РЕКЛАМА

С европари ще се финансира смяната на кюмбетата с модерни печки

Община Пловдив  ще получи финансиране за подобряване качеството на въздуха по проект на  оперативна програма „Околна среда“.

Това стана ясно на днешната обществена дискусия по тази тема, с участието на институции, представители на бизнеса и  неправителствени организации.  

Една от дейностите визира подпомагане на социално слабите граждани, отопляващи се с твърдо гориво,  за да подменят старите си уреди със съвременни, които отделят по-малко вредни емисии в атмосферата, съобщи общинският екоексперт Елена Найденова. По думите й,  това  е начин да се облекчи ситуацията с мръсния въздух над Пловдив, предизвикана основно от два фактора – битовото отопление през зимата и огромният за  мащабите на града автомобилен трафик. 

Засега това е само намерение, тъй като все още няма яснота за критериите, по които ще се определят  конкретните социални групи и размера на финансирането. Общинският експерт призна, че ползването на твърдо гориво не може да бъде административно забранено и е функция на ниските доходи на голяма част  от населението, главно пенсионерите.

Елена Найденова  призова обществеността да осъзнае сериозността на проблема с мръсния въздух и хората сами да се насочат към други отоплителни източници. 

Другите мерки по програмата за подобряване качеството на въздуха са свързани с промяна на инфраструктурата, мащабно залесяване и нови зелени площи и строги предписания към обществените превозвачи.

Осъществяването на тези намерения може да започне след уточняването на конкретните параметри на проекта, с действие до 2023 г.,  уточни Елена Найденова.Още от категорията

Лекари се борят за живота на 3-годишни близнаци, пребити от пияната им майка

Тригодишни близнаци  са приети по спешност  в УМБАЛ “Свети Георги“.  Децата са с множество наранявания и синини  по телата, а майката е арестувана.   Едното дете е в по-тежко състояние и с опасност за живота, съобщиха от здравното заведение.  От полицията е извършена проверка, води се досъдебно производство и случаят е предаден на Районна..

публикувано на 20.02.18 в 13:25

Мароканец от ИДИЛ обжалва задържането си

Без преводач и адвокат се яви тази сутрин в Пловдивския апелативен съд мароканецът, обвинен в  тероризъм. В 10 часа трябваше да бъде разгледана жалбата на 35-годишния Нофал Зохри срещу решението на съда в Хасково за задържането му под стража. Под засилена охрана Зохри влезе в залата, но още в първите минути стана ясно, че ги няма нито..

обновено на 20.02.18 в 13:10

Надзирателите в Смолян отново протестираха

На пореден протест се събраха работещите в главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ в Смолян пред сградата на Съдебната палата в Смолян.  Около 30 служители ще се включат на предстоящия национален протест в София, който ще се проведе в събота.  Протестиращите настояват за 20 процента увеличение на заплатите. Изравняване на..

обновено на 20.02.18 в 12:45

УХТ отговори на интереса на бизнеса за широкопрофилна подготовка

Ректорът на Университета по хранителни технологии професор Кольо Динков даде старт на проект „Изграждане на модерна образователна инфраструктура“ по оперативна програма „Региони в растеж“, който е на стойност над 3 милиона лева. С реализирането на този проект на практика всички наши корпуси ще бъдат в напълно модерен вид, който ще даде..

публикувано на 20.02.18 в 12:44

Шефка на НИНКН с противоречиви показания по делото "Одрин 8"

С разпит, продължил над три часа  на първия от множеството призовани свидетели от Министерството на културата, тази седмица в Окръжния съд продължава делото за разрушения тютюнев склад на "Одрин" 8.   Припомням, че подсъдими по него са бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков, обвинени във фалшифицирането на документи, чието..

обновено на 19.02.18 в 16:46

Пловдив се преклони пред Апостола

„Днес се прекланяме пред подвига на този велик в естествеността си и храбростта си човек, сякаш за да се пречистим от дребнавото, егоистичното и самодоволното у себе си и може би, за да погледнем, дори за кратко, с други очи на живеенето си – дали е истинско и дали е свързано с висшите помисли и дела“ – заяви в словото си пред паметника на..

обновено на 19.02.18 в 15:58

Почитаме Апостола на свободата Васил Левски

В цялата страна се отбелязва 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В родния му град  Карлово  годишнината беше отбелязана с  възпоменателен митинг-поклонение и поднасяне на венци.  Преди това в храм „Света Богородица“, където Апостола е ръкоположен и е пял като дякон бе отслужена  панихида в негова памет от..

обновено на 19.02.18 в 15:57