Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщат ни към азиатски тип диктатура

 Това са типично български провинциални паники „Какво ще кажат чужденците за нас? Нищо не би се случило, ако БСП не присъства в залата,  така  политологът проф. Евгени Дайнов коментира  ситуацията в парламента, по повод гостуването  днес в НС  на Антонио Таяни председател на Европейския парламент. Предшествано от  смяната на председателя на НС след ултиматума на БСП. 

Нищо не би се случило, ако БСП не присъства в залата, каза Дайнов и припомни:   Забравят се често две неща, два примера – Белгия председателстваше Европейския съюз, докато нямаше правителство и това никому не направи впечатление, Малта също докато беше председател нямаше правителство и парламент. И това също никому не направи впечатление. 

Според него, ходът с ултиматума е печеливш за БСП. Струваше си, БСП показа, че докато сегашната власт  действа на принципа „да не се излагаме пред чужденците” е слаба и може да бъде атакувана успешно. Така че за БСП си струваше – тя си вкара гола. 

Разбира се, че властта, която г-н Борисов изгражда от самото начало е от типа на власт, характерна за бивша съветска република, където всичко е събрано в едно лице и в случая неговото.

За последния десен проект "Български манифест за Европа":  аз съм привърженик на манифестите по следната причина – в политиката най-важна е идеята, която носиш, диагнозата, която си поставил, идеята как да излекуваш някакво обществено зло. Ако го направиш като хората – ще привлечеш подкрепа, ако просто се занимаваш с това кой с кого се съюзява на какъв квотен принцип, заредено на листи, така няма да привлечеш подкрепа.

 Всеки път като се съюзяваха,да ги неречем десните партии, ни занимаваха с това как вече не се карат и как сега ще има справедливо разпределение на кандидати по листи, което гласоподавателят дълбоко не го интересува. Гласоподавателят го интересува някой да се заеме да решава обществените болежки и за да се видят тези болежки и де се види лечението трябва да има документ и то идейно-политически, а не някакъв бюрократичен или друг. 

Според Дайнов трябва да има нова посока, защото в момента посоката е   връщане обратно към към Съветския съюз, към Азия, а не в ЕС, където ни  е мястото. Ето това би било политическо послание.  Тук важното е друго, на всеки българин да се обясни, да разбере  каква му е файдата от това, че е европеец. Което не е много лесно.   И въпросът е  да има  ясен, мускулест политически документ, която хората да почувстват, че изразява тях. Може да им върне не 300 хиляди, може да им върне един милион гласоподаватели. Всичко зависи от идеята и да се види, че си честен с тази идея, че не я измисляш просто ей така предизборно. Тогава имат шансове, имат шансове да се върнат с много депутати.

Има очевиден опит за завземане на държавата, каза още Дайнов. То е очевидно, първо, превземането на чужди бизнеси върви от няколко години, аз съм го виждал, в провинцията особено ясно се вижда извън София, извън Пловдив и Варна особено ясно се вижда. А другото е, че въведоха извънредно законодателство тип сталинистко, където по усмотрение на властта те могат да те ликвидират – и като бизнес, и като всичко. Опитват се да направят някаква азиатска диктатура и естествено безконтролността на репресивните органи е много важно условие за това. Вижте как се опитаха да превземат оръжеен бизнес, вижте как се опитват да ликвидират цяла медийна група – последните островчета свободна, независима журналистика да смачкат чрез такива хватки. Ако не бъде прекъснато догодина по това време ще се събудим в един свят, в който вие ще ми се обадите и ще ми съобщавате списък с теми, по които не бива да говоря. Разбирате ли ме?

Тази нова формация може да спре този процес ако го назове и го опише колко е опасно това, което се случва, защото ако догодина ми се обадите и ми съобщите теми, по които не е добре да говоря и въпреки това ви привикат да ви питат „Абе, тоя Дайнов защо изобщо го пускаш в ефир?” това не е само мой и ваш проблем. Това ще е сигнал, че обществото е спряло и стремително се връща назад. Забележете, че няма чужди инвеститори, забелязвате го последните две години. Ами няма да има – няма съдебна власт, няма сигурност за собствеността, няма начин да противостоят ако някой иска да им вземе бизнеса и няма къде да се оплачат. Това вече те го усетиха и това е много опасно. Ако се въведе тази диктатура, за която се говори всичко спира и хората рязко обедняват, значи няма богати хора, живеещи в диктаторски режим.

Бъдещето не зависи от изчакване да видим какво ще стане. Това, което ще бъде утре зависи от това, което правим днес.

Ще бъде ли партията на Марешки "Воля" т.н. "златен пръст" в парламента:  Нямам никаква представа защо наричат Марешки „златния пръст”, питайте ги тях. Но, наистина, ако успее Бойко Борисов да разшири коалицията и с „Воля” доста по-голямо и по-солидно мнозинство му се очертава в тези смутни времена.  „Воля” имат нула политически опит и грамотност и се опитват да въртят и сучат, така че те да станат партньори на властта за сметка може би на Патриотичния фронт. И тази игра е толкова прозрачна, че е смешна. Те сега се правят по-големи противници на БСП от ГЕРБ, за да ги припознае ГЕРБ и да ги приюти Бойко Борисов под шлифера си. Дали ще са в парламента, или няма да са в парламента, повтарям, никому няма да направи абсолютно никакво впечатление. Освен това точно председателят на Европейския парламент е свикнал с празен парламент, неговият например Европейският. Повечето време вътре има десетина човека.

 За вота на недоверие, обсъждан от БСП и ДПС : За вота – до консенсус най-вероятно ще стигнат. Темата ако е само „корупция” както беше първоначално заявена е малко неудобна, защото миналото и на БСП, и на ДПС не е чисто откъм такива неща. Подозирам, че ще се случат две неща – ще някаква по-широка и по-политически звучаща тема, но тяхната игра е,  вотът да е в последния възможен момент, максимално близо до момента на започване на председателството, или вътре в самото председателство т. е. декември или януари им е играта с този вот. 

Всеки вот има основание, защото всеки вот е възможност да се огледа отново управляващата сила какво прави и какво не прави. Вотовете са много полезни сами по себе си, за да държат будна политиката и да бъде бурен политическият разговор в едно общество, стига да не се прекалява както е имало в близкото минали случаи. Един вот е полезен за целия политически организъм, а пък за опозицията, тя може да свали правителството, но може да каже такива неща, че да бъде чута и да събере повече привърженици.

За Западните Балкани:  трябва да са в  ЕС, защото повечето държави и там деградират към азиатски тип диктатура.

Цялото интервю с проф. Евгени Дайнов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45