Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има псевдо медиен шум, но не от хората в Банско, а от определени лобита

Липсват отговори за парк Пирин, бъдещето му е застрашено

Скандалните промени вероятно ще бъдат приети от правителството между Коледа и Нова година, когато хората ще са със съвсем други нагласи

Министърът не оттегля, а забавя проекта за промяна на концесионния договор на ски зона Банско. Ситуацията си е съвсем същата. Това заяви пред Радио Пловдив Владимир Иванов от WWF - България, който обясни защо еколози и граждани излизат тази вечер в София на протест в защита на Пирин

Протестът започва в 18,30 часа от паметника на „Алеко Константинов“ на бул. Витоша (кръстовището на бул. Витоша и на бул. Патриарх Евтимий). Организиран е от коалицията от природозащитни организации "За да остане природа в България".

Владимир Иванов обясни, че природозащитниците протестират не само заради промяната в концесионния договор на ски зона Банско, а срещу опитите да бъде променен планът за управление на Национален парк "Пирин" с цел да се допуснат мащабни сечи и строежи в парка. 

Протестът е срещу целия пакет от манипулации и изкривявания на закона, така че много по - лесно да може да се сече, подчерта Иванов. 

Що се отнася до отказа на еколозите да участват в срещата в понеделник с участието на трима министри - на екологията Нено Димов, на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев, природозащитникът от  WWF - България обясни, че те вече са били на две предишни такива срещи

На една от тях вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че има съгласие или поне, че се търси такова между всички страни по толкова сложния противоречив казус за опазване на национален парк "Пирин", а такова съгласие всъщност нямаше. Идеята беше да се представят различните гледни точки, всичките трудности и измерения на този проблем и на тази държавна собственост, която всеки дърпа към себе си по някакъв начин. Поставени бяха много въпроси, съществени въпроси, включително и от нас. Ние непрекъснато показваме и доказваме, че опитите за отваряне на парка за сечи и строежи тежко противоречат на българското законодателство и са опасни за бъдещето на парка

Владимир Иванов заяви още, че природозащитниците искат отговори на тези нормални въпроси.

По думите му, тук не става въпрос за емоции и любов към природата, а за неща, които са регламентирани с наредби, със закони, с договори, които трябва да се спазват.

Вместо отговори получихме покана за още една среща - от петък следобед за понеделник. Без да имаме отговори и без да имаме време да се подготвим. Затова решихме, че това е подмяна на целия процес и имитация на прозрачност и обществена отговорност.

Чакаме отговори на въпросите си, те са публични, има ги, подчерта Владимир Иванов. 

Според природозащитника тази буферна зона е изключена като обект от ЮНЕСКО, тъй като е непоправимо увредена. 

Концесията вече е проблем и трябва да бъде изтръскана от нарушенията. Вместо това се предлага узаконяване на всичко престъпено и се дават още хоризонти за нарушения от страна на концесионера. А това е проблем, заяви Иванов. 

Има стенограма от миналата сряда, в която премиерът спря действието за приемане на промени в концесията, тъй като е непрозрачна. В стенограмата много ясно си пише, че когато влязат промените в закона за концесиите, тези предложени промени за ски-зона Банско няма да може да мине.

Природозащитникът обясни, че Планът за управление на национален парк "Пирин" е основният документ, който определя бъдещето на парка. Той е комплексен документ, който гарантира или не опазването на парка.

Сега действащият план изтече през 2014 година, но заради липсата на нов, все още е в сила. Той е много добър и пази парка, категорични са еколозите.

Владимир Иванов подчерта, че хората в Банско не са противници на природозащитниците. Според него има псевдо медиен шум, който се поддържа не от хората в Банско, а от определени лобита.

За съжаление хората в Банско, Добринище и целия район отдавна нямат алтернатива, освен зимния туризъм, обясни природозащитникът. Той определи точно това като най - големия проблем за региона - огромна зависимост, омагьосан кръг, от който институциите трябва да намерят изход.

Цялото интервю с Владимир Иванов е в прикачения звуков файл. 

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38