РЕКЛАМА

Студенти правят син кръг в Световния ден за борба с диабета

| обновено на 14.11.17 в 16:42
Снимка: Ани Петрова, БНР

Студентите от Медицинския университет в Пловдив днес  отбелязват Световния ден за борба с диабета. За поредна година те  привличат вниманието на обществото към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване. 

Тази година кампанията е с акцент гестационен диабет и как влияе на женското репродуктивно здраве  диабетът развит по време на бременност.  Лекция по темата ще изнесе проф. д-р Мария Орбецова от  клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“.

Преди това пред Аудиторния комплекс  студентите ще направят „жив кръг“ в син цвят, наподобяващ логото на Световния ден. Инициативата е в знак на съпричастност към хората с диабет

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14-ти ноември по решение на Международната диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. 

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият му цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг е символ на обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.Още от категорията

Разбита е пловдивска печатница за фалшиви британски паунди

34 000 фалшиви монети с номинал 2 британски паунда са открити в Пловдив при съвместна акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. При операцията е разбита четиричленна престъпна група, занимавала се с производството и разпространението на парите. Монетите са с изключително високо качество. Досъдебното производство е образувано през месец април по..

обновено на 18.06.18 в 17:37

Арестуваха най- младия кмет в Пловдивско за подкуп

Арестуван е  кметът на карловското село Войнягово Тодор Танковски. По първоначална информация у него са открити пари, дадени му като подкуп. Танковски е в ареста с полицейска заповед за 24 часа. Районна прокуратура Карлово ще прецени дали да му наложи по- тежка мярка за неотклонение. Униформените са  го задържали  на паркинга до..

обновено на 18.06.18 в 17:36

Валежите замътиха питейната вода в Чепеларе

Вследствие на обилните валежи през последните дни питейната вода в град Чепеларе е замътена в ниска и средна зона, които се захранват от извор „Свeти Дух“.  От „ВиК“ ЕООД – Смолян съобщават, че при обилни валежи се получава замътване на водата, но обичайно не се променят характеристиките й.  Замътването е само механично, но препоръчват засега водата..

публикувано на 18.06.18 в 17:36

Нови летни ремонти на пловдивски булеварди стартират от юли

Приоритетно започва реконструкцията на булевард „Марица – Юг“ от Водната палата до булевард „Източен”, съобщи кметът Иван Тотев. Ремонтът ще започне през юли и трябва да приключи максимално бързо за три месеца.   Кметът допълни, че дългоочакваната реконструкция става възможна след приключилите дълги обжалвания и стопирането на редица важни..

обновено на 18.06.18 в 14:00

ВМРО е против продажбата на общински имот за нова сграда на училище "Класик"

Съветниците от ВМРО - Пловдив ще гласуват против продажбата на общински терен за строеж на частното училище „Класик – заяви общинският съветник Стефан Послийски. Теренът с площ близо 10 дка на ул. „Кръстьо Раковски” ще бъде обявен на търг с явно наддаване, ако ОбС утре одобри продажбата му. Имотът  се намира в жилищен комплекс „ Отдих и..

публикувано на 18.06.18 в 13:59

Научно - изследователски център за 23,5 милиона лева откриват в ПУ и МУ

Нова научно-изследователска инфраструктура ще се изгражда в следващите пет години в Пловдив със средства от Европа. Ще се работи по 12 научно-изследователски програми, от които 8 нови лаборатории.  Това ще стане след реализиране на най-мащабния проект - Център за компетентност „Персонализиране иновативна медицина /ПЕРИМЕД/“.  Това съобщиха..

публикувано на 18.06.18 в 13:39

Багери започват събарянето на галерията на "Гладстон"

Започва събарянето на сградата на художествената галерия на улица "Гладстон" като новата  ще е готова до края на април 2019 година.  В момента  районът  е обезопасен с предпазни пана и след като сградата бъде изпразнена, багерите ще  започват  бутането на конструкцията.  От Общината са осигурили помещение в Дома на културата, където са..

публикувано на 18.06.18 в 12:12