РЕКЛАМА

От сделката с Римския форум преди 15 години няма печеливши

Всеки иска да кара мерцедес, но не всеки може да си го позволи, каза преди време кметът Иван Тотев по повод собствеността върху Римския форум, който беше продаден в мандата на кмета Иван Чомаков за 1 милион и 200 хиляди лева през 2003 година. 

15 години по- късно пловдивските съветници ще решават в четвъртък дали да откупят безценният с археологията си имот от 5,6 декара за 2 200 000 евро или 4 303 000 лева без ДДС. В продължение на половин година комисия водеше преговори със собственика на терена "Младост Алфа" за продажбата му. 

Общинският съветник Георги Колев, който е член на комисията припомни пред Радио Пловдив, че преговорите са инициирани от пловдивската управа като в края им е договорена цена два пъти по- ниска от поисканата в началото. 

Според него от сделката през 2003-та година няма печеливши, защото общината е изгубила ценен с археологията си терен, а "Младост Алфа" е придобила ценен инвестиционен имот, от който не печели. Не може да сравняваме цените, на които е продаден Форумът тогава и сега, защото пазарните реалности са различни, смята Колев. По думите му, сега един квадратен метър струва 1000 евро, а преди 15 години апартамент можеше да се купи за 15 хиляди евро. 

Пловдив, за да оцелее трябва да запази артефактите си.  Пловдив няма море, няма ски писти, няма граници, археологията е шансът му. Кой турист ще се впечатли от офис сграда и много бетон. Съветниците ще преценят дали да платим тази цена или окончателно да загубим този ценен артефакт. Бюджетарите ще кажат дали може да общината да си го позволи, но смятам, че трябва да се направи всичко възможно, за да стане общинска собственост.

Комисията предлага парите да са от бюджета на общината, за две възможни години. Няма как да платим сумата наведнъж, както в началото искаше компанията. Ако преговорите бяха спрели, инвеститорът беше готов да започне да строи и да налива бетон.

Още от категорията

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Политиката на Ердоган, а не Тръмп събори турската лира

Мегаломанските проекти на диктаторите винаги водят до кризи, каза в коментар на финансовата криза в Турция консултантът Светлолзар Гледачев. Стабилност на валутата в южната ни съседка ще настъпи, но няма да е бързо, прогнозира финансистът. Валутната система на една страна отразява състоянието на икономиката. Турската икономика не може да се справи..

публикувано на 16.08.18 в 11:40

Сривът на регистъра е риск за сигурността, възможен е и умисъл

Базата данни на Търговския регистър съдържа практически всичко за търговския оборот, тя може да навреди на структуроопределящи фирми. Това е  изключително чувствителна информация, затова случилото действително застрашава националната сигурност – коментарът е на адвокатът и екс депутат Владимир Дончев. Най- страшното е, че този проблем не е..

публикувано на 16.08.18 в 10:59

Фондация "За нашите деца" спаси от изоставяне 6 бебета в Пловдив

Близо 100 деца останаха в семействата си през първите 6 месеца на годината благодарение на екипа на фондация "За нашите деца" в Пловдив.  Общо 10 са случаите, по които работи Центърът за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие. Спасихме от изоставяне 6 бебета, благодарение на активното ни сътрудничество със здравните..

публикувано на 16.08.18 в 10:14

Най-доброто за автора е да си отвоюва мястото в конкурс

Дебатът за проекта за новата сграда на дружеството на Пловдивските художници намирам за нормален и полезен и аз много се радвам, че има гражданска активност, каквато пловдивчани винаги са проявявали при обсъждане на важни събития.  За съжаление, проектът се наложи да бъде представен на етап, в който не беше съвсем завършен, защото се бързаше, заради..

публикувано на 15.08.18 в 10:54

Дебатът за галерията на "Гладстон" - предпоследни страсти

Община Пловдив очаква нови предложения за оформяне на галерията на дружеството на художниците на „Гладстон“32.  Кметът Иван Тотев обяви, че администрацията ще настоява за ново решение за оформяне на зоната между площадното пространство и ул. „Гладстон“ и за фасадите на сградата.  Това решение стъписа общественото мнение, защото се появи..

обновено на 14.08.18 в 14:03

РЗОК: Проблемът с карловската болница се политизира

В становище на РЗОК - Пловдив, свързано с протеста в карловската болница се казва, че п роблемът с АГ – отделението на здравното заведение се политизира. Зам.-  директорът Даниела Николова обясни, че препоръки за попълване на щатовете за анестезиолози в лечебното заведение са отправени отдавна и отговорността за това, че такива не са..

публикувано на 13.08.18 в 13:23