Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - кралица Елизабет I, първа част

Кралица Елизабет I е изумителна жена. Тя остава на трона цели 45 години – горе-долу, колкото е средната продължителност на човешкия живот по нейно време. Прави си страхотен ПР с ролята на кралицата-дева, която играе с успех - но чрез която не само създава култ към собствената си личност, а и превръща англичаните от група събрани от кол и въже островитяни, в единна нация. 


Елизабет реабилитира в общественото съзнание червенокосата женска красота, която дотогава е признак на дивашки произход и нещо долно. Тя въвежда модата на дългите до лакътя дамски ръкавици и прекарва поне 4 часа на ден в обличане и гримиране. Но междувременно поддържа религиозния мир в страната и стабилизира англиканската църква, превръща Англия в истинска морска сила, побеждава непобедимата испанска армада, създава условия за развитие на бизнеса и всъщност завинаги прави от малкото, сбутано на половин остров кралство, незаобиколим фактор от политическата карта на голямата европейска и световна политика. 

На всичкото отгоре, макар самата кралицата да няма особен интерес към изкуството и да не го подпомага, по нейно време работят някои от най-великите английски творци като Шекспир и Марлоу. Затова втората половина на XVI столетие с право се смята за истински „златен век” в историята на Англия. Но и неслучайно се нарича още Елизабетинска епоха.

Томас Морли, Ла куранта, 24.05 

На 7 септември 1533 следобед, в Лондон започват тържества и улични веселия, за да се отбележи по начин най-достоен раждането на престолонаследника. Работата се смята за опечена - врачки, гадатели и прочути баби-акушерки гарантират, че Ан Болейн, втората любима съпруга на Хенри VIII, носи наследник от мъжки пол. Е, оказва се от женски и на краля не му става приятно. Но тържества има, не само защото всичко вече е платено, но и защото бебето Елизабет, кръстено на двете си баби, си е принцеса на Уелс, тоест, истински наследник на трона. 

Да, Хенри VIII има по-голяма дъщеря - Мери, родена от първата му съпруга, Катерина Арагонска, но тя е обявена за незаконно дете. Историята с жените и децата на Хенри VIII е голяма каша. През 1509 той става крал и се жени за братовата си вдовица Катерина. Хенри е на 18, Катерина – на 24. Той е разгонен, както цял живот, тя – също, защото бракът ѝ с 15-годишния принц Артур не е консумиран и Катерина прекарва като скърбяща вдовица 7 млади години в чужд кралски двор. Но как да не я вземе Хенри – тя е не само красива жена, но и важен политически коз за мира между слабата Англия и могъщата Испания. 24 години продължават бурните изневери на Хенри и опитите на Катерина да осигури мъжки наследник на династията Тюдор, но не се получава. Кралят иска да се разведе, обаче папата не дава,  така че Хенри, образно казано, се развежда първо с папата. С „Акта на върховенството” от 1534, кралят застава начело на английската църква, отхвърля католицизма и я обръща към протестантството, което и без това набира сила, особено сред висшата аристокрация. 

Парадоксално е, но в този религиозен акт почти няма религия, но има много секс и политика. Освен развод с Катерина, Хенри VIII иска абсолютната власт в Англия, а католическите епископи му я оспорват, доколкото са подчинени пряко на папата и прокарват неговите интереси. На всичкото отгоре, те не плащат данъци на кралската хазна, а на папската – което, да си признаем, е положение непоносимо за един уважаващ себе си владетел.   

Джон Дауланд, Галярд, 18.07

Когато Хенри VIII започва дългата и сложна процедура по развода си, той вече е влюбен в Ан Болейн, придворна дама от високо потекло. Ухажването продължава цели 7 години, защото Ан го държи на сухо, докато той не ѝ предложи брак. Явно това му отваря райските порти, защото на тайната брачна церемония през януари 1533 булката е вече бременна. И нищо, че кралят е двуженец, тъй като бракът му с Катерина е обявен за незаконен едва 6 месеца по късно. 

При тези обстоятелства се ражда бебето Елизабет, което наследява от баща си не само типичната за Тюдорите червена коса, но и неговия властен, упорит и избухлив характер. Но тя много бързо започва да крие онова, което носи в себе си и, поне до 25-та си година, да показва само онова, което ѝ помага да оцелее. А после пък, като кралица, се държи според девиза: „Виждам и знам всичко, но нищо не предприемам” – поведение, което най-често ѝ помага да постига желаното. Не бързайте обаче да обвините Елизабет в притворство - тя има всички основания да се крие. Принцесата няма три години, когато майка ѝ, Ан Болейн, е обвинена в държавна измяна, кръвосмешение и вещерство, набързо осъдена и екзекутирана. Експертите и досега смятат, че всички обвинения са фалшиви, а работата е нагласена, защото, след още две помятания на Ан, Хенри VIII разбира, че и тя няма да му роди желания син. 

