РЕКЛАМА

Горенето на дърва не е най - големият замърсител на атмосферния въздух

У нас топленето със синьо гориво, а не с дърва е далеч в бъдещето

Колосите в икономиката като Китай имат много големи проблеми със замърсяването на въздуха, пък те не се топлят с дърва

Използването на дърва за огрев няма алтернатива в момента в нашата страна. Изборът на вид гориво за отопление е въпрос на жизнен стандарт. 

Така бившият земеделски министър Мирослав Найденов коментира проблемите, свързани със замърсяването на атмосферния въздух. Той е категоричен, че не твърдото гориво е най - големият замърсител на въздуха у нас

Ако могат да си го позволят, хората вероятно биха предпочели да се топлят на газ или на ток, но икономическата ситуация у нас е такава, че се използва твърдо гориво, особено в селските райони. Още повече, че много от населените места, в които се използва твърдо гориво, не са газифицирани, те нямат алтернатива, заяви Мирослав Найденов.

По думите му, голямото замърсяване на въздуха не е от горенето на дърва и въглища. В София например, където не се използват чак толкова много дърва за огрев, ситуацията с чистотата на въздуха е, може би, най - лоша.

В световен мащаб се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха  и се вижда, че горивото на дърва е една от последните мерки. В Европа предстоят разговори за намаляване на въглеродните и азотните емисии в атмосферата. Ограниченията няма да се отнасят за битовите потребители, категорични са експертите.

Най - големият замърсител ясно е, че са автомобилите с вътрешно горене и затова големите компании насочват производствата си към хибридни или електрически автомобили. Другото голямо замърсяване идва от тежката индустрия, но в България това отдавна не е фактор, тъй като такава няма

До каква степен употребяваните от домакинствата дърва и въглища са отговорни за замърсяването на атмосферния въздух в България? Цялото интервю с Мирослав Найденов е в звуковия файл. 

СнимкаОще от категорията

Отговорност от РЗОК Пловдив за неплатените пътеки в Карлово

115 000 лева са неизплатените пари от РЗОК Пловдив към болницата в Карлово по 11 клинични пътеки, въпреки решението на ВАС в полза на лечебното заведение. За общинско здравно заведение това е голяма сума, с която може да си плати тока и   парното за една година. Това заяви за Радио Пловдив директорът на болницата в Карлово д-р Христо Пелев...

публикувано на 18.09.18 в 16:48

Младен Маринов може да бъде избран за министър и без указ

Президентът все още не е издал указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, за да бъде назначен за вътрешен министър. Румен Радев продължава да настоява, че законът и процедурата по съгласуване трябва да бъдат спазени, за да бъде освободен Маринов от поста. С усмивка прие въпросите около институционалния спор проф. Георги..

обновено на 18.09.18 в 16:21

Да опазим археологията на Градище - Калоянов връх

За съхраняване на местността  Градище – Калоянов връх призовава „Съюз за духовно възраждане – България“ , организатор на мащабен Народен събор, в който желание да участват са изразили жителите на 5 села – Белащица, Марково, Гълъбово, Брани поле, Цар Калоян. Събитието, с което те ще стартират и подписка в защита на археологическата местност, ще се..

публикувано на 18.09.18 в 15:07

Президентът показа по-голямата политическа зрялост

Изнервянето може да се каже, че управляващите сами си го поръчаха и сега ще трябва да си го изконсумират по една проста причина, че те забравиха, че президентът е държавен глава на България и той не е момче на повикване, на което може да му кажат „утре искам да направиш този указ или други ден да направиш еди кой си указ”, пропуснаха много важни,..

публикувано на 18.09.18 в 11:26

Плоският данък е вреден и опасен за бъдещето на България

Аргументите на всички, участващи в обсъждането за създаването на плоския данък,  послучай 10-годишнината от въвеждането му от правителството на социалистите и ДПС, бяха, че той е изключително вреден и нещо повече – той опасен за бъдещето на страната от всякаква гледна точка. Нито един от участниците не каза нещо ласкаво за плоския данък. Това заяви..

публикувано на 18.09.18 в 10:57

Опитваме се да направим образованието по-модерно

За предизвикателствата и новите моменти в образователната система – интервю с Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката. Първият учебен ден винаги носи със себе си една своеобразна смес от мечти и спомени, за всички е много вълнуващ ден. Тази година влизат в сила нови учебни програми в трети, седми и девети клас. В..

обновено на 17.09.18 в 17:00

ГЕРБ трябва да остане първа политическа сила в областта

ГЕРБ да управлява в поне 9, вместо досегашните 5 общини в пловдивска област – това е моята цел на предстоящите местни избори – заяви в интервю за Радио Пловдив новият областен координатор на ГЕРБ в Пловдивска област Георги Мараджиев, който е и кмет на община Стамболийски. Розалин Петков ми оставя една доста добре подредена организация,..

обновено на 17.09.18 в 17:00