РЕКЛАМА

Пловдивски села търсят европомощ срещу концесия на мраморна кариера

| обновено на 12.01.18 в 16:00

От Българския център за зелена икономика и жителите на селата Йоаким Груево и Куртово Конаре се обръщат с призив до еврокомисаря по околна среда в ЕК Кармену Вела да защити интересите им, нарушени от незаконни и престъпни посегателства с цел добив на подземни богатства. Това обяви Васил Къдринов от неправителствената организация. Според тях и кариерата в Куртово Конаре, и баластриерата в Йоаким Груево са незаконни. 

Къдринов посочи, че само от кариерата в Куртово Конаре пряко са засегнати 2 000 души, които дишат замърсения въздух от преминаващите над 300 камиона на ден. 

Къдринов каза още, че в близост до двете села, които са на територията на община Стамболийски, се намират защитените зони по Натура 2000, а посегателствата ги заплашат с безвъзвратно унищожение, а фермерите в региона - от условия за устойчив агробизнес и поминък.

Очакваме правителството да спре тези концесии, защото унищожават околната среда, и здравето на хората, посочи Васил Къдринов. Той каза, че по случая е изпратено писмо до вицепремиера Валери Симеонов, а министър Теменужка Петкова е дала обещанието си да спре окончателно концесията. 

От Българския център за зелена икономика ще сезират, ако се наложи и ЕК за корупционни практики за кариерата в Куртово Конаре. Там няма откритие, а само са заобиколили изискванията за участие в търг. 

Добиването на баластра в землището на местността „Узунпара“ е законно. Това се казва в писммо от дружеството Агро ерг ЕООД. Те посочват, че тази констатация направиха след проверка експерти от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите и Басейнова дирекция-Пловдив. Добивът се извършва след направена оценка за въздействието на околната среда и решение на РИОСВ-Пловдив.

От там уточниха, че концесия „Узунпара“ е извън защитена зона „Река Въча – Тракия“.

В същото време администрацията на Община Стамболийски се опитва да попречи по всякакъв начин за осъществяване на нормалния достъп до местността. Преди няколко дни в средата на нищото беше сложен знак, който забранява движението на пътни превозни средства над 7 тона.

Забраната е сложена на черен път, който води до кариерата в местността Узунпара в Йоаким Груево. Дори празни, камионите, които извозват баластрата тежат повече и на практика всички те се превръщат в нарушители.

За всеки един сложен знак се иска съгласуване с КАТ, като той трябва да отговаря и  на определените изисквания на закона. В случая това не е направено, посочват от Агро ерг" ЕООД.Снимка

Свързани новини

Еколози искат оставки на шефове в РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция

Шест екологични граждански организации искат оставките на директорите на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев и на Басейнова дирекция Източнобеломорски район Георги Семерджиев.  Това са инициативните комитети на протестиращите от село Труд, за..

публикувано на 27.11.17 в 15:09
Още от категорията

Георги Господинов представя "Всичките наши тела"

Писателят Георги Господинов ще представи своя сборник с разкази „Всичките наши тела“.  Премиерата ще е от 19 часа в склада на Тютюневия град на ул. „Екзарх Йосиф“ 16. Авторът ще бъде представен от литературния критик Гергина Кръстева и издателя Манол..

публикувано на 17.06.18 в 08:26

Пловдив - арена на дебат между движение "Реформи в културата" и министър Боил Банов

Министерството на културата отпуска 1 милион лева за библиотеките,  съобщи в Пловдив министър Боил Банов. Той бе гост на първия форум на създаденото на 24 май -  Движение „Реформи в културата“.   Фокусът днес беше проектът Пловдив – европейска..

обновено на 16.06.18 в 21:31

Сърница вече има собствен полицейски участък

Община Сърница  вече има собствен полицейски участък, който ще обслужва 4700 души.  Освен, че ще осигурява денонощна охрана в района, полицейските административни услуги ще се извършват на място, а не във  Велинград, както е било до момента, каза..

публикувано на 16.06.18 в 21:27

Турските граждани в Пловдив гласуват на предсрочните избори

Две изборни секции са разкрити в турското конулство в Пловдив, където  от  сутрина започна гласуването за предсрочния вот в Турция.    Изборният ден  преминава спокойно, а в областта има регистрирани 2 500 избиратели, които могат да гласуват в..

публикувано на 16.06.18 в 15:47

"Две-три бири фест" в Тютюневия град

Фестивал на занаятчийската бира се провежда в Тютюневия град в Пловдив през почивните дни.  За втора поредна година "Две-три бири фест" събира български и чужди занаятчии пивовари и любители на крафт пивото.   Улица "Екзарх Йосиф" се превръща в..

публикувано на 16.06.18 в 09:20

Критичен поглед върху подготовката на Пловдив за европейска културна столица

„Как Пловдив се подготвя за престижната си роля „Европейска столица на културата 2019“ – това е темата на първата дискусия за културни политики, която организира новоучреденото движение „Реформи в културата“. Критически мониторинг върху..

обновено на 16.06.18 в 09:13

Млади учени споделят идеи за природата

Игра с екологична насоченост  „Зелен Пловдив, зелени идеи“  организира Асоциация „Голям брат, Голяма сестра – България“ пред сградата на Община „Марица“.  Инициаторите на събитието, сред които младите учени от клуб „Квант“ към ЕГ „Пловдив“, призовават..

публикувано на 16.06.18 в 09:12