РЕКЛАМА

Тръмп решава с икономически хитрости политически сложности

| обновено на 07.12.17 в 15:59

Няма никакво съмнение, че Ерусалим е историческата столица на Израел. Въпросът е може ли в този момент градът на трите религии да бъде столица на еврейската държава. 

ака външнополитическият анализатор Валентин Вацев започва коментара си за последиците от решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град.

Според него докато в Конгреса правят сухи тренировки за импийчмънт на президента, Тръмп сам се вкарва „във всички възможни батаци, бъркотии, неразрешими конфликти в световен мащаб“.  Той посочи замразените отношения с Русия, с Китай, на  трето място - срутването сега на отношенията с целия Близък изток. Четвъртият голям конфликт предстои – „оклепване и съсипване на всички възможни отношения с Иран" най- късно до януари, което „ще доведе до изолация на Белия дом от всички“.

След това на Тръмп може да му се поиска импийчмънт за цялостна политическа дейност за невъзможност да ръководи политиката на великата страна. Той в момента е заложник на своите противници. В момента, в който решат да пренесат посолството на САЩ в Ерусалим, главният поддръжник на арабския интерес ще бъде Демократическата партия и очаквам Хилъри Клинтън да пристигне в Тел Авив и да даде яростна подкрепа на Палестинската автономия. 

Анализаторът посочи още, че дори евреите не са единни за решението на Белия дом, защото противниците на премиера Нетаняху също са на нокти. Тръмп губи геополитическата война с клана Клинтън и трудно може да му се помогне. Той не успява да ръководи процеса.

Вацев смята, че грешката на Тръмп е опитът му с икономически хитрости  да решава политически сложности. Политиката е отделна сфера и със смели икономически скокове можеш да постигнеш само обратни резултати. Той е принуден по логиката на ситуацията да опровергава сам себе си. Тръмп непрекъснато опровергава себе си и противоречи на себе си.

Той прогнозира конфликтни ситуации в Близкия изток след решенията на американския президент, но очакването му е те да  доведат до нови правила на новата Студена война.

Война в Ерусалим е недопустима, трябва да се седне на масата за преговори и това ще стане. До две седмици трябва да има инициатива за преговори. Тръмп пак е на загуба, защото ще е бил принуден да се откаже от решението си. А това е загуба за него, а може би това е целта.


Още от категорията

Президентът поласка българите в UK, но не допусна въпроси

Аудиенцията на президента Румен Радев при кралица Елизабет II и срещата му ден преди това с българската общност във Великобритания са тема на разговор с Мария Спирова, която присъства на тази среща. От една страна да се види с българската общност в чужбина е нормално действие на всеки политик, но от друга - Румен Радев е виждан като..

обновено на 18.10.18 в 17:58

"Атака" не иска да сваля кабинета, разломът ни с НФСБ е дълбок

Размяната на реплики и обвинения между НФСБ и  "Атака" не спира. Днес "Атака" отговори на депутатите от НФСБ, които поискаха снемане на доверието от Волен Сидеров като председател на ПГ на "Обединени патриоти" и отстраняването му от поста, като част от тях определиха поведението на НФСБ като проява на "лош вкус" Според  проф. Станислав Станилов,..

обновено на 18.10.18 в 17:58

Ще се борим за нашите въглищни централи

Въглищните централи осигуряват 46 % от електроенергията на страната, а през зимата този процент достига 60. Без въглищните централи българският енергиен сектор няма как да балансира системата. Това заяви в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посочи, че ще бъде намерено решение за ТЕЦ „Марица Изток 2“.  Сформираната в..

обновено на 18.10.18 в 17:58

Не се състоя същински дебат за проекта за площад "Централен"

Около проблемите на концепцията, на подхода за решаване на площадното пространство нямаше дебати. Бих могла да си мисля, че най-важният аспект на проекта се приема от присъстващите на обсъждането. Това, което се разискваше при представянето на идейния проект за площад Централен в Дом на културата „Борис Христов“, бяха други теми: вида на..

обновено на 18.10.18 в 16:19

Мисията невъзможна-възможна в "Ден след ден"

„Мисията невъзможна“ – епизод пореден върви в българското Народно събрание след меко казано „приятелския огън“ между лидерите – патриоти Волен Сидеров и Валери Симеонов. Как ще постъпят депутатите от Атака, ако тези от НФСБ свалят лидера им от председателството на парламентарната група, въпросът ще задам на пазарджишкия депутат проф. Станислав..

публикувано на 18.10.18 в 13:58

60% от територията ни ще е демографска пустиня през 2030 г.

Демографските  тенденции в Европа и в България – тема на анализ, изготвен от експерти по демография с фокус промяна на демографските модели в контекста на миграционен натиск от Африка и Азия.  За демографските тенденции в България за период от 25 години и териториалните диспропорции в страната от последните 10 години – доц. д-р Надежда Илиева –..

обновено на 18.10.18 в 13:09

В Европейския ден за борба с трафика на хора

18 октомври е Европейският ден за борба с трафика на хора. Обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини, за поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора. За..

публикувано на 18.10.18 в 10:37