РЕКЛАМА

Горенето на дърва не е най - големият замърсител на атмосферния въздух

У нас топленето със синьо гориво, а не с дърва е далеч в бъдещето

Колосите в икономиката като Китай имат много големи проблеми със замърсяването на въздуха, пък те не се топлят с дърва

Използването на дърва за огрев няма алтернатива в момента в нашата страна. Изборът на вид гориво за отопление е въпрос на жизнен стандарт. 

Така бившият земеделски министър Мирослав Найденов коментира проблемите, свързани със замърсяването на атмосферния въздух. Той е категоричен, че не твърдото гориво е най - големият замърсител на въздуха у нас

Ако могат да си го позволят, хората вероятно биха предпочели да се топлят на газ или на ток, но икономическата ситуация у нас е такава, че се използва твърдо гориво, особено в селските райони. Още повече, че много от населените места, в които се използва твърдо гориво, не са газифицирани, те нямат алтернатива, заяви Мирослав Найденов.

По думите му, голямото замърсяване на въздуха не е от горенето на дърва и въглища. В София например, където не се използват чак толкова много дърва за огрев, ситуацията с чистотата на въздуха е, може би, най - лоша.

В световен мащаб се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха  и се вижда, че горивото на дърва е една от последните мерки. В Европа предстоят разговори за намаляване на въглеродните и азотните емисии в атмосферата. Ограниченията няма да се отнасят за битовите потребители, категорични са експертите.

Най - големият замърсител ясно е, че са автомобилите с вътрешно горене и затова големите компании насочват производствата си към хибридни или електрически автомобили. Другото голямо замърсяване идва от тежката индустрия, но в България това отдавна не е фактор, тъй като такава няма

До каква степен употребяваните от домакинствата дърва и въглища са отговорни за замърсяването на атмосферния въздух в България? Цялото интервю с Мирослав Найденов е в звуковия файл. 

СнимкаОще от категорията

ЕС е изправен пред много кризи, но бежанската може да го разруши

След скандал в Народното събрание, стигнал до безредици, премиерът Бойко Борисов представи пред депутатите позицията, която ще защитава в неделя на неформалната среща на европейски лидери за мигрантската политика.  Борисов настоява за затваряне на външните граници на ЕС и изграждане на мигрантски центрове извън територията му, където ще се..

публикувано на 22.06.18 в 16:18

Не на бригадирския ентусиазъм за АЕЦ "Белене"

Аз съм против бригадирския ентусиазъм да стоим АЕЦ Белене , това каза в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев. Той откри втория ден на Пловдивския икономически форум.  Дончев говори за това, че сега е особено важно да се пита пазара, защото трябва сериозно проучване за инвеститор. Важно ще е участието на държавата с площадката и вече платеното..

обновено на 22.06.18 в 12:20
Петър Ганев

България ще продължи да реализира икономически растеж

Общият макроикономически поглед показва стабилност пред страната ни – с нисък дълг и контролиран бюджет. Имаме натрупване на макроикономически фактори, които са положителни за България. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика, който се включва във втория ден на Пловдивски..

обновено на 22.06.18 в 10:28

Вотът на недоверие към кабинета – като партия бридж

Предварителните заявки на столетницата за искания нов вот на недоверие към кабинета „Борисов3“ ми приличат партия бридж. Чухме анонсите, а от там нататък разиграването практически е безсмислено. Всички управляващи партии и подкрепящи управлението, а също и партиите от опозицията – вече се заявиха как ще гласуват. Така аргументите станаха..

обновено на 22.06.18 в 10:28

Сценични кадри с международен проект „Лайф скилс“

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив е единственото училище у нас, което работи по международния проект „Лайф скилс“ по програма „Еразъм+“. Културно предприемачество и нови дигитални технологии – това ще се предлага на желаещите да се обучават и работят като звукови дизайнери и видеомонтажисти, това заяви в..

публикувано на 22.06.18 в 10:26

Реформите трябва да са за всички, не само за част от страдащите

Реформи в социалната сфера у нас са крайно наложителни, но те не бива да се правят „на парче“, под натиска на определени кръгове и в интерес на малка група от засегнатите лица за сметка на всички останали.   Зад това становище се обединиха представители на национално представителни организации на и за хора с увреждания, членове на Националния..

публикувано на 21.06.18 в 16:24

Общоевропейска рамка ще реши проблема с бездомните животни

Как да се реши проблемът с бездомните кучета? Петиция от името на 18 български организации за защита на животните постави въпроса в Европейския парламент.  Подкрепиха ги и български евродепутати. Петицията, която внесохме в ЕП за начина, по който трябва да се реши проблемът с бездомните кучета,  от името на 18 български организации за защита на..

публикувано на 21.06.18 в 16:14