РЕКЛАМА

От сделката с Римския форум преди 15 години няма печеливши

Всеки иска да кара мерцедес, но не всеки може да си го позволи, каза преди време кметът Иван Тотев по повод собствеността върху Римския форум, който беше продаден в мандата на кмета Иван Чомаков за 1 милион и 200 хиляди лева през 2003 година. 

15 години по- късно пловдивските съветници ще решават в четвъртък дали да откупят безценният с археологията си имот от 5,6 декара за 2 200 000 евро или 4 303 000 лева без ДДС. В продължение на половин година комисия водеше преговори със собственика на терена "Младост Алфа" за продажбата му. 

Общинският съветник Георги Колев, който е член на комисията припомни пред Радио Пловдив, че преговорите са инициирани от пловдивската управа като в края им е договорена цена два пъти по- ниска от поисканата в началото. 

Според него от сделката през 2003-та година няма печеливши, защото общината е изгубила ценен с археологията си терен, а "Младост Алфа" е придобила ценен инвестиционен имот, от който не печели. Не може да сравняваме цените, на които е продаден Форумът тогава и сега, защото пазарните реалности са различни, смята Колев. По думите му, сега един квадратен метър струва 1000 евро, а преди 15 години апартамент можеше да се купи за 15 хиляди евро. 

Пловдив, за да оцелее трябва да запази артефактите си.  Пловдив няма море, няма ски писти, няма граници, археологията е шансът му. Кой турист ще се впечатли от офис сграда и много бетон. Съветниците ще преценят дали да платим тази цена или окончателно да загубим този ценен артефакт. Бюджетарите ще кажат дали може да общината да си го позволи, но смятам, че трябва да се направи всичко възможно, за да стане общинска собственост.

Комисията предлага парите да са от бюджета на общината, за две възможни години. Няма как да платим сумата наведнъж, както в началото искаше компанията. Ако преговорите бяха спрели, инвеститорът беше готов да започне да строи и да налива бетон.

Още от категорията

Пловдив може да поеме още два МОЛ-а

В края на 2017 г. южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра на града, на който се предполага, че ще строи МОЛ. Теренът е от 36 дка на мястото на бившата Сточна гара за стойност на сделката над 17 млн лв. Доколко Пловдив може да поеме строителството и на още един МОЛ – събеседник е Мирослав Язов – председател на..

публикувано на 19.01.18 в 17:08

Красотата е навсякъде „Точно днес“ с изкуство

Ателие „Емоционално изкуство“ е първото събитие за тази година, което организира фондация „Идентичност“ в Пловдив. Разговор с прихолога Таня Ралева за общуването на децата с изкуството, независимо от крайния резултат. Гостува ни актрисата Ивана Папазова от Драматичен театър Пловдив. След снимките на телевизионния сериал „Скъпи наследници“,..

публикувано на 19.01.18 в 17:02

Посещението на Ангела Меркел е положителен знак

Посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в София утре е показателно за значението, което Германия отдава на България като председатестващ  Съвета на ЕС. То-само по себе си, е положителен факт ,  смята проф. Лазар Копринаров, дипломат и университетски преподавател. По думите му е трудно да се предвидят темите на предстоящия разговор на..

публикувано на 19.01.18 в 16:58

Казармата не е отживелица, тя превръща младежите в мъже

Ние не измисляме топлата вода наново , заяви по повод идеята за доброволна военна служба  депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.  В момента 5 500 места в нашата армия не са заети , каза той и обясни, че идеята на обединените..

публикувано на 19.01.18 в 16:25

Самотата и отчуждението са съвременен феномен

Фактът, че във Великобритания  вече има нов пост „министър на самотата“ не звучи смайващо. Доста по-отдавна в една много по-малка и незабележима от наша гледна точка държава – Бутан имат министър на щастието. Там е роден и индексът за измерване на щастието, заяви социологът Мира Радева.    Истината е, че когато хората преодолеят войните,..

публикувано на 19.01.18 в 11:02

Нужно е прелицензиране и обучение за частните охранители

Ексдиректорът на Националната полиция ген. Васил Василев  в интервю за Радио Пловдив подкрепи промените в закона за частната охранителна дейност, но само  след  прелицензиране и обучение на  частните охранители.  Промените в закона  за частната охранителна дейност бяха приети на второ четене в парламента. Те дават възможност кметовете да могат да..

публикувано на 19.01.18 в 10:39

„Ден след ден“ стана на 25 години

Днес следобедното предаване на Радио Пловдив "Ден след ден" навърши 25 години. Кръстник е Александър Момчилов, който тогава е директор на радиото. Преди всичко пожела на екипа: "Да сте живи и здрави", а коментарът е:   Нито сън,  нито илюзия, защото това е един от джинглите с най-дълъг живот в Радио Пловдив. Когато започна „Ден след ден“..

публикувано на 18.01.18 в 17:33