РЕКЛАМА

Горенето на дърва не е най - големият замърсител на атмосферния въздух

У нас топленето със синьо гориво, а не с дърва е далеч в бъдещето

Колосите в икономиката като Китай имат много големи проблеми със замърсяването на въздуха, пък те не се топлят с дърва

Използването на дърва за огрев няма алтернатива в момента в нашата страна. Изборът на вид гориво за отопление е въпрос на жизнен стандарт. 

Така бившият земеделски министър Мирослав Найденов коментира проблемите, свързани със замърсяването на атмосферния въздух. Той е категоричен, че не твърдото гориво е най - големият замърсител на въздуха у нас

Ако могат да си го позволят, хората вероятно биха предпочели да се топлят на газ или на ток, но икономическата ситуация у нас е такава, че се използва твърдо гориво, особено в селските райони. Още повече, че много от населените места, в които се използва твърдо гориво, не са газифицирани, те нямат алтернатива, заяви Мирослав Найденов.

По думите му, голямото замърсяване на въздуха не е от горенето на дърва и въглища. В София например, където не се използват чак толкова много дърва за огрев, ситуацията с чистотата на въздуха е, може би, най - лоша.

В световен мащаб се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха  и се вижда, че горивото на дърва е една от последните мерки. В Европа предстоят разговори за намаляване на въглеродните и азотните емисии в атмосферата. Ограниченията няма да се отнасят за битовите потребители, категорични са експертите.

Най - големият замърсител ясно е, че са автомобилите с вътрешно горене и затова големите компании насочват производствата си към хибридни или електрически автомобили. Другото голямо замърсяване идва от тежката индустрия, но в България това отдавна не е фактор, тъй като такава няма

До каква степен употребяваните от домакинствата дърва и въглища са отговорни за замърсяването на атмосферния въздух в България? Цялото интервю с Мирослав Найденов е в звуковия файл. 

СнимкаОще от категорията

Препускаме през утрото в четвъртък

Темите и гостите в сутрешният блок "Точно днес" са на пистата на екологията, изкуството, здравето, историята... И през тях минава нишката на политическата воля или активност.  Има я в поредния протест срещу застрояването на Пирин и в искането на акушерките за по- добро заплащане и права да упражняват професията си. С детайли по тези теми чуйте..

публикувано на 17.01.18 в 16:48

За здравеопазването - не субсидии, а реформа

Отмяната на лимитите за болниците за 2015 г. от ВАС е очаквано решение и ние знаехме, че ще се случи, заяви председателят Българската болнична асоциация Андрей Марков. Другото, което обаче всички очакваме, е  не само общинските, а всички болници да получат целева субсидия, тъй като болничната система  по досегашния начин не може да функционира...

публикувано на 17.01.18 в 16:17

Целта на вота е управляващите да коригират политиката си

БСП внесе в НС вот на недоверие, посветен на борбата с корупцията. Столетницата го направи сама, без ДПС, които обаче ще подкрепят вота, но със свои аргументи.  Депутатът от ДПС Хасан Адемов обясни, че преди Нова година са заседавали на 2 пъти контактни групи, които да формулират темата и мотивите на общия вот. В началото на тази година обаче БСП..

публикувано на 17.01.18 в 14:40

Историята трябва да се учи, не да се премълчава

Доц. Георги Митрев, ръководител Катедра по история и археология в ПУ "Паисий Хилендарски, коментира в ефира на Радио Пловдив н овата учебна програма за 10 клас по история обявена от МОН. Удачно ли е комунистическия режим и властта по времето на Тодор Живков да влязат в учебниците за 10-ти клас? Различни организации твърдят, че тоталитарния..

обновено на 17.01.18 в 11:13

Несправедливо е решението за иновативните лекарства

Не съм съдник на Министерството на здравеопазването, но това решение по същина е крайно несправедливо към самите пациенти и към структури, които се занимават с лечение на болни от злокачествени заболявания. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Парашкев Цветков, директор на Комплексен онкологичен център-Пловдив по..

публикувано на 17.01.18 в 10:02

Кабинетът "Борисов 3" не може да се справи с корупцията

Днес БСП внася вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Темата е провалът на борбата с корупцията. БСП внася вота самостоятелно заради принципните различия с ДПС след речта на поч етния председател Ахмед Доган, в която той заяви, че няма принципна опозиция и трябва да се пази стабилността на страната. Пловдивският депутат от БСП доц. Георги..

публикувано на 17.01.18 в 09:52

АЕЦ Белене е необходима за енергийния баланс на България

Предложение на БСП в Плевен ще бъде представено на ПГ на БСП от депутата Васил Антонов, водач на листата на коалиция „БСП за България“ в Плевен. Той ще предложи да се вдигне мораториума върху изграждането на АЕЦ Белене.  За Радио Пловдив, той кометира: Моментът е подходящ, ние имаме от края на миналата година доклада на БАН, който..

публикувано на 16.01.18 в 16:52