Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече дебат и прецизност в работата на ОбС

Какво успяха да свършат в интерес на избирателите си градските старейшини,  за какво не им достигнаха силите и в каква  работна атмосфера  свериха  силите си с гражданското ни очакване?  Председателят на Пловдивския ОбС Савина Петкова. 

Краят на декември е време за равносметка и време на голямо натоварване в администрацията, особено и за колегите които се занимават с бюджета. Една трета от днешния  дълъг дневен ред например са точки, които са свързани с проекти и с евросредства, по  които Общината е кандидатствала, получила ги е и следва да направи авансовите разплащания . По този повод ние отпускаме временни безлихвени заеми, докато по съответната програма бъдат преведени парите. Силно се надявам сесията да не бъде толкова напрегната, колкото ще бъде дълга, предвид обема на точките.

Получихме писмо от Апелативен съд – Пловдив, в което се казва,  че изтича мандатът на  съдебните заседатели в Окръжен съд – Пловдив и ОбС трябва да избере 90 души, които да предложи до края на февруари на съда, за да бъде направен окончателен избор на съдебни заседатели. От месец  септември  съществува нова наредба,която определя реда на избор на съдебните заседатели и в нея са разписани много кратки срокове. За хората, които са родени преди 1973 г., ще се изисква и представянето на документ от т.н. Комисия по досиетата.  

Петкова подчерта, че проведените заседания на ОбС за 2017 г. са 22, около 480 са решенията. Забелязва се тенденция на намаляване на обсъждането на извънредни точки в дневния ред на заседанията, което е положително. Все още обаче някои от предложенията стигат късно до комисиите, но там също има  положителна тенденция към намаляване.

Условно може да съм съветник №1, но съм първа сред равни и не се намесвам в работата на комисиите, така че съветниците сами решават кое предложение да включат в дневния ред и кое – не.

С подготовката за 2019 г се надявам, че ще се справим, защото сме длъжни да се справим, независимо от закъснението. Има  известно забавяне по отношение на ремонтите на инфраструктурните обекти, които предстоят и ние си имаме своите притеснения. Знаете, че имаше едни странни обжалвания на обществените поръчки, както и един меко казано некрасив дебат по темата за УС на Фондация Пловдив – ЕСК 2019, в който ОбС не беше на висотата, на която се очаква да бъде. Имаше и турбуленции във връзка с парите, които държавата се очакваше да отпусне на Пловдив и слава Богу, този въпрос вече го смятаме за решен. Концентрирали сме целия си потенциал за представянето на Пловдив през 2019 г. Опитвам се все пак, да бъда деликатна и няма да е конструктивно точно аз да внасям напрежение.

Сред  трудните решения, за които беше дошло времето, да бъдат взети, е това за сливането на болница „Св. Мина“ с болница „Св. Пантелеймон“. Трябваше да мине доста време обаче, за да узреят колегите, че това е горчивият хап, който трябва да приемем за лечението на болницата. За него вече се работи. Друго трудно решение бе за  покупката на Форума. Продажбата на форума е факт, останал далеч във времето и  на този ОбС се наложи да изпие горчивата чаша, решавайки да се плати доста висока цена.  В крайна сметка частната собственост е неприкосновена и Общината не може да наложи претенциите си, тропайки с крак и на всяка цена. Това е изключително ценен имот от историческа и археологическа гледна точка и той не може да бъде друг, освен общински или държавен. Сагата трябваше да приключи рано или късно. Друго трудно решение бе и за съдбата на КОЦ-Пловдив, срещу който имаше безпардонно-нагла атака. Така и не чухме  едно „извинете“, заради безпочвените обвинения. След избора на нов управител там отново заработиха на нормален режим и нещата се успокоиха.

На съветниците за 2018 г. бих препоръчала повече дебат и по-прецизна работа в комисиите, подчерта още председателят на Пловдивския ОбС Савина Петкова.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50