдив“ Пламен Спасов заяви, че отдаването на концесията на аеропорта е най-добрия вариант за неговото развитие. Той допълни, че до този момент няма информация какви са намеренията на държавата относно искането на Община Пловдив да получи безвъзмездно летището. Процедурата за концесия не е..

обновено на 18.09.18 в 15:01

Балони с "райски газ" продават в Златоград

Полицията проверява сигнали за случаи на продажба на балони с "райски газ" в Златоград, съобщиха от ОД на МВР- Смолян.  Информацията за разпространение на балони с упойващо вещество е получена ден преди откриването на новата учебна година.  Община Златоград свиква днес работна среща, на която ще бъде обсъдена превенцията на проблема с "райския..

публикувано на 18.09.18 в 14:18

Забраниха левия завой на ул. "Георги Тертер" до Понеделник пазара

С пускането за движение на ул. „Света гора“ до ДКЦ 1 се наложи нова организация на движението в района и забрана за ляв завой от ул. „Георги Тертер“ към площад „Света Петка“, съобщи кметът Иван Тотев.  По думите му, това се налага, за да се осигури безконфликтен ляв завой от „Света Петка“ към бул. „Цар Борис Трети Обединител“.  Другата причина..

публикувано на 18.09.18 в 14:11

Строят нови детски градини и ясли в Пловдив

Увеличава се търсенето на места в детски ясли, отчете кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му, от близо 3 години насам, за  близо 80 на сто от децата, които стават на 3-годишна възраст, се търси място в детска ясла.  В предишния период в детските ясли постъпваха около 60 на сто от децата, добави Тотев. В Район „Южен“ до 2 седмици започва..

публикувано на 18.09.18 в 13:51