РЕКЛАМА

Пловдивски села търсят европомощ срещу концесия на мраморна кариера

| обновено на 12.01.18 в 16:00

От Българския център за зелена икономика и жителите на селата Йоаким Груево и Куртово Конаре се обръщат с призив до еврокомисаря по околна среда в ЕК Кармену Вела да защити интересите им, нарушени от незаконни и престъпни посегателства с цел добив на подземни богатства. Това обяви Васил Къдринов от неправителствената организация. Според тях и кариерата в Куртово Конаре, и баластриерата в Йоаким Груево са незаконни. 

Къдринов посочи, че само от кариерата в Куртово Конаре пряко са засегнати 2 000 души, които дишат замърсения въздух от преминаващите над 300 камиона на ден. 

Къдринов каза още, че в близост до двете села, които са на територията на община Стамболийски, се намират защитените зони по Натура 2000, а посегателствата ги заплашат с безвъзвратно унищожение, а фермерите в региона - от условия за устойчив агробизнес и поминък.

Очакваме правителството да спре тези концесии, защото унищожават околната среда, и здравето на хората, посочи Васил Къдринов. Той каза, че по случая е изпратено писмо до вицепремиера Валери Симеонов, а министър Теменужка Петкова е дала обещанието си да спре окончателно концесията. 

От Българския център за зелена икономика ще сезират, ако се наложи и ЕК за корупционни практики за кариерата в Куртово Конаре. Там няма откритие, а само са заобиколили изискванията за участие в търг. 

Добиването на баластра в землището на местността „Узунпара“ е законно. Това се казва в писммо от дружеството Агро ерг ЕООД. Те посочват, че тази констатация направиха след проверка експерти от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите и Басейнова дирекция-Пловдив. Добивът се извършва след направена оценка за въздействието на околната среда и решение на РИОСВ-Пловдив.

От там уточниха, че концесия „Узунпара“ е извън защитена зона „Река Въча – Тракия“.

В същото време администрацията на Община Стамболийски се опитва да попречи по всякакъв начин за осъществяване на нормалния достъп до местността. Преди няколко дни в средата на нищото беше сложен знак, който забранява движението на пътни превозни средства над 7 тона.

Забраната е сложена на черен път, който води до кариерата в местността Узунпара в Йоаким Груево. Дори празни, камионите, които извозват баластрата тежат повече и на практика всички те се превръщат в нарушители.

За всеки един сложен знак се иска съгласуване с КАТ, като той трябва да отговаря и  на определените изисквания на закона. В случая това не е направено, посочват от Агро ерг" ЕООД.Снимка

Свързани новини

Еколози искат оставки на шефове в РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция

Шест екологични граждански организации искат оставките на директорите на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев и на Басейнова дирекция Източнобеломорски район Георги Семерджиев.  Това са инициативните комитети на протестиращите от село Труд, за..

публикувано на 27.11.17 в 15:09
Още от категорията

Кръговото до Крумово по Асеновградско шосе ще бъде най- голямото в областта

През ноември тази година ще има изцяло завършен нов път Пловдив –Асеновград. Може да е с един ден, но по-рано ще бъде предадено новото трасе. Това обеща областният управител Здравко Димитров, който днес инспектира строителството на кръговото кръстовище..

публикувано на 20.03.18 в 13:20

Концертна зала ще остане затворена за "Пловдив 2019"

Над 12 млн. лева ще струва ремонтът на Концертна зала, но той няма как да бъде завършен за 2019 година, когато Пловдив ще бъде европейска културна столица – обяви в Пловдив председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. В..

обновено на 20.03.18 в 13:03

Бившият началник на РПУ- Асеновград влиза в съда като обвинянем

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт  срещу бившия шеф на полицията в Асеновград  Димчо Темелков.  Заедно с него на съд отиват  още един полицай от управлението и шофьор на камион, с когото двамата извършили кражба на гориво...

публикувано на 20.03.18 в 13:03

Кърпят дупките по улиците в целия град

В шестте пловдивски района започва отстраняването на дупките и привеждане на пътната инфраструктура в изправност.  Специалисти от кметствата вече са започнали огледи и описват най-компрометираните участъци от улиците, за да се изготвят графици за..

публикувано на 20.03.18 в 12:04

Идната седмица обходният път Смолян - Мадан ще бъде отворен за автомобили

Другата седмица обходният път на срутището на пътя Смолян - Мадан ще бъде асфалтиран и отворен за леки коли, каза пред журналисти днес Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Второкласният път Смолян - Мадан в..

публикувано на 20.03.18 в 11:47

Пазарджик ще има паметник на загиналите военни кореспонденти

Община Пазарджик ще подкрепи финансово изграждането на паметник на военните кореспонденти в града, загинали в борбите за национална свобода и независимост (1876 - 1945 г., съобщи кметът Тодор Попов. Автор на проекта е пазарджишкият скулптор Леон Бабачев...

обновено на 20.03.18 в 11:48

Двумесечен ремонт по Коматевско шосе променя маршрута на три автобуса

Поради строително-монтажни дейности на ул. „Коматевско шосе“, маршрутът на автобусни линии №1, 20 и 27 се променя от днес,  вторник,   до 20 май.  Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“, с уточнението, че  пътят няма да се затваря...

обновено на 20.03.18 в 11:47