Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За здравеопазването - не субсидии, а реформа

Отмяната на лимитите за болниците за 2015 г. от ВАС е очаквано решение и ние знаехме, че ще се случи, заяви председателят Българската болнична асоциация Андрей Марков. Другото, което обаче всички очакваме, е  не само общинските, а всички болници да получат целева субсидия, тъй като болничната система  по досегашния начин не може да функционира.  

 Проблемите в здравеопазването обаче не се решават само със субсидии, още повече,  когато се отнася за структури, работещи в среда основана на пазарен принцип и с реални  работни практики. Сега всичко у нас работи като търговски дружества – и банките, и търговията, и услугите и не може да се опитваме да извадим една част от тези структури от средата им и да ги правим нещо различно от нея, защото тогава ще станем свидетели на проблема, който имаме.

Според Марков, докато проблемите бъдат решавани „на парче“, здравеопазването ще остава в ситуацията, в която се намира.

 На първо място  в сферата на здравеопазването  трябва да бъде поставен пациентът, а не всички останали – болници, лекари или сестри, и ако той не бъде поставен на съответното му място, средата ще продължи да убива и здравеопазването, и нас самите, тъй като няма да можем да живеем като европейците – децата ни ще отиват  в чужбина, ние няма да можем да живеем толкова, колкото живее европеецът. И това, от което спешно се нуждаем, е промяна на системата на финансиране в държавата.

Допълването на това, което държавата осигурява с плащанията, които  ние имаме като данъци, допълването с втори, трети стълб, за което говорим вече от 15 години, това е практиката, която осигурява средствата в цивилизования свят. Това са огромни средства наистина, но те не могат да стават по-малко, защото се увеличава и цената на лекарствата, и електроенергията и ако няма приемственост в решаването на проблемите в държавата, ще бъдем доведени до гибел.

 Моят отговор е: бърза промяна!  Ясно е, че до 2018-та не можем да я направим, но поне можем да поставим  основи на една нова система за финансиране в държавата. Възможно е да бъдат заложени в нея  и двата принципа – солидарен модел, който в момента е компрометиран, но трябва и допълване на системата /парите следват пациента/, самоучастие и дофинансиране. Предполагам, че в момента има някаква необходимост да се запази някакво статукво, но трябва да има генерално решение за промяна в системата – ресурс, който да бъде официализиран, а разпределението на средствата да зависи от пациента. С административното определяне на средства засега  с т.н. лимити „парите следват пациента“ е само поза. Лимитите пречат  парите да се управляват на въпросния принцип. Дано да не се налага на хората да търсят помощ от тази система, защото едва тогава разбират какво означава тя.

Цялото интервю – в звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42