РЕКЛАМА

Трансформации "Точно днес"

Пак е Бъдни вечер – ромите посрещат  и Банго Васили - Василица. Как се готвят в Куклен разказва Албена Костадинова председател на фондация Инди Рома 97 .

Пещерни рисунки отпреди  10 000 години в района на Валенсия, Испания изобразяват как две жени добиват восъчни пити с мед от диви пчели. Пчелите са били свещени за народа на маите. В индуизма медът е един от петте еликсира на безсмъртието. В еврейската традиция медът е символ за настъпването на новата година Рош Хашана.  В Библията  в книгата Изход се описва Обетованата земя като „земя, гдето текат мляко и мед“ (33:3). В Новия Завет, Матей 3:04, се казва че Йоан Кръстител е живял дълъг период от време в пустинята на диета, състояща се от скакалци и див мед.  В Исляма има цяла сура от Корана, наречена „al-Nahl“ /медоносната пчела/, препоръчва меда за лечебни цели и като питателна и здравословна храна. Учените днес – също. А ролята на пчелите за опрашването  на растенията е незаменима. Смята се, че един кошер от 50 000 пчели опрашва половин милион растения за един ден.

Как меката и топла зима се отразява на пчелните семейства.  Как е най-добре да се консумира меда и други пчелни продукти, разказва Иван Бялков – председател на Сдружение „Родопска пчела“  в Смолян пред Радостина Чернокова.

За трансформациите на Пловдив като духовен и културен център, преди неделната лекция в  Културен център Тракарт= И с астрологичен поглед към европредседателството – разговор с д-р Румен Стоилов.

И „След края на света“ – за българското кино със „Звезди в косите и сълзи в очите“. В празничния Ден  на  българското кино интервю с режисьора проф. Иван Ничев.


Слушайте ни. „Точно днес“. Събота, 13 януари.  От 7 до 9 часа.


Още от категорията

История и икономически проблеми "Ден след ден"

Проблемът за формите на изплащане на така наречената втора пенсия от универсален пенсионен фонд стана актуален, тъй като предстои прилагането  на теорията на практика. Социалното министерство разработва модел с три начина-пожизнена, но не наследяема пенсия, плащане наведнъж на натрупаната сума в партидата, или пък плащане на части в определен период..

публикувано на 16.01.18 в 14:49

Зимно бяло и ново "Точно днес" на 16 януари

За новите и първи инициативи  в началото на 2018-та говорим с главните действащи лица:  Новият директор на ОИ "Старинен Пловдив" Йордан Илиев ще даде първото си интервю за Радио Пловдив минути след 9.00 часа в програма "Точно днес"- за посещенията, пропускателния режим с трафика, за новите пространства, инициативи и политики, или как да направим..

обновено на 16.01.18 в 06:17

"Ден след ден" в средата на Голям Сечко

„Искайте и ще ви се даде ...“ На този принцип в зародиш беше туширан още един протест. След полицаите, на които спешно отпуснаха 100 милиона лева, днес дойде новината, че 28 милиона лева се отпускат на общинските болници – в деня на обявения от тях протест. Какво се случи в болниците в Пловдив и региона – темата представят  Елена Крушкова  и  Емилия..

обновено на 15.01.18 в 14:56

На сцената на новата седмица - протест, политика и театър

Протестите – трайно на витрината на Европа. С ентусиазъм и амбиции България официално пое европейското председателство.  Отражението на тържествения акт в медийното огледало го показа с двоен образ -  церемониално и вербално приповдигнато, но и знаково  протестно. След летящия протестен старт  с девет епицентъра в деня на откриването..

публикувано на 14.01.18 в 17:49

За председателство и приоритети в "Ден след ден"

Летящ старт на Европредседателството в началото на годината – правителството и ЕК подписаха споразумение по „Плана Юнкер“ за 100 милиона лева за заводи за лекарства в Пещера и Разград. Това беляза първия делови ден от работата на правителството на Европа и правителството на България в НДК. Още вчера председателят на ЕК Жан Клод Юнкер обеща..

публикувано на 12.01.18 в 13:27

"Точно днес" - сметки и игри по български

Каква е цената на българското председателство на Съвета на Европейския съюз - въпрос с голяма доза вътрешнополитически неизвестни, които изникват на фона на многобройни скандирания и искания. Фокусираме внимание върху тях в сутрешната програма на 12 януари, когато ще чуете: Нов политически сезон, нови обещания. Равносметката за..

обновено на 11.01.18 в 20:14

В центъра на вниманието "Ден след ден"

Камера? Работи! 3 минути в светлината на прожекторите - 3 минути „слава“. След това – при арменския поп, както посъветва министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова. Такъв е днешният 11 януари – денят на официалното откриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Ден, който ще премине с демонстрации,..

публикувано на 11.01.18 в 14:56