РЕКЛАМА

Противниците на "Антикорупция" са президентът и БСП

| обновено на 12.01.18 в 16:49

Всички парламентарни групи, без БСП, отхвърлиха президентското вето върху Закона за борба с корупцията. В интервю за Радио Пловдив заместник – председателят на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова /ГЕРБ/ отхвърли обвиненията, че Законът ще бъде бухалка на властта за неудобните и опозицията. 

Тя припомни, че дискусията около него се води още от предишния парламент.  

Идеята не е нова, тя е почти на две години и ние дължим на обществото и на европейските ни партньори този закон. Всички противници на закона се оказаха президентът и БСП. 

Тя обясни, че проектът на БСП е отхвърлен, защото отнема разследващите функции на Прокуратурата и натоварва новосъздадения антикорупционен орган с тази дейност. Това, според всички юристи, е противоконституционно. И в момента действат НК и НПК. Сега не се изземват функции на прокуратурата и на съда, защото всеки е невинен до доказване на противното, и в този случай не е вярно, че става дума за бухалка.

Атанасова смята, че се спекулира и около въпроса кой трябва да назначава новия антикорупционен орган. В  президентското вето аргумент кой да назначава председателя на комисията няма. Този аргумент днес много умело се ползваше от опозицията. Румен Радев сподели критиките си в публичното пространство, но в мотивите за вота това отсъстваше. Този въпрос беше обсъждан и от правната комисия. Ако държавният глава назначаваше ръководството на новия орган, сме в същата  хипотеза за контрола върху него, защото и президентът и вицепрезидентът също подават декларация. Въпросът е съотносим към всички публични личности.

Според нея е по- важен е въпросът с подаването на сигналите, гарантирането на безпристрастността и обективността на тази комисия. В Закона е записана публична процедура, в която могат да участват всички номинирани кандидати. Такава процедура имаше и за избора на Инспектората на ВСС, за самия ВСС, където НС направи избора си с голямо мнозинство. При тази публична процедура професионализмът ще бъде водещ, едва ли ще има партия, която ще се компрометира с издигането на кандидати без авторитет и сериозно СV.

Десислава Атанасова определи като плюс събирането на няколко институции в новия орган и отхвърли обвиненията за фиктивния им сбор. Мисля, че това е само плюс, защото там работят хора повече от 10 години и прилагат законите за конфликт на интереси, за борба с корупцията, за отнемане на противозаконното придобито имущество.

От ГЕРБ декларират, че управляващата коалиция е стабилна, а спорните въпроси се решават в диалог.  Имаме всички основания да имаме пълен мандат, вотът на недоверие не е заплаха за това управление. Дори с гласовете на ДПС вотът не минава, а и няма алтернатива. Не можем всяка година да правим избори, има финансова и икономическа стабилност. 


Още от категорията

Препускаме през утрото в четвъртък

Темите и гостите в сутрешният блок "Точно днес" са на пистата на екологията, изкуството, здравето, историята... И през тях минава нишката на политическата воля или активност.  Има я в поредния протест срещу застрояването на Пирин и в искането на акушерките за по- добро заплащане и права да упражняват професията си. С детайли по тези теми чуйте..

публикувано на 17.01.18 в 16:48

За здравеопазването - не субсидии, а реформа

Отмяната на лимитите за болниците за 2015 г. от ВАС е очаквано решение и ние знаехме, че ще се случи, заяви председателят Българската болнична асоциация Андрей Марков. Другото, което обаче всички очакваме, е  не само общинските, а всички болници да получат целева субсидия, тъй като болничната система  по досегашния начин не може да функционира...

публикувано на 17.01.18 в 16:17

Целта на вота е управляващите да коригират политиката си

БСП внесе в НС вот на недоверие, посветен на борбата с корупцията. Столетницата го направи сама, без ДПС, които обаче ще подкрепят вота, но със свои аргументи.  Депутатът от ДПС Хасан Адемов обясни, че преди Нова година са заседавали на 2 пъти контактни групи, които да формулират темата и мотивите на общия вот. В началото на тази година обаче БСП..

публикувано на 17.01.18 в 14:40

Историята трябва да се учи, не да се премълчава

Доц. Георги Митрев, ръководител Катедра по история и археология в ПУ "Паисий Хилендарски, коментира в ефира на Радио Пловдив н овата учебна програма за 10 клас по история обявена от МОН. Удачно ли е комунистическия режим и властта по времето на Тодор Живков да влязат в учебниците за 10-ти клас? Различни организации твърдят, че тоталитарния..

обновено на 17.01.18 в 11:13

Несправедливо е решението за иновативните лекарства

Не съм съдник на Министерството на здравеопазването, но това решение по същина е крайно несправедливо към самите пациенти и към структури, които се занимават с лечение на болни от злокачествени заболявания. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Парашкев Цветков, директор на Комплексен онкологичен център-Пловдив по..

публикувано на 17.01.18 в 10:02

Кабинетът "Борисов 3" не може да се справи с корупцията

Днес БСП внася вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Темата е провалът на борбата с корупцията. БСП внася вота самостоятелно заради принципните различия с ДПС след речта на поч етния председател Ахмед Доган, в която той заяви, че няма принципна опозиция и трябва да се пази стабилността на страната. Пловдивският депутат от БСП доц. Георги..

публикувано на 17.01.18 в 09:52

АЕЦ Белене е необходима за енергийния баланс на България

Предложение на БСП в Плевен ще бъде представено на ПГ на БСП от депутата Васил Антонов, водач на листата на коалиция „БСП за България“ в Плевен. Той ще предложи да се вдигне мораториума върху изграждането на АЕЦ Белене.  За Радио Пловдив, той кометира: Моментът е подходящ, ние имаме от края на миналата година доклада на БАН, който..

публикувано на 16.01.18 в 16:52