РЕКЛАМА

С европари ще се финансира смяната на кюмбетата с модерни печки

Община Пловдив  ще получи финансиране за подобряване качеството на въздуха по проект на  оперативна програма „Околна среда“.

Това стана ясно на днешната обществена дискусия по тази тема, с участието на институции, представители на бизнеса и  неправителствени организации.  

Една от дейностите визира подпомагане на социално слабите граждани, отопляващи се с твърдо гориво,  за да подменят старите си уреди със съвременни, които отделят по-малко вредни емисии в атмосферата, съобщи общинският екоексперт Елена Найденова. По думите й,  това  е начин да се облекчи ситуацията с мръсния въздух над Пловдив, предизвикана основно от два фактора – битовото отопление през зимата и огромният за  мащабите на града автомобилен трафик. 

Засега това е само намерение, тъй като все още няма яснота за критериите, по които ще се определят  конкретните социални групи и размера на финансирането. Общинският експерт призна, че ползването на твърдо гориво не може да бъде административно забранено и е функция на ниските доходи на голяма част  от населението, главно пенсионерите.

Елена Найденова  призова обществеността да осъзнае сериозността на проблема с мръсния въздух и хората сами да се насочат към други отоплителни източници. 

Другите мерки по програмата за подобряване качеството на въздуха са свързани с промяна на инфраструктурата, мащабно залесяване и нови зелени площи и строги предписания към обществените превозвачи.

Осъществяването на тези намерения може да започне след уточняването на конкретните параметри на проекта, с действие до 2023 г.,  уточни Елена Найденова.Още от категорията

Пловдивчани се включиха в националния протест, колоната обсади общината

С викове "Оставка!" десетки протестиращи пловдивчани обградиха сградата на общината към 12 часа по обед. Хората скандираха  искания за по-добър живот, увеличаване на доходите - заплати и пенсии.  До тук се стигна след тричасово автомобилно шествие по улиците, увлякло и много граждани, излезли пеша.  В тяхна подкрепа се очаква и група от Пазарджик,..

обновено на 18.11.18 в 12:20

С молитва за жертвите на катастрофи на днешния Световен ден за възпоменание

В митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще бъде отслужена заупокойна молитва по повод Световния ден за възпоменаване на жертвите при пътнотранспортни произшествия.  Службата ще е след неделната архиерейска света литургия и ще се води от Знеполския епископ Арсений. Заупокойни молитви ще има в храмовете в цялата страна. Според резолюция на..

публикувано на 18.11.18 в 08:33

Евангелисти ще протестират следобед пред Общината

От 14 часа пред сградата на община Пловдив представители на евангелските християнски общности ще проведат митинг срещу промените в закона за вероизповеданията.  Според тях част от текстовете противоречат на конститутцията.  Организаторите посочват, че е разбираем стремежът да не се допуска религиозен радикализъм, но това не може да се осъществи..

публикувано на 18.11.18 в 08:26

На общо събрание в Пловдив превозвачите приеха декларация за пакет "Мобилност"

На общо събрание в Пловдив Съюзът на международните превозвачи прие декларация по отношение на регулациите в пакет "Мобилност" 1. На форума бяха обсъдени и недостигът на шофьори и новите продуктови такси. Заместник-транспортният министър Ангел Попов отправи обръщение към сектора и декларира подкрепата на държавата. Зад бранша застана и евродепутатът Ангел..

публикувано на 18.11.18 в 07:56

Застудява още, чакаме дъжд и сняг

Предимно облачно ще е времето над страната в днешната събота. Временни разкъсвания на облачността ще има до обяд над Западна България. На места в планинските райони от Централна България и в Лудогорието ще превали слаб сняг, по поречието на Дунав - слаб дъжд. Ще духа умерен, в Източна България - временно силен вятър от север-североизток, и с него..

обновено на 17.11.18 в 15:30

Малоброен протест в Панагюрище, утре се очаква масово автошествие

Около 60 жители на  Панагюрище  се събраха преди обяд пред читалището с настояване за смяна на системата.  Демонстриращите преминаха в мирно шествие през централния площад и продължиха до паметника на Райна Княгиня. На фона на емблематичната песен за Княгинята протестиращите развяха национални знамена и скандираха „оставка“.  В шествието се..

публикувано на 17.11.18 в 14:00

До 14 часа движение само в едното платно на Панаирния мост

Ограничение в движението по Панаирния мост в Пловдив ще има днес.  Превозните средства ще се движат само в едната пътна лента от 9 до 14 часа. Причината е, че ще се премахва старата коледна украса. Шофьорите да карат с повишено внимание призовават от общинското предприятие  "Организация и контрол на транспорта".

обновено на 17.11.18 в 11:08