РЕКЛАМА

Трансформации "Точно днес"

Пак е Бъдни вечер – ромите посрещат  и Банго Васили - Василица. Как се готвят в Куклен разказва Албена Костадинова председател на фондация Инди Рома 97 .

Пещерни рисунки отпреди  10 000 години в района на Валенсия, Испания изобразяват как две жени добиват восъчни пити с мед от диви пчели. Пчелите са били свещени за народа на маите. В индуизма медът е един от петте еликсира на безсмъртието. В еврейската традиция медът е символ за настъпването на новата година Рош Хашана.  В Библията  в книгата Изход се описва Обетованата земя като „земя, гдето текат мляко и мед“ (33:3). В Новия Завет, Матей 3:04, се казва че Йоан Кръстител е живял дълъг период от време в пустинята на диета, състояща се от скакалци и див мед.  В Исляма има цяла сура от Корана, наречена „al-Nahl“ /медоносната пчела/, препоръчва меда за лечебни цели и като питателна и здравословна храна. Учените днес – също. А ролята на пчелите за опрашването  на растенията е незаменима. Смята се, че един кошер от 50 000 пчели опрашва половин милион растения за един ден.

Как меката и топла зима се отразява на пчелните семейства.  Как е най-добре да се консумира меда и други пчелни продукти, разказва Иван Бялков – председател на Сдружение „Родопска пчела“  в Смолян пред Радостина Чернокова.

За трансформациите на Пловдив като духовен и културен център, преди неделната лекция в  Културен център Тракарт= И с астрологичен поглед към европредседателството – разговор с д-р Румен Стоилов.

И „След края на света“ – за българското кино със „Звезди в косите и сълзи в очите“. В празничния Ден  на  българското кино интервю с режисьора проф. Иван Ничев.


Слушайте ни. „Точно днес“. Събота, 13 януари.  От 7 до 9 часа.


Още от категорията

Не/равенства "Точно днес"

В петъчното утро говорим за: - ремонта, който ще преобрази училище "Любен Каравелов" в Пловдив. Как заедно с уроците ще се извършва градеж и реконструкция ще каже директорът на училището Славка Щерева  - предложението, което работодателите и сдружението "Произведено в България" правят за преодоляване на двойния стандарт на стоките в ЕС. Аргументира го..

публикувано на 20.09.18 в 18:16

Политически гамбити в "Ден след ден"!

Новите министри вече поемат своя път и изпълняват това, което е заложено в програмата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание. На въпрос какво ги очакват новите министри, Цветанов отговори: „Имаме коалиционно споразумение, имаме управленска програма за 4-годишен мандат и няма никаква промяна..

публикувано на 20.09.18 в 14:28

„Точно днес“ – ден за оставки и нови попълнения...

В четвъртък сутринта говорим за актуалните теми на 20 септември – дата, която се оказа решаваща за новите попълнения в кабинета „Борисов 3“. Публичните образи на номинираните за нови министри ше коментираме с Любомир Аламанов , PR експерт. Говорим и за поредната здравна реформа, която се задава на хоризонта. Ще се стигне ли до..

публикувано на 19.09.18 в 17:00

Във фокуса на Играта "Точно днес"

Продължава  очакването. Не на Годо, а на новите министри . Ще има ли. Кои точно ? С Указ или без ? По този разточен сюжет и за някои други особености на политическия пейзаж е разговорът с политолога Иво Инджов. За разделното събиране на отпадъците . Неглижирането на темата и  първите стъпки  в пловдивския квартал Коматево, който участва в..

публикувано на 18.09.18 в 16:50

"Ден след ден" на 18 септември

Вторник следобед говорим за очакваните министерски рокади, за президентския указ и темата за съгласуването на оставката на главния секретар на МВР, за бъдещето на летище Пловдив, за градска инфраструктура и детските заведения, за АГ-отделението на болницата в Карлово и за новите археологически находки на Голямата базилика. Наши събеседници..

публикувано на 18.09.18 в 14:18

"Точно днес" - на сцената и зад нея

Коалиционният съвет номинира за министър на транспорта юриста Росен Желязков, главен секретар на МС в първия кабинет на Борисов, впоследствие шеф на електронното управление, председател на Комисията по далекосъобщения. Решението взе „стеснен“ състав на Коалиционния съвет. Президентски указ все още няма, но затова пък и първият учебен ден бе..

обновено на 18.09.18 в 06:20

Училище любимо „Ден след ден“

Който се учи, той ще сполучи. Такава е всеобщата нагласа на българите през Възраждането, когато предците ни са изпращали  децата  си със заръката  даскалът да ги направи човеци . Но и с убеждението, че това ще се случи, няма как да не стане. В днешно време я няма вярата, че учителите държат ключа на бъдещето на страната ни. А демографската..

публикувано на 17.09.18 в 14:51