Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите решиха, че могат да управляват и нашия живот

Снимка: Ивайло Михайлов

Управляващите сякаш повярваха до такава степен в шанса да управляват нашите пари, нашите съдби, инфрастуктура, екология, образование, та решиха, че могат да управляват и нашия живот. Така политическият пиар Арман Бабикянк коментира сюжета с мораториума върху новите лекарства, който беше първо беше  приет, а после заявиха, че ще отпадне.

Бабикян за мораториума върху новите лекарствара, който ще се гласува в НС да се отмени  : Аз много се надявам да няма прения в пленарна зала, защото всичко беше казано.  Изказани бяха много тези от управляващите, като последната  теза е, че трябва да спрат манипулациите, каза още Бабикян.  

 Една от тезите беше, че протестиращите са купени от фарма индустрията. Разбирате ли колко негатива и колко обвинения към всеки, който застанеше с простичката позиция и кажеше „Има много български граждани, които се нуждаят от най-съвременните лечения, защото от това може би зависи начинът им на живот, продължителността на живот или въобще животът им." Всички тези обвинения,  за които говоря, прозвучаха от овластените към всички останали. Сега се прави опит да се обясни, че гласуването е да се спрат манипулациите. Ако това е формулата, която ще накара ГЕРБ да се почувстват по-горди или по-спокойни, донякъде уравновесени заради това, че вървяха срещу интереса на целия народ. 

Истината е, че не ставаше дума за спекулации / както каза Цв.Цветанов /,истината е, че въобще не ставаше дума за спекулации от страна на опозиция в пленарна зала. Ако върнем пунктуално хронологията ще си дадем сметка, че всъщност първите, които протестираха,  бяха извънпарламентарни групи от населението. Единна народна партия първа сезира президента на републиката, а не БСП. Първите, които атакуваха в зала това бяха ДПС, а не БСП, след това БСП се присъедини към тях, след това дойде президентското вето, след това беше сезирана комисията за защита от дискриминация – пак от извънпарламентарни фактори, така че това плоско обяснение, че става дума за препирня между власти и опозиция  е изключително евтино. Но все пак ако наистина добрият финал зависи от това управляващите да се чувстват спокойни и доволни, че спират някакви манипулации – така да бъде.

Е, краде се. То е очевидно, че се краде.  Тази пушечна акция със залавяне на контрабанда също имаше за цел да докаже, че видите ли краде се – едва ли не лекарите крадат и мъкнат лекарства на гръб. Сигурно, има всякакви хора. Но вижте, не може един чиновник, който вие сте назначила с вашите данъци, вашите колеги, всички пловдивчани, които ви слушат, събрали са им парите и някакъв счетоводител във вида на министър Ананиев ви казва – вижте, аз сега не мога да ви балансирам добре бюджета, ще ми трябва една година мораториум и освен това някакви хора ви крадат от парите и аз не мога да ги опазя и затова реших част от вас да умрат тази година.

Бабикян  няма обяснение защо се разигра  сюжета с мораториума върху новите лекарства.  На мен ми прилича на някакъв управленчески инат, че каквото искат, това ще направят. 

За варианта в пленарната зала при гласуването, отмяната на мораториума да не бъде подкрепена от всички, което е условие на ГЕРБ: Ще бъде отвратително, защото ако и един бъде против,  всички са наясно, че ще бъде под диктовката на управляващите. И реакцията срещу тях ще бъде ужасна. 

За социологическоо изследване, според което тази година от 20  предишни години е най-добратаАз не знам как се мери щастие със социология, но нерядко в световните класации в Непал са били най-щастливи. Ако искат можем да се преместим там. 

Антикорупционният закон:  За антикорупционния закон до този етап разбрахме, че става дума за борба за властта над един орган, а не за борба с корупцията. В момента има десетки такива органи – резултатът е налице. Страната ни е отвратително корумпирана от върха до долу. 

Фактът, че ще се създаде един супер орган, начело с някой, назначен от управляващите означава, че борба с корупцията няма да има, но ще се представим пред Европа по усмихнат начин. 

Политическата година Една политическа година, която започна с прехранване със суджуци и назначаване на братовчеди в хасковско, преследване на диджеи по морето и откриването на тоалетни по границата, и завършвайки с лишаване на болни от лекарства,  е сложно да бъде определена като някаква особено   успешна година. 

Хубаво ще бъде, ако не се държим като сервитьори пред Европейския съюз. 

Цялото интервю с Арман Бабикян е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38