РЕКЛАМА

Трансформации "Точно днес"

Пак е Бъдни вечер – ромите посрещат  и Банго Васили - Василица. Как се готвят в Куклен разказва Албена Костадинова председател на фондация Инди Рома 97 .

Пещерни рисунки отпреди  10 000 години в района на Валенсия, Испания изобразяват как две жени добиват восъчни пити с мед от диви пчели. Пчелите са били свещени за народа на маите. В индуизма медът е един от петте еликсира на безсмъртието. В еврейската традиция медът е символ за настъпването на новата година Рош Хашана.  В Библията  в книгата Изход се описва Обетованата земя като „земя, гдето текат мляко и мед“ (33:3). В Новия Завет, Матей 3:04, се казва че Йоан Кръстител е живял дълъг период от време в пустинята на диета, състояща се от скакалци и див мед.  В Исляма има цяла сура от Корана, наречена „al-Nahl“ /медоносната пчела/, препоръчва меда за лечебни цели и като питателна и здравословна храна. Учените днес – също. А ролята на пчелите за опрашването  на растенията е незаменима. Смята се, че един кошер от 50 000 пчели опрашва половин милион растения за един ден.

Как меката и топла зима се отразява на пчелните семейства.  Как е най-добре да се консумира меда и други пчелни продукти, разказва Иван Бялков – председател на Сдружение „Родопска пчела“  в Смолян пред Радостина Чернокова.

За трансформациите на Пловдив като духовен и културен център, преди неделната лекция в  Културен център Тракарт= И с астрологичен поглед към европредседателството – разговор с д-р Румен Стоилов.

И „След края на света“ – за българското кино със „Звезди в косите и сълзи в очите“. В празничния Ден  на  българското кино интервю с режисьора проф. Иван Ничев.


Слушайте ни. „Точно днес“. Събота, 13 януари.  От 7 до 9 часа.


Още от категорията

"Точно днес" - на ръба на делничното и на Светлината

Около 5% ръст  на чуждестранните туристи в страната ни за предстоящия зимен сезон очакват от Министерството на туризма. В сезона на белите спортове най-притегателни са дестинациите към зимните курорти, а в контекста на Европейското културно домакинство на Пловдив сред броени дни, регионът на Родопите  става особено актуален. За готовността и..

публикувано на 16.12.18 в 17:29

Добротворство "Ден след ден"

Доброто всеки човек го носи в себе си. Нужни са му подходящи условия, за да се прояви. И не е нужно тази благотворна среда да се търси само в празниците.  Добротворството е ежедневие. От хората, посяващи семето, към хората, готови да откъснат плода - не само защото се нуждаят от него, а заради готовността си да го приемат с благодарност. За..

публикувано на 14.12.18 в 14:42

Пътуване до Севера, фокус и тенденции в предаването „Вход свободен“

Защо един пловдивчанин, издава книга за Северна България? Гавраил Гавраилов в съавторство с Весела Николаева и Михаил Михов ни организира пътуване, от Балкана до Дунав. Какво е помидоро техника? И този въпрос, няма да оставим без отговор. Ще си говорим и за тенденции, чиято посока понякога е доста странна. Петъчно и лежерно организираме..

обновено на 14.12.18 в 10:47

"Точно днес" - цветни и съседски срещи в петък

Още броим ...11 дни до Коледа, и започваме утрото на 14 декември с новостите в Пловдив: Известният пловдивски художник Тодор Дрянков (1944-2014) ще бъде представен от неговите наследници с две големи изложби през 2019 година. Живописните му творби гостуваха този месец в Скопие, повече ще разкаже Петър Вангелов , племенник на твореца, който старателно..

обновено на 14.12.18 в 09:06

„Ден след ден“ на 13 декември

Четвъртък следобед с темите от деня и коментар на събитията от Пловдив, региона и страната. Негово Светейшество папа Франциск ще осъществи апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет и от прессекретариата на държавния глава, цитирайки официалното съобщение от Светия престол за..

публикувано на 13.12.18 в 14:33

С пълните отличници „Точно днес“

Когато говорим за отличници във футбола - безапелационно първото място се отрежда на Христо Стоичков, който гостува на родния Пловдив точно днес за представянето на книгата си „Христо Стоичков. Историята”. А каква е тя? Акцентите ще чуем от Владимир Памуков , съавтор на книгата. Пловдивското утро на 13 декември ще се озари и от..

публикувано на 12.12.18 в 16:55

"Точно днес" - занаяти, туризъм, екология, съзнание

С празнична литургия, шествие  по улиците на Стария град и посвещаване в майсторско звание Регионален етнографски музей Пловдив и Занаятчийското  сдружение   ще отбележат традиционния Еснафски празник, отдаващ почит на един от знаковите светци – лечител на рани и закрилник на занаятчиите - Свети Спиридон. За посланията на занаятчийския ритуал от..

публикувано на 11.12.18 в 17:10