РЕКЛАМА

Обсъждат бюджета на Пловдив за 2018-а

| обновено на 12.01.18 в 15:22

Обществено обсъждане на бюджета на Пловдив за 2018-та година ще се проведе днес в заседателната зала на Общинския съвет.

369 милиона лева e финансовата рамка,  съобщи кметът Иван Тотев. От тях 43 милиона лева е преходния остатък, 24 милиона лева са очакваните евросредства по оперативни програми и  още 22 милиона лева по проекти, които се изпълняват в момента. Общината ще разчита и на финансиране от националния бюджет .

Част от сумите, заложени в бюджета, са  6 милиона лева за отчуждаване на имоти, 800 хиляди лева за залесяване, 1 милион лева за нова спортна зала на ЕГ „Иван Вазов“, още толкова за уличната мрежа в квартал Коматево, 800 000 лева за ремонт  на професионалната гимназия по дървообработване и  1 милион лева за облагородяване на Бунарджика, където градската администрация е предвидила влакче да качва посетителите до върха на хълма.

9 милиона лева са заложените в бюджета пари за  дейността на Фондация Пловдив 2019. Отделно в бюджета са предвидени 1,5 милиона лева за културния календар на общината, уточни кметът Тотев.  Община Пловдив ще търси и държавно финансиране за големи инфраструктурни обекти. 

25 милиона лева ще струва изграждането на нов мост над река Марица, който ще свързва бул. "Копривщица" с бул. "България".  

6 милиона градската управа ще иска от Министерски съвет и за ремонта на северното платно на бул. "Христо Ботев"  в участъка от Централна гара до Коматевския възел, като проектът включва и реконструкцията на бул. "Копривщица" до Пещерско шосе. 

1 милион за тази година и още 9 през следващата ще са нужни за цялостната реконструкция на Голямоконарско шосе. 

Сега работим с бюджет от 115 милиона лева  за образование, а окончателната сума ще я знаем в края на месеца, каза за Радио Пловдив ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. По думите му има значително увеличаване на запалтите на учителите,  а общинските образователни програми също се развиват и е нормално тенденцията да е положителна.  

Основните средства, които идват от държавата като субсудии са за образование и това са 77 милиона за училища и малко над 34 милиона е издръжката на детските градини, каза още Стоянов.  Още от категорията

Кампания подкрепя деца с диабет

Децата от ЦДГ „Светла“ в район „Западен“ и кметът Димитър Колев ще връчат на  представители на „Националната асоциация на децата и младите хора с диабет“ специално изработени от малчуганите и техните родители и педагози коледни изделия.  С тях те ще участват в Коледния благотворителен базар в подкрепа на децата с диабет, който ще се проведе в..

обновено на 17.12.18 в 07:38

Връчват наградите "Чудесата на България"

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в церемонията по присъждане на годишните награди „Чудесата на България” 2018 г. Тя ще се състои в Малката базилика в Пловдив, а Цвета Караянчева ще връчи голямата награда в категорията "Археолог на годината". В церемонията ще участват и представители на европейската фондация „Европа..

публикувано на 17.12.18 в 07:37

Красен Кралев инспектира спортни зали

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Пловдив Иван Тотев и заместник-кметът Георги Титюков ще посетят две лекоатлетически зали, обновени с подкрепата на спортното министерство. Те ще бъдат в закритата писта на „Ботев“ в залата на Гребната база срещу Младежкия център. След това ще отидат в  залата на „Локомотив“ на стадион Лаута.

публикувано на 17.12.18 в 07:35

Движението по магистралите се нормализира

Тежкотоварните камиони отново могат да се движат по магистрала "Тракия" между Пловдив и София, съобщават от Пътната агенция. Към момента магистрала „Хемус“ е проходима при тежки зимни условия. 30 водачи са санкционирани за навлизане на магистралата, нарушавайки забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона, съобщиха от Пътната..

обновено на 17.12.18 в 07:13

Започва продажба на електронни винетки

От 14.00 часа започва продажбата на електронни винетки. Те могат да се купят през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване. Цената им остава същата, както на стикер винетките - за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Само за леките автомобили..

публикувано на 17.12.18 в 07:12

Каракачанов вкарва в съда клеветите за корупция с паспортите в ДАБЧ

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е и председател на ВМРО, ще започне дело за оклеветяване заради обвиненията към него, свързани с Агенцията на българите в чужбина.  Това обяви Каракачанов при посещението си в Пловдив и уточни, че следващата седмица ще подаде в лично качество искова молба в съда по повод на..

публикувано на 16.12.18 в 17:24

Снегът спря ТИР-овете по магистрала "Тракия" в Пазарджишка област

Усложнена е пътната обстановка в страната. Жълт код за валежи от дъжд, сняг и поледици е обявен в 11 области , включително Пазарджишка, Смолянска и Пловдивска.  Предупреждението за снеговалежи е в София-град, София-област, Перник и Кюстендил. В областите Видин, Враца и Монтана жълтият код е за сняг и поледици. По-късно към предупреждението бяха..

публикувано на 16.12.18 в 15:26