Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На подсъдимата скамейка за КТБ липсват БНБ и Прокуратурата

Мегаделото КТБ днес не тръгна, защото собственикът Цветан Василев, който е в Сърбия, бил нередовно призован. За фалита на банката на подсъдимата скамейка са изправени още 17 души. Според обвинителния акт нанесената щета на банката е 2,5 милиарда лева.

Съпредседателят на сдружението на вложителите в КТБ „Ние гражданите“ Вера Ахундова заяви пред Радио Пловдив, че случилото се е  е пълен фарс, защото никой от прокуратурата и властимащите не очаква този процес да има финал. Това са безкрайно напасвани факти, документи,  експертизи, които нямат никакви счетоводна стойност, а освен това на  подсъдимата скамейка липсват виновниците. Прокуратурата и БНБ са основните виновници, по- малка вина имат КФН и изпълнителната власт. Решението за фалита на КТБ е взето при президента Росен Плевнелиев на Консултативен съвет без да имат точна информация за истинското положение на банката. Една пирамида не може да извади 1 милиард и 200 милиона лева за 7 дни, нито да останат в банката още 1,2 милиона лева три дни след затварянето й.

Тя подчерта, че т. нар. дружества със специално предназнечение не са забранени от закона и абсолютно всички банки у нас работят по този модел, въпреки че е рисков. Това беше поправима щета. Ако в деня на влизането си кветостирите бяха наложили запор върху фирмите - бушони нямаше да водим този разговор, защото парите в тези активи са тук, те не са изнесени в куфари. Те съдят Цветан Василев за 2,5 милиарда, и отчитат загуби за 4 милиарда, колкото са били депозитите. Всъщност 4-те милиарда са активите, които господата искаха да вземат и си ги взеха. Нищо не е останало. Вложителите нищо няма да вземат, ако не осъдим държавата в чужбина.

Ахундова съобщи, че преди седмица вложителите са получили от Административния съд стенограмите от заседанията на парламентарната комисия за КТБ „Атанасова“. Там за основен виновник за фалита на КТБ се посочва БНБ,  но омертата е наложена и излизат с решение противоположно на дискусиите, които водят там. Целта на цялата тази операция, която изглежда фарс за някои, но е  трагедия за други, е да спаси държавата от нас вложителите, защото държавата е отговорна и трябва да плати нашите пари. Освен това се гарантира обогатяването на 10 души до неимоврени размери.

Вложителите водят всички дела за източването на КТБ в  чужбина, включително и по закона Магнитски, защото смятат, че тук се опитват да им затворят устата. 

Целият УС на БНБ трябва да бъде обвинен. Поведението на тогавашния управител Иван Искров е позорящо за БНБ. БНБ иска указания от политиците какво да прави и ги изпълнява, въпреки че това е независима институция. Ако са считали, че финансирането е рисково е трябвало да реагират, т.е. те въобще не са си свършили работата. Те са виновни за бездействието. Ролята на прокуратурата в казуса КТБ е като на слон в стъклария – няма банка, която да издържи на подобна психоза и паника. Всичко което се прави в банка се прави дискретно, а не с циркове.

 Според Ахундова стенограмите от комисията "Атанасова" показват, че влизането на прокуратурата е по сигнал на бизнесмена и издател Иво Прокопиев, а  ДАНС не е била информирана за акцията. Трима са основните изпълнители на поръчката БНБ, прокуратурата, медиите на Пеевски, а   инициаторът е Иво  Прокопиев и неговата „Протестна мрежа“. Целта е да ограбят това, което лежи на криво. Първата цел е грабеж на т. нар. дружества – бушони, които са имали заложени  акции в КТБ. Оттам – нататък инвестициите, които са правени след тях, са били заложени към тях, а не към банката. Ако бяха блокирали акциите на тези бушони по тази верига, можеше да запорират всички активи, а  те обявиха бушоните в несъстоятелност и освободиха активите по веригата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44