Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да, България" предупреди за провал на проекта "Пловдив ЕСК 2019"

Една година преди старта на проекта ЕСК  „Пловдив 2019“ той се очертава като един програмиран провал. Отговорността за този провал е персонална на премиера Бойко Борисов и на кмета Иван Тотев. Това заяви лидерът на Движение „Да, България“ Христо Иванов на пресконференция в Пловдив. 

По думите му провалът  се случва поради  „вопиещата некомпетентност на община Пловдив и цивилизационната непригодност на правителството“ да проведат подобен тип събития в Пловдив. 

От местната организация на движението заявиха, че вече има грандиозно изоставане на инфраструктурните проекти, с които Пловдив спечели надпреварата за ЕСК.  Между тях са реконструкцията на площад „Централен“, Тютюневите складове, кино „Космос“, изграждането на съвременна мобилна зала за култура. 

Според Веселина Александрова, председател на местната организация, това са проекти заложени в Апликационната книга „Заедно 2019“, и вече са в състояние на „авариен режим“. 

От „Да, България" изразиха безпокойство си, че голямото изоставане се използва като оправдание за безконтролно харчене на средства като се заобикалят законови процедури и обществени поръчки. Последният пример за това е логото на фондацията, изготвено без конкурс. 

От партията настояват кметът Тотев да даде публичен отчет как се  изразходват средствата за културната инфраструктура, предоставени от правителството. 

Христо Иванов призова Фондацията да върне инициативата „Пловдив 2019“ отново на културната общественост и бизнеса на града. Според него инициативата е „приватизирана“ от кмета Тотев и единственият начин да бъде спасена е да се превърне в национален приоритет с ясен ангажимент на правителството. 

От „Да, България“ съобщиха, че ще инициират създаването на независим обещствен орган, който да следи за изпълнението на проекта и да информира обществеността за неговото изпълнение.

От своя страна изпълнителният директор на Фондацията Кирил Велчев отхвърли обвиненията и заяви:

Няма как да споделя тази гледна точка. Мащабът на този проект става клопка на политическо говорене. Темата провал на ЕСК е една претоплена супа, заяви Велчев.

По думите му в момента се водят преговори, структурират се проектите по програмата и няма опасност предвиденото да не се случи. 
По много от проектите нещата се водят  паралелно и нещата се случват. Работят много хора, които са ангажирани с проекта, обясни изпълнителният директор. Той е категоричен, че новините са обнадеждаващи и нещата ще се случат до 2019  година. 
Фондацията се занимава със структурирането на програмата и събитията, които ще видим. Инфраструктурата не са приоритет в момента в работата на фондацията. Това е приоритет на общинската администрация, обясни Велчев.
Имаме волята и подкрепата както на общината така и на държавата. Няма никакви спънки от страна на кмета Тотев. Целият отчет на работата на фондацията минава през санкция на Общински съвет и е нелепо да се говори, че няма публичност при отчета на разходваните средства ,допълни Кирил Велчев.
Според него има контрол върху изпълнението на проектите и средствата за тях и обвиненията са напълно безпочвени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39