РЕКЛАМА

Ромите празнуват Банго Васили - Нова година

Празнуването  започва от 13 януари, когато е ромската Бъдни вечер. Разказва  Албена Костадинова ог Куклен, която е и  председател на фондация Инди Рома 97. 

Албена Костадинова припомни различните легенди за  Банго Васили . В една от тях  Банго Васил - Васили, е куц (банго) овчар . Друга легенда го определя като човек, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява циганин, бягащ от лошите.

Ромската Нова година се празнува три дни.   Вечерта на 13 срещу 14 повтаря християнските ритуали на Бъдни вечер. 
На трапезата задължително има птиче месо, с което се правят сърмите, баница и питка с късмети, вратата на къщата се затваря до полунощ, за да не избяга късмета, всички от семейството са заедно. А след полунощ започва сурвакането, песните и танците. 
Като председател на фондация Инди Рома 97 Албена Костадинова разказа и за двата европроекта, които се развиват успешно- за рехабилитация и образование. 
Тя сподели, че  на този хубав, тачен и семеен празник, много и липса едното и дете, което работи в чужбина, и пожела на всички  роми и на всички слушатели на Радио Плоавдив здраве и късмет. 
Цялото интервю с Албена Костадинова е в звуковия файл. 
Още от категорията

Земята е живо същество, има сърце и мозък

За "Часът на Земята" разговаряме с д-р Румен Стоилов. Как хората възприемат Земята? Хората възприемат Земята консуматорски, като нещо бездушно, което те трябва да моделират и ползват. Ден на Земята е хубаво, но това са неща, които трябва да правим всеки ден. Това означава ли, че 364 дни ние не мислим за Земята? Сега ще гасим за един час..

публикувано на 24.03.18 в 11:14

Пловдив гаси светлините за Часа на Земята

Часът на Земята се отбелязва тази вечер със символично гасене на светлините за един час .  Световната  инициатива на Световния фонд за дивата природа  обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие.  В нея тази година се включват 109 български общини.  Пловдив подкрепя събитието като от..

обновено на 24.03.18 в 10:27

Близо 400 абсолвенти се дипломират във ФМИ

Факултетът по математика и информатика (ФМИ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тържествено  връчва тази събота  дипломите на 391 абсолвенти.  Дипломираните бакалаври са 260, като 64 от тях са отличници, а магистрите са 131, от които отличниците – 88.  ФМИ е над 50-годишна история и е сред авторитетните образователни и..

обновено на 24.03.18 в 10:09

Предсрочни парламентарни избори ще има още преди евровота

БЗНС ще се присъедини към политическия проект на ДСБ, „Да България“, и "Зелените". Пред Радио Пловдив лидерът на земеделците Николай Ненчев съобщи, че очакват през април политическото споразумение да бъде финализирано. В момента се работи по конструкцията, по начина на вземане на решение, по посланията и програмата на новото дясно обединение...

обновено на 23.03.18 в 16:54
koritarov

Срещата ЕС – Турция е деликатна и изключително трудна

България  ще е домакин на срещата ЕС – Турция. Очаква се в понеделник в резиденция Евксиновград във Варна в срещата да участват и да разговарят председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Журналистът  Георги Коритаров коментира  за Радио..

публикувано на 23.03.18 в 16:14

Намаляват държавната поръчка на ПУ за част от специалностите

Държавата да субсидира обучението на 45 918 студенти в 37 държавни висши училища през новата учебна година. Това предвижда Проект на Решение за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през 2018–2019 година, който е публикуван в електронния портал за обществени консултации...

публикувано на 23.03.18 в 11:03

Хотелиерите в Родопите очакват силен летен сезон

Имахме изключително силен зимен туристически сезон, най-добър за последните 20 години. Вече гледаме към летните месеци. Лятото също е много добър сезон за туризма в Родопите. Още от месец май се организират много събития, които привличат туристите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Георги Пампоров, председател на Регионална..

публикувано на 23.03.18 в 10:47