РЕКЛАМА

С европари ще се финансира смяната на кюмбетата с модерни печки

Община Пловдив  ще получи финансиране за подобряване качеството на въздуха по проект на  оперативна програма „Околна среда“.

Това стана ясно на днешната обществена дискусия по тази тема, с участието на институции, представители на бизнеса и  неправителствени организации.  

Една от дейностите визира подпомагане на социално слабите граждани, отопляващи се с твърдо гориво,  за да подменят старите си уреди със съвременни, които отделят по-малко вредни емисии в атмосферата, съобщи общинският екоексперт Елена Найденова. По думите й,  това  е начин да се облекчи ситуацията с мръсния въздух над Пловдив, предизвикана основно от два фактора – битовото отопление през зимата и огромният за  мащабите на града автомобилен трафик. 

Засега това е само намерение, тъй като все още няма яснота за критериите, по които ще се определят  конкретните социални групи и размера на финансирането. Общинският експерт призна, че ползването на твърдо гориво не може да бъде административно забранено и е функция на ниските доходи на голяма част  от населението, главно пенсионерите.

Елена Найденова  призова обществеността да осъзнае сериозността на проблема с мръсния въздух и хората сами да се насочат към други отоплителни източници. 

Другите мерки по програмата за подобряване качеството на въздуха са свързани с промяна на инфраструктурата, мащабно залесяване и нови зелени площи и строги предписания към обществените превозвачи.

Осъществяването на тези намерения може да започне след уточняването на конкретните параметри на проекта, с действие до 2023 г.,  уточни Елена Найденова.Още от категорията

Отварят офертите за Бунарджика

В община Пловдив ще бъдат отворени офертите за благоустрояването на Бунарджика. От обществената поръчка, обявена в район „Централен“ става ясно, че за това трябват 2 млн. лева с ДДС. Очаква се ремонтите да започнат  през септември,  ако се одобри оферта, и  ако няма обжалване на търга. С тези пари строителите трябва да укрепят скалните откоси..

обновено на 21.08.18 в 09:39

Мъж загина след удар от кола на Скобелева майка

20-годишен младеж загина при инцидент на пътен възел Скобелева майка в Пловдив. Той е бил работник, който е поставял конуси на пътното платно, поясняват от МВР. Блъснат е от автомобил около 7.35 часа тази сутрин. Лек автомобил Фиат със 75-годишен шофьор блъснал 20-годишен работник от общинска фирма "Чистота", която подменя знамената в района...

обновено на 21.08.18 в 09:10

Искат дисциплинарно уволнение на правителствен пиар, ударил журналистка

Асоциацията на европейските журналисти -  България настоява за дисциплинарното  уволнение на експерта от правителствената пресслужба Любомир Методиев, позволил си да удари край Пловдив кореспондента на вестник Монитор Елена Крумова, докато тя е изпълнявала служебните си задължения. Намираме за недостатъчно извинението, поднесено от Методиев..

публикувано на 21.08.18 в 09:10

На лагер с лаптоп в гората

Лаптопаджийски лагер, офис в гората, ваканция за работохолици или почивка на един клик разстояние... "Дигиталните номади" определят това като част от начина си на живот, а за хотелиери в Чепеларе е нов туристически продукт, насочен към професиите, които могат да бъдат упражнявани дистанционно.  Създаденият преди 4 години Лаптопаджийски лагер в родопския..

публикувано на 21.08.18 в 07:32

Обсъждат жилищната политика за уязвими групи

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова ще участва в семинар "Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи чрез Националната жилищна стратегия 2018-2030" от 11.00 ч. в хотел "Ландмарк Крийк" в Пловдив.

публикувано на 21.08.18 в 07:03

След Куклен синдикатите в МВР искат проверка на инцидентите с пожарни коли

Синдикалната федерация на служителите в МВР категорично не приема тиражираните версии за причините, довели до инцидента с пожарния автомобил край Куклен, при който загина 48 годишният огнеборец Илиян Попов, а още двама негови колеги бяха ранени.  В отворено писмо те настояват незабавнео да започне  обстойна проверка за това кой и при какви обстоятелства..

обновено на 20.08.18 в 16:36

Окончателно: 5 000 лева гаранция за Габриела

Окръжен съд – Пловдив потвърди определението на Пловдивския районен съд, с което мярката за неотклонение на Габриела Медарова беше променена от „задържане под стража“ в парична гаранция в размер на 5000 лева. Припомняме, че Габриела Медарова престоя над два месеца в ареста за извършените от нея престъпления и хулигански прояви, преди да бъде..

публикувано на 20.08.18 в 16:35