РЕКЛАМА

Горенето на дърва не е най - големият замърсител на атмосферния въздух

У нас топленето със синьо гориво, а не с дърва е далеч в бъдещето

Колосите в икономиката като Китай имат много големи проблеми със замърсяването на въздуха, пък те не се топлят с дърва

Използването на дърва за огрев няма алтернатива в момента в нашата страна. Изборът на вид гориво за отопление е въпрос на жизнен стандарт. 

Така бившият земеделски министър Мирослав Найденов коментира проблемите, свързани със замърсяването на атмосферния въздух. Той е категоричен, че не твърдото гориво е най - големият замърсител на въздуха у нас

Ако могат да си го позволят, хората вероятно биха предпочели да се топлят на газ или на ток, но икономическата ситуация у нас е такава, че се използва твърдо гориво, особено в селските райони. Още повече, че много от населените места, в които се използва твърдо гориво, не са газифицирани, те нямат алтернатива, заяви Мирослав Найденов.

По думите му, голямото замърсяване на въздуха не е от горенето на дърва и въглища. В София например, където не се използват чак толкова много дърва за огрев, ситуацията с чистотата на въздуха е, може би, най - лоша.

В световен мащаб се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха  и се вижда, че горивото на дърва е една от последните мерки. В Европа предстоят разговори за намаляване на въглеродните и азотните емисии в атмосферата. Ограниченията няма да се отнасят за битовите потребители, категорични са експертите.

Най - големият замърсител ясно е, че са автомобилите с вътрешно горене и затова големите компании насочват производствата си към хибридни или електрически автомобили. Другото голямо замърсяване идва от тежката индустрия, но в България това отдавна не е фактор, тъй като такава няма

До каква степен употребяваните от домакинствата дърва и въглища са отговорни за замърсяването на атмосферния въздух в България? Цялото интервю с Мирослав Найденов е в звуковия файл. 

СнимкаОще от категорията

"Точно днес" на 19 март-за новата седмица и цветните дни

Да оцветим последния зимен ден 19 март с настроение за доброто му начало! Ако бъдете с нас от 6.00 до 9,30 часа ето събеседниците "Точно днес" : Кметът Иван Тотев за строежа на новата галерия на ул. "Гладстон", защото днес се отваря обществената поръчка. Кметът на Смолян Николай Мелемов за новия път, който до понеделник трябва да е изграден, за..

публикувано на 18.03.18 в 16:44

Руските служби се престарават, а Лондон има полза да е жертва

Кой има интерес от скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря? Как се провят политически изводи и се предприемат политически действия при липсата на факти? Каква е връзката на шпионския скандал с нестабилността на Великобритания след Брекзит и предстоящите президентски избори в Русия? По тези теми в предаването „Ден след ден“..

публикувано на 16.03.18 в 16:48

Проглед на бунт, ако им вземат парите за ремонт на улица

Жителите на с. Проглед са готови на протест, ако отпуснатите с Постановление  на Министерски съвет по искане на кмета на Чепеларе Славка Чакърова 218 хиляди лева бъдат отклонени към обекти в селата Забърдо и Павелско. Това заяви за Радио Пловдив  кметският наместник на селото Марио Куцинов.  Той обясни, че с  решение на финансовия министър са отпуснати..

публикувано на 16.03.18 в 15:44

Александър Секулов и Диана Добрева в "Извън протокола"

В „Извън протокола“  са  драматургът Александър Секулов и режисьорката Диана Добрева. Те  разказват за предстоящия премиерен спектакъл на Пловдивския театър  „Дебелянов и ангелите“, в който действието се развивива на Южния фронт от Първата световна война и младите актьори, които не са ходили в казарма,  са в ролите на войници.

публикувано на 16.03.18 в 13:13

Пет усмивки за всяко нещо, което ни е ядосало

Защо не сме между щастливите народи?  Като Финландия, която води този списък. По един от последните индекси на щастието,  публикуван в Доклад на ООН, от 156 държави България е на 105-то място. След Египет . Анализ на психолога доц. Маргарита Бакрачева.  Важно е по какви критерии се измерва индекса на щастието , каза доц.Бакрачева. При някои от..

публикувано на 16.03.18 в 11:10

В стратегията за национална сигурност има иновативност

В тази стратегия има иновативни политики по сигурност, които да се надяваме, че ще бъдат реализирани,   така коментира  приетата от парламента актуализация на с тратегията за национална сигурност  проф.Николай Радулов експерт по национална сигурност.  Във все по-глобалното ни време с все повече вътрешни и международни конфликти, проф. Радулов..

публикувано на 16.03.18 в 10:46

Договор с Русия за МИГ-29 е против членството ни в НАТО

Незабавно да спре процедурата по ремонта на българските самолети МИГ-29 в Русия!  Това призова  Атлантическият съвет на България по повод избора на Руската самолетостроителна компания “МИГ” (РСК „МиГ“) за поддръжката на българските изтребители МиГ-29.  Решението е от  6 март  и е на министъра на отбраната  Красимир Каракачанов ...

публикувано на 15.03.18 в 16:01