РЕКЛАМА

Противниците на "Антикорупция" са президентът и БСП

| обновено на 12.01.18 в 16:49

Всички парламентарни групи, без БСП, отхвърлиха президентското вето върху Закона за борба с корупцията. В интервю за Радио Пловдив заместник – председателят на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова /ГЕРБ/ отхвърли обвиненията, че Законът ще бъде бухалка на властта за неудобните и опозицията. 

Тя припомни, че дискусията около него се води още от предишния парламент.  

Идеята не е нова, тя е почти на две години и ние дължим на обществото и на европейските ни партньори този закон. Всички противници на закона се оказаха президентът и БСП. 

Тя обясни, че проектът на БСП е отхвърлен, защото отнема разследващите функции на Прокуратурата и натоварва новосъздадения антикорупционен орган с тази дейност. Това, според всички юристи, е противоконституционно. И в момента действат НК и НПК. Сега не се изземват функции на прокуратурата и на съда, защото всеки е невинен до доказване на противното, и в този случай не е вярно, че става дума за бухалка.

Атанасова смята, че се спекулира и около въпроса кой трябва да назначава новия антикорупционен орган. В  президентското вето аргумент кой да назначава председателя на комисията няма. Този аргумент днес много умело се ползваше от опозицията. Румен Радев сподели критиките си в публичното пространство, но в мотивите за вота това отсъстваше. Този въпрос беше обсъждан и от правната комисия. Ако държавният глава назначаваше ръководството на новия орган, сме в същата  хипотеза за контрола върху него, защото и президентът и вицепрезидентът също подават декларация. Въпросът е съотносим към всички публични личности.

Според нея е по- важен е въпросът с подаването на сигналите, гарантирането на безпристрастността и обективността на тази комисия. В Закона е записана публична процедура, в която могат да участват всички номинирани кандидати. Такава процедура имаше и за избора на Инспектората на ВСС, за самия ВСС, където НС направи избора си с голямо мнозинство. При тази публична процедура професионализмът ще бъде водещ, едва ли ще има партия, която ще се компрометира с издигането на кандидати без авторитет и сериозно СV.

Десислава Атанасова определи като плюс събирането на няколко институции в новия орган и отхвърли обвиненията за фиктивния им сбор. Мисля, че това е само плюс, защото там работят хора повече от 10 години и прилагат законите за конфликт на интереси, за борба с корупцията, за отнемане на противозаконното придобито имущество.

От ГЕРБ декларират, че управляващата коалиция е стабилна, а спорните въпроси се решават в диалог.  Имаме всички основания да имаме пълен мандат, вотът на недоверие не е заплаха за това управление. Дори с гласовете на ДПС вотът не минава, а и няма алтернатива. Не можем всяка година да правим избори, има финансова и икономическа стабилност. 


Още от категорията

"Точно днес" на 19 март-за новата седмица и цветните дни

Да оцветим последния зимен ден 19 март с настроение за доброто му начало! Ако бъдете с нас от 6.00 до 9,30 часа ето събеседниците "Точно днес" : Кметът Иван Тотев за строежа на новата галерия на ул. "Гладстон", защото днес се отваря обществената поръчка. Кметът на Смолян Николай Мелемов за новия път, който до понеделник трябва да е изграден, за..

публикувано на 18.03.18 в 16:44

Руските служби се престарават, а Лондон има полза да е жертва

Кой има интерес от скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря? Как се провят политически изводи и се предприемат политически действия при липсата на факти? Каква е връзката на шпионския скандал с нестабилността на Великобритания след Брекзит и предстоящите президентски избори в Русия? По тези теми в предаването „Ден след ден“..

публикувано на 16.03.18 в 16:48

Проглед на бунт, ако им вземат парите за ремонт на улица

Жителите на с. Проглед са готови на протест, ако отпуснатите с Постановление  на Министерски съвет по искане на кмета на Чепеларе Славка Чакърова 218 хиляди лева бъдат отклонени към обекти в селата Забърдо и Павелско. Това заяви за Радио Пловдив  кметският наместник на селото Марио Куцинов.  Той обясни, че с  решение на финансовия министър са отпуснати..

публикувано на 16.03.18 в 15:44

Александър Секулов и Диана Добрева в "Извън протокола"

В „Извън протокола“  са  драматургът Александър Секулов и режисьорката Диана Добрева. Те  разказват за предстоящия премиерен спектакъл на Пловдивския театър  „Дебелянов и ангелите“, в който действието се развивива на Южния фронт от Първата световна война и младите актьори, които не са ходили в казарма,  са в ролите на войници.

публикувано на 16.03.18 в 13:13

Пет усмивки за всяко нещо, което ни е ядосало

Защо не сме между щастливите народи?  Като Финландия, която води този списък. По един от последните индекси на щастието,  публикуван в Доклад на ООН, от 156 държави България е на 105-то място. След Египет . Анализ на психолога доц. Маргарита Бакрачева.  Важно е по какви критерии се измерва индекса на щастието , каза доц.Бакрачева. При някои от..

публикувано на 16.03.18 в 11:10

В стратегията за национална сигурност има иновативност

В тази стратегия има иновативни политики по сигурност, които да се надяваме, че ще бъдат реализирани,   така коментира  приетата от парламента актуализация на с тратегията за национална сигурност  проф.Николай Радулов експерт по национална сигурност.  Във все по-глобалното ни време с все повече вътрешни и международни конфликти, проф. Радулов..

публикувано на 16.03.18 в 10:46

Договор с Русия за МИГ-29 е против членството ни в НАТО

Незабавно да спре процедурата по ремонта на българските самолети МИГ-29 в Русия!  Това призова  Атлантическият съвет на България по повод избора на Руската самолетостроителна компания “МИГ” (РСК „МиГ“) за поддръжката на българските изтребители МиГ-29.  Решението е от  6 март  и е на министъра на отбраната  Красимир Каракачанов ...

публикувано на 15.03.18 в 16:01