РЕКЛАМА

Недялчо Тодоров открива изложба "Бухали"

| обновено на 07.12.17 в 12:23

В Изследователски център-музей „Тракарт“ изложба на колекция „Бухали“ открива проф. Недялчо Тодоров. 

Известният наш цигулар и педагог ще изнесе концерт с Надежда Кузманова - пиано, Галина Апостолова - пиано и Лилия Илиева - мецосопран.

Н. Тодоров: Аз съм роден в Пловдив и съм живял тук много, много години. Цялата ми педагогическа дейност, повече от 50 години, протече в Пловдив. Идват при мене някои мои бивши ученици, някои, които се готвят за международни конкурси в България, в други страни.

Репортер: Продължавате да свирите на вашата цигулка за удоволствие?

Н. Тодоров: Тази цигулка е на сина ми. Подарена е от една жена – меценат в Америка и той реши, че понеже е скъп инструмент, нежен инструмент, по-хубаво тук да седи в България, той си има много хубава италианска нова цигулка. Тази е направена от един чешки майстор Еберле точно, когато Моцарт е бил десетгодишен, направена е 1766 г., 56-та година е роден Волфганг Амадеус Моцарт. Нищо чудно на тази цигулка някои от оркестрантите в Прага да са свирили първите опери на Моцарт, които са се играели в Прага. Има история. После е отишла в Америка. Моят син живее в Америка, работи там, стана професор в държавния университет в Сан Франциско...(

Репортер: Той се казва?

Н. Тодоров:  Ясен Тодоров. Освен това кара самолет, той е и дипломиран авиоинструктор, има ученици не само по цигулка, а и летци, по висш пилотаж. Прави много снимки от въздуха, много от  неговите снимки се публикуват.

Той харесва това мое хоби, защото в това семейство има всевъзможни сови, в България има повече от 15 вида. В Пловдив е основната част. Тук ще покажа около 200 вида, изработени от метал, от керамика, от дърво, от най-различни смоли, от други материали, от картон, стъкло, кристал....

Събирам и марки, с бухали, пощенски марки даже имам серии и тях ще покажа, както и други предмети – различни картички,  снимки и т. н.

Репортер: Вашите бухали са подарък от приятели или вие сте ги купували, когато сте пътували?

 Н. Тодоров: Имам китайски, индийски, от Индонезия имам, моят син беше в Чили на концерти и ми донесе един много красив бухал миниатюрен от полускъпоценен минерал, който струва много, цяло състояние, много красив бухал, приятели, които са ми подарявали.

Репортер: Като колекционер какво изпитвате, когато ви подарят бухал? Това е голяма страст.

Н. Тодоров: Да ви кажа – неземна радост. Действително голяма радост изпитвам. Бухалът за мене е символ на мъдростта, символ на знанието. В приказките за деца бухалът обикновено е учителят. Няма да сбъркам ако кажа, че той е лого на книгата. Ето, в старите издания в Пловдив ще видите логото е едно малко бухалче.

Репортер: Все пак изразът „Совите не са това, което са.”

Н. Тодоров: Не са, не са. Совите са един хищни птици, грабливи, но ние ги възприемаме като пернати мъдреци. Един композитор, за мене един от най-големите наши съвременни композитори това е Велислав Заимов – професор, доктор по композиция в София, преподава и в Пловдив, той ми написа едно произведение по стихове на Иван Вазов – първите три куплета носят заглавието „Бухалът”. Посветено е на мене и той шеговито е написал на партитурата едно посвещение, той се шегува, че само на една единствена личност би могъл да го посвети и това съм аз. Този триптих би могъл да бъде посветен само на една единствена личност и това е Недялчо Тодоров. Освен забележителен и изтъкнат музикант цигулар, виолист,  дългогодишен педагог и т. н. той е и виден бухаловил и бухаловед с не по-малък принос в бухалологията от някои световни поети като Шарл Бодлер, Иван Вазов, Добри Жотев. Това нотно съчинение е скромен опит да се хвърли нова светлина върху нравите и действия на нощните пернати мъдреци. Това произведение го изпълнихме най-напред в София на един концерт в Музикалната академия на млади  композитори, след това го изпълнихме и в Пловдив и сега ще го покажем на нашата общественост в музея – върху стихове на Иван Вазов за мецосопран, виола и пиано и съответните стихове.

Интервюто с проф. Недялчо Тодоров е в звуковия файл.

Още от категорията

Старият Пловдив празнува своята младост

„По трихълмието на времето“ е темата на тазгодишните традиционни Празници на Стария град, които ще се проведат от 17 до 23 септември.  „Старият Пловдив е пълен с живот, младост и любов и става все по-привлекателна и модерна дестинация. Смятаме, че това е повод, който заслужава специално тържество. Затова много се вълнуваме, че през септември ще..

публикувано на 20.08.18 в 15:08

Ще направя модерен филм за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Дарителска кампания набира средства за документален филм за  Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Инициатор е режисьорът и сценарист Олег Ковачев.  Той обясни, че не е успял да се класира за субсидия във филмовия център и затова се обръща към всички родолюбиви българи да дарят средства, за да бъде създаден този филм. Необходимите средства за него..

публикувано на 20.08.18 в 10:12

„Сцена на кръстопът“ пуска билети и онлайн

Фестивалът отвори виртуалната си каса днес, а от 1 септември ще заработят и касите в Драматичния театър и Куфарчето в мол Пловдив. За първа година любимият форум на пловдивчани ще предлага билети за представленията в програмата през онлайн платформа www.tickets.dtp.bg. С интересна информация за спектаклите от 22-рото издание на фестивала е пълен..

публикувано на 20.08.18 в 10:12

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.08. 2018 г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Уилям Фокнър. Докато лежах и умирах. 248 стр., ок. 4А, Колибри, 2018. Рис Боуен. Писмо от Тоскана. 336 стр., ок. 4А, Кръгозор, 2018. Курт Ауст. Денят на Страшния съд. 384 стр., ок. 3А, Персей,..

публикувано на 20.08.18 в 09:54

„Форми на духа“ в галерия Arsenal of art

Живописна интерпретация на седемте чакри в човешкото тяло - това е основната концепция в изложбата „Форми на духа“ на Ралица Стайкова в галерия Arsenal of art. Седемте картини носят имената на всяка от седемте чакри, в съобразени с основните цветови тонове и значение на чакрите, каза в интервю за Радио Пловдив Ралица Стайкова, но това е художествен..

публикувано на 17.08.18 в 12:23

Премиерно за книгата " Петър Дънов - Спасителят "

61-та книга на Павлина Павлова   "Петър Дънов - Спасителят"  издание на "Захари Стоянов",  от днес е на книжния пазар.  Тя е провокирана от един разговор - случаен, както казва авторката, която до този момент не е знаела нищо за Петър Дънов. Предизвикателството за написването на книгата от близо 600 страници, е  ролята на Дънов за спасяването на..

публикувано на 17.08.18 в 11:03

Фестивалът "Камък върху камък ще остане" в Хвойна

 Архитектурно-фолклорният фестивал „Камък върху камък ще остане“ ще се проведе днес и утре в родопското село Хвойна. Той е благотворителен, а средствата са за спасяването на старото училище, което е архитектурен комплекс от три сгради.  Идеята е на Кристияна Брънзалова. Тя е с корени от родопското село, наследница е на даскал Брънзалов, следва..

публикувано на 17.08.18 в 10:22