РЕКЛАМА

Трансформации "Точно днес"

Пак е Бъдни вечер – ромите посрещат  и Банго Васили - Василица. Как се готвят в Куклен разказва Албена Костадинова председател на фондация Инди Рома 97 .

Пещерни рисунки отпреди  10 000 години в района на Валенсия, Испания изобразяват как две жени добиват восъчни пити с мед от диви пчели. Пчелите са били свещени за народа на маите. В индуизма медът е един от петте еликсира на безсмъртието. В еврейската традиция медът е символ за настъпването на новата година Рош Хашана.  В Библията  в книгата Изход се описва Обетованата земя като „земя, гдето текат мляко и мед“ (33:3). В Новия Завет, Матей 3:04, се казва че Йоан Кръстител е живял дълъг период от време в пустинята на диета, състояща се от скакалци и див мед.  В Исляма има цяла сура от Корана, наречена „al-Nahl“ /медоносната пчела/, препоръчва меда за лечебни цели и като питателна и здравословна храна. Учените днес – също. А ролята на пчелите за опрашването  на растенията е незаменима. Смята се, че един кошер от 50 000 пчели опрашва половин милион растения за един ден.

Как меката и топла зима се отразява на пчелните семейства.  Как е най-добре да се консумира меда и други пчелни продукти, разказва Иван Бялков – председател на Сдружение „Родопска пчела“  в Смолян пред Радостина Чернокова.

За трансформациите на Пловдив като духовен и културен център, преди неделната лекция в  Културен център Тракарт= И с астрологичен поглед към европредседателството – разговор с д-р Румен Стоилов.

И „След края на света“ – за българското кино със „Звезди в косите и сълзи в очите“. В празничния Ден  на  българското кино интервю с режисьора проф. Иван Ничев.


Слушайте ни. „Точно днес“. Събота, 13 януари.  От 7 до 9 часа.


Още от категорията

За промяната „Точно днес“

Новата седмица започваме с усмивка...и с твърдата убеденост, че промяната е част от прогреса. Следим тази нишка във всичките й измерения във времето от 6 до 9.30, когато ще говорим: За бъдещето на Република Северна Македония, на Балканите и на ЕС. Анализ на Димитър Гърдев , бивш дипломат и експерт по международна сигурност. За новата..

публикувано на 17.06.18 в 13:39

Краят е начало "Ден след ден"

Ще завършим работния петък с няколко финала.  На прощаване със загиналите двама пилоти от авиобаза „Крумово“ и обета на колегите им да не забравят. Край, макар и временен, на делото за Зоокъта срещу кмета Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на „Западен“ Димитър Кацарски. На финала на гръцкия парламентарен дебат за новото име..

публикувано на 15.06.18 в 14:28

"Точно днес" - Играта започна, резултатите - неизвестни

След знаковия жест на рефера за начало на мача следва обиграване на терена с проиграните позиции. А след тях - финална размяна на реплики, взрив на емоции, тревожно очакване, суматоха, полети, ярост, игра по ръба на спортстменството и неясните договорки. Светът сега е терен на футболна и геополитическа схватка в първенство на световни..

публикувано на 14.06.18 в 17:51

Протести и проекти в „Ден след ден“

Протестът на превозвачите, който започна преди час, парализира междуградския транспорт в страната. От бранша недоволстват заради проекта за създаване на Българска транспортна камара, внесен от ГЕРБ.  Браншовите организации в автобусния транспорт са единни в исканията си за спиране на проектозакона, който според тях е лобистки и дава цялата..

публикувано на 14.06.18 в 14:21

Quo Vadis Bulgaria - с книги и въпроси "Точно днес"

На 14 юни - със събеседниците, които ще ни помогнат да узнаем повече за срещите от "Пловдив чете" и за още събития: - Знаковата конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС "Храни 2030" ще бъде открита в Пловдив - за изследванията и иновациите в храните и хранителните системи ще разказва  проф. Христина Янчева , ректор на Аграрния..

публикувано на 13.06.18 в 16:27

"Ден след ден" в сряда

Защо река Марица край Пазарджик и Пловдив е мътна и кална, а водата е с жълтеникаво-кафяв цвят? Замърсена ли е реката и това на вливащата се в нея река Луда Яна ли се дължи? Какво показват проверките? Разговорът ще е с  Цветелина Кънева , директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ със седалище в Пловдив.   С колко време се удължава..

публикувано на 13.06.18 в 15:01

От Пилат до МИ-17 „Точно днес“

„Сънят на Пилат“ в Античния театър. Композиторът Стефан Димитров за симфоничното си произведение, вдъхновено от „Майстора и Маргарита“ на Булгаков.  Случаят „Авиобаза Крумово МИ-17“. Постфактум. Интервю с ген.Съби Събев с 25 години кариера във ВВС .  За игрите . Политическите у нас - след поредна неуспешна оставка и преди..

публикувано на 12.06.18 в 16:59