РЕКЛАМА

Трансформации "Точно днес"

Пак е Бъдни вечер – ромите посрещат  и Банго Васили - Василица. Как се готвят в Куклен разказва Албена Костадинова председател на фондация Инди Рома 97 .

Пещерни рисунки отпреди  10 000 години в района на Валенсия, Испания изобразяват как две жени добиват восъчни пити с мед от диви пчели. Пчелите са били свещени за народа на маите. В индуизма медът е един от петте еликсира на безсмъртието. В еврейската традиция медът е символ за настъпването на новата година Рош Хашана.  В Библията  в книгата Изход се описва Обетованата земя като „земя, гдето текат мляко и мед“ (33:3). В Новия Завет, Матей 3:04, се казва че Йоан Кръстител е живял дълъг период от време в пустинята на диета, състояща се от скакалци и див мед.  В Исляма има цяла сура от Корана, наречена „al-Nahl“ /медоносната пчела/, препоръчва меда за лечебни цели и като питателна и здравословна храна. Учените днес – също. А ролята на пчелите за опрашването  на растенията е незаменима. Смята се, че един кошер от 50 000 пчели опрашва половин милион растения за един ден.

Как меката и топла зима се отразява на пчелните семейства.  Как е най-добре да се консумира меда и други пчелни продукти, разказва Иван Бялков – председател на Сдружение „Родопска пчела“  в Смолян пред Радостина Чернокова.

За трансформациите на Пловдив като духовен и културен център, преди неделната лекция в  Културен център Тракарт= И с астрологичен поглед към европредседателството – разговор с д-р Румен Стоилов.

И „След края на света“ – за българското кино със „Звезди в косите и сълзи в очите“. В празничния Ден  на  българското кино интервю с режисьора проф. Иван Ничев.


Слушайте ни. „Точно днес“. Събота, 13 януари.  От 7 до 9 часа.


Още от категорията

Пролетта настъпва "Точно днес"

Точно в 18.15 часа на 20 март - вярва ли ни се или не, заради лошото време - пролетта ще е тук по силата на астрономическите закони. На този етап можем да се радваме поне на очакването.... още факти и очаквания в програмата ни от 6.00 до 9.30  - за пролет мечтаят цъфналите дръвчета, но им се налага да издържат на студа и снега. Ще успеят ли - ще ни..

публикувано на 19.03.18 в 17:58

Теми в "Ден след ден"

Отопление на природен газ, вместо с дърва и въглища, е сред решенията за по-чист въздух. На конференция в столицата заместник-енергийният министър Жечо Станков посочи отоплението на газ и като мярка срещу енергийната бедност. Изтичащата зима постави проблема доста остро, особено в големите градове на страната, където гражданската активност срещу..

публикувано на 19.03.18 в 14:52

"Точно днес" на 19 март-за новата седмица и цветните дни

Да оцветим последния зимен ден 19 март с настроение за доброто му начало! Ако бъдете с нас от 6.00 до 9,30 часа ето събеседниците "Точно днес" : Кметът Иван Тотев за строежа на новата галерия на ул. "Гладстон", защото днес се отваря обществената поръчка. Кметът на Смолян Николай Мелемов за новия път, който до понеделник трябва да е изграден, за..

публикувано на 18.03.18 в 16:44

Събота е „Точно днес“ с Ангел

Вярвате ли в ангели? Отговорът е от Петър Петков, автор на романа „Ангел“. Какви знаци ни оставят ангелите? Как да ги разпознаваме? Как да сме щастливи с малкото, което притежаваме? Премиерата е на 17-ти март в Културен център „Тракарт“. Разговаряме за надеждата и светлината в душите ни. Среща с Емил Миразчев, председател на Управителния..

публикувано на 16.03.18 в 16:58

"Ден след ден" факти и интерпретации

Защо родопското село Проглед излиза на протест във вторник пред общината в Чепеларе? Как се отклоняват пари от целева субсидия и кой дирижира работата на общинските съветници? За взривеното търпение на жителите на Проглед заради една неасфалтирана улица ще говорим с кметския наместник  Марио Куцинов . Защо центърът на Асеновград отново ще бъде разкопан..

публикувано на 16.03.18 в 14:54

Витражи от деня в „Точно днес“

Пролетно и чисто започваме  този петък. Първо с измиване  на пловдивските улици . И в ефира с Иван Соянов директор на  „Чистота“- Пловдив. За другите измерения на "чистото" без метофори и алегории – друг път.  Когато и ако го откриваме. И дано е в нашето време. Приземяваме се с  въпроса за  какво са необходими  на община Марица 6..

обновено на 15.03.18 в 17:24

Теми в "Ден след ден"

От хватката на митичната „овчарка Анка“ е на път да се освободи още един пловдивски проект-за реконструкцията на площад Централен. От общинската администрация обявиха, че са изтекли сроковете за обжалване на процедурата и предстои да се поиска потвърждение от Комисията за защита на конкуренцията. В началото на седмицата стана ясно, че са отпаднали..

публикувано на 15.03.18 в 14:54