РЕКЛАМА

С европари ще се финансира смяната на кюмбетата с модерни печки

Община Пловдив  ще получи финансиране за подобряване качеството на въздуха по проект на  оперативна програма „Околна среда“.

Това стана ясно на днешната обществена дискусия по тази тема, с участието на институции, представители на бизнеса и  неправителствени организации.  

Една от дейностите визира подпомагане на социално слабите граждани, отопляващи се с твърдо гориво,  за да подменят старите си уреди със съвременни, които отделят по-малко вредни емисии в атмосферата, съобщи общинският екоексперт Елена Найденова. По думите й,  това  е начин да се облекчи ситуацията с мръсния въздух над Пловдив, предизвикана основно от два фактора – битовото отопление през зимата и огромният за  мащабите на града автомобилен трафик. 

Засега това е само намерение, тъй като все още няма яснота за критериите, по които ще се определят  конкретните социални групи и размера на финансирането. Общинският експерт призна, че ползването на твърдо гориво не може да бъде административно забранено и е функция на ниските доходи на голяма част  от населението, главно пенсионерите.

Елена Найденова  призова обществеността да осъзнае сериозността на проблема с мръсния въздух и хората сами да се насочат към други отоплителни източници. 

Другите мерки по програмата за подобряване качеството на въздуха са свързани с промяна на инфраструктурата, мащабно залесяване и нови зелени площи и строги предписания към обществените превозвачи.

Осъществяването на тези намерения може да започне след уточняването на конкретните параметри на проекта, с действие до 2023 г.,  уточни Елена Найденова.Още от категорията

Жителите на Неделево недоволстват заради компостираща инсталация

Инициативен комитет от пловдивското Неделево ще депозира в Община Съединение възражение срещу изграждането на компостираща инсталация в селото.  Жителите се обявяват категорично против и смятат, че информацията за този проект е непълна и неясна.

обновено на 13.12.17 в 07:15

Студенти обсъждат перспективите пред младите хора в Европа

Кръгла маса на тема „Младите хора в Нова Европа“ организира  днес Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".  Програмата включва представяне на книга и дискусия на тема „Младите хора в Нова Европа – изследователски и приложни перспективи”. Книгата е събрала общо 13 текста на изследователи от Германия и..

публикувано на 13.12.17 в 07:15

Валери Симеонов открива новата полицейска приемна в Шекер махала

Вицепремиерът  Валери Симеонов ще открие новата полицейска приемна в Шекер махала.  Тя е  изградена на ул. "Дилянка" в пловдивски район "Северен"  и е към Трето районно управление "Полиция".  На събитието ще присъстват к метът Иван Тотев, районният кмет Ральо Ралев, областният управител Здравко Димитров и директорът на Областната дирекция на..

публикувано на 13.12.17 в 06:37

Драгомир Георгиев е съветник №1 в Асеновград

56- годишният икономист от Народен съюз Драгомир Георгиев е новият председател на общинския съвет в Асеновград. Той бе единствената предложена кандидатура за поста.  Георгиев бе избран с таен вот с 18 гласа ЗА, 11 бяха против, а три от бюлетините се оказаха недействителни. Георгиев е бивш главен счетоводител на община Асеновград, а сега работи като..

публикувано на 12.12.17 в 17:31

Здравното и социално министерства ще решават заедно проблемите на ТЕЛК с НОИ

Заместник - министърът на здравеопазването Бойко Пенков се срещна с протестиращите лекари от ТЕЛК Пловдив, които заплашиха с колективна оставка заради санкиции от НОИ по издадени решения на комисиите. Той увери медиците, че Здравното министерство ще  предприеме мерки по проблема в две посоки - краткосрочни и  дългосрочни до октомври 2018 година...

публикувано на 12.12.17 в 17:30

Огромно задръстване и петкилометрова колона на АМ "Тракия" в посока Пловдив

Движението по автомагистрала „Тракия“ в района на Траянови врата в посока Пловдив е силно затруднено и се извършва в една лента. Причината е катастрофирал ТИР, който е препречил пътното платно, а специализирана техника го изважда от канавката на аутобана. Преместването на тежкотоварния камион предизвика огромно задръстване в района. „Близо час..

обновено на 12.12.17 в 16:30

Министър Банов увери, че ремонтът на Концертна зала ще приключи в срок

Областният управител Здравко Димитров проведе работна среща с министъра на културата Боил Банов. На срещата бяха обсъдени въпроси свързани с готовността на Пловдив за поемане на домакинството на Европейска столица на културата през 2019 година.  Министърът на културата потвърди  ангажимента на ръководеното от него ведомство за реновирането на..

обновено на 12.12.17 в 16:24