РЕКЛАМА

Обсъждат бюджета на Пловдив за 2018-а

| обновено на 12.01.18 в 15:22

Обществено обсъждане на бюджета на Пловдив за 2018-та година ще се проведе днес в заседателната зала на Общинския съвет.

369 милиона лева e финансовата рамка,  съобщи кметът Иван Тотев. От тях 43 милиона лева е преходния остатък, 24 милиона лева са очакваните евросредства по оперативни програми и  още 22 милиона лева по проекти, които се изпълняват в момента. Общината ще разчита и на финансиране от националния бюджет .

Част от сумите, заложени в бюджета, са  6 милиона лева за отчуждаване на имоти, 800 хиляди лева за залесяване, 1 милион лева за нова спортна зала на ЕГ „Иван Вазов“, още толкова за уличната мрежа в квартал Коматево, 800 000 лева за ремонт  на професионалната гимназия по дървообработване и  1 милион лева за облагородяване на Бунарджика, където градската администрация е предвидила влакче да качва посетителите до върха на хълма.

9 милиона лева са заложените в бюджета пари за  дейността на Фондация Пловдив 2019. Отделно в бюджета са предвидени 1,5 милиона лева за културния календар на общината, уточни кметът Тотев.  Община Пловдив ще търси и държавно финансиране за големи инфраструктурни обекти. 

25 милиона лева ще струва изграждането на нов мост над река Марица, който ще свързва бул. "Копривщица" с бул. "България".  

6 милиона градската управа ще иска от Министерски съвет и за ремонта на северното платно на бул. "Христо Ботев"  в участъка от Централна гара до Коматевския възел, като проектът включва и реконструкцията на бул. "Копривщица" до Пещерско шосе. 

1 милион за тази година и още 9 през следващата ще са нужни за цялостната реконструкция на Голямоконарско шосе. 

Сега работим с бюджет от 115 милиона лева  за образование, а окончателната сума ще я знаем в края на месеца, каза за Радио Пловдив ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. По думите му има значително увеличаване на запалтите на учителите,  а общинските образователни програми също се развиват и е нормално тенденцията да е положителна.  

Основните средства, които идват от държавата като субсудии са за образование и това са 77 милиона за училища и малко над 34 милиона е издръжката на детските градини, каза още Стоянов.  Още от категорията

Георги Господинов представя "Всичките наши тела"

Писателят Георги Господинов ще представи своя сборник с разкази „Всичките наши тела“.  Премиерата ще е от 19 часа в склада на Тютюневия град на ул. „Екзарх Йосиф“ 16. Авторът ще бъде представен от литературния критик Гергина Кръстева и издателя Манол Пейков. Свръхкратките истории на Господинов са смешни и абсурдни, меланхолни и иронични..

публикувано на 17.06.18 в 08:26

Пловдив - арена на дебат между движение "Реформи в културата" и министър Боил Банов

Министерството на културата отпуска 1 милион лева за библиотеките,  съобщи в Пловдив министър Боил Банов. Той бе гост на първия форум на създаденото на 24 май -  Движение „Реформи в културата“.   Фокусът днес беше проектът Пловдив – европейска културна столица през 2019.  В дискусията Манол Пейков, Мариана Чолакова е Емил Миразчиев, които са..

обновено на 16.06.18 в 21:31

Сърница вече има собствен полицейски участък

Община Сърница  вече има собствен полицейски участък, който ще обслужва 4700 души.  Освен, че ще осигурява денонощна охрана в района, полицейските административни услуги ще се извършват на място, а не във  Велинград, както е било до момента, каза  заместник-комисарят на областната дирекция на МВР в Пазарджик Ивайло Тишев: Това е най-младата община в..

публикувано на 16.06.18 в 21:27

Турските граждани в Пловдив гласуват на предсрочните избори

Две изборни секции са разкрити в турското конулство в Пловдив, където  от  сутрина започна гласуването за предсрочния вот в Турция.    Изборният ден  преминава спокойно, а в областта има регистрирани 2 500 избиратели, които могат да гласуват в продължение на три дни  - от 9  до 21 часа до понеделник включително.  Първите гласували заявиха, че..

публикувано на 16.06.18 в 15:47

"Две-три бири фест" в Тютюневия град

Фестивал на занаятчийската бира се провежда в Тютюневия град в Пловдив през почивните дни.  За втора поредна година "Две-три бири фест" събира български и чужди занаятчии пивовари и любители на крафт пивото.   Улица "Екзарх Йосиф" се превръща в миниатюрно фестивално градче на пивото.  Посетителите могат да опитат десетки видове бира и да..

публикувано на 16.06.18 в 09:20

Критичен поглед върху подготовката на Пловдив за европейска културна столица

„Как Пловдив се подготвя за престижната си роля „Европейска столица на културата 2019“ – това е темата на първата дискусия за културни политики, която организира новоучреденото движение „Реформи в културата“. Критически мониторинг върху подготовката на града ще представят двама бивши членове на УС на фондация „Пловдив 2019“ Мариана..

обновено на 16.06.18 в 09:13

Млади учени споделят идеи за природата

Игра с екологична насоченост  „Зелен Пловдив, зелени идеи“  организира Асоциация „Голям брат, Голяма сестра – България“ пред сградата на Община „Марица“.  Инициаторите на събитието, сред които младите учени от клуб „Квант“ към ЕГ „Пловдив“, призовават гражданите да споделят в рамките на един ден идеите си за откриване на пътя към природата и..

публикувано на 16.06.18 в 09:12