РЕКЛАМА

Противниците на "Антикорупция" са президентът и БСП

| обновено на 12.01.18 в 16:49

Всички парламентарни групи, без БСП, отхвърлиха президентското вето върху Закона за борба с корупцията. В интервю за Радио Пловдив заместник – председателят на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова /ГЕРБ/ отхвърли обвиненията, че Законът ще бъде бухалка на властта за неудобните и опозицията. 

Тя припомни, че дискусията около него се води още от предишния парламент.  

Идеята не е нова, тя е почти на две години и ние дължим на обществото и на европейските ни партньори този закон. Всички противници на закона се оказаха президентът и БСП. 

Тя обясни, че проектът на БСП е отхвърлен, защото отнема разследващите функции на Прокуратурата и натоварва новосъздадения антикорупционен орган с тази дейност. Това, според всички юристи, е противоконституционно. И в момента действат НК и НПК. Сега не се изземват функции на прокуратурата и на съда, защото всеки е невинен до доказване на противното, и в този случай не е вярно, че става дума за бухалка.

Атанасова смята, че се спекулира и около въпроса кой трябва да назначава новия антикорупционен орган. В  президентското вето аргумент кой да назначава председателя на комисията няма. Този аргумент днес много умело се ползваше от опозицията. Румен Радев сподели критиките си в публичното пространство, но в мотивите за вота това отсъстваше. Този въпрос беше обсъждан и от правната комисия. Ако държавният глава назначаваше ръководството на новия орган, сме в същата  хипотеза за контрола върху него, защото и президентът и вицепрезидентът също подават декларация. Въпросът е съотносим към всички публични личности.

Според нея е по- важен е въпросът с подаването на сигналите, гарантирането на безпристрастността и обективността на тази комисия. В Закона е записана публична процедура, в която могат да участват всички номинирани кандидати. Такава процедура имаше и за избора на Инспектората на ВСС, за самия ВСС, където НС направи избора си с голямо мнозинство. При тази публична процедура професионализмът ще бъде водещ, едва ли ще има партия, която ще се компрометира с издигането на кандидати без авторитет и сериозно СV.

Десислава Атанасова определи като плюс събирането на няколко институции в новия орган и отхвърли обвиненията за фиктивния им сбор. Мисля, че това е само плюс, защото там работят хора повече от 10 години и прилагат законите за конфликт на интереси, за борба с корупцията, за отнемане на противозаконното придобито имущество.

От ГЕРБ декларират, че управляващата коалиция е стабилна, а спорните въпроси се решават в диалог.  Имаме всички основания да имаме пълен мандат, вотът на недоверие не е заплаха за това управление. Дори с гласовете на ДПС вотът не минава, а и няма алтернатива. Не можем всяка година да правим избори, има финансова и икономическа стабилност. 


Още от категорията
Юлиан Ангелов.

На следващите избори гласуваме с машини и с химикалки

Депутатът Юлиан Ангелов от Обединени патриоти кометира за Радио Пловдив приетите от НС на първо четене промени в Изборния кодекс. След дебати  и двата законопроекта  на  ГЕРБ и Патриотичния фронт  и на ПП"Воля" бяха подкрепи в зала.   От БСП гласуваха "въздържали се".  ДПС покрепи промените. Депутатите приеха ЦИК да решава в колко секции да..

обновено на 12.12.18 в 16:50

Трябва да спрем да "стимулираме" възложителите на поръчки

Пламен Иванов, представител на Камарата на строителите в Пловдив не участва в протеста на колегите си от големите фирми в столицата.  По думите му не става дума за несъгласие, а отказ от въвличане на бранша в политически схеми.  Смятам, че всяка критика е допустима, въпросът е , когато критиката е насочена към конкретни участници, а в един момент..

публикувано на 12.12.18 в 16:49

Политическите нападки срутват хоризонта пред строителите

Протестът на Камарата на строителите в България и срещите с президента, с председателя на НС и с премиера е фокус на разговора е с и зпълнителният директор на Камарата Мирослав Мазнев. Стотици тежки камиони в столицата демонстрираха несъгласието на бранша срещу оценките дадени от  Румен Радев за порочни обществени поръчки, занижено качество на..

публикувано на 12.12.18 в 16:16

"Ден след ден" 12/12

От днес започва обратното броене до откриващото събитие на Пловдив като Европейска столица на културата. По- малко, ден след ден, фондация „Пловдив 2019“ разкрива елементи от тридневната програма.  Многоточията в афиша ще допълним днес. Празничните разговори ще продължат и с представители на пловдивската задруга на майсторите, които днес..

публикувано на 12.12.18 в 14:32

Туризмът е среща на всички услуги с участието на обществото

Трудно е България да се издържа само от туризъм и не ми е известно нито една страна да успява  да се издържа само от туризъм. Туризмът е една среща с всичките услуги и цялото общество участва в туризма – и комуникации, и транспорт, ако щете и строителство, хранителна промишленост, земеделие – всичко това намира изражение в туризма и особено в..

публикувано на 12.12.18 в 11:06

"Зелени Балкани" 30 години се борят за българската природа

Ако трябва да определим прилагателно, думата „партньорство“ във взаимоотношенията на „Зелени Балкани“ с държавните институции, не е много точна. Тя е пожелателна, защото много по-добра е думата „коректив“. В качеството си на коректив сме израстнали много повече и сме добили опит. Да го кажа направо, водили сме войни с различни лобита, които са..

публикувано на 12.12.18 в 10:55

2 млн.100 хил. лв за борба с наводненията в Смолянско

В Смолянски регион започва строителството на подпорни стени в доказано критични участъци с висок риск от наводнения. Финансирането е с европейски средства от Програмата за трансгранично сътрудничество "Гърция - България 2014 - 2020".  2 млн. 100 хил лева ще бъдат вложени в изграждането на три подпорни стени в рамките на три родопски града...

публикувано на 11.12.18 в 16:31