РЕКЛАМА

Обсъждат бюджета на Пловдив за 2018-а

| обновено на 12.01.18 в 15:22

Обществено обсъждане на бюджета на Пловдив за 2018-та година ще се проведе днес в заседателната зала на Общинския съвет.

369 милиона лева e финансовата рамка,  съобщи кметът Иван Тотев. От тях 43 милиона лева е преходния остатък, 24 милиона лева са очакваните евросредства по оперативни програми и  още 22 милиона лева по проекти, които се изпълняват в момента. Общината ще разчита и на финансиране от националния бюджет .

Част от сумите, заложени в бюджета, са  6 милиона лева за отчуждаване на имоти, 800 хиляди лева за залесяване, 1 милион лева за нова спортна зала на ЕГ „Иван Вазов“, още толкова за уличната мрежа в квартал Коматево, 800 000 лева за ремонт  на професионалната гимназия по дървообработване и  1 милион лева за облагородяване на Бунарджика, където градската администрация е предвидила влакче да качва посетителите до върха на хълма.

9 милиона лева са заложените в бюджета пари за  дейността на Фондация Пловдив 2019. Отделно в бюджета са предвидени 1,5 милиона лева за културния календар на общината, уточни кметът Тотев.  Община Пловдив ще търси и държавно финансиране за големи инфраструктурни обекти. 

25 милиона лева ще струва изграждането на нов мост над река Марица, който ще свързва бул. "Копривщица" с бул. "България".  

6 милиона градската управа ще иска от Министерски съвет и за ремонта на северното платно на бул. "Христо Ботев"  в участъка от Централна гара до Коматевския възел, като проектът включва и реконструкцията на бул. "Копривщица" до Пещерско шосе. 

1 милион за тази година и още 9 през следващата ще са нужни за цялостната реконструкция на Голямоконарско шосе. 

Сега работим с бюджет от 115 милиона лева  за образование, а окончателната сума ще я знаем в края на месеца, каза за Радио Пловдив ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. По думите му има значително увеличаване на запалтите на учителите,  а общинските образователни програми също се развиват и е нормално тенденцията да е положителна.  

Основните средства, които идват от държавата като субсудии са за образование и това са 77 милиона за училища и малко над 34 милиона е издръжката на детските градини, каза още Стоянов.  Още от категорията

Пловдив празнува 140 години Освобождение!

Десетки пловдивчани дойдоха на тържеството в Дондуковата градина за отбелязване на 140 години от освобождение от османско иго. Церемонията започна с възстановка на събитията от нощта на 15 срещу 16 януари 1878 година по нов стил, когато разузнавателният отряд драгуни на капитан Александър Бураго навлиза в Пловдив и заблюждава турския..

обновено на 16.01.18 в 17:51

Възрастен мъж пострада при експлозия на газова печка

Сигнал за взрив в апартамент на ул. “Янтра” в Пловдив е подаден към 16.30 часа днес на тел. 112.  Незабавно на адреса са изпратени екипи на полицията, пожарната и спешна медицинска помощ.  Причината за инцидента е локална експлозия на отоплителна печка с технически неизправна газова бутилка.  В болница за прегледи е откаран 89-годишният обитател..

публикувано на 16.01.18 в 17:51

Пазарджик отменя бедственото положение след 17.00 часа

След 17 часа днес отпада частичното бедствено положение в Пазарджик, което беше обявено в края на миналата година заради кризата с боклука.  Общината е сключила договор с новия оператор на регионалното депо да битови отпадъци. Изпълнител по петгодишния договор са две фирми с регистрации в София и Русе.  Освен Пазарджик, съоръжението ще обслужва още..

публикувано на 16.01.18 в 15:01

В България ще има доброволна военна служба

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изпрати на тържествена церемония в Смолян 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан.  Каракачанов подари на военните икона на Свети Георги Победоносец и пожела всички да се върнат живи и здрави при семействата си.  Военният министър заяви пред..

обновено на 16.01.18 в 14:54

Водният проект ще подобри живота на хората в Асеновград

Проектът за рехабилитацията на ВиК мрежата и изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води в Асеновград е един от най-успешните и може да служи като модел за следващите проекти, които предстои да се реализират по ОП "Околна среда" . Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който инспектира на място работата по Водния цикъл..

обновено на 16.01.18 в 14:54

Хванаха жена при опит да внесе хероин в затвора

63 годишна жена е заловена при опит да внесе наркотици в Пловдивския затвор.  Осем пакетчета хероин са открити при проверката на багажа, който тя искала да предадае на затворник.  Извършителката е задържана в полицията за 24 часа, а Районна прокуратура е образувала бързо производство по случая.

публикувано на 16.01.18 в 13:31

Екоминистърът Нено Димов инспектира ВиК мрежата в Асеновград

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще провери напредъка по изпълнението на проект за рехабилитация на ВиК мрежата с изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води  в Асеновград.   Общият размер на инвестицията е за над 106 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ, предоставена по Оперативна програма "Околна среда..

обновено на 16.01.18 в 12:41