РЕКЛАМА

Недялчо Тодоров открива изложба "Бухали"

| обновено на 07.12.17 в 12:23

В Изследователски център-музей „Тракарт“ изложба на колекция „Бухали“ открива проф. Недялчо Тодоров. 

Известният наш цигулар и педагог ще изнесе концерт с Надежда Кузманова - пиано, Галина Апостолова - пиано и Лилия Илиева - мецосопран.

Н. Тодоров: Аз съм роден в Пловдив и съм живял тук много, много години. Цялата ми педагогическа дейност, повече от 50 години, протече в Пловдив. Идват при мене някои мои бивши ученици, някои, които се готвят за международни конкурси в България, в други страни.

Репортер: Продължавате да свирите на вашата цигулка за удоволствие?

Н. Тодоров: Тази цигулка е на сина ми. Подарена е от една жена – меценат в Америка и той реши, че понеже е скъп инструмент, нежен инструмент, по-хубаво тук да седи в България, той си има много хубава италианска нова цигулка. Тази е направена от един чешки майстор Еберле точно, когато Моцарт е бил десетгодишен, направена е 1766 г., 56-та година е роден Волфганг Амадеус Моцарт. Нищо чудно на тази цигулка някои от оркестрантите в Прага да са свирили първите опери на Моцарт, които са се играели в Прага. Има история. После е отишла в Америка. Моят син живее в Америка, работи там, стана професор в държавния университет в Сан Франциско...(

Репортер: Той се казва?

Н. Тодоров:  Ясен Тодоров. Освен това кара самолет, той е и дипломиран авиоинструктор, има ученици не само по цигулка, а и летци, по висш пилотаж. Прави много снимки от въздуха, много от  неговите снимки се публикуват.

Той харесва това мое хоби, защото в това семейство има всевъзможни сови, в България има повече от 15 вида. В Пловдив е основната част. Тук ще покажа около 200 вида, изработени от метал, от керамика, от дърво, от най-различни смоли, от други материали, от картон, стъкло, кристал....

Събирам и марки, с бухали, пощенски марки даже имам серии и тях ще покажа, както и други предмети – различни картички,  снимки и т. н.

Репортер: Вашите бухали са подарък от приятели или вие сте ги купували, когато сте пътували?

 Н. Тодоров: Имам китайски, индийски, от Индонезия имам, моят син беше в Чили на концерти и ми донесе един много красив бухал миниатюрен от полускъпоценен минерал, който струва много, цяло състояние, много красив бухал, приятели, които са ми подарявали.

Репортер: Като колекционер какво изпитвате, когато ви подарят бухал? Това е голяма страст.

Н. Тодоров: Да ви кажа – неземна радост. Действително голяма радост изпитвам. Бухалът за мене е символ на мъдростта, символ на знанието. В приказките за деца бухалът обикновено е учителят. Няма да сбъркам ако кажа, че той е лого на книгата. Ето, в старите издания в Пловдив ще видите логото е едно малко бухалче.

Репортер: Все пак изразът „Совите не са това, което са.”

Н. Тодоров: Не са, не са. Совите са един хищни птици, грабливи, но ние ги възприемаме като пернати мъдреци. Един композитор, за мене един от най-големите наши съвременни композитори това е Велислав Заимов – професор, доктор по композиция в София, преподава и в Пловдив, той ми написа едно произведение по стихове на Иван Вазов – първите три куплета носят заглавието „Бухалът”. Посветено е на мене и той шеговито е написал на партитурата едно посвещение, той се шегува, че само на една единствена личност би могъл да го посвети и това съм аз. Този триптих би могъл да бъде посветен само на една единствена личност и това е Недялчо Тодоров. Освен забележителен и изтъкнат музикант цигулар, виолист,  дългогодишен педагог и т. н. той е и виден бухаловил и бухаловед с не по-малък принос в бухалологията от някои световни поети като Шарл Бодлер, Иван Вазов, Добри Жотев. Това нотно съчинение е скромен опит да се хвърли нова светлина върху нравите и действия на нощните пернати мъдреци. Това произведение го изпълнихме най-напред в София на един концерт в Музикалната академия на млади  композитори, след това го изпълнихме и в Пловдив и сега ще го покажем на нашата общественост в музея – върху стихове на Иван Вазов за мецосопран, виола и пиано и съответните стихове.

Интервюто с проф. Недялчо Тодоров е в звуковия файл.

Още от категорията

Отличиха Пловдив като лидер на културния туризъм в България

На официална церемония във Военния клуб на София бяха връчени Вторите годишни награди в туризма на Министерство на туризма на Република България.  След оспорвана надпревара Пловдив спечели  три награди  –  първа награда  в категорията „Община за културно-исторически туризъм“,  второ място  за Античния театър в категорията „Туристическа атракция“ и..

обновено на 13.12.17 в 15:23

Великите европейци - кралица Елизабет I, втора част

През 1553 година католичката Мери I Тюдор става кралица на Англия и така нейната полусестра, протестантката Елизабет, се приближава с една стъпка до престола и с много крачки до смъртта.  Независимо, че отначало двете заедно влизат триумфално в Лондон, скоро близостта им се изпарява. Мери се захваща веднага с мечтата на живота си - да..

публикувано на 13.12.17 в 10:24

Българското опълчение в спомените на Стефан Кисов

Книгата „Българското опълчение в Освободителната руско-турска война 1877 – 1878 “ – възпоменания на запасния полковник Стефан  Кисов, ще бъде представена в Регионалния исторически музей - Пловдив.  Това е третото преработено издание на книгата, което излиза 115 години след второто от 1902г., и 140 години след Шипченската епапия.  Авторът..

публикувано на 13.12.17 в 07:44

Вечер с поезията на Николай Заяков и клуб "Метафора"

Поезията на Николай Заяков ще бъде представена в читалище „Алеко Константинов“.   За него ще говорят литературният критик Иван Христов и поетът Петър Анастасов.  Срещата е организирана от литературен кръг „Метафора“ и ще бъде водена от Стефка Тотева. Продавам вяра. Скъпо я продавам.  Защото вяра в друг човек е тя.  Аз..

публикувано на 13.12.17 в 07:32

Премиера на "Рафаел" в Петното

Издателство „Ентусиаст“ и Леа Коен представят романа „Рафаел“ в Пловдив от 19:00 часа в „Петното на Роршах“. С участието на: Виктория Бисерова, издател; Александър Секулов, писател.  „Рафаел“ е не само роман, който разказва една истинска история за трагичен сблъсък в елита на Царство България. Той е реконструкция на стила на живот от 30-те..

обновено на 12.12.17 в 14:36

Пловдивски майстори почетоха празника на своя закрилник

С празнично шествие занаятичиите отбелязаха професионалния си празник в Пловдив. Тъпани и гърмежи огласиха улиците в Стария град и центъра на града по маршрута до църквата „Света Петка“.  Там бе осветен нов параклис с името на Свети Спиридон - закрилникът на всички майстори.  Традицията датира от Възраждането, а през последните години отново..

публикувано на 12.12.17 в 14:35

Преге - предаване за света на книгите, 09 - 15 декември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 09.12. 2017г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Роберто Каласо. Сватбата на Кадъм и Хармония. 384стр.,, 4А,  Панорама, 2017. Томас Пинчън. На ръба на света. 493стр., 5А, Колибри, 2017. Кирил Камбарев. Враг на франки и ромеи. 407 стр., 3А,..

публикувано на 12.12.17 в 11:48