РЕКЛАМА

Недялчо Тодоров открива изложба "Бухали"

| обновено на 07.12.17 в 12:23

В Изследователски център-музей „Тракарт“ изложба на колекция „Бухали“ открива проф. Недялчо Тодоров. 

Известният наш цигулар и педагог ще изнесе концерт с Надежда Кузманова - пиано, Галина Апостолова - пиано и Лилия Илиева - мецосопран.

Н. Тодоров: Аз съм роден в Пловдив и съм живял тук много, много години. Цялата ми педагогическа дейност, повече от 50 години, протече в Пловдив. Идват при мене някои мои бивши ученици, някои, които се готвят за международни конкурси в България, в други страни.

Репортер: Продължавате да свирите на вашата цигулка за удоволствие?

Н. Тодоров: Тази цигулка е на сина ми. Подарена е от една жена – меценат в Америка и той реши, че понеже е скъп инструмент, нежен инструмент, по-хубаво тук да седи в България, той си има много хубава италианска нова цигулка. Тази е направена от един чешки майстор Еберле точно, когато Моцарт е бил десетгодишен, направена е 1766 г., 56-та година е роден Волфганг Амадеус Моцарт. Нищо чудно на тази цигулка някои от оркестрантите в Прага да са свирили първите опери на Моцарт, които са се играели в Прага. Има история. После е отишла в Америка. Моят син живее в Америка, работи там, стана професор в държавния университет в Сан Франциско...(

Репортер: Той се казва?

Н. Тодоров:  Ясен Тодоров. Освен това кара самолет, той е и дипломиран авиоинструктор, има ученици не само по цигулка, а и летци, по висш пилотаж. Прави много снимки от въздуха, много от  неговите снимки се публикуват.

Той харесва това мое хоби, защото в това семейство има всевъзможни сови, в България има повече от 15 вида. В Пловдив е основната част. Тук ще покажа около 200 вида, изработени от метал, от керамика, от дърво, от най-различни смоли, от други материали, от картон, стъкло, кристал....

Събирам и марки, с бухали, пощенски марки даже имам серии и тях ще покажа, както и други предмети – различни картички,  снимки и т. н.

Репортер: Вашите бухали са подарък от приятели или вие сте ги купували, когато сте пътували?

 Н. Тодоров: Имам китайски, индийски, от Индонезия имам, моят син беше в Чили на концерти и ми донесе един много красив бухал миниатюрен от полускъпоценен минерал, който струва много, цяло състояние, много красив бухал, приятели, които са ми подарявали.

Репортер: Като колекционер какво изпитвате, когато ви подарят бухал? Това е голяма страст.

Н. Тодоров: Да ви кажа – неземна радост. Действително голяма радост изпитвам. Бухалът за мене е символ на мъдростта, символ на знанието. В приказките за деца бухалът обикновено е учителят. Няма да сбъркам ако кажа, че той е лого на книгата. Ето, в старите издания в Пловдив ще видите логото е едно малко бухалче.

Репортер: Все пак изразът „Совите не са това, което са.”

Н. Тодоров: Не са, не са. Совите са един хищни птици, грабливи, но ние ги възприемаме като пернати мъдреци. Един композитор, за мене един от най-големите наши съвременни композитори това е Велислав Заимов – професор, доктор по композиция в София, преподава и в Пловдив, той ми написа едно произведение по стихове на Иван Вазов – първите три куплета носят заглавието „Бухалът”. Посветено е на мене и той шеговито е написал на партитурата едно посвещение, той се шегува, че само на една единствена личност би могъл да го посвети и това съм аз. Този триптих би могъл да бъде посветен само на една единствена личност и това е Недялчо Тодоров. Освен забележителен и изтъкнат музикант цигулар, виолист,  дългогодишен педагог и т. н. той е и виден бухаловил и бухаловед с не по-малък принос в бухалологията от някои световни поети като Шарл Бодлер, Иван Вазов, Добри Жотев. Това нотно съчинение е скромен опит да се хвърли нова светлина върху нравите и действия на нощните пернати мъдреци. Това произведение го изпълнихме най-напред в София на един концерт в Музикалната академия на млади  композитори, след това го изпълнихме и в Пловдив и сега ще го покажем на нашата общественост в музея – върху стихове на Иван Вазов за мецосопран, виола и пиано и съответните стихове.

Интервюто с проф. Недялчо Тодоров е в звуковия файл.

Още от категорията

Спектакъл за ценители в клуб "Петното" довечера

Специален аудио-визуален спектакъл на композитора Михаил Големинов, по музика на един от най-интересните френски творци в областта на акустичния, електронен звук Пиер Анри, ще бъде показан тази вечер в клуб Петното.  Спектакълът е под формата на аудиовизуален колаж с творби на Пиер Анри -  комбинация от визия и звук, създавана в реално време от..

публикувано на 26.05.18 в 12:01

Моите балерини са голямата ми гордост

Надежда Стойкова гостува в студиото на Радио Пловдив. Тя е професионална балерина и магистър по балетна педагогика. Убедена е, че децата трябва да се движат, независимо дали танцуват, занимават се със спорт или  имат някакво хоби. Създава балетен център с различни възрастови групи. Трябва да има нещо, с което детето да се занимава, да..

публикувано на 26.05.18 в 11:58

Ана Благова и Яна Пункина гостуват на "Mолескин"

Те ще представят новия си съвместен проект - онлайн подкастът "Градски детектив".  Ана Благова е дългогодишен културен журналист, а Яна Пункина - един от добре познатите гласове на програма "Христо Ботев" на БНР.  Водени от интереса си към нови подходи към документалистиката те стартират подкаста, в който тръгват по следите на софийски градски легенди,..

обновено на 25.05.18 в 15:54

"Процес-Пространство" в Пловдив пътува по "Линия 7"

В програма "Точно днес" пътуваме по линия 7 заедно с  Галя Йотова . Тя е фотограф с дългогодишна практика, добре позната е с работата си за различни събития, фестивали и списания.  За нея фотографията обаче е не просто професия, а предизвикателство, приключение и постоянно преоткриване.  Тръгваме от фреското, камбаните на Стария град и обратно във..

обновено на 25.05.18 в 06:23

Представят дебютната стихосбирка на Александър Иванов

Премиера на дебютната стихосбирка на Александър Иванов „ Изживей ме “ ще се състои по време на майското четене на онлайн списанието "Нова Асоциална Поезия" в Пловдив.  Представянето й е тази вечер в галерия " Упарк " в Пловдив.  "Изживей ме" до болка, до смърт, до край, с такава любов, в която и умирането е невъзможно, с такава любов, от която..

публикувано на 25.05.18 в 06:20

Ще си върша работата, независимо от наградите

„Музиката винаги е имала изключително силна връзка със словото, когато става дума за песен, когато става дума за музикално произведение, което се изпълнява от човешки глас.  Словото е изключително важно, защото то носи само по себе си вътрешен ритъм, вътрешна пулсация, която сама по себе си вътрешно е музика, а отделно връзката между тези две..

публикувано на 24.05.18 в 17:29

Българските поговорки ме зареждат със сили и мъдрост

Живеещата  в Австралия вече повече от 25 години д-р Мария Стайкова, обявена за „Жена на 2011“ г. и избрана сред 12-те жени да разкажат за себе си в серията „Обикновени жени с необикновени истории“ послучай 100-годишнината на Канбера, точно преди година се завърна в родината си. Тогава тя ни припомни вълнуваща история, свързана с нарисуваната от..

публикувано на 24.05.18 в 14:03