РЕКЛАМА

Биткойните са религия, зад която стоят милиони хора

| обновено на 07.12.17 в 10:31

Биткойнът е технологичен феномен, който трябва да бъде сравняван с големия бум в IT технологиите през 2000 година, когато "dot net" технологиите завладяха нашия свят и го промениха. Тогава хората, които разбираха от технологии, застанаха зад добрите технологии и именно те ги направиха успешни и милионери, коментира треската по новата криптовалута в Деня на банкера експертът по фискална и дигитална сигурност Ясен Танев от дигитално читалище Safer.bg. 

Той определи биткойнът като невероятна технология, впрегната в процеса на децентрализирано разплащане в интернет. Така че биткойнът е нещо ценно и технологично модерно. Това е технология, която ще остане. 

Според Ясен Танев сравнението на биткойна и разрастващата се търговия с биткойни със златото и златната треска е правилна и доста точна, защото и тогава и сега хората, които се захващат с такъв тип бизнес и "треска", са правили и правят проучване и са знаели и знаят с какво се захващат. Трябва обаче да инвестирате време и пари, за да станете копач и да копаете биткойни. Друг е въпросът дали искате да станете търговец и да предлагате техника за копаене или да сте инвеститор и да играете спекулативно на пазара, посочи специалистът по фискална и дигитална сигурност.

Ако решите да сте инвеститор в технологията за добиване на биткойни, то трябва да сте готови да инвестирате хиляди евро. За да бъдете ефективни обаче трябва да сте част от мините или пулове за добиване на биткойни. Ако сте сам шансът да се доберете до ключовото изкопаване на биткойна, ще е трудно. Ако все пак искате да сте солов играч, то съветът ми е ако можете да изчакате около 7 – 8 месеца, за да инвестирате в хардуеър, и го направете, но заедно с хора, на които имате вяра, е съветът на Ясен Танев.

Много са въпросите, свързани с биткойните. Кой е създатялят на базовия код за биткойна? Къде са първите четири изкопани милиона? Какво ще стане когато те се появят на пазара?- каза още цифровият експерт. Според него в един момент изкопаните средства ще бъдат добивани, но няма да бъдат вече атрактивни. Идва и въпросът когато изкопаете нещо, да не ви откраднат изкопаното. Вашият частен ключ трябва да бъде съхраняван добре и най-добре е да бъде в банка, защото ако някой го открадне ще изгубите всичко, посъветва Ясен Танев.

На въпросите дали си заслужава да се купуват биткойни и може ли да се печели добре от тях експертът отговори, че трябва да е ясно - това е спекулативно занимание и ако сте спекулант, то тогава купувайте. Но не забравяйте, че който се включи последен, то той плаща сметката, предупреди Ясен Танев. Сравнението с финансовите пазар и балонът "dot net" не трябва да се пропуска. 

Другите съвети от него: Когато купувате, внимавайте сайтът да бъде защитен, както и добре да се съхраняват личните ви данни. Не предоставяйте кредитната си карти на трети лица, а ако нямате опит и не знаете как да действате, то нашата организация Safer.bg може да ви даде съвет.

Ясен Танев посочи още, че и в България вече има обменни борси, където може да се обръщат биткойни в пари, както и да се зареждат карти. 

В заключение той напомни, че биткойнът е децентрализирана, но не и анонимна валута. 

Времето за добиването на един биткойн не е малко, а и времето за неговото изкопаване нараства постоянно, предупреди още специалистът. Това е бизнес от който се печели в световен мащаб религия зад която стоят милиони хора, но ако не разбирайте от биткойни, то не купувайте! 

Ако сега влизате в този бизнес намерете консултант, но ако се искате да се справите сам - обърнете се към ICO проектите, препоръча Ясен Танев от дигитално читалище Safer.bg.
Още от категорията

Младите семейства предпочитат ново строителство

Мирослад Язов, мениджър на офис на международна фирма коментира пазара на имоти в Пловдив: Жилищният фонд в Пловдив остарява. Панелките, които са строени 60-те и 70-те години на миналия век не предлагат на младото поколение средата, която биха желали да обитават. Входовете не изглеждат добре, не предоставят допълнителни услуги, като охрана,..

публикувано на 26.05.18 в 10:55

Енергетиката ни е зависима и се управлява по руски маниер

Европейската комисия обяви, че разследването и срещу „Газпром“ за предполагаема злоупотреба с господстващо положение ще приключи без глоба за компанията. Това става след като „Газпром“ се съгласява с промени в търговската си политика. Как ще се отрази новата ситуация на отношенията на България с основния й газов доставчик -  по темата разговаряме с..

обновено на 25.05.18 в 15:45

Вече е назначен юрист в общината за защита на личните данни

Европейският регламент за защита на личните данни (GDPR) ще влезе в сила на 25 май, но никой не е напълно готов – нито компаниите, нито дори регулаторите, отбелязват юристите.  Как общината в Пловдив ще поеме личните данни на гражданите - говорим със секретаря на общината Ангелина Топчиева . Тя разказа, че тези правила са приети от 2016 година, но..

публикувано на 25.05.18 в 09:45

Да търсим общите чествания от историята ни с Македония

И отново към Македония за отбелязването на 1000 години Охридска архиепископия разговаряме с д-р Момчил Методиев, главен редактор на електронния портал "Християнство и култура". Той отбеляза, че е заявен категоричен отказ от страна на нашата църква да участва в тържествата на 27 и 28 май в Охрид. Защо БПЦ-БП взеха решение за отбелязване на..

публикувано на 25.05.18 в 09:02

Българското образование се нуждае от вдъхновение

Това е най-светлият ден в годината може би за нас, българите, защото го свързваме със словото и със светлината. И тъй като наистина  светът, животът, човеците са започнали в Словото, вероятно и ние имаме усещането, че сме част от тази митология.  А какво е личното ми усещане за празника - малко раздвоено,  защото едновременно чествайки митологиите..

публикувано на 24.05.18 в 13:19

Изкуството на превода - смисъл се улавя с много четене

Един текст, когато се чете, той трябва да се чете с разбиране. В редакторската си работа през годините много често съм се  сблъсквала с това, че хората четат повърхностно.  Специално преводачът трябва да  обръща внимание на всяка една дума, на това, което е искал да каже авторът,  неговия подтекст, да се чете и между линиите, а не да се  спира..

публикувано на 24.05.18 в 12:18

Дългът на учителя е изпитание, кръст, който носим

Като всеки човек,  за мене е  много ценно трудът ми да бъде оценен. Никой от нас не е самотен остров и разбира се, е окриляващо за всеки  творец, когато общността потвърди по някакъв начин смислеността на това, което е направил. Винаги много съм обичала празника, но този 24 май през 2018-та година за мене е специално издание, заяви носителката на..

публикувано на 24.05.18 в 11:16