Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганен вятър опустоши общините Смолян и Баните, десетки селища са без ток

Бурята покосила дървета и стълбове като кибритени клечки

| обновено на 18.01.18 в 17:00

Между 80 и 120 км в час са били поривите на вятъра в Смолянско по време на днешната буря, сочат данните на Националната астрономическа обсерватория – Рожен.  

В 9 ч. сутринта в община Смолян бе обявено бедствено положение, а по обед същото стори и община Баните, съобщи пред Радио Пловдив заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров.


До обяд 72 населени места в общините Смолян, Баните и курорта Пампорово са били повече от осем часа с прекъснато електрозахранавне вследствие на ураганния вятър. 

Дървета стълбове са буквално прекършени като кибритени клечки. В Баните е отнесен покрива на част от училището.  По същия начин е пострадал и филиала на Пловдивския университет в Смолян, който е с частично съборен покрив. 

Заради пораженията от ураганния вятър напълно недостъпно е засега с. Турян, заради рухнали дървета и стълбове, които блокират целия път. Започва да се прави проход, но той ще бъде достъпен само за високопроходима техника, разказа заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров.   

На 52 сигнала са се отзовали аварийните групи на пожарната само в Смолян. 

Бурята  отнесе покрива на къща в смолянския квартал Райково. Градската управа ще поиска от общинския съвет цялото възможно подпомагане на пострадалото семейство, което няма застраховка, добави Андриян Петров.  

На Пампорово лифтовете не работят, няма ток.  Пътят за село Мугла обаче, вече е отворен. 

Добрата новина е, че няма бедстващи и пострадали хора, а поривите на вятъра постепенно отслабват, каза зам.-областният управител на Смолян.  

От EVN са обещали, че ако нещата се усложнят и те не успеят навреме да отстранят авариите, ще осигурят за трайно останалите без електричество селища специални мощни  генератори, които да осигуряват захранване до приключване на ремонтите, допълни Андриян Петров. 

Заради скъсани електропроводи без ток са всички малки населени места – Виево, Петково, Славейново, Турен, Полковник Серафимово, Мугла. Подобна е ситуацията и в областния град. Стихията мести павилиони, бараки. Разчистват се дървета по Превала, по пътя за Пампорово. Всички съоръжения в курорта са спрени. Страшно е, каза Андриян Петров

Днешният ден бе  обявен за неучебен, а родителите - призовани  да приберат децата си от училище. Тази сутрин са паднали две големи ели в близост до 6-то училище. 

Обърнати капандури, ламарини и стъкла има по сградите на областната управа и на театъра. Аварийните екип работят за отстраняването на щетите. 

Има закъсали шофьори в преспите по пътя за смолянското село Мугла, каза зам.-кметът на Смолян Марияна Цекова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24