Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходите за здравеопазването са инвестиция в здравето на нацията

БЛС поиска депутатите да преразгледат мораториума за нови дейности за 50 млн. лева

| обновено на 22.12.17 в 11:20
д-р Галинка Павлова
Снимка: capital.bg

След като падна забраната здравната каса да плаща за нови лекарства, сега от БЛС поискаха депутатите да преразгледат и мораториума за нови дейности - мотивите ще обясни д-р Галинка Павлова, заместник-председател на съсловната организация.

Галинка Павлова: Със закона за бюджета на здравната каса бяха наложени няколко мораториума, единият от които във вчерашния ден с решение отново на парламентаристите отпадна по отношение на мораториум за ползването на молекули на нови лекарствени продукти. Но, забележете, остана мораториум върху новите дейности. И за да ме разберат слушателите, и след това ще обяснявам мотивите, това е забрана на инвестиции в лечебната дейност на нова апаратура, на нови технологии, така както беше преди и забраната върху лекарства и ако някой работодател на лечебно заведение осигури финансиране намери такова, намери съответни специалист, който е специализиран навън и дойде и иска да работи в това лечебно заведение има мораториум и касата няма да сключи договор, т. е. няма да се прилагат най-новите неща като технология и съответно в новите дейности. По този начин има още нещо – се закрепостяват лекарите от лечебните заведения, които към момента работят. 

Така че ако лекар иска да напусне  лечебно заведение, което има договор с болницата по определена медицинска дейност и отиде в друга болница, защото му предлагат по-добри условия финансови или по-добри условия на труд или нова апаратура новата болница няма да има право да сключи договор за тази дейност, а и старата няма да има възможност да сключи, защото няма да има лекар, т. е. по този начин ще лишим не само болниците от инвестиции, не само ще закрепостим лекарите, но ще лишим пациентите от достъп до точно тези нови дейности, към които всички ние се стремим. По този начин, с този мораториум върху дейностите ние ограничаваме  дейността на лечебните заведения, на лекарите и нали идеята беше да има комплексност в предлагане на медицинската дейност.

Така че Българският лекарски съюз много остро реагира в това отворено писмо срещу двойния стандарт в парламента. Под натиска на улицата, на емоциите на пациентите, на лекарите и на цялата общественост политиците отмениха мораториума в тази част, която се отнася за лекарствата. Виждаме един двоен стандарт, виждаме едно неразумно решение, а политическо решение.

Искам да кажа на цялата общественост да знае, че едва  във вчерашния ден в 13,20 ч в лекарския съюз се получи писмо, в което ни канеха в 14 ч на преговори, т. е. само след 40 минути. На преговорите не отива само д-р Грозев или д-р Павлова. Там има експерти по различните специалности, това са лекари, които работят в страната, не е възможно за 40 мин. да си организират работата да отсъстват и да дойдат на преговори.  Считаме, че това е формално изразено желание за преговори, ние ги подозираме, че цялата тази процедура се прави, за да се изхвърли договорния партньор какъвто е Българският лекарски съюз. Много по-лесно е касата, която се превърна в дирекция на финансовото министерство да слуша и да изпълнява това, което казва финансовото министерство. Затова ние написахме това отворено писмо и ще искаме среща още на 3 януари.

Трудно можем да определим точна сума, но тук иде реч за не повече от 50 милиона за нови дейности, които ще навлязат, но вижте, ние не трябва да изчисляваме парите за здраве само като разходи. Отдавна го говорим това – разходите за здравеопазването са инвестиция в здравето на нацията.  И не можем да приемем, че тези 50 млн на фона на тези 3 милиарда и 800 милиона са препъни камъчето или това, което ще обърне колата. Това е за здравето на гражданите ни. Нека да отворим възможността за новите дейности, нека да направи по-съвременно и модерно лечението в страната ни.

Значи, може да се платят на 100 % лекарствата и веднага нека да чуят слушателите в тази година 2017-та 50 млн, 50 млн неразплатени извършени дейности от българските лекари и медицински сестри, и акушерки и всички работещи в системата, 50 млн, които лечебните заведения не са получили, защото са над лимитна дейност, т. е. имаме дейност, ние сме я извършили в полза на пациентите, отчетена е тази дейност, призната е от касата, но някой решава, че тя няма да бъде платена. Как е възможно това? Да работиш и дейността да не бъде платена. За трета поредна година не се разплащат тези надлимитни дейности, за трета поредна година. И това е обидно за цялото съсловие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28