РЕКЛАМА

Ромите празнуват Банго Васили - Нова година

Празнуването  започва от 13 януари, когато е ромската Бъдни вечер. Разказва  Албена Костадинова ог Куклен, която е и  председател на фондация Инди Рома 97. 

Албена Костадинова припомни различните легенди за  Банго Васили . В една от тях  Банго Васил - Васили, е куц (банго) овчар . Друга легенда го определя като човек, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява циганин, бягащ от лошите.

Ромската Нова година се празнува три дни.   Вечерта на 13 срещу 14 повтаря християнските ритуали на Бъдни вечер. 
На трапезата задължително има птиче месо, с което се правят сърмите, баница и питка с късмети, вратата на къщата се затваря до полунощ, за да не избяга късмета, всички от семейството са заедно. А след полунощ започва сурвакането, песните и танците. 
Като председател на фондация Инди Рома 97 Албена Костадинова разказа и за двата европроекта, които се развиват успешно- за рехабилитация и образование. 
Тя сподели, че  на този хубав, тачен и семеен празник, много и липса едното и дете, което работи в чужбина, и пожела на всички  роми и на всички слушатели на Радио Плоавдив здраве и късмет. 
Цялото интервю с Албена Костадинова е в звуковия файл. 
Още от категорията

Пет българки са с 12 медала на първите игри за онкоболни в Рим

Пет българки, живеещи с рак, спечелиха 12 медала на първите спортни игри за онкоболни в Рим. Това съобщи за Радио Пловдив Жени Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкозаболявания и приятели. Тя уточни, че в състезанието участваха националните отбори на шест държави - Италия, Испания, Англия, Гърция, Полша и България.  То..

публикувано на 25.06.18 в 14:14

Турция увеличи геополитическите си амбиции отдавна

Изборите в Турция наистина бяха много интересни по една причина – на повърхността изглежда, че победата е много убедителна. Това наистина е така, но  всъщност виждаме, че има някои промени в дълбоките пластове на турската политика. Например по време на референдума за промяна на Конституцията по време на  през април 2017 големите градове бяха..

публикувано на 25.06.18 в 12:17

Външната политика е функция на вътрешната - част от менюто сме

  Продължаващо разцепление, продължаващ проблем с изключително бавно взимане на решения вътре в  ЕС и изчакване дали нещата ще се решат сами, което очевидно няма да се случи, коментира мини срещата на върха в Брюксел по темата за миграцията политическият анализатор Калоян Методиев. По думите му, сега при всички случаи трябва да се търси..

публикувано на 25.06.18 в 10:57

Преди Дом на Пловдивската опера - Дом на администрацията

Ще бъде ли съборен Партийният дом, за да бъде изграден на неговото място нов  център за музикално-сценично изкуство? За това настояват от Фондация "Дом за Пловдивската опера" в писмо до кмета Иван Тотев и председателя на градския парламент Савина Петкова.  Пред Радио Пловдив Савина Петкова потвърди, че в ОбС е получено писмо от ИК на „Дом за..

публикувано на 25.06.18 в 10:10

ЕС е изправен пред много кризи, но бежанската може да го разруши

След скандал в Народното събрание, стигнал до безредици, премиерът Бойко Борисов представи пред депутатите позицията, която ще защитава в неделя на неформалната среща на европейски лидери за мигрантската политика.  Борисов настоява за затваряне на външните граници на ЕС и изграждане на мигрантски центрове извън територията му, където ще се..

публикувано на 22.06.18 в 16:18

Не на бригадирския ентусиазъм за АЕЦ "Белене"

Аз съм против бригадирския ентусиазъм да стоим АЕЦ Белене , това каза в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев. Той откри втория ден на Пловдивския икономически форум.  Дончев говори за това, че сега е особено важно да се пита пазара, защото трябва сериозно проучване за инвеститор. Важно ще е участието на държавата с площадката и вече платеното..

обновено на 22.06.18 в 12:20
Петър Ганев

България ще продължи да реализира икономически растеж

Общият макроикономически поглед показва стабилност пред страната ни – с нисък дълг и контролиран бюджет. Имаме натрупване на макроикономически фактори, които са положителни за България. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика, който се включва във втория ден на Пловдивски..

обновено на 22.06.18 в 10:28