Един посланик в Лондон пише, че по това време Хенри е най-смешния рогоносец в Европа, защото на всички разказва подробности за изневерите на своята съпруга. Е, обвиненията срещу Ан може и да са фалшиви, но екзекуцията е истинска. Единадесет дни след нея кралят се жени за новата си фаворитка – третата си братовчедка Джейн Сиймор, която все пак му ражда син, бъдещия крал Едуард VI. Междувременно обаче Хенри постъпва по познатия начин - обявява брака си с Ан Болейн за недействителен, а Елизабет – за незаконородено дете, с което я лишава от правото да наследи трона.

Джон Дауланд, Фрог галярд, 09.27 

Джейн Сиймур умира 12 дни след раждането на сина си Едуард, обявен официално за престолонаследник. В следващите години Хенри VIII се жени още три пъти. С немската принцеса Ана Клевска живее само няколко месеца и се развежда, като декларира, че бракът не е консумиран. Още след първата брачна нощ, той споделя пред най-близкия си съветник, че не е успял да се справи, защото тя не му е по вкуса - има лоша телесна миризма и деформирани гърди. 20 дни след развода, Хенри се жени за Катрин Хауърд – „розата без бодли” или „съвършената перла на женствеността”, както сам я нарича. Този брак продължава две години, докато и тя е обвинена в изневяра и обезглавена. На следващата, 1543 година, кралят има нова съпруга – Катерина Пар, около 30-годишна дама, за която това е четвърти брак. Тя има много добро отношение към Елизабет, двете често са заедно, а когато не са, водят усилена кореспонденция. Тези семейни събития обаче, свързани със секс, смърт, скандали, интриги и разводи, оставят дълбоки следи в душата на бъдещата кралица. Още като дете Елизабет наистина се дава сметка, че в този свят, особено ако си жена, е трудно да се оцелее. И когато е на 10, тя заявява на приятеля си Робърт Дъдли, че никога няма да се ожени. Да, това е същият Робърт Дъдли, граф Лестър, който по-късно е неин фаворит в двора и, най-вероятно, дългогодишен любовник.

Антъни Холборн, Павана, 03.08

Не мислете обаче, че като е обявена от баща си за незаконно дете, Елизабет е захвърлена и не получава подходящи грижи. Напротив, тя живее в различни кралски дворци, има умни и образовани гувернантки. За разлика от сестра си Мери, която е ревностна католичка, Елизабет е протестантка, за нейното образование се грижат млади, свободомислещи учени от Кеймбридж, привърженици на Реформацията. Смята се, че през 1550 година, когато ученето ѝ формално завършва, тя е най-образованата жена в Европа. 

Елизабет има страхотен талант за езици. Освен родния английски, още от съвсем малка знае перфектно италиански и латински, писмено и говоримо. До 11-та си година прибавя към тях фламандски, испански, френски и гръцки. По-късно пък, вече като кралица, научава практически езиците на всички свои поданици – уелски, шотландски, ирландски, както и регионалния корнуолски. В края на живота ѝ, през 1603, венецианският посланик в Лондон пише в един доклад: „Тя владее всички тези езици толкова добре, сякаш всеки от тях ѝ е роден”. Това, разбира се, ѝ помага страшно много в, така да се каже, всекидневната работа като кралица, доколкото функцията на владетеля се състои основно в говорене. А да можеш по всеки въпрос да говориш с всеки човек на неговия собствен език, е огромно предимство в дипломацията. Докато се стигне дотам обаче, има още много време и много перипетии, през които да премине бъдещата кралица.

 През 1547 умира крал Хенри VIII, на трона го наследява синът му, Едуард VI. Хенри оставя и ясно завещание, в което фактически отново признава за законни дъщерите си Мери и Елизабет и ги поставя съответно втора и трета в линията за наследяване на трона, ако техният полубрат умре случайно бездетен. Едуард VI е болнаво момче на 10, което умира 6 години по-късно и на свой ред оставя завещание, с което лишава от трона Мери и Елизабет и го дава на първата си братовчедка лейди Джейн Грей. 

Независимо, че е близък с Елизабет, Едуард взима това решение, защото не иска католичката Мери да го наследи, а не може да я прескочи и да остави трона направо на Елизабет. Джейн Грей обаче остава кралица само 9 дни, тя е свалена на бърза ръка и на нейно място идва Мери I Тюдор, останала известна в историята като „bloody Mary”, „кървавата Мери”. В този момент и през следващите 6 години, животът на Елизабет наистина виси на тънък косъм.

Джон Дауланд, Скръбна павана, 2.39 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24