РЕКЛАМА

От сделката с Римския форум преди 15 години няма печеливши

Всеки иска да кара мерцедес, но не всеки може да си го позволи, каза преди време кметът Иван Тотев по повод собствеността върху Римския форум, който беше продаден в мандата на кмета Иван Чомаков за 1 милион и 200 хиляди лева през 2003 година. 

15 години по- късно пловдивските съветници ще решават в четвъртък дали да откупят безценният с археологията си имот от 5,6 декара за 2 200 000 евро или 4 303 000 лева без ДДС. В продължение на половин година комисия водеше преговори със собственика на терена "Младост Алфа" за продажбата му. 

Общинският съветник Георги Колев, който е член на комисията припомни пред Радио Пловдив, че преговорите са инициирани от пловдивската управа като в края им е договорена цена два пъти по- ниска от поисканата в началото. 

Според него от сделката през 2003-та година няма печеливши, защото общината е изгубила ценен с археологията си терен, а "Младост Алфа" е придобила ценен инвестиционен имот, от който не печели. Не може да сравняваме цените, на които е продаден Форумът тогава и сега, защото пазарните реалности са различни, смята Колев. По думите му, сега един квадратен метър струва 1000 евро, а преди 15 години апартамент можеше да се купи за 15 хиляди евро. 

Пловдив, за да оцелее трябва да запази артефактите си.  Пловдив няма море, няма ски писти, няма граници, археологията е шансът му. Кой турист ще се впечатли от офис сграда и много бетон. Съветниците ще преценят дали да платим тази цена или окончателно да загубим този ценен артефакт. Бюджетарите ще кажат дали може да общината да си го позволи, но смятам, че трябва да се направи всичко възможно, за да стане общинска собственост.

Комисията предлага парите да са от бюджета на общината, за две възможни години. Няма как да платим сумата наведнъж, както в началото искаше компанията. Ако преговорите бяха спрели, инвеститорът беше готов да започне да строи и да налива бетон.

Още от категорията

"Фронтоваци" слагат кални петна върху "патриоти"

Изказванията на депутатите от НФСБ Петър Петров и Валентин Касабов по адрес на децата с увреждания усили напрежението, което и без това предизвика протести след квалификациите, направени  преди време от Валери Симеонов.  Александър Сиди, депутат „Обединени патриоти“, зам.- председател на ВМРО се разграничи от колегите си като сподели това в..

публикувано на 16.11.18 в 15:50

Кметът на гражданите предлага по- скъпи забавачки в Смолян

Смолянският кмет Николай Мелемов  бе отличен в категорията "Кмет на гражданите" за средна община. Населението на град Смолян е 32 хиляди души, а в общината има 43 хиляди жители.  Аз съм уверен, че това не е плод на едно мое решение, а на цялостната ми дейност, а това дава стимул и ме мотивира да продължавам напред,  заяви Мелемов в интервю за Радио..

публикувано на 16.11.18 в 15:48

Внимание, резистентността към антибиотиците расте!

Нужна е национална стратегия за антибиотична политика, надзор над употребата и информационна програма за ежегодно проследяване на антибиотичната консумация. Това са само част от  мерките в лекарствената политика и терапия, които биха довели до преодоляване на проблемите свързани с антибиотичната резистентност и другите нежелани реакции, коментира..

публикувано на 16.11.18 в 14:25
Политологът Георги Киряков

Започна обратното броене за кабинета "Борисов 3"

В програма "Точно днес" н е подминаваме и протестите, които обещават да се по-силни събота и неделя, но пък има заявки да са с начало от петък. За профила на протестиращите, за ефекта и напрежението, което се търси говорим с политическия анализатор   доц. Георги Киряков.  Георги Киряков: От политическа гледна точка седмицата не е..

публикувано на 16.11.18 в 09:52

От днес глобяват шофьорите без гуми, подходящи за зимни условия

От началото на месеца пътна полиция започна акция “Зима”,  а от днес тече третият й етап.  До края на ноември ще има започват засилени проверки по пътищата за това дали се спазва законът.   От днес всички автомобили трябва да се движат с гуми подходящи за зимни условия. Задължително изискване е е минималната дълбочина на протектора им да бъде 4..

публикувано на 15.11.18 в 15:59

Цените на горивата бяха или завишени, или сега са занижени

Представители на големите вериги бензиностанции и на Петролната и газова асоциация се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъдят мерки за намаляване на цените на горивата у нас. Конкретни предложения не бяха съобщени, но от Петролната и газова асоциация заявиха, че падналата цена на суровия петрол на международните пазари е причина и за..

публикувано на 15.11.18 в 15:49

Различните религии носят еднакви фундаментални ценности

Стана традиция есенно време тук в Пловдив да се събират  представители от различните висши училища в България и различни други научни институции, занимаващи се с богословие. Тази година избрахме тема, за която по предварителните заявки съдя, че е събрала различни противоречиви напрежения. Обществото в момента е разделено по въпроса трябва ли..

публикувано на 15.11.18 в 11:18