РЕКЛАМА

Пловдивски села търсят европомощ срещу концесия на мраморна кариера

| обновено на 12.01.18 в 16:00

От Българския център за зелена икономика и жителите на селата Йоаким Груево и Куртово Конаре се обръщат с призив до еврокомисаря по околна среда в ЕК Кармену Вела да защити интересите им, нарушени от незаконни и престъпни посегателства с цел добив на подземни богатства. Това обяви Васил Къдринов от неправителствената организация. Според тях и кариерата в Куртово Конаре, и баластриерата в Йоаким Груево са незаконни. 

Къдринов посочи, че само от кариерата в Куртово Конаре пряко са засегнати 2 000 души, които дишат замърсения въздух от преминаващите над 300 камиона на ден. 

Къдринов каза още, че в близост до двете села, които са на територията на община Стамболийски, се намират защитените зони по Натура 2000, а посегателствата ги заплашат с безвъзвратно унищожение, а фермерите в региона - от условия за устойчив агробизнес и поминък.

Очакваме правителството да спре тези концесии, защото унищожават околната среда, и здравето на хората, посочи Васил Къдринов. Той каза, че по случая е изпратено писмо до вицепремиера Валери Симеонов, а министър Теменужка Петкова е дала обещанието си да спре окончателно концесията. 

От Българския център за зелена икономика ще сезират, ако се наложи и ЕК за корупционни практики за кариерата в Куртово Конаре. Там няма откритие, а само са заобиколили изискванията за участие в търг. 

Добиването на баластра в землището на местността „Узунпара“ е законно. Това се казва в писммо от дружеството Агро ерг ЕООД. Те посочват, че тази констатация направиха след проверка експерти от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите и Басейнова дирекция-Пловдив. Добивът се извършва след направена оценка за въздействието на околната среда и решение на РИОСВ-Пловдив.

От там уточниха, че концесия „Узунпара“ е извън защитена зона „Река Въча – Тракия“.

В същото време администрацията на Община Стамболийски се опитва да попречи по всякакъв начин за осъществяване на нормалния достъп до местността. Преди няколко дни в средата на нищото беше сложен знак, който забранява движението на пътни превозни средства над 7 тона.

Забраната е сложена на черен път, който води до кариерата в местността Узунпара в Йоаким Груево. Дори празни, камионите, които извозват баластрата тежат повече и на практика всички те се превръщат в нарушители.

За всеки един сложен знак се иска съгласуване с КАТ, като той трябва да отговаря и  на определените изисквания на закона. В случая това не е направено, посочват от Агро ерг" ЕООД.Снимка

Свързани новини

Еколози искат оставки на шефове в РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция

Шест екологични граждански организации искат оставките на директорите на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев и на Басейнова дирекция Източнобеломорски район Георги Семерджиев.  Това са инициативните комитети на протестиращите от село Труд, за..

публикувано на 27.11.17 в 15:09
Още от категорията

При спуснати бариери и идващ влак учителки преведоха деца през жп прелез във Велинград

Регионалното управление на образованието в Пазарджик започна проверка по повод разпространен в социалните мрежи клип, на който се вижда как две учителки прекарват малки ученици през жп прелез при спуснати бариери. Това е станало вчера във Велинград, а..

публикувано на 21.09.18 в 11:48

Фестивал на киселото мляко започва в Момчиловци

В родопското село Момчиловци започва Фестивала на киселото мляко - култура и традиции. Тази вечер ще е официалната церемония по откриване на фестивала, под мотото „Киселото мляко - новият път на коприната". Програмата предвижда изложение на..

публикувано на 21.09.18 в 10:07

Открива се Есенният панаир на занаятите

С редица прояви продължават Празниците на Стария град. На ул. „Съборна“ пред храма „Св. св. Константин и Елена“ се открива Есенният панаир на занаятите. 50 майстори от страната ще  демонстрират 20 стари занаята На същото място ще се проведе..

обновено на 21.09.18 в 09:38

Центърът за управление на трафика отваря врати

Центърът за управление на трафика в отваря врати за посещение на граждани. Инициативата е във връзка с Европейската седмица на мобилността, която Община Пловдив отбелязва с поредица прояви. Центърът, който се намира на бул.- „Шести септември“  №274, се..

публикувано на 21.09.18 в 09:19

Парното в Пловдив поскъпва с 9 на сто от 1-ви октомври

Парното в Пловдив ще поскъпне от 1-ви октомври с 9 на сто, стана ясно от публикуваните разчети на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага заради предстоящия скок на природния газ с близо 14 процента, който..

публикувано на 20.09.18 в 16:43

Запорираха имуществото на Ветко и Маринела Арабаджиеви

 Със съответните актове на Специализирания наказателен съд е запорирано цялото имущество, което се води на семейство Арабаджиеви, каквато възможност позволява НПК. Това каза пред журналисти в парламента зам.-главният прокурор Иван Гешев.  „Разследването..

публикувано на 20.09.18 в 16:22

Издирват криминално проявен, нападнал екип на Бърза помощ и избягал

Криминално проявен пловдивчанин нападна екип на Спешна помощ, дошъл да прегледа болната му жена.  Още с пристигането им на ул. "Шумен" в квартал "Столипиново" лекарят и шофьорът били посрещнати с обиди и заплахи за убийство от 37-годишния съпруг...

обновено на 20.09.18 в 13:39