РЕКЛАМА

Противниците на "Антикорупция" са президентът и БСП

| обновено на 12.01.18 в 16:49

Всички парламентарни групи, без БСП, отхвърлиха президентското вето върху Закона за борба с корупцията. В интервю за Радио Пловдив заместник – председателят на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова /ГЕРБ/ отхвърли обвиненията, че Законът ще бъде бухалка на властта за неудобните и опозицията. 

Тя припомни, че дискусията около него се води още от предишния парламент.  

Идеята не е нова, тя е почти на две години и ние дължим на обществото и на европейските ни партньори този закон. Всички противници на закона се оказаха президентът и БСП. 

Тя обясни, че проектът на БСП е отхвърлен, защото отнема разследващите функции на Прокуратурата и натоварва новосъздадения антикорупционен орган с тази дейност. Това, според всички юристи, е противоконституционно. И в момента действат НК и НПК. Сега не се изземват функции на прокуратурата и на съда, защото всеки е невинен до доказване на противното, и в този случай не е вярно, че става дума за бухалка.

Атанасова смята, че се спекулира и около въпроса кой трябва да назначава новия антикорупционен орган. В  президентското вето аргумент кой да назначава председателя на комисията няма. Този аргумент днес много умело се ползваше от опозицията. Румен Радев сподели критиките си в публичното пространство, но в мотивите за вота това отсъстваше. Този въпрос беше обсъждан и от правната комисия. Ако държавният глава назначаваше ръководството на новия орган, сме в същата  хипотеза за контрола върху него, защото и президентът и вицепрезидентът също подават декларация. Въпросът е съотносим към всички публични личности.

Според нея е по- важен е въпросът с подаването на сигналите, гарантирането на безпристрастността и обективността на тази комисия. В Закона е записана публична процедура, в която могат да участват всички номинирани кандидати. Такава процедура имаше и за избора на Инспектората на ВСС, за самия ВСС, където НС направи избора си с голямо мнозинство. При тази публична процедура професионализмът ще бъде водещ, едва ли ще има партия, която ще се компрометира с издигането на кандидати без авторитет и сериозно СV.

Десислава Атанасова определи като плюс събирането на няколко институции в новия орган и отхвърли обвиненията за фиктивния им сбор. Мисля, че това е само плюс, защото там работят хора повече от 10 години и прилагат законите за конфликт на интереси, за борба с корупцията, за отнемане на противозаконното придобито имущество.

От ГЕРБ декларират, че управляващата коалиция е стабилна, а спорните въпроси се решават в диалог.  Имаме всички основания да имаме пълен мандат, вотът на недоверие не е заплаха за това управление. Дори с гласовете на ДПС вотът не минава, а и няма алтернатива. Не можем всяка година да правим избори, има финансова и икономическа стабилност. 


Още от категорията

ЕС е изправен пред много кризи, но бежанската може да го разруши

След скандал в Народното събрание, стигнал до безредици, премиерът Бойко Борисов представи пред депутатите позицията, която ще защитава в неделя на неформалната среща на европейски лидери за мигрантската политика.  Борисов настоява за затваряне на външните граници на ЕС и изграждане на мигрантски центрове извън територията му, където ще се..

публикувано на 22.06.18 в 16:18

Не на бригадирския ентусиазъм за АЕЦ "Белене"

Аз съм против бригадирския ентусиазъм да стоим АЕЦ Белене , това каза в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев. Той откри втория ден на Пловдивския икономически форум.  Дончев говори за това, че сега е особено важно да се пита пазара, защото трябва сериозно проучване за инвеститор. Важно ще е участието на държавата с площадката и вече платеното..

обновено на 22.06.18 в 12:20
Петър Ганев

България ще продължи да реализира икономически растеж

Общият макроикономически поглед показва стабилност пред страната ни – с нисък дълг и контролиран бюджет. Имаме натрупване на макроикономически фактори, които са положителни за България. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика, който се включва във втория ден на Пловдивски..

обновено на 22.06.18 в 10:28

Вотът на недоверие към кабинета – като партия бридж

Предварителните заявки на столетницата за искания нов вот на недоверие към кабинета „Борисов3“ ми приличат партия бридж. Чухме анонсите, а от там нататък разиграването практически е безсмислено. Всички управляващи партии и подкрепящи управлението, а също и партиите от опозицията – вече се заявиха как ще гласуват. Така аргументите станаха..

обновено на 22.06.18 в 10:28

Сценични кадри с международен проект „Лайф скилс“

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив е единственото училище у нас, което работи по международния проект „Лайф скилс“ по програма „Еразъм+“. Културно предприемачество и нови дигитални технологии – това ще се предлага на желаещите да се обучават и работят като звукови дизайнери и видеомонтажисти, това заяви в..

публикувано на 22.06.18 в 10:26

Реформите трябва да са за всички, не само за част от страдащите

Реформи в социалната сфера у нас са крайно наложителни, но те не бива да се правят „на парче“, под натиска на определени кръгове и в интерес на малка група от засегнатите лица за сметка на всички останали.   Зад това становище се обединиха представители на национално представителни организации на и за хора с увреждания, членове на Националния..

публикувано на 21.06.18 в 16:24

Общоевропейска рамка ще реши проблема с бездомните животни

Как да се реши проблемът с бездомните кучета? Петиция от името на 18 български организации за защита на животните постави въпроса в Европейския парламент.  Подкрепиха ги и български евродепутати. Петицията, която внесохме в ЕП за начина, по който трябва да се реши проблемът с бездомните кучета,  от името на 18 български организации за защита на..

публикувано на 21.06.18 в 16:14