Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът "Борисов 3" не може да се справи с корупцията

Според депутата и неин бивш директор УМБАЛ "Пловдив" не е застрашена от фалит

Днес БСП внася вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Темата е провалът на борбата с корупцията. БСП внася вота самостоятелно заради принципните различия с ДПС след речта на почетния председател Ахмед Доган, в която той заяви, че няма принципна опозиция и трябва да се пази стабилността на страната.

Пловдивският депутат от БСП доц. Георги Йорданов коментира, че е важна темата на вота и защо "така неистово управляващата коалиция се истеризира в говоренето си против корупцията". Във всички социологически проучвания корупцията излиза на първо място, след това са здравеопазване и образование. Кабинетът на г-н Борисов не може да се справи с корупцията, но той и не иска да говори по темата - счита вероятно, че тя е в поносими размери. Същевременно виждаме как "гърмят" афери - Кумгейт, Суджукгейт, корупция в здравеопазването, корупция в обществените поръчки, в санирането на сградите, бе категоричен депутатът.

Доц. Йорданов бе категоричен, че конфликт между хасковските депутати Делян Добрев от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП няма. "Просто Елена Йончева е разследващ журналист и намира недъзите на обществото. Тя не атакува Делян Добрев като депутат, нито Валери Симеонов като вицепремиер, а намира съмнения за корупция и иска те да бъдат разследвани".

Доц. Йорданов припомни, че капката, която преля чашата на търпението, бе т. нар. антикорупционен закон, който върна президентът Румен Радев. "Ние сме в една парадоксална ситуация - от една страна управляващите създават орган, който е назначаван от тях и разследва управляващите, които разпределят държавните средства. Затова поставихме въпроса да се разгледа. Не искаме да стигаме като румънците, които излязоха на улиците да протестират."

Той бе категоричен, че така не се опитват да потушат напрежението в обществото. "Поставяме важни въпроси на дебат в Народното събрание, за да се вземат решения и да има адекватна борба с корупцията. Не искаме да има протести на улицата, колкото и да е примамливо от партийна гледна точка", коментира доц. Йорданов. 

По повод Истанбулската конвенция, депутатът заяви, че това е документ, който разделя общестото, вероятно заради патриархалните традиции. "В нея има много хубави неща като защита на жената, за първи път - криминализиране на инвалидизирането на женски полови органи и т.н. Но не е добре да се променят закони или конституцията на страната. В момента, в която се приеме, новото тълкувание на "джендър" като социален пол, ще трябва промяна в законодателството. Това не е "изгубени в превода, а в понятията. Затова ще гласувам "против" Истанбулската конвенция, заяви народният представител. 

Доц. Георги Йорданов, който е зам.-председател на парламентарната здравна комисия и бивш директор на УМБАЛ Пловдив, коментира и диалога между МЗ и областните болници, които вчера се договориха да бъдат преструктурирани. "Естествено, че са съгласни, все пак министърът им е принципал. Лошото е, че в първата преструктурирана болница в Ловеч леглата са намалени с 40 %. Представете си областна болница да остане със 140 легла, колкото имаше доскоро в някои отделения. Ако този модел се приложи към всички областни болници, нищо добро не ни очаква", бе категоричен доц. Йорданов. 

Според него обаче няма опасност да фалира УМБАЛ "Пловдив", както заяви наскоро доц. Шишков. "Кадрови дефицит има във всяка болница в България. Колегите от болницата работят там над 20 години, свързани са с нея. Разбира се, има атаки към нея, но тя стои добре на пазара", заяви доц. Йорданов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38