РЕКЛАМА

Недялчо Тодоров открива изложба "Бухали"

| обновено на 07.12.17 в 12:23

В Изследователски център-музей „Тракарт“ изложба на колекция „Бухали“ открива проф. Недялчо Тодоров. 

Известният наш цигулар и педагог ще изнесе концерт с Надежда Кузманова - пиано, Галина Апостолова - пиано и Лилия Илиева - мецосопран.

Н. Тодоров: Аз съм роден в Пловдив и съм живял тук много, много години. Цялата ми педагогическа дейност, повече от 50 години, протече в Пловдив. Идват при мене някои мои бивши ученици, някои, които се готвят за международни конкурси в България, в други страни.

Репортер: Продължавате да свирите на вашата цигулка за удоволствие?

Н. Тодоров: Тази цигулка е на сина ми. Подарена е от една жена – меценат в Америка и той реши, че понеже е скъп инструмент, нежен инструмент, по-хубаво тук да седи в България, той си има много хубава италианска нова цигулка. Тази е направена от един чешки майстор Еберле точно, когато Моцарт е бил десетгодишен, направена е 1766 г., 56-та година е роден Волфганг Амадеус Моцарт. Нищо чудно на тази цигулка някои от оркестрантите в Прага да са свирили първите опери на Моцарт, които са се играели в Прага. Има история. После е отишла в Америка. Моят син живее в Америка, работи там, стана професор в държавния университет в Сан Франциско...(

Репортер: Той се казва?

Н. Тодоров:  Ясен Тодоров. Освен това кара самолет, той е и дипломиран авиоинструктор, има ученици не само по цигулка, а и летци, по висш пилотаж. Прави много снимки от въздуха, много от  неговите снимки се публикуват.

Той харесва това мое хоби, защото в това семейство има всевъзможни сови, в България има повече от 15 вида. В Пловдив е основната част. Тук ще покажа около 200 вида, изработени от метал, от керамика, от дърво, от най-различни смоли, от други материали, от картон, стъкло, кристал....

Събирам и марки, с бухали, пощенски марки даже имам серии и тях ще покажа, както и други предмети – различни картички,  снимки и т. н.

Репортер: Вашите бухали са подарък от приятели или вие сте ги купували, когато сте пътували?

 Н. Тодоров: Имам китайски, индийски, от Индонезия имам, моят син беше в Чили на концерти и ми донесе един много красив бухал миниатюрен от полускъпоценен минерал, който струва много, цяло състояние, много красив бухал, приятели, които са ми подарявали.

Репортер: Като колекционер какво изпитвате, когато ви подарят бухал? Това е голяма страст.

Н. Тодоров: Да ви кажа – неземна радост. Действително голяма радост изпитвам. Бухалът за мене е символ на мъдростта, символ на знанието. В приказките за деца бухалът обикновено е учителят. Няма да сбъркам ако кажа, че той е лого на книгата. Ето, в старите издания в Пловдив ще видите логото е едно малко бухалче.

Репортер: Все пак изразът „Совите не са това, което са.”

Н. Тодоров: Не са, не са. Совите са един хищни птици, грабливи, но ние ги възприемаме като пернати мъдреци. Един композитор, за мене един от най-големите наши съвременни композитори това е Велислав Заимов – професор, доктор по композиция в София, преподава и в Пловдив, той ми написа едно произведение по стихове на Иван Вазов – първите три куплета носят заглавието „Бухалът”. Посветено е на мене и той шеговито е написал на партитурата едно посвещение, той се шегува, че само на една единствена личност би могъл да го посвети и това съм аз. Този триптих би могъл да бъде посветен само на една единствена личност и това е Недялчо Тодоров. Освен забележителен и изтъкнат музикант цигулар, виолист,  дългогодишен педагог и т. н. той е и виден бухаловил и бухаловед с не по-малък принос в бухалологията от някои световни поети като Шарл Бодлер, Иван Вазов, Добри Жотев. Това нотно съчинение е скромен опит да се хвърли нова светлина върху нравите и действия на нощните пернати мъдреци. Това произведение го изпълнихме най-напред в София на един концерт в Музикалната академия на млади  композитори, след това го изпълнихме и в Пловдив и сега ще го покажем на нашата общественост в музея – върху стихове на Иван Вазов за мецосопран, виола и пиано и съответните стихове.

Интервюто с проф. Недялчо Тодоров е в звуковия файл.

Още от категорията
Кукери от Сушица

Кукери изгониха злото от Розовата долина

Над 300 кукери изгониха днес със страшни маски, обредни танци и звън на хлопки зимата, студа и болестите от Карлово .  На централния площад в града танцуваха 13 състава от Карлово и общината, както и 1 гостуващ състав от с. Търничени, община Павел баня. Празникът винаги се провежда в съботата преди Сирни Заговезни, когато пък кукерите играят по..

обновено на 17.02.18 в 09:37

В "Срещите" разговор за въпросителните на/за Левски

Тази събота в "Срещите" - пет въпроса към българските историци!  Как така и защо Апостолът  е осъден на смърт по  показанията на един единствен човек? Защо още в  началото на процеса великият везир настоява Левски непременно да бъде обесен?  А доволството на граф Игнатиев от присъдата какво е? Любовта на Дякона -  каква е? Обречена,..

обновено на 17.02.18 в 09:36

Представят иновативните уроци "Българско военно чудо"

Поредицата иновативни уроци по история „Българско военно чудо“ ще бъде представена в Пловдив днес.  Проектът на сдружение „Българска история“ цели разкаже миналото по интересен за учениците начин  и да даде възможност на учителите да разнообразят часовете по история.  Десетте 7-минутни видео филми разказват за военните победи от Сливница 1885..

публикувано на 17.02.18 в 07:37

Започва зимният фестивал "Сцена, Палитра, Слово"

14-ят Зимен фестивал на изкуствата  „Сцена, Палитра, Слово“ започва от днес в Народно читалище „Христо Ботев – 1905“ в Пловдив. В него до 1 март ще се представят театрални спектакли за деца и възрастни  от цялата страна.  Откриването тази вечер е с изложба от фотоси на БАН "Културно наследство в емиграция" и представянето на две книги -..

публикувано на 17.02.18 в 07:20

Паното на Енчо Пиронков беше почистено, ще го реставрират

Почистиха паното на Енчо Пиронков, което се намира в подлез на бул.“България“ и беше замазано с бяла боя. В момента се търси най- добрият начин, по който то да бъде експонирано, съобщи Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници. Междувременно Енчо Пиронков даде съгласие паното да бъде преместено от подлеза и..

обновено на 16.02.18 в 14:53

Константин Кацарски гостува в "Молескин"

Тази седмица на гости ни е Константин Кацарски, който обяви завръщането на Bluba Lu!  А специално в "Молескин" и премиера на първия сингъл "Атоми" от новия албум на групата!  Константин ни разказва още за предстоящия нов албум на Koka Mass Jazz и ново ЕP с ремикси заедно с кубинката Leslie Cartaya, която миналата година имаше номинация за Грами.  И още..

обновено на 16.02.18 в 14:52

Комисията "Фулбрайт" и "Пловдив 2019" с поредица от 10 семинара

Българо-американската комисия за образователен обмен „ Фулбрайт “, Фондация „Моят музей“ и Регионален исторически музей -- Пловдив организират серия от десет обучителни семинара по проект " Музеите като социални и образователни пространства " -  част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ". Първят се проведе днес,..

публикувано на 16.02.18 в 14:05