РЕКЛАМА

Горенето на дърва не е най - големият замърсител на атмосферния въздух

У нас топленето със синьо гориво, а не с дърва е далеч в бъдещето

Колосите в икономиката като Китай имат много големи проблеми със замърсяването на въздуха, пък те не се топлят с дърва

Използването на дърва за огрев няма алтернатива в момента в нашата страна. Изборът на вид гориво за отопление е въпрос на жизнен стандарт. 

Така бившият земеделски министър Мирослав Найденов коментира проблемите, свързани със замърсяването на атмосферния въздух. Той е категоричен, че не твърдото гориво е най - големият замърсител на въздуха у нас

Ако могат да си го позволят, хората вероятно биха предпочели да се топлят на газ или на ток, но икономическата ситуация у нас е такава, че се използва твърдо гориво, особено в селските райони. Още повече, че много от населените места, в които се използва твърдо гориво, не са газифицирани, те нямат алтернатива, заяви Мирослав Найденов.

По думите му, голямото замърсяване на въздуха не е от горенето на дърва и въглища. В София например, където не се използват чак толкова много дърва за огрев, ситуацията с чистотата на въздуха е, може би, най - лоша.

В световен мащаб се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха  и се вижда, че горивото на дърва е една от последните мерки. В Европа предстоят разговори за намаляване на въглеродните и азотните емисии в атмосферата. Ограниченията няма да се отнасят за битовите потребители, категорични са експертите.

Най - големият замърсител ясно е, че са автомобилите с вътрешно горене и затова големите компании насочват производствата си към хибридни или електрически автомобили. Другото голямо замърсяване идва от тежката индустрия, но в България това отдавна не е фактор, тъй като такава няма

До каква степен употребяваните от домакинствата дърва и въглища са отговорни за замърсяването на атмосферния въздух в България? Цялото интервю с Мирослав Найденов е в звуковия файл. 

СнимкаОще от категорията
Юлиан Ангелов.

На следващите избори гласуваме с машини и с химикалки

Депутатът Юлиан Ангелов от Обединени патриоти кометира за Радио Пловдив приетите от НС на първо четене промени в Изборния кодекс. След дебати  и двата законопроекта  на  ГЕРБ и Патриотичния фронт  и на ПП"Воля" бяха подкрепи в зала.   От БСП гласуваха "въздържали се".  ДПС покрепи промените. Депутатите приеха ЦИК да решава в колко секции да..

обновено на 12.12.18 в 16:50

Трябва да спрем да "стимулираме" възложителите на поръчки

Пламен Иванов, представител на Камарата на строителите в Пловдив не участва в протеста на колегите си от големите фирми в столицата.  По думите му не става дума за несъгласие, а отказ от въвличане на бранша в политически схеми.  Смятам, че всяка критика е допустима, въпросът е , когато критиката е насочена към конкретни участници, а в един момент..

публикувано на 12.12.18 в 16:49

Политическите нападки срутват хоризонта пред строителите

Протестът на Камарата на строителите в България и срещите с президента, с председателя на НС и с премиера е фокус на разговора е с и зпълнителният директор на Камарата Мирослав Мазнев. Стотици тежки камиони в столицата демонстрираха несъгласието на бранша срещу оценките дадени от  Румен Радев за порочни обществени поръчки, занижено качество на..

публикувано на 12.12.18 в 16:16

"Ден след ден" 12/12

От днес започва обратното броене до откриващото събитие на Пловдив като Европейска столица на културата. По- малко, ден след ден, фондация „Пловдив 2019“ разкрива елементи от тридневната програма.  Многоточията в афиша ще допълним днес. Празничните разговори ще продължат и с представители на пловдивската задруга на майсторите, които днес..

публикувано на 12.12.18 в 14:32

Туризмът е среща на всички услуги с участието на обществото

Трудно е България да се издържа само от туризъм и не ми е известно нито една страна да успява  да се издържа само от туризъм. Туризмът е една среща с всичките услуги и цялото общество участва в туризма – и комуникации, и транспорт, ако щете и строителство, хранителна промишленост, земеделие – всичко това намира изражение в туризма и особено в..

публикувано на 12.12.18 в 11:06

"Зелени Балкани" 30 години се борят за българската природа

Ако трябва да определим прилагателно, думата „партньорство“ във взаимоотношенията на „Зелени Балкани“ с държавните институции, не е много точна. Тя е пожелателна, защото много по-добра е думата „коректив“. В качеството си на коректив сме израстнали много повече и сме добили опит. Да го кажа направо, водили сме войни с различни лобита, които са..

публикувано на 12.12.18 в 10:55

2 млн.100 хил. лв за борба с наводненията в Смолянско

В Смолянски регион започва строителството на подпорни стени в доказано критични участъци с висок риск от наводнения. Финансирането е с европейски средства от Програмата за трансгранично сътрудничество "Гърция - България 2014 - 2020".  2 млн. 100 хил лева ще бъдат вложени в изграждането на три подпорни стени в рамките на три родопски града...

публикувано на 11.12.18 в 16:31