РЕКЛАМА

Тръмп решава с икономически хитрости политически сложности

| обновено на 07.12.17 в 15:59

Няма никакво съмнение, че Ерусалим е историческата столица на Израел. Въпросът е може ли в този момент градът на трите религии да бъде столица на еврейската държава. 

ака външнополитическият анализатор Валентин Вацев започва коментара си за последиците от решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град.

Според него докато в Конгреса правят сухи тренировки за импийчмънт на президента, Тръмп сам се вкарва „във всички възможни батаци, бъркотии, неразрешими конфликти в световен мащаб“.  Той посочи замразените отношения с Русия, с Китай, на  трето място - срутването сега на отношенията с целия Близък изток. Четвъртият голям конфликт предстои – „оклепване и съсипване на всички възможни отношения с Иран" най- късно до януари, което „ще доведе до изолация на Белия дом от всички“.

След това на Тръмп може да му се поиска импийчмънт за цялостна политическа дейност за невъзможност да ръководи политиката на великата страна. Той в момента е заложник на своите противници. В момента, в който решат да пренесат посолството на САЩ в Ерусалим, главният поддръжник на арабския интерес ще бъде Демократическата партия и очаквам Хилъри Клинтън да пристигне в Тел Авив и да даде яростна подкрепа на Палестинската автономия. 

Анализаторът посочи още, че дори евреите не са единни за решението на Белия дом, защото противниците на премиера Нетаняху също са на нокти. Тръмп губи геополитическата война с клана Клинтън и трудно може да му се помогне. Той не успява да ръководи процеса.

Вацев смята, че грешката на Тръмп е опитът му с икономически хитрости  да решава политически сложности. Политиката е отделна сфера и със смели икономически скокове можеш да постигнеш само обратни резултати. Той е принуден по логиката на ситуацията да опровергава сам себе си. Тръмп непрекъснато опровергава себе си и противоречи на себе си.

Той прогнозира конфликтни ситуации в Близкия изток след решенията на американския президент, но очакването му е те да  доведат до нови правила на новата Студена война.

Война в Ерусалим е недопустима, трябва да се седне на масата за преговори и това ще стане. До две седмици трябва да има инициатива за преговори. Тръмп пак е на загуба, защото ще е бил принуден да се откаже от решението си. А това е загуба за него, а може би това е целта.


Още от категорията

Честваме 181 години от рождението на Васил Левски

В родния град на Левски – Карлово , продължават проявите за рождения ден на Апостола на свободата 18 юли.  В църквата „Св. Николай“ беше отслужена света литургия, а след това карловци и гости на града поднесоха цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева, който се намира край храма. След това с литийно шествие участниците в..

обновено на 18.07.18 в 13:16

Европа трябва да преосмисли системите си за сигурност

Политическа прегръдка е доста позитивен прочит за това, което се случи в Хелзинки. Наблюдавам и коментирам срещи на върха между Съветския съюз и САЩ и  Русия от 30 години насам и не съм виждал подобно положение. Американският президент изглеждаше на пресконференцията след срещата с Путин като излязъл от инструктаж, не – от преговори. Това заяви..

публикувано на 18.07.18 в 11:28

Левски е огнивото, запалило Свободата на България

Какво е Левски за България - рожденият ден на  Левски всъщност е рожденият ден на Свободата на България. Той е единственият син, най-великият, който, ако ние българите нямахме Бог, щяхме отново него да изберем,защото той е примерът, надеждата ни, че бъдещите поколения чрез тази връзка с Левски и България ще останат във Времето. И България ще..

публикувано на 18.07.18 в 10:41

До 10% от лекциите в университета да се водят от бизнес състав

За новите моменти в развитието на академичните среди и за управлението на вуз-те говорим с ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. Запрян Козлуджов .  От него търсим също така коментар за идеята как бизнес и висше образование ще си протегнат ръка още по-тясно от есента.  Проф. Козлуджов открои, че след срещата на ректорите с министъра на..

публикувано на 17.07.18 в 10:03

Европа изобщо не споделя ценностите на Тръмп и Путин

Срещата Тръмп - Путин в Хелзинки коментираме с  проф. Владимир Чуков, говорим за   влошени отношения след "лова на вещици" от 2016 година, или за нови важни решения за света. Проф. Чуков смята, че ние трябва да гледаме най-вече на тази среща от страна на европейци. В никакъв случай не трябва да се отива в двете крайни плоскости - да се величае,..

публикувано на 17.07.18 в 09:51

Болни от ревматоиден артрит недоволни от бюрокрацията

Дискусия на тема „Ранен достъп до ревматолог – европейски препоръки“  се проведе в ДКЦ-1.  В нея участваха проф. д-р Анастас Баталов и д-р Иван Горанов – специалисти-ревматолози, които са членове на местната експертна лекарска комисия по ревматология. Това е комисията, която досега отпускаше на място медикаментите на повече от 2000 души от Пловдив и..

обновено на 16.07.18 в 14:24

Срещата Тръмп - Путин е победа за руския президент

Срещата Тръмп - Путин в Хелзинки ще бъде в известна степен победа за руския президент, защото това беше неговата цел - американски президент да се среща с него и по този начин да демонстрира, че Русия отново е една от Великите сили.  Иначе от гледна точка на резултати, срещата едва ли ще доведе до кой знае какви. Ще говорим за затопляне на..

публикувано на 16.07.18 в 09:29