Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски села търсят европомощ срещу концесия на мраморна кариера

| обновено на 12.01.18 в 16:00

От Българския център за зелена икономика и жителите на селата Йоаким Груево и Куртово Конаре се обръщат с призив до еврокомисаря по околна среда в ЕК Кармену Вела да защити интересите им, нарушени от незаконни и престъпни посегателства с цел добив на подземни богатства. Това обяви Васил Къдринов от неправителствената организация. Според тях и кариерата в Куртово Конаре, и баластриерата в Йоаким Груево са незаконни. 

Къдринов посочи, че само от кариерата в Куртово Конаре пряко са засегнати 2 000 души, които дишат замърсения въздух от преминаващите над 300 камиона на ден. 

Къдринов каза още, че в близост до двете села, които са на територията на община Стамболийски, се намират защитените зони по Натура 2000, а посегателствата ги заплашат с безвъзвратно унищожение, а фермерите в региона - от условия за устойчив агробизнес и поминък.

Очакваме правителството да спре тези концесии, защото унищожават околната среда, и здравето на хората, посочи Васил Къдринов. Той каза, че по случая е изпратено писмо до вицепремиера Валери Симеонов, а министър Теменужка Петкова е дала обещанието си да спре окончателно концесията. 

От Българския център за зелена икономика ще сезират, ако се наложи и ЕК за корупционни практики за кариерата в Куртово Конаре. Там няма откритие, а само са заобиколили изискванията за участие в търг. 

Добиването на баластра в землището на местността „Узунпара“ е законно. Това се казва в писммо от дружеството Агро ерг ЕООД. Те посочват, че тази констатация направиха след проверка експерти от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите и Басейнова дирекция-Пловдив. Добивът се извършва след направена оценка за въздействието на околната среда и решение на РИОСВ-Пловдив.

От там уточниха, че концесия „Узунпара“ е извън защитена зона „Река Въча – Тракия“.

В същото време администрацията на Община Стамболийски се опитва да попречи по всякакъв начин за осъществяване на нормалния достъп до местността. Преди няколко дни в средата на нищото беше сложен знак, който забранява движението на пътни превозни средства над 7 тона.

Забраната е сложена на черен път, който води до кариерата в местността Узунпара в Йоаким Груево. Дори празни, камионите, които извозват баластрата тежат повече и на практика всички те се превръщат в нарушители.

За всеки един сложен знак се иска съгласуване с КАТ, като той трябва да отговаря и  на определените изисквания на закона. В случая това не е направено, посочват от Агро ерг" ЕООД.



Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заловиха молдовски гражданин, превозвал мигранти по "АМ "Тракия"

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 22-годишен молдовски гражданин за трафик на мигранти. В неделя при проверка на автомобил, взет под наем, са открити деветима  чужденци,  граждани на Сирия, опитващи се да преминат незаконно през страната.  Сред мигрантите са и две момчета на 16 и 17 г.     При опит да бъда спрян  от..

публикувано на 29.03.24 в 17:32

За два часа затвориха АМ "Тракия" заради запален турски ТИР

Движението и в двете посоки на АМ "Тракия" беше спряно за коло два часа заради самозапалил се турски ТИР, превозващ захар към София.   Инцидентът е станал на 70 -ия километър на магистралата. Незабавно са изпратени пожарни от Пазарджик и от Септември, но гасенето е затруднено заради високите температури и въпреки, че камионът е в аварийната лента,..

публикувано на 29.03.24 в 16:57

Тръгва нова линия между Карлово и Калофер от 1 април

Нова автобусна линия по направление Карлово – Калофер – Карлово тръгва от 1 април, съобщи пред Радио Пловдив кметът на Ботевия град Драгомир Боев.  Тя ще вози пътници всеки работен ден от Карлово до Калофер в 11 часа, а връщането от Калофер до Карлово е от 12.10 часа. "Линията е много удобна, защото обичайно калоферци пътуват сутрин в 8.30 ч...

публикувано на 29.03.24 в 13:48

Затварянето на Бетонния мост се отлага за лятото

Бетонният мост ще бъде затворен след 15 юни и трябва да е готов за Коледа . Договореност за това е постигната с ръководството на НКЖИ,  съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Идеята е да се работи през летните месеци, когато трафикът е по-малък, заради отпуските. Кукленско шосе пък се очаква да бъде завършено след 45 дни и да поеме трафика..

обновено на 29.03.24 в 13:44

Осигуриха 1,3 млн.лв. за емблематичните културни събития в Пловдив

През 2024 Фондация „Пловдив 2019“ ще инвестира 1 300 000 лв. в големите събития на града.  Управителният съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ е гласувал увеличение с 300 хиляди лева на бюджета на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив, като по това перо за тази година се отделят общо 1 милион и 300 хиляди лева. За нея бяха получени..

обновено на 29.03.24 в 13:43

Свързани новини

Еколози искат оставки на шефове в РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция

Шест екологични граждански организации искат оставките на директорите на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев и на Басейнова дирекция Източнобеломорски район Георги Семерджиев.  Това са инициативните комитети на протестиращите от село Труд, за прекратяване на концесиите на кариерата край село Куртово Конаре и край асеновградските села Червен и..

публикувано на 27.11.17 в 15:09