РЕКЛАМА

От сделката с Римския форум преди 15 години няма печеливши

Всеки иска да кара мерцедес, но не всеки може да си го позволи, каза преди време кметът Иван Тотев по повод собствеността върху Римския форум, който беше продаден в мандата на кмета Иван Чомаков за 1 милион и 200 хиляди лева през 2003 година. 

15 години по- късно пловдивските съветници ще решават в четвъртък дали да откупят безценният с археологията си имот от 5,6 декара за 2 200 000 евро или 4 303 000 лева без ДДС. В продължение на половин година комисия водеше преговори със собственика на терена "Младост Алфа" за продажбата му. 

Общинският съветник Георги Колев, който е член на комисията припомни пред Радио Пловдив, че преговорите са инициирани от пловдивската управа като в края им е договорена цена два пъти по- ниска от поисканата в началото. 

Според него от сделката през 2003-та година няма печеливши, защото общината е изгубила ценен с археологията си терен, а "Младост Алфа" е придобила ценен инвестиционен имот, от който не печели. Не може да сравняваме цените, на които е продаден Форумът тогава и сега, защото пазарните реалности са различни, смята Колев. По думите му, сега един квадратен метър струва 1000 евро, а преди 15 години апартамент можеше да се купи за 15 хиляди евро. 

Пловдив, за да оцелее трябва да запази артефактите си.  Пловдив няма море, няма ски писти, няма граници, археологията е шансът му. Кой турист ще се впечатли от офис сграда и много бетон. Съветниците ще преценят дали да платим тази цена или окончателно да загубим този ценен артефакт. Бюджетарите ще кажат дали може да общината да си го позволи, но смятам, че трябва да се направи всичко възможно, за да стане общинска собственост.

Комисията предлага парите да са от бюджета на общината, за две възможни години. Няма как да платим сумата наведнъж, както в началото искаше компанията. Ако преговорите бяха спрели, инвеститорът беше готов да започне да строи и да налива бетон.

Още от категорията

Жителите на Попинци излизат на протест на 1 май

Над 950 подписа са събрали жителите на панагюрското село Попинци срещу добива на медна руда в района. Инвестиционни намерения за сондажни дейности обяви акционерно дружество „Асарел Медет“. Кметицата на Попинци Стоянка Ставрева заяви, че на 1 май хората от селото излизат на протест. Те са притеснени от евентуално разработване и..

публикувано на 25.04.18 в 16:59

Увеличаването на минималната заплата трябва да продължи

Фактически хората, са които се пише, че са изправени пред риск от бедност, са си бедни. Това каза по Радио Пловдив икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова за оповестените данни на Евростат, според които около 30 процента от българското население живее в сериозен риск от бедност. Григорова обърна внимание и на факта, че освен..

публикувано на 25.04.18 в 15:55

Има излишък на легла и стоматолози, не стигат джипитата

Според Националната здравна карта лечебните заведения в пловдивска област към 31 декември 2017 година  са 39 . Те разполагат със 7500 легла, но от тях реално са използвани само 66%, което означава, че  близо 1200 легла са в повече. Това не означава обаче закриване на леглата, просто за тях касата няма да плаща, а лечебните заведения биха могли..

публикувано на 25.04.18 в 15:35

Ако не вземем крути мерки, може да има и жертви по стадионите

Ще направим всичко възможно до два месеца да имаме работещ Закон против футболното хулиганство, заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Парламентарната комисия за младежта и спорта Славчо Атанасов , който е и пловдивски депутат. Отдавна подготвяме промените в сега действащия закон, но инцидентът с пострадалата полицайка от..

обновено на 25.04.18 в 14:15

Макрон и Тръмп ще гарантират нещо, ако не правят нищо

За   „гарантите   на многостранния световен ред "  и сюжетът  Западни Балкани . Коментар на журналиста Светослав Терзиев от вестник "Сега".  "Гарантите" са  френският президент  Еманюел Макрон, който каза това при държавното си посещение в САЩ, още при слизането от самолета си, а като другия "гарант"  посочи американсакия президент Доналд Тръмп...

публикувано на 25.04.18 в 10:16

Промените в Закона за движение са механични и лобистки

Разделянето на Закона за движение по пътищата на три нови, се прави механично и на практика не променя философията и духа на нормативния документ. Това е становището на Института за пътна безопасност, който днес проведе в Пловдив дискусия на тема „Решения за подобряване на пътната безопасност“.  В проектите са допуснати много грешки,..

обновено на 24.04.18 в 16:32

Зико не мисли за кметския стол, следва по-важни задачи

Няма да се кандидатирам за кмет на Пловдив, има толкова много време до изборите...Имам много по-важни неща от това да се кандидатирам за кмет на Пловдив. Това заяви пред Радио Пловдив Здравко Димитров, областен управител на Пловдив.  Той припомни, че част от задачате са му поставени лично от министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов..

публикувано на 24.04.18 в 13:25