РЕКЛАМА

Тръмп решава с икономически хитрости политически сложности

| обновено на 07.12.17 в 15:59

Няма никакво съмнение, че Ерусалим е историческата столица на Израел. Въпросът е може ли в този момент градът на трите религии да бъде столица на еврейската държава. 

ака външнополитическият анализатор Валентин Вацев започва коментара си за последиците от решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град.

Според него докато в Конгреса правят сухи тренировки за импийчмънт на президента, Тръмп сам се вкарва „във всички възможни батаци, бъркотии, неразрешими конфликти в световен мащаб“.  Той посочи замразените отношения с Русия, с Китай, на  трето място - срутването сега на отношенията с целия Близък изток. Четвъртият голям конфликт предстои – „оклепване и съсипване на всички възможни отношения с Иран" най- късно до януари, което „ще доведе до изолация на Белия дом от всички“.

След това на Тръмп може да му се поиска импийчмънт за цялостна политическа дейност за невъзможност да ръководи политиката на великата страна. Той в момента е заложник на своите противници. В момента, в който решат да пренесат посолството на САЩ в Ерусалим, главният поддръжник на арабския интерес ще бъде Демократическата партия и очаквам Хилъри Клинтън да пристигне в Тел Авив и да даде яростна подкрепа на Палестинската автономия. 

Анализаторът посочи още, че дори евреите не са единни за решението на Белия дом, защото противниците на премиера Нетаняху също са на нокти. Тръмп губи геополитическата война с клана Клинтън и трудно може да му се помогне. Той не успява да ръководи процеса.

Вацев смята, че грешката на Тръмп е опитът му с икономически хитрости  да решава политически сложности. Политиката е отделна сфера и със смели икономически скокове можеш да постигнеш само обратни резултати. Той е принуден по логиката на ситуацията да опровергава сам себе си. Тръмп непрекъснато опровергава себе си и противоречи на себе си.

Той прогнозира конфликтни ситуации в Близкия изток след решенията на американския президент, но очакването му е те да  доведат до нови правила на новата Студена война.

Война в Ерусалим е недопустима, трябва да се седне на масата за преговори и това ще стане. До две седмици трябва да има инициатива за преговори. Тръмп пак е на загуба, защото ще е бил принуден да се откаже от решението си. А това е загуба за него, а може би това е целта.


Още от категорията

Пловдив може да поеме още два МОЛ-а

В края на 2017 г. южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра на града, на който се предполага, че ще строи МОЛ. Теренът е от 36 дка на мястото на бившата Сточна гара за стойност на сделката над 17 млн лв. Доколко Пловдив може да поеме строителството и на още един МОЛ – събеседник е Мирослав Язов – председател на..

публикувано на 19.01.18 в 17:08

Посещението на Ангела Меркел е положителен знак

Посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в София утре е показателно за значението, което Германия отдава на България като председатестващ  Съвета на ЕС. То-само по себе си, е положителен факт ,  смята проф. Лазар Копринаров, дипломат и университетски преподавател. По думите му е трудно да се предвидят темите на предстоящия разговор на..

публикувано на 19.01.18 в 16:58

Казармата не е отживелица, тя превръща младежите в мъже

Ние не измисляме топлата вода наново , заяви по повод идеята за доброволна военна служба  депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.  В момента 5 500 места в нашата армия не са заети , каза той и обясни, че идеята на обединените..

публикувано на 19.01.18 в 16:25

Самотата и отчуждението са съвременен феномен

Фактът, че във Великобритания  вече има нов пост „министър на самотата“ не звучи смайващо. Доста по-отдавна в една много по-малка и незабележима от наша гледна точка държава – Бутан имат министър на щастието. Там е роден и индексът за измерване на щастието, заяви социологът Мира Радева.    Истината е, че когато хората преодолеят войните,..

публикувано на 19.01.18 в 11:02

Нужно е прелицензиране и обучение за частните охранители

Ексдиректорът на Националната полиция ген. Васил Василев  в интервю за Радио Пловдив подкрепи промените в закона за частната охранителна дейност, но само  след  прелицензиране и обучение на  частните охранители.  Промените в закона  за частната охранителна дейност бяха приети на второ четене в парламента. Те дават възможност кметовете да могат да..

публикувано на 19.01.18 в 10:39

„Ден след ден“ стана на 25 години

Днес следобедното предаване на Радио Пловдив "Ден след ден" навърши 25 години. Кръстник е Александър Момчилов, който тогава е директор на радиото. Преди всичко пожела на екипа: "Да сте живи и здрави", а коментарът е:   Нито сън,  нито илюзия, защото това е един от джинглите с най-дълъг живот в Радио Пловдив. Когато започна „Ден след ден“..

публикувано на 18.01.18 в 17:33

Срещу явлението "деца раждат деца" - правителствени мерки

Актуалният въпрос е провокиран от ниската раждаемост, която страната ни отчита и е въпрос на национална сигурност, заяви  пловдивският депутат  от БСП и член на парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта Теодора Халачева.  По думите й демографската криза е следствие от дългогодишната „изключваща“ политика в сферата на..

публикувано на 18.01.18 в 16:39