РЕКЛАМА

Пловдивски села търсят европомощ срещу концесия на мраморна кариера

| обновено на 12.01.18 в 16:00

От Българския център за зелена икономика и жителите на селата Йоаким Груево и Куртово Конаре се обръщат с призив до еврокомисаря по околна среда в ЕК Кармену Вела да защити интересите им, нарушени от незаконни и престъпни посегателства с цел добив на подземни богатства. Това обяви Васил Къдринов от неправителствената организация. Според тях и кариерата в Куртово Конаре, и баластриерата в Йоаким Груево са незаконни. 

Къдринов посочи, че само от кариерата в Куртово Конаре пряко са засегнати 2 000 души, които дишат замърсения въздух от преминаващите над 300 камиона на ден. 

Къдринов каза още, че в близост до двете села, които са на територията на община Стамболийски, се намират защитените зони по Натура 2000, а посегателствата ги заплашат с безвъзвратно унищожение, а фермерите в региона - от условия за устойчив агробизнес и поминък.

Очакваме правителството да спре тези концесии, защото унищожават околната среда, и здравето на хората, посочи Васил Къдринов. Той каза, че по случая е изпратено писмо до вицепремиера Валери Симеонов, а министър Теменужка Петкова е дала обещанието си да спре окончателно концесията. 

От Българския център за зелена икономика ще сезират, ако се наложи и ЕК за корупционни практики за кариерата в Куртово Конаре. Там няма откритие, а само са заобиколили изискванията за участие в търг. 

Добиването на баластра в землището на местността „Узунпара“ е законно. Това се казва в писммо от дружеството Агро ерг ЕООД. Те посочват, че тази констатация направиха след проверка експерти от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите и Басейнова дирекция-Пловдив. Добивът се извършва след направена оценка за въздействието на околната среда и решение на РИОСВ-Пловдив.

От там уточниха, че концесия „Узунпара“ е извън защитена зона „Река Въча – Тракия“.

В същото време администрацията на Община Стамболийски се опитва да попречи по всякакъв начин за осъществяване на нормалния достъп до местността. Преди няколко дни в средата на нищото беше сложен знак, който забранява движението на пътни превозни средства над 7 тона.

Забраната е сложена на черен път, който води до кариерата в местността Узунпара в Йоаким Груево. Дори празни, камионите, които извозват баластрата тежат повече и на практика всички те се превръщат в нарушители.

За всеки един сложен знак се иска съгласуване с КАТ, като той трябва да отговаря и  на определените изисквания на закона. В случая това не е направено, посочват от Агро ерг" ЕООД.Снимка

Свързани новини

Еколози искат оставки на шефове в РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция

Шест екологични граждански организации искат оставките на директорите на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев и на Басейнова дирекция Източнобеломорски район Георги Семерджиев.  Това са инициативните комитети на протестиращите от село Труд, за..

публикувано на 27.11.17 в 15:09
Още от категорията

Пловдив празнува 140 години Освобождение!

Десетки пловдивчани дойдоха на тържеството в Дондуковата градина за отбелязване на 140 години от освобождение от османско иго. Церемонията започна с възстановка на събитията от нощта на 15 срещу 16 януари 1878 година по нов стил, когато..

обновено на 16.01.18 в 17:51

Възрастен мъж пострада при експлозия на газова печка

Сигнал за взрив в апартамент на ул. “Янтра” в Пловдив е подаден към 16.30 часа днес на тел. 112.  Незабавно на адреса са изпратени екипи на полицията, пожарната и спешна медицинска помощ.  Причината за инцидента е локална експлозия на отоплителна..

публикувано на 16.01.18 в 17:51

Пазарджик отменя бедственото положение след 17.00 часа

След 17 часа днес отпада частичното бедствено положение в Пазарджик, което беше обявено в края на миналата година заради кризата с боклука.  Общината е сключила договор с новия оператор на регионалното депо да битови отпадъци. Изпълнител по петгодишния..

публикувано на 16.01.18 в 15:01

В България ще има доброволна военна служба

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изпрати на тържествена церемония в Смолян 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан.  Каракачанов подари на военните икона на Свети Георги Победоносец и пожела..

обновено на 16.01.18 в 14:54

Водният проект ще подобри живота на хората в Асеновград

Проектът за рехабилитацията на ВиК мрежата и изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води в Асеновград е един от най-успешните и може да служи като модел за следващите проекти, които предстои да се реализират по ОП "Околна среда" . Това заяви..

обновено на 16.01.18 в 14:54

Хванаха жена при опит да внесе хероин в затвора

63 годишна жена е заловена при опит да внесе наркотици в Пловдивския затвор.  Осем пакетчета хероин са открити при проверката на багажа, който тя искала да предадае на затворник.  Извършителката е задържана в полицията за 24 часа, а Районна..

публикувано на 16.01.18 в 13:31

Екоминистърът Нено Димов инспектира ВиК мрежата в Асеновград

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще провери напредъка по изпълнението на проект за рехабилитация на ВиК мрежата с изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води  в Асеновград.   Общият размер на инвестицията е за над 106 млн...

обновено на 16.01.18 в 12:41