РЕКЛАМА

Симеон почете деня на Свети Николай Чудотворец в Пловдив

| обновено на 06.12.17 в 15:21

Пловдивският митрополит Николай отслужи празничната литургия за деня на Св. Николай Чудотворец в едноименния пловдивския храм. Той започна своята проповед с думите:  “Молете се непрекъснато и за всичко благодарете“. 

Дядо Николай припомни житието на светеца и говори за смирението като голяма християнска добродетел и за гордостта като непростим грях. Владиката получи за своя имен ден поздравително писмо  от българския патриарх Неофит, поздрави от  пловдивските архиереи и свещеници,  от гръцката и румънската православни църкви, държавници и много миряни.
 

На литургията присъства и Симеон Сакскобургготски,  дошъл в пловдивския храм, за да поздрави  за имения му ден  Пловдивския митрополит, който в словото си каза за него, че имената на малцина са записани в историята на църквата, но неговото е едно от тях.

На въпрос на Радио Пловдив за казуса с царските имоти, Симеон Саккобурготски  каза: „ Ако ми простите за израза, казуса с царските имоти  е стара дъвка, която много хора използват. Аз ще отговоря с едно – през 1946 г. ни конфискуваха имотите, като държавата ги одържави. Ако бяха нейни, щеше ли да ги одържавява? Нека, който ще, да ми отговори на този въпрос. И ще се разбере за какво се говори“. 


Още от категорията

Шефка на НИНКН с противоречиви показания за по делото "Одрин 8"

С разпит, продължил над три часа  на първия от множеството призовани свидетели от Министерството на културата, тази седмица в Окръжния съд продължава делото за разрушения тютюнев склад на "Одрин" 8.   Припомням, че подсъдими по него са бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков, обвинени във фалшифицирането на документи, чието..

обновено на 19.02.18 в 16:46

Пловдив се преклони пред Апостола

„Днес се прекланяме пред подвига на този велик в естествеността си и храбростта си човек, сякаш за да се пречистим от дребнавото, егоистичното и самодоволното у себе си и може би, за да погледнем, дори за кратко, с други очи на живеенето си – дали е истинско и дали е свързано с висшите помисли и дела“ – заяви в словото си пред паметника на..

обновено на 19.02.18 в 15:58

Почитаме Апостола на свободата Васил Левски

В цялата страна се отбелязва 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В родния му град  Карлово  годишнината беше отбелязана с  възпоменателен митинг-поклонение и поднасяне на венци.  Преди това в храм „Света Богородица“, където Апостола е ръкоположен и е пял като дякон бе отслужена  панихида в негова памет от..

обновено на 19.02.18 в 15:57

18 000 касови апарати в Пловдив трябва да бъдат подменени или пренастроени

Смяна на касовите апарати или пренастройването им трябва да направят търговците. От НАП обясняват изискването с по-добър контрол върху оборотите и противодействие на измамите.  Изискването бе прието през миналата година с промяна на наредба на финансовото министерство. Според нея на всяка касова бележка вече ще трябва да се отпечатва така..

обновено на 19.02.18 в 15:57

Четири села край Белово на режим заради замърсена вода

Четири села в община Белово са с некачествена вода за пиене. Резултатите от взетите проби показват завишени нива на коли-форми.  Причината за микробиологичните отклонения е недобрата хигиенна поддръжка от страна на местното ВиК-дружество.  Направено е предписание за дезинфекция на водопреносната мрежа.  Дотогава се препоръчва жителите на селата Малко..

публикувано на 19.02.18 в 15:45

Мароканец, обвинен в тероризъм, иска свобода от Пловдивския апелативен съд

Утре  пловдивският Апелативен съд ще разгледа жалбата на обвинения в тероризъм мароканец Нофал Рашид Зохри  срещу решението на Окръжен съд – Хасково, с което той бе задържан под стража за 90 дни.  Мярката е наложена въз основа Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, както и договора за екстрадиция между  България и..

публикувано на 19.02.18 в 15:38

Утре пак затварят централната улица на Асеновград заради Водния цикъл

Заради строителни дейности по Водния цикъл отново затварят централна улица в Асеновград. От утре движението по ключовия булевард "Цар Иван Асен II "ще бъде забранено в участъка от ул."Никола Вапцаров" / Стария съвет/ до кръговото кръстовище с ул."Христо Ботев" / Тополовския път/.  Алтернативният път за движение ще е през улица "Оборище", където ще се..

публикувано на 19.02.18 в 14:54