РЕКЛАМА

Биткойните са религия, зад която стоят милиони хора

| обновено на 07.12.17 в 10:31

Биткойнът е технологичен феномен, който трябва да бъде сравняван с големия бум в IT технологиите през 2000 година, когато "dot net" технологиите завладяха нашия свят и го промениха. Тогава хората, които разбираха от технологии, застанаха зад добрите технологии и именно те ги направиха успешни и милионери, коментира треската по новата криптовалута в Деня на банкера експертът по фискална и дигитална сигурност Ясен Танев от дигитално читалище Safer.bg. 

Той определи биткойнът като невероятна технология, впрегната в процеса на децентрализирано разплащане в интернет. Така че биткойнът е нещо ценно и технологично модерно. Това е технология, която ще остане. 

Според Ясен Танев сравнението на биткойна и разрастващата се търговия с биткойни със златото и златната треска е правилна и доста точна, защото и тогава и сега хората, които се захващат с такъв тип бизнес и "треска", са правили и правят проучване и са знаели и знаят с какво се захващат. Трябва обаче да инвестирате време и пари, за да станете копач и да копаете биткойни. Друг е въпросът дали искате да станете търговец и да предлагате техника за копаене или да сте инвеститор и да играете спекулативно на пазара, посочи специалистът по фискална и дигитална сигурност.

Ако решите да сте инвеститор в технологията за добиване на биткойни, то трябва да сте готови да инвестирате хиляди евро. За да бъдете ефективни обаче трябва да сте част от мините или пулове за добиване на биткойни. Ако сте сам шансът да се доберете до ключовото изкопаване на биткойна, ще е трудно. Ако все пак искате да сте солов играч, то съветът ми е ако можете да изчакате около 7 – 8 месеца, за да инвестирате в хардуеър, и го направете, но заедно с хора, на които имате вяра, е съветът на Ясен Танев.

Много са въпросите, свързани с биткойните. Кой е създатялят на базовия код за биткойна? Къде са първите четири изкопани милиона? Какво ще стане когато те се появят на пазара?- каза още цифровият експерт. Според него в един момент изкопаните средства ще бъдат добивани, но няма да бъдат вече атрактивни. Идва и въпросът когато изкопаете нещо, да не ви откраднат изкопаното. Вашият частен ключ трябва да бъде съхраняван добре и най-добре е да бъде в банка, защото ако някой го открадне ще изгубите всичко, посъветва Ясен Танев.

На въпросите дали си заслужава да се купуват биткойни и може ли да се печели добре от тях експертът отговори, че трябва да е ясно - това е спекулативно занимание и ако сте спекулант, то тогава купувайте. Но не забравяйте, че който се включи последен, то той плаща сметката, предупреди Ясен Танев. Сравнението с финансовите пазар и балонът "dot net" не трябва да се пропуска. 

Другите съвети от него: Когато купувате, внимавайте сайтът да бъде защитен, както и добре да се съхраняват личните ви данни. Не предоставяйте кредитната си карти на трети лица, а ако нямате опит и не знаете как да действате, то нашата организация Safer.bg може да ви даде съвет.

Ясен Танев посочи още, че и в България вече има обменни борси, където може да се обръщат биткойни в пари, както и да се зареждат карти. 

В заключение той напомни, че биткойнът е децентрализирана, но не и анонимна валута. 

Времето за добиването на един биткойн не е малко, а и времето за неговото изкопаване нараства постоянно, предупреди още специалистът. Това е бизнес от който се печели в световен мащаб религия зад която стоят милиони хора, но ако не разбирайте от биткойни, то не купувайте! 

Ако сега влизате в този бизнес намерете консултант, но ако се искате да се справите сам - обърнете се към ICO проектите, препоръча Ясен Танев от дигитално читалище Safer.bg.
Още от категорията
Румен Гълъбинов

У нас спокойно ДДС може да стане 15 %

Смяната на касовите апарати няма да подобри съществено събираемостта на данъците. Това прогнозира финансистът  Румен Гълъбинов .  Говорим за данъците у нас, както и за задълбочаването на Икономическия и паричен съюз (Еврозоната) и относно бъдещето на финансите на ЕС. Румен Гълъбинов каза, че според него вече 10 години в България няма намален данък, а..

обновено на 20.02.18 в 11:43

Освобождава се поле на обединител в политиката у нас

Със социолога  Димитър Ганев  от изследователски център "Тренд"  говорим за българските компромиси за нелегалните мигранти, за посещението на Виктор Орбан у нас, както и за новата разделителна линия между Борисов и Радев. Ганев посочи, че след последното им социологическо проучване с тава ясно, че само омбудсманът Мая Манолова бележи ръст на..

публикувано на 20.02.18 в 09:55

Очаквам сериозен разговор с проф. Камен Плочев утре в НС

В програма "Точно днес" интервю с  д-р Нигяр Джафер , заместник - председател на НС и член на комисията по здравеопазване - коментираме актуализацията на бюджета на НЗОК и поисканата оставка на проф. Камен Плочев. Д-р Джафер съобщи, че утре ще има извънредното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на което ще бъде изслушан..

публикувано на 20.02.18 в 09:54

Операции с кибернож се провеждат вече в Пловдив

Изключително модерно лечение с кибернож на пациенти със злокачествени формации на подвижни органи беше извършено за първи път в България в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. То е изключително щадящо за болните, а повече за него научаваме от доктор Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение.  Само в Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ..

публикувано на 20.02.18 в 09:03

Левски е предвиждал мирен вариант за революция

Проф. Пламен Павлов е автор на книгата „Левски: Другото име на свободата“. Според него, темата предизвиква много коментари, а писанията за Левски ни заливат, над 100 книги и хиляди статии. Каква е истината за Левски, какво дължим на Левски, на човека и личността, днес 19-ти февруари, 145 години по-късно, след гибелта на най-големия син на България?..

публикувано на 19.02.18 в 16:44

Не е вярно, че болниците точат касата, точно обратното е

271 милиона лева дължи НЗОК към болници в чужбина, здравната ни каса е нарушила европейският регламенти и не е платила. Предупреждението на проф. Плочев, чиято оставка сега се иска, е съвсем логично– смята д-р Стойчо Кацаров , председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Ако се търси виновен за създалата си ситуация, то..

публикувано на 19.02.18 в 16:40

Посещението на Орбан в България е "мечешка услуга" за Борисов

Ако използваме думите на Виктор Орбан, че Бойко Борисов е забил брадва в голямо дърво, то посещението на унгарския премиер в страната, която сега председателства Съвета на Европа, е забиване на брадва в малко дърво. Така политологът Георги Киряков коментира в ефира на Радио Пловдив посещението на Виктор Орбан в София. Посещението на унгарския премиер..

публикувано на 19.02.18 в 15:37