Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В центъра на вниманието "Ден след ден"

Камера? Работи! 3 минути в светлината на прожекторите - 3 минути „слава“. След това – при арменския поп, както посъветва министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова.

Такъв е днешният 11 януари – денят на официалното откриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Ден, който ще премине с демонстрации, засилени мерки за сигурност и блокади в центъра на София. И в който наред с фанфарите ще звучат свирките на протестиращите.

Снимка

Как в такава непримиримо-полюсна среда ще прилагаме на практика мотото на българското европредседателство "Съединението прави силата"? За протестното напрежение и действията на управляващите, както и за възможностите пред страната ни, поемаща палката на ротационното председателство, ще говорим с политолога проф. Александър Маринов.

Реши ли Борисов проблемите на МВР с обещанието за още 100 милиона лева за полицейски заплати? Ще се тушира ли недоволството в силовото ведомство? Ще дойде ли ред на корупцията, откъдето тръгват проблемите в сигурността? Търсим коментара на бившия заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Ще се срещнем и с Албена Симеонова от Българската асоциация "Биопродукти", която коментира липсата на средни и малки български производители в изхранването на участниците в събитията за европредседателството. 

А кореспондентката ни Радостина Чернокова ни среща с жени от Дома в смоляското село Ровино, които изработват мартеници за нашето европредседателство.

И още:

100 000 лева да отдели общината за двойките с репродуктивни проблеми в Пловдив. За това настояват общински съветници от Патриотичния фронт в местния парламент. Мярката е на фона на данните на статистиката за 2017-та кота година с печално ниска раждаемост – рекорден спад от 1945-та година насам. Какво се предприема в Пловдив разказва в репортажа си Елена Крушкова.

Как Движение "България на гражданите" ще разбива монопола на ГЕРБ в управлението на Пловдив? С кои други партии ще разчупва модела, изсмукващ ресурсите на общината? За бъдещата „Коалиция на справедливостта“ в Пловдив Живка Танчева търси коментара на лидера на ДБГ Димитър Делчев.

На финала на програмата на театър в аванс ще ни заведе Галя Митева. Тя разговаря с Боян Крачолов, режисьор на спектакъла „Спомен за летене“, чиято премиера е довечера. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08