РЕКЛАМА

Студенти правят син кръг в Световния ден за борба с диабета

| обновено на 14.11.17 в 16:42
Снимка: Ани Петрова, БНР

Студентите от Медицинския университет в Пловдив днес  отбелязват Световния ден за борба с диабета. За поредна година те  привличат вниманието на обществото към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване. 

Тази година кампанията е с акцент гестационен диабет и как влияе на женското репродуктивно здраве  диабетът развит по време на бременност.  Лекция по темата ще изнесе проф. д-р Мария Орбецова от  клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“.

Преди това пред Аудиторния комплекс  студентите ще направят „жив кръг“ в син цвят, наподобяващ логото на Световния ден. Инициативата е в знак на съпричастност към хората с диабет

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14-ти ноември по решение на Международната диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. 

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият му цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг е символ на обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.Още от категорията

Вижте промените в движението в Пловдив от 27.12.18 до 17.01.2019

От 27-ми декември до 17-ти януари 2019-та година за движение на пътни превозни средства се затварят двете платна на бул. „Цар Борис III Обединител” в отсечката от кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов“ и ул. „Граф Игнатиев“ до Тунела. Причината е изграждането на сцената за откриващото събитие за Европейска столица на културата на 12-ти януари...

обновено на 18.12.18 в 14:35

Директорът на къщата-музей "Иван Вазов" в Сопот е уволнен незаконно, реши ПОС

Пловдивският окръжен съд потвърди решението на Карловския районен съд, който обяви за незаконно уволнението на Стефан Филчев като директор на къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот. Същността на решението е, че след като условията за заемането на длъжността са съгласувани с Министерството на културата, те не може да се променят без санкцията на..

публикувано на 18.12.18 в 14:35

Заради бейби бума светлините в "Капана" не престават да мигат

Над 400 пъти присветнаха лампите в Капана само за месец, за да оповестят благата вест, че нов живот се е родил в  Пловдив. АГ-отделенията на четири пловдивски болници - УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Пловдив“ и СБАЛАГ „Торакс“ се включиха в проекта на италианският художник Алберто Гарути „На родените днес“.  При всяко..

публикувано на 18.12.18 в 13:34

Убиецът на военнослужещата Десислава Стоянова остава в ареста

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд-Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 42-годишния Светослав Каменов, обвинен за убийството в Сопот на 40-годишната военнослужеща Десислава Стоянова.  Апелативният съд прецени, че са налице достатъчно доказателства, сочещи обвиняемия за..

публикувано на 18.12.18 в 13:21

Дарителска кампания за нова Детска онкохематология в УМБАЛ "Св. Георги"

Кампания за набиране на средства за строителството на нов Педиатричен онкохематологичен комплекс обяви Детската клиника на Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив.  Това стана по време на Празника на дарителите, на който всички благодетели на лечебното заведение получиха сертификати и отчет за използавнето на даренията.  Изцяло новата и..

обновено на 18.12.18 в 13:14

Кметът Иван Тотев и Ути Бъчваров ни канят на печени прасенца на Коледа

Кметът на Пловдив Иван  Тотев покани гражданите  и гостите на града  на  автентична коледна почерпка на 26 декември в 12 ч. на площад „Стефан Стамболов“ по случай празниците и предстоящата Нова 2019 г.  На заключителното заседание за годината на местния Парламент той призова съветниците да не забравят българските традиции и празничните..

публикувано на 18.12.18 в 13:03

Слабо нощно земетресение в Чурен

Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер е регистрирано снощи в село Чурен, община Родопи.  Няма пострадали и нанесени материални щети.  По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН трусът е регистриран на дълбочина 1.4 километра в 23 часа и 28 минути .  Кметският наместник на селата Соколица и Чурен Стефан Казаков..

публикувано на 18.12.18 в 11:10