РЕКЛАМА

Противниците на "Антикорупция" са президентът и БСП

| обновено на 12.01.18 в 16:49

Всички парламентарни групи, без БСП, отхвърлиха президентското вето върху Закона за борба с корупцията. В интервю за Радио Пловдив заместник – председателят на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова /ГЕРБ/ отхвърли обвиненията, че Законът ще бъде бухалка на властта за неудобните и опозицията. 

Тя припомни, че дискусията около него се води още от предишния парламент.  

Идеята не е нова, тя е почти на две години и ние дължим на обществото и на европейските ни партньори този закон. Всички противници на закона се оказаха президентът и БСП. 

Тя обясни, че проектът на БСП е отхвърлен, защото отнема разследващите функции на Прокуратурата и натоварва новосъздадения антикорупционен орган с тази дейност. Това, според всички юристи, е противоконституционно. И в момента действат НК и НПК. Сега не се изземват функции на прокуратурата и на съда, защото всеки е невинен до доказване на противното, и в този случай не е вярно, че става дума за бухалка.

Атанасова смята, че се спекулира и около въпроса кой трябва да назначава новия антикорупционен орган. В  президентското вето аргумент кой да назначава председателя на комисията няма. Този аргумент днес много умело се ползваше от опозицията. Румен Радев сподели критиките си в публичното пространство, но в мотивите за вота това отсъстваше. Този въпрос беше обсъждан и от правната комисия. Ако държавният глава назначаваше ръководството на новия орган, сме в същата  хипотеза за контрола върху него, защото и президентът и вицепрезидентът също подават декларация. Въпросът е съотносим към всички публични личности.

Според нея е по- важен е въпросът с подаването на сигналите, гарантирането на безпристрастността и обективността на тази комисия. В Закона е записана публична процедура, в която могат да участват всички номинирани кандидати. Такава процедура имаше и за избора на Инспектората на ВСС, за самия ВСС, където НС направи избора си с голямо мнозинство. При тази публична процедура професионализмът ще бъде водещ, едва ли ще има партия, която ще се компрометира с издигането на кандидати без авторитет и сериозно СV.

Десислава Атанасова определи като плюс събирането на няколко институции в новия орган и отхвърли обвиненията за фиктивния им сбор. Мисля, че това е само плюс, защото там работят хора повече от 10 години и прилагат законите за конфликт на интереси, за борба с корупцията, за отнемане на противозаконното придобито имущество.

От ГЕРБ декларират, че управляващата коалиция е стабилна, а спорните въпроси се решават в диалог.  Имаме всички основания да имаме пълен мандат, вотът на недоверие не е заплаха за това управление. Дори с гласовете на ДПС вотът не минава, а и няма алтернатива. Не можем всяка година да правим избори, има финансова и икономическа стабилност. 


Още от категорията

Отговорност от РЗОК Пловдив за неплатените пътеки в Карлово

115 000 лева са неизплатените пари от РЗОК Пловдив към болницата в Карлово по 11 клинични пътеки, въпреки решението на ВАС в полза на лечебното заведение. За общинско здравно заведение това е голяма сума, с която може да си плати тока и   парното за една година. Това заяви за Радио Пловдив директорът на болницата в Карлово д-р Христо Пелев...

публикувано на 18.09.18 в 16:48

Младен Маринов може да бъде избран за министър и без указ

Президентът все още не е издал указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, за да бъде назначен за вътрешен министър. Румен Радев продължава да настоява, че законът и процедурата по съгласуване трябва да бъдат спазени, за да бъде освободен Маринов от поста. С усмивка прие въпросите около институционалния спор проф. Георги..

обновено на 18.09.18 в 16:21

Да опазим археологията на Градище - Калоянов връх

За съхраняване на местността  Градище – Калоянов връх призовава „Съюз за духовно възраждане – България“ , организатор на мащабен Народен събор, в който желание да участват са изразили жителите на 5 села – Белащица, Марково, Гълъбово, Брани поле, Цар Калоян. Събитието, с което те ще стартират и подписка в защита на археологическата местност, ще се..

публикувано на 18.09.18 в 15:07

Президентът показа по-голямата политическа зрялост

Изнервянето може да се каже, че управляващите сами си го поръчаха и сега ще трябва да си го изконсумират по една проста причина, че те забравиха, че президентът е държавен глава на България и той не е момче на повикване, на което може да му кажат „утре искам да направиш този указ или други ден да направиш еди кой си указ”, пропуснаха много важни,..

публикувано на 18.09.18 в 11:26

Плоският данък е вреден и опасен за бъдещето на България

Аргументите на всички, участващи в обсъждането за създаването на плоския данък,  послучай 10-годишнината от въвеждането му от правителството на социалистите и ДПС, бяха, че той е изключително вреден и нещо повече – той опасен за бъдещето на страната от всякаква гледна точка. Нито един от участниците не каза нещо ласкаво за плоския данък. Това заяви..

публикувано на 18.09.18 в 10:57

Опитваме се да направим образованието по-модерно

За предизвикателствата и новите моменти в образователната система – интервю с Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката. Първият учебен ден винаги носи със себе си една своеобразна смес от мечти и спомени, за всички е много вълнуващ ден. Тази година влизат в сила нови учебни програми в трети, седми и девети клас. В..

обновено на 17.09.18 в 17:00

ГЕРБ трябва да остане първа политическа сила в областта

ГЕРБ да управлява в поне 9, вместо досегашните 5 общини в пловдивска област – това е моята цел на предстоящите местни избори – заяви в интервю за Радио Пловдив новият областен координатор на ГЕРБ в Пловдивска област Георги Мараджиев, който е и кмет на община Стамболийски. Розалин Петков ми оставя една доста добре подредена организация,..

обновено на 17.09.18 в 17:00