РЕКЛАМА

Тръмп решава с икономически хитрости политически сложности

| обновено на 07.12.17 в 15:59

Няма никакво съмнение, че Ерусалим е историческата столица на Израел. Въпросът е може ли в този момент градът на трите религии да бъде столица на еврейската държава. 

ака външнополитическият анализатор Валентин Вацев започва коментара си за последиците от решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град.

Според него докато в Конгреса правят сухи тренировки за импийчмънт на президента, Тръмп сам се вкарва „във всички възможни батаци, бъркотии, неразрешими конфликти в световен мащаб“.  Той посочи замразените отношения с Русия, с Китай, на  трето място - срутването сега на отношенията с целия Близък изток. Четвъртият голям конфликт предстои – „оклепване и съсипване на всички възможни отношения с Иран" най- късно до януари, което „ще доведе до изолация на Белия дом от всички“.

След това на Тръмп може да му се поиска импийчмънт за цялостна политическа дейност за невъзможност да ръководи политиката на великата страна. Той в момента е заложник на своите противници. В момента, в който решат да пренесат посолството на САЩ в Ерусалим, главният поддръжник на арабския интерес ще бъде Демократическата партия и очаквам Хилъри Клинтън да пристигне в Тел Авив и да даде яростна подкрепа на Палестинската автономия. 

Анализаторът посочи още, че дори евреите не са единни за решението на Белия дом, защото противниците на премиера Нетаняху също са на нокти. Тръмп губи геополитическата война с клана Клинтън и трудно може да му се помогне. Той не успява да ръководи процеса.

Вацев смята, че грешката на Тръмп е опитът му с икономически хитрости  да решава политически сложности. Политиката е отделна сфера и със смели икономически скокове можеш да постигнеш само обратни резултати. Той е принуден по логиката на ситуацията да опровергава сам себе си. Тръмп непрекъснато опровергава себе си и противоречи на себе си.

Той прогнозира конфликтни ситуации в Близкия изток след решенията на американския президент, но очакването му е те да  доведат до нови правила на новата Студена война.

Война в Ерусалим е недопустима, трябва да се седне на масата за преговори и това ще стане. До две седмици трябва да има инициатива за преговори. Тръмп пак е на загуба, защото ще е бил принуден да се откаже от решението си. А това е загуба за него, а може би това е целта.


Още от категорията

Жителите на Попинци излизат на протест на 1 май

Над 950 подписа са събрали жителите на панагюрското село Попинци срещу добива на медна руда в района. Инвестиционни намерения за сондажни дейности обяви акционерно дружество „Асарел Медет“. Кметицата на Попинци Стоянка Ставрева заяви, че на 1 май хората от селото излизат на протест. Те са притеснени от евентуално разработване и..

публикувано на 25.04.18 в 16:59

Увеличаването на минималната заплата трябва да продължи

Фактически хората, са които се пише, че са изправени пред риск от бедност, са си бедни. Това каза по Радио Пловдив икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова за оповестените данни на Евростат, според които около 30 процента от българското население живее в сериозен риск от бедност. Григорова обърна внимание и на факта, че освен..

публикувано на 25.04.18 в 15:55

Има излишък на легла и стоматолози, не стигат джипитата

Според Националната здравна карта лечебните заведения в пловдивска област към 31 декември 2017 година  са 39 . Те разполагат със 7500 легла, но от тях реално са използвани само 66%, което означава, че  близо 1200 легла са в повече. Това не означава обаче закриване на леглата, просто за тях касата няма да плаща, а лечебните заведения биха могли..

публикувано на 25.04.18 в 15:35

Ако не вземем крути мерки, може да има и жертви по стадионите

Ще направим всичко възможно до два месеца да имаме работещ Закон против футболното хулиганство, заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Парламентарната комисия за младежта и спорта Славчо Атанасов , който е и пловдивски депутат. Отдавна подготвяме промените в сега действащия закон, но инцидентът с пострадалата полицайка от..

обновено на 25.04.18 в 14:15

Макрон и Тръмп ще гарантират нещо, ако не правят нищо

За   „гарантите   на многостранния световен ред "  и сюжетът  Западни Балкани . Коментар на журналиста Светослав Терзиев от вестник "Сега".  "Гарантите" са  френският президент  Еманюел Макрон, който каза това при държавното си посещение в САЩ, още при слизането от самолета си, а като другия "гарант"  посочи американсакия президент Доналд Тръмп...

публикувано на 25.04.18 в 10:16

Промените в Закона за движение са механични и лобистки

Разделянето на Закона за движение по пътищата на три нови, се прави механично и на практика не променя философията и духа на нормативния документ. Това е становището на Института за пътна безопасност, който днес проведе в Пловдив дискусия на тема „Решения за подобряване на пътната безопасност“.  В проектите са допуснати много грешки,..

обновено на 24.04.18 в 16:32

Зико не мисли за кметския стол, следва по-важни задачи

Няма да се кандидатирам за кмет на Пловдив, има толкова много време до изборите...Имам много по-важни неща от това да се кандидатирам за кмет на Пловдив. Това заяви пред Радио Пловдив Здравко Димитров, областен управител на Пловдив.  Той припомни, че част от задачате са му поставени лично от министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов..

публикувано на 24.04.18 в 13:25