РЕКЛАМА

Биткойните са религия, зад която стоят милиони хора

| обновено на 07.12.17 в 10:31

Биткойнът е технологичен феномен, който трябва да бъде сравняван с големия бум в IT технологиите през 2000 година, когато "dot net" технологиите завладяха нашия свят и го промениха. Тогава хората, които разбираха от технологии, застанаха зад добрите технологии и именно те ги направиха успешни и милионери, коментира треската по новата криптовалута в Деня на банкера експертът по фискална и дигитална сигурност Ясен Танев от дигитално читалище Safer.bg. 

Той определи биткойнът като невероятна технология, впрегната в процеса на децентрализирано разплащане в интернет. Така че биткойнът е нещо ценно и технологично модерно. Това е технология, която ще остане. 

Според Ясен Танев сравнението на биткойна и разрастващата се търговия с биткойни със златото и златната треска е правилна и доста точна, защото и тогава и сега хората, които се захващат с такъв тип бизнес и "треска", са правили и правят проучване и са знаели и знаят с какво се захващат. Трябва обаче да инвестирате време и пари, за да станете копач и да копаете биткойни. Друг е въпросът дали искате да станете търговец и да предлагате техника за копаене или да сте инвеститор и да играете спекулативно на пазара, посочи специалистът по фискална и дигитална сигурност.

Ако решите да сте инвеститор в технологията за добиване на биткойни, то трябва да сте готови да инвестирате хиляди евро. За да бъдете ефективни обаче трябва да сте част от мините или пулове за добиване на биткойни. Ако сте сам шансът да се доберете до ключовото изкопаване на биткойна, ще е трудно. Ако все пак искате да сте солов играч, то съветът ми е ако можете да изчакате около 7 – 8 месеца, за да инвестирате в хардуеър, и го направете, но заедно с хора, на които имате вяра, е съветът на Ясен Танев.

Много са въпросите, свързани с биткойните. Кой е създатялят на базовия код за биткойна? Къде са първите четири изкопани милиона? Какво ще стане когато те се появят на пазара?- каза още цифровият експерт. Според него в един момент изкопаните средства ще бъдат добивани, но няма да бъдат вече атрактивни. Идва и въпросът когато изкопаете нещо, да не ви откраднат изкопаното. Вашият частен ключ трябва да бъде съхраняван добре и най-добре е да бъде в банка, защото ако някой го открадне ще изгубите всичко, посъветва Ясен Танев.

На въпросите дали си заслужава да се купуват биткойни и може ли да се печели добре от тях експертът отговори, че трябва да е ясно - това е спекулативно занимание и ако сте спекулант, то тогава купувайте. Но не забравяйте, че който се включи последен, то той плаща сметката, предупреди Ясен Танев. Сравнението с финансовите пазар и балонът "dot net" не трябва да се пропуска. 

Другите съвети от него: Когато купувате, внимавайте сайтът да бъде защитен, както и добре да се съхраняват личните ви данни. Не предоставяйте кредитната си карти на трети лица, а ако нямате опит и не знаете как да действате, то нашата организация Safer.bg може да ви даде съвет.

Ясен Танев посочи още, че и в България вече има обменни борси, където може да се обръщат биткойни в пари, както и да се зареждат карти. 

В заключение той напомни, че биткойнът е децентрализирана, но не и анонимна валута. 

Времето за добиването на един биткойн не е малко, а и времето за неговото изкопаване нараства постоянно, предупреди още специалистът. Това е бизнес от който се печели в световен мащаб религия зад която стоят милиони хора, но ако не разбирайте от биткойни, то не купувайте! 

Ако сега влизате в този бизнес намерете консултант, но ако се искате да се справите сам - обърнете се към ICO проектите, препоръча Ясен Танев от дигитално читалище Safer.bg.
Още от категорията

"Фронтоваци" слагат кални петна върху "патриоти"

Изказванията на депутатите от НФСБ Петър Петров и Валентин Касабов по адрес на децата с увреждания усили напрежението, което и без това предизвика протести след квалификациите, направени  преди време от Валери Симеонов.  Александър Сиди, депутат „Обединени патриоти“, зам.- председател на ВМРО се разграничи от колегите си като сподели това в..

публикувано на 16.11.18 в 15:50

Кметът на гражданите предлага по- скъпи забавачки в Смолян

Смолянският кмет Николай Мелемов  бе отличен в категорията "Кмет на гражданите" за средна община. Населението на град Смолян е 32 хиляди души, а в общината има 43 хиляди жители.  Аз съм уверен, че това не е плод на едно мое решение, а на цялостната ми дейност, а това дава стимул и ме мотивира да продължавам напред,  заяви Мелемов в интервю за Радио..

публикувано на 16.11.18 в 15:48

Внимание, резистентността към антибиотиците расте!

Нужна е национална стратегия за антибиотична политика, надзор над употребата и информационна програма за ежегодно проследяване на антибиотичната консумация. Това са само част от  мерките в лекарствената политика и терапия, които биха довели до преодоляване на проблемите свързани с антибиотичната резистентност и другите нежелани реакции, коментира..

публикувано на 16.11.18 в 14:25
Политологът Георги Киряков

Започна обратното броене за кабинета "Борисов 3"

В програма "Точно днес" н е подминаваме и протестите, които обещават да се по-силни събота и неделя, но пък има заявки да са с начало от петък. За профила на протестиращите, за ефекта и напрежението, което се търси говорим с политическия анализатор   доц. Георги Киряков.  Георги Киряков: От политическа гледна точка седмицата не е..

публикувано на 16.11.18 в 09:52

От днес глобяват шофьорите без гуми, подходящи за зимни условия

От началото на месеца пътна полиция започна акция “Зима”,  а от днес тече третият й етап.  До края на ноември ще има започват засилени проверки по пътищата за това дали се спазва законът.   От днес всички автомобили трябва да се движат с гуми подходящи за зимни условия. Задължително изискване е е минималната дълбочина на протектора им да бъде 4..

публикувано на 15.11.18 в 15:59

Цените на горивата бяха или завишени, или сега са занижени

Представители на големите вериги бензиностанции и на Петролната и газова асоциация се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъдят мерки за намаляване на цените на горивата у нас. Конкретни предложения не бяха съобщени, но от Петролната и газова асоциация заявиха, че падналата цена на суровия петрол на международните пазари е причина и за..

публикувано на 15.11.18 в 15:49

Различните религии носят еднакви фундаментални ценности

Стана традиция есенно време тук в Пловдив да се събират  представители от различните висши училища в България и различни други научни институции, занимаващи се с богословие. Тази година избрахме тема, за която по предварителните заявки съдя, че е събрала различни противоречиви напрежения. Обществото в момента е разделено по въпроса трябва ли..

публикувано на 15.11.18 в 11:18