Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж са експонирани античните мозайки на Филипопол

| обновено на 21.11.17 в 13:37

Изложбата "България представя: Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол" е открита в централата на ЮНЕСКО в Париж и поставя началото на кандидатурата на страната ни за вписване на късноантичните мозайки на Филипопол в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Изложбата, която може да бъде видяна до 27 ноември, включва 25 фотографии и информационни табла, които показват великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол - Епископската базилика, Малката базилика и вила "Ейрене". 

Експозицията е организирана от фондацията "Америка за България" с подкрепата на Постоянното представителство на България към ЮНЕСКО, Министерството на културата, Министерството на туризма и община Пловдив. 
В екипа, който работи по кандидатурата на България, са археолози, реставратори, архитекти и консултанти от МК и Националния институт за недвижимо културно наследство. 

След успеха на Малката базилика, която отвори врати през есента на 2013 г. благодарение на инвестираните 1,3 млн. лв. от "Америка за България", фондацията подкрепя и пълното археологическо проучване, реставрация и социализация на Епископската базилика с 8,2 млн. лв. и кандидатурата на България към ЮНЕСКО. 

Отбелязва се, че Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата - с абсида, преддверие и открит двор с колонади - е оцеляло във времето, но в два пласта са съхранени около 2000 кв. м. многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство.

"Зад този проект стоят сериозните усилия и неуморният труд на много хора, организации и институции и благодарение на тяхната всеотдайност и добро партньорство вярвам, че важна част от уникалното ни културно наследство ще бъде показана на света в пълния си блясък", е казала при откриването на изложбата заместник-министърът на културата Амелия Гешева. 
"За фондация "Америка за България" е привилегия да подкрепи връщането към живот на Епископската базилика на Филипопол. 

Ние се вдъхновяваме от ценното културно наследство на България и за нас то е източник на иновации и напредък, просперитет и оптимизъм за бъдещето. С нетърпение очакваме работата по кандидатурата към ЮНЕСКО, както и да ви посрещнем на откриването на Базиликата в началото на 2019 г., когато Пловдив ще е Европейска столица на културата", каза Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Спомен за незабравимия Апостол Карамитев

Непубликувани факти от живота и творчеството на големия български актьор Апостол Карамитев събира книгата „Рицарят на Доброто“ с автори изкуствоведа Олга Маркова и сина на актьора Момчил Карамитев. Тя ще бъде представена в „Петното на Роршах“. В основата на книгата са разказите на Момчил Карамитев за нещата, за които са си говорили двамата с..

обновено на 24.04.24 в 08:55

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

публикувано на 24.04.24 в 07:21

Студентска изложба "Графичен дизайн" в НХГ „Цанко Лавренов“

В Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще се открие представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, Вeликотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий“.  В експозицията са представени учебни проекти на..

публикувано на 24.04.24 в 06:32

Генчо Накев с нова изложба в галерия "Аспект"

В навечерието на светлите великденски празници своята осма самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя Генчо Накев.   Настоящата експозиция се състои от 17 платна, обединени от афинитета на художника към абстрактното, изработени в специфична живописна колажна техника. Те са рисувани през последните две години и са разнообразни по формат,..

публикувано на 24.04.24 в 06:27

"Яйцето" - в митологията на различните култури по света

Беседа с презентация на тема „Яйцето“ ще проведе психологът д-р Ваня Велкова в читалище „Възраждане“ от 18 ч. тази вечер. Лекторът ще говори за символиката на яйцето, отразена в митологията на различни култури по 5-те континента. Д-р Велкова ще покаже албум със снимки на повече от 250 яйца от 60 страни от различни континенти. Ваня Велкова е доктор по..

обновено на 24.04.24 в 06:22