РЕКЛАМА

От сделката с Римския форум преди 15 години няма печеливши

Всеки иска да кара мерцедес, но не всеки може да си го позволи, каза преди време кметът Иван Тотев по повод собствеността върху Римския форум, който беше продаден в мандата на кмета Иван Чомаков за 1 милион и 200 хиляди лева през 2003 година. 

15 години по- късно пловдивските съветници ще решават в четвъртък дали да откупят безценният с археологията си имот от 5,6 декара за 2 200 000 евро или 4 303 000 лева без ДДС. В продължение на половин година комисия водеше преговори със собственика на терена "Младост Алфа" за продажбата му. 

Общинският съветник Георги Колев, който е член на комисията припомни пред Радио Пловдив, че преговорите са инициирани от пловдивската управа като в края им е договорена цена два пъти по- ниска от поисканата в началото. 

Според него от сделката през 2003-та година няма печеливши, защото общината е изгубила ценен с археологията си терен, а "Младост Алфа" е придобила ценен инвестиционен имот, от който не печели. Не може да сравняваме цените, на които е продаден Форумът тогава и сега, защото пазарните реалности са различни, смята Колев. По думите му, сега един квадратен метър струва 1000 евро, а преди 15 години апартамент можеше да се купи за 15 хиляди евро. 

Пловдив, за да оцелее трябва да запази артефактите си.  Пловдив няма море, няма ски писти, няма граници, археологията е шансът му. Кой турист ще се впечатли от офис сграда и много бетон. Съветниците ще преценят дали да платим тази цена или окончателно да загубим този ценен артефакт. Бюджетарите ще кажат дали може да общината да си го позволи, но смятам, че трябва да се направи всичко възможно, за да стане общинска собственост.

Комисията предлага парите да са от бюджета на общината, за две възможни години. Няма как да платим сумата наведнъж, както в началото искаше компанията. Ако преговорите бяха спрели, инвеститорът беше готов да започне да строи и да налива бетон.

Още от категорията

Безконтролното прилагане на антибиотици увеличава рисковете

На 18-ти ноември световната общественост отбелязва юбилейния 10-ти Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците - инициатива на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) от 2008 г. Тази кампания се  провежда и под егидата на СЗО с участието и на САЩ и редица неевропейски страни по целия свят.  Откритието и..

публикувано на 18.11.17 в 09:41

Съвестта ми е абсолютно чиста

Нагоре по цени, но със стари собственици ще се реализира и пловдивският проект за разкриване на Римския форум от източната страна на Централна поща. Срещу 5 милиона 163 хиляди лева община Пловдив ще изкупи имота, продаден на частен инвеститор през 2003-та година за 1 милион и 200 хиляди лева. За сделката и ползите – интервю с екскметът..

публикувано на 17.11.17 в 17:11

Главчев не се разкая, тръгна си, за да не се изложим пред чужденците

Председателят на ЕП Антонио Таяни идва в България в следващите дни. В предварителната му програма, освен срещи с висши държавници, е и  лекция пред българския парламент.  Бурята с бойкота на БСП, които обявиха, че ще влязат в пленарна зала само заради бюджета, оставката на Димитър Главчев и вота на недоверие към кабинета - променя картината и..

публикувано на 17.11.17 в 16:14

Икономическата обосновка ще е решаваща за АЕЦ "Белене"

България е в уникална ситуация по отношение на проекта "АЕЦ Белене" , каза в интервю за Радио Пловдив евродепутатът Владимир Уручев. Той припомни, че е налично и вече платено оборудване за централата, има подготвена площадка, където също са вложени немалко средства, има и проект. Така, според Уручев, от една страна стремежът е парите вложени във всичко..

публикувано на 17.11.17 в 16:07

Главчев допусна груба грешка и трябваше да подаде оставка

След оставката на Димитър Главчев като председател на НС рухва митът, че ГЕРБ не може да носи отговорност, както и че води страната към режим,   коментира в интервю за Радио Пловдив Георги Харизанов от Института за дясна политика . Той определи Димитър Главчев като един от най-интелигентните политици, като добави, че именно затова е осъзнал..

публикувано на 17.11.17 в 14:22

Върни лентата. Спомни си. Тествай се за хепатит В и С

За поредна година България ще се включи в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която ще се проведе от днес   до 24 ноември 2017 г.  Информационната кампания  „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“ е насочена специално към хората, родени между  1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск..

публикувано на 17.11.17 в 14:04

Половин милиард лева ще е бюджетът на армията за 2018 г.

Комисията по отбрана на 44-ото Народно събрание ще проведе изнесено заседание на 17 ноември в 61-а механизирана бригада в Карлово.  Заседанието, което е в навечерието на бойния празник на Сухопътни войски – 19 ноември. Разговаряме с генерал  Константин Попов, председател на комисията по отбрана в НС за изнесеното заседание в Карлово. Генерал..

обновено на 17.11.17 в 10:57