РЕКЛАМА

Биткойните са религия, зад която стоят милиони хора

| обновено на 07.12.17 в 10:31

Биткойнът е технологичен феномен, който трябва да бъде сравняван с големия бум в IT технологиите през 2000 година, когато "dot net" технологиите завладяха нашия свят и го промениха. Тогава хората, които разбираха от технологии, застанаха зад добрите технологии и именно те ги направиха успешни и милионери, коментира треската по новата криптовалута в Деня на банкера експертът по фискална и дигитална сигурност Ясен Танев от дигитално читалище Safer.bg. 

Той определи биткойнът като невероятна технология, впрегната в процеса на децентрализирано разплащане в интернет. Така че биткойнът е нещо ценно и технологично модерно. Това е технология, която ще остане. 

Според Ясен Танев сравнението на биткойна и разрастващата се търговия с биткойни със златото и златната треска е правилна и доста точна, защото и тогава и сега хората, които се захващат с такъв тип бизнес и "треска", са правили и правят проучване и са знаели и знаят с какво се захващат. Трябва обаче да инвестирате време и пари, за да станете копач и да копаете биткойни. Друг е въпросът дали искате да станете търговец и да предлагате техника за копаене или да сте инвеститор и да играете спекулативно на пазара, посочи специалистът по фискална и дигитална сигурност.

Ако решите да сте инвеститор в технологията за добиване на биткойни, то трябва да сте готови да инвестирате хиляди евро. За да бъдете ефективни обаче трябва да сте част от мините или пулове за добиване на биткойни. Ако сте сам шансът да се доберете до ключовото изкопаване на биткойна, ще е трудно. Ако все пак искате да сте солов играч, то съветът ми е ако можете да изчакате около 7 – 8 месеца, за да инвестирате в хардуеър, и го направете, но заедно с хора, на които имате вяра, е съветът на Ясен Танев.

Много са въпросите, свързани с биткойните. Кой е създатялят на базовия код за биткойна? Къде са първите четири изкопани милиона? Какво ще стане когато те се появят на пазара?- каза още цифровият експерт. Според него в един момент изкопаните средства ще бъдат добивани, но няма да бъдат вече атрактивни. Идва и въпросът когато изкопаете нещо, да не ви откраднат изкопаното. Вашият частен ключ трябва да бъде съхраняван добре и най-добре е да бъде в банка, защото ако някой го открадне ще изгубите всичко, посъветва Ясен Танев.

На въпросите дали си заслужава да се купуват биткойни и може ли да се печели добре от тях експертът отговори, че трябва да е ясно - това е спекулативно занимание и ако сте спекулант, то тогава купувайте. Но не забравяйте, че който се включи последен, то той плаща сметката, предупреди Ясен Танев. Сравнението с финансовите пазар и балонът "dot net" не трябва да се пропуска. 

Другите съвети от него: Когато купувате, внимавайте сайтът да бъде защитен, както и добре да се съхраняват личните ви данни. Не предоставяйте кредитната си карти на трети лица, а ако нямате опит и не знаете как да действате, то нашата организация Safer.bg може да ви даде съвет.

Ясен Танев посочи още, че и в България вече има обменни борси, където може да се обръщат биткойни в пари, както и да се зареждат карти. 

В заключение той напомни, че биткойнът е децентрализирана, но не и анонимна валута. 

Времето за добиването на един биткойн не е малко, а и времето за неговото изкопаване нараства постоянно, предупреди още специалистът. Това е бизнес от който се печели в световен мащаб религия зад която стоят милиони хора, но ако не разбирайте от биткойни, то не купувайте! 

Ако сега влизате в този бизнес намерете консултант, но ако се искате да се справите сам - обърнете се към ICO проектите, препоръча Ясен Танев от дигитално читалище Safer.bg.
Още от категорията

Старт на кампанията "Карай си спокойно! "

Днес започва националната кампания за безопасност на пътя  «Карай си спокойно!», насочена  предимно към младите водачи.  Владимир Тодоров пред. на УС на  Българската асоциация на пострадали при катастрофи  каза, че този път кампанията няма да бъде стряскаща, както досега, със снимки на смачкани коли и хора.  Тази кампания е с позитивни..

публикувано на 21.08.18 в 10:37

Коктейл на база ракия - интересна нова мода

От днес до 25 август Пловдив става световна столица на високоалкохолните напитки.  Над 70 експерти от цял свят ще дегустират 1300  мостри високоалкохолни напитки от 50 държави, откривайки българската индустрия, история и култура в рамките на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. За първи път страната ни е сред..

публикувано на 20.08.18 в 11:44

В образованието трябва да участват всички

Ремонтите вървят по план. Не очакваме някакви проблеми. Имаме малко забавяне в ЕГ „Пловдив“  със санирането. Това обаче няма да затрудни първия учебен ден, заяви заместник-кметът „наука и образование“ в Община Пловдив  Стефан Стоянов. По думите му, в Гимназията по хранителни технологии, независимо от забавянето с изпълнителите,..

публикувано на 20.08.18 в 11:17

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Политиката на Ердоган, а не Тръмп събори турската лира

Мегаломанските проекти на диктаторите винаги водят до кризи, каза в коментар на финансовата криза в Турция консултантът Светлолзар Гледачев. Стабилност на валутата в южната ни съседка ще настъпи, но няма да е бързо, прогнозира финансистът. Валутната система на една страна отразява състоянието на икономиката. Турската икономика не може да се справи..

публикувано на 16.08.18 в 11:40

Сривът на регистъра е риск за сигурността, възможен е и умисъл

Базата данни на Търговския регистър съдържа практически всичко за търговския оборот, тя може да навреди на структуроопределящи фирми. Това е  изключително чувствителна информация, затова случилото действително застрашава националната сигурност – коментарът е на адвокатът и екс депутат Владимир Дончев. Най- страшното е, че този проблем не е..

публикувано на 16.08.18 в 10:59

Фондация "За нашите деца" спаси от изоставяне 6 бебета в Пловдив

Близо 100 деца останаха в семействата си през първите 6 месеца на годината благодарение на екипа на фондация "За нашите деца" в Пловдив.  Общо 10 са случаите, по които работи Центърът за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие. Спасихме от изоставяне 6 бебета, благодарение на активното ни сътрудничество със здравните..

публикувано на 16.08.18 в 10:14