РЕКЛАМА

Биткойните са религия, зад която стоят милиони хора

| обновено на 07.12.17 в 10:31

Биткойнът е технологичен феномен, който трябва да бъде сравняван с големия бум в IT технологиите през 2000 година, когато "dot net" технологиите завладяха нашия свят и го промениха. Тогава хората, които разбираха от технологии, застанаха зад добрите технологии и именно те ги направиха успешни и милионери, коментира треската по новата криптовалута в Деня на банкера експертът по фискална и дигитална сигурност Ясен Танев от дигитално читалище Safer.bg. 

Той определи биткойнът като невероятна технология, впрегната в процеса на децентрализирано разплащане в интернет. Така че биткойнът е нещо ценно и технологично модерно. Това е технология, която ще остане. 

Според Ясен Танев сравнението на биткойна и разрастващата се търговия с биткойни със златото и златната треска е правилна и доста точна, защото и тогава и сега хората, които се захващат с такъв тип бизнес и "треска", са правили и правят проучване и са знаели и знаят с какво се захващат. Трябва обаче да инвестирате време и пари, за да станете копач и да копаете биткойни. Друг е въпросът дали искате да станете търговец и да предлагате техника за копаене или да сте инвеститор и да играете спекулативно на пазара, посочи специалистът по фискална и дигитална сигурност.

Ако решите да сте инвеститор в технологията за добиване на биткойни, то трябва да сте готови да инвестирате хиляди евро. За да бъдете ефективни обаче трябва да сте част от мините или пулове за добиване на биткойни. Ако сте сам шансът да се доберете до ключовото изкопаване на биткойна, ще е трудно. Ако все пак искате да сте солов играч, то съветът ми е ако можете да изчакате около 7 – 8 месеца, за да инвестирате в хардуеър, и го направете, но заедно с хора, на които имате вяра, е съветът на Ясен Танев.

Много са въпросите, свързани с биткойните. Кой е създатялят на базовия код за биткойна? Къде са първите четири изкопани милиона? Какво ще стане когато те се появят на пазара?- каза още цифровият експерт. Според него в един момент изкопаните средства ще бъдат добивани, но няма да бъдат вече атрактивни. Идва и въпросът когато изкопаете нещо, да не ви откраднат изкопаното. Вашият частен ключ трябва да бъде съхраняван добре и най-добре е да бъде в банка, защото ако някой го открадне ще изгубите всичко, посъветва Ясен Танев.

На въпросите дали си заслужава да се купуват биткойни и може ли да се печели добре от тях експертът отговори, че трябва да е ясно - това е спекулативно занимание и ако сте спекулант, то тогава купувайте. Но не забравяйте, че който се включи последен, то той плаща сметката, предупреди Ясен Танев. Сравнението с финансовите пазар и балонът "dot net" не трябва да се пропуска. 

Другите съвети от него: Когато купувате, внимавайте сайтът да бъде защитен, както и добре да се съхраняват личните ви данни. Не предоставяйте кредитната си карти на трети лица, а ако нямате опит и не знаете как да действате, то нашата организация Safer.bg може да ви даде съвет.

Ясен Танев посочи още, че и в България вече има обменни борси, където може да се обръщат биткойни в пари, както и да се зареждат карти. 

В заключение той напомни, че биткойнът е децентрализирана, но не и анонимна валута. 

Времето за добиването на един биткойн не е малко, а и времето за неговото изкопаване нараства постоянно, предупреди още специалистът. Това е бизнес от който се печели в световен мащаб религия зад която стоят милиони хора, но ако не разбирайте от биткойни, то не купувайте! 

Ако сега влизате в този бизнес намерете консултант, но ако се искате да се справите сам - обърнете се към ICO проектите, препоръча Ясен Танев от дигитално читалище Safer.bg.




Още от категорията

Неестествената пазарна регулация на лекарствата трябва да падне

Здравният икономист Анатоли Шарков определя като похвална акцията на полицията и прокуратурата срещу незаконния реекспорт на скъпи лекарства. Тези порочни практики се знаят от години, но явно изсветляването им започва сега. Според него причините за спекулативния износ на лекарства са различните ставки на ДДС в страните от ЕС, както..

обновено на 12.12.17 в 16:03
Проф. Димитър Йончев

В Близкия изток започва нова игра, раздават се карти за влияние

Мирът в Близкия изток е все по- непостижим, смята експертът по сигурност проф. Димитър Йончев, с когото говорим за последните събития в региона. Прогнозата му е, че предстои нова вълна на насилие, защото статутът на Йерусалим трябваше да бъде установен след завършването на мирните преговори. Според експерта с решението на Доналд Тръмп да..

публикувано на 12.12.17 в 10:24

Ще мерят ли пътните полицаи кръвна захар

Според д-р Румен Богданов , председател на Българската асоциация на болните от диабетно стъпало, проектонаредбата на здравното министерство, която ограничава правото на болни от диабет в тежка форма, както и на сърдечно болни да шофират, е изключително рестриктивна. Болните от диабет тип1-инсулинозависими, са около 70 000 души. Това са хората, които..

публикувано на 11.12.17 в 16:00

"Българската Коледа" помага на неонатологията в УМБАЛ "Свети Георги"

Пулсоксиметър с приложение за скрининг за вродени сърдечни малформации получи неонатологично отделение на АГ клиниката в УМБАЛ ,,Св. Георги'' от „Българската Коледа". Медицинската апаратура е високотехнологична и ще помогне  на малките пациенти със сърдечни проблеми  да бъдат  диагностицирани навреме, обясни началникът на отделението проф. д-р Мая..

публикувано на 11.12.17 в 11:51

Мораториумът на лекарствата не е големият проблем на системата

Парите за здраве, мораториума за нови лекарства и терапии, както и заявеното от лечебните заведения коментираме с  Андрей Марков , председател на Българската болнична асоциация. Андрей Марков смята, че проблемът със сградния фонд на лебечниците трябва да се преразгледа и трябва да се ползва в максимална степен.     Андрей Марков: Болниците? Като..

публикувано на 11.12.17 в 09:44
Калоян Методиев

Европа отново трябва да оправи това, което Вашингтон забърка

Eрусалим, що за признание получи след като Доналд Тръмп направи поредното си изявлeние, обявявайки града  за столица на Израел.  Окончателното решение за статута на Ерусалим трябва да вземат израелците и палестинците. Реакцията на Европа обобщаваме в програма "Точно днес" на Радио Пловдив с политолога  Калоян Методиев. Говорим   по..

публикувано на 11.12.17 в 09:43

Проф. Христо Пимпирев за Антарктида

 Последната   книга „Антарктида – студеният юг“ на проф. Христо Пимпирев    е посветена на 25-те български експедиции до Антарактида. След няколко дни   той  потегля на 26-та експедиция  до Антарктида.    Проф. Пимпирев е професор по геология в СУ. Той е ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика,..

публикувано на 09.12.17 в 10:34