Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мораториумите са мързелив начин да управляваш здравеопазването

Пациентите нямат полза от това, което се случва в здравеопазването.
Лекарите също нямат интерес. Единствено полза имат държавните служители. Тези мораториуми и забрани, които се приемат поголовно, е мързелив начин да се управлява системата, лесния начин за управление на системата. Така те улесняват собствената си работа, но това е за сметка на болните хора в страната. Това заяви доктор Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването по повод повторно приетия мораториум върху новите лекарства от бюджетната комисия в НС, върху който президентът Румен Радев наложи вето.

Това е част от една голяма политическа игра. Всички решения в здравеопазването са за сметка на пациентите, категоричен е доктор Стойчо Кацаров.

Той припомни, че част от общинските и държавни болници са пред фалит. Причините са лимитите, а също и въведената национална здравна карта, медицинските стандарти. Но няма отговор на тази ситуация, освен да се засилят лимитите, а от следващата година се налага мораториум върху новите дейности. Наблюдава се логическо необяснимо поведение, обясни доктор Кацаров.

Цялото интервю с доктор Стойчо Кацаров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49