Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът събира доверието на левите хора и градската десница

| обновено на 18.01.18 в 15:31

Първите дванайсет месеца на президента Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60 на сто и на недоверие - около и под 30 процента, според "Галъп интернешънъл". Това е най-благоприятната като обществено доверие стартова година от времето на старта на Петър Стоянов насам, коментира пред Радио Пловдив социологът от "Галъп" Христина Тодорова. 

Институцията приключи годината с 56 на сто доверие и 29 на сто недоверие, с което Радев е най-популярната политическа фигура в страната, отбелязват от "Галъп". 


Данните са от ежемесечното измерване на доверието в институцията, в независими национално представителни изследвания от 1992 г. насам, известни като Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Тези и много други данни излизат в идните дни в традиционната книга на агенцията.


Румен Радев събира подкрепата на левите хора, но и на т. нар. Градска десница, посочи Тодорова. Ниските нива на доверие в президентската институция, характерни за мандата на Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.), бяха заменени през 2017 г. от чувствително по-позитивни обществени нагласи, посочват социолозите. 

След избора на нов президент през есента на 2016 г. доверието започна да се повишава - както обичайно се случва при смени в тази институция, а и при смени в институциите въобще, отбелязват те. Първите месеци на 2017 г. затвърдиха тенденцията на укрепване на доверието. 

След това нивата на доверие в президентската институция спряха ръста и навлязоха в период на стабилизация около и под 60 на сто положителни оценки и около и под 30 на сто отрицателни, показват данните.


Спирането на ръста може да се дължи донякъде и на напреженията между президента и представители на ГЕРБ през годината, но по-вероятно е да става дума за достигане на естествени възможни "тавани" на подкрепа, коментират от "Галъп". 
Президентската институция се свързва най-вече с личността на президента, но донякъде - и с вицепрезидента. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова има нива на доверие около една четвърт от българите, а недоверието се колебае в стойности между 50 на сто и 60 на сто.Това я нарежда сред политиците със сравнително добри стойности на доверие, посочват от "Галъп". 

Тодорова припомни, че най-неблагоприятна е била началната картина на доверие в мандата на президента Плевнелиев, а най-високи са били стартовите равнища на доверие при президента Петър Стоянов, дошли в контраст на изключително тревожно масово съзнание заради политическа и икономическа криза от 1996 - 1997 г.


Президентите Желев и Стоянов започваха с по-високи нива, но с постоянен спад. Първият мандат на президента Първанов пък почна с доверие от около 50 на сто, припомнят от "Галъп" и отбелязват, че това е бил и единственият президент, в когото доверието се е покачвало в хода на самия мандат, като вторият мандат "Първанов" пък е започнал с по-висок кредит на доверие, но и с бърз спад. 


На този фон устойчиво високите нива на доверие в първата година на Радев - без съществени спадове - му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега, посочват от "Галъп". Те правят уточнението, че автоматичното съпоставяне на отдалечени исторически периоди не е докрай коректен подход и например началото на мандата "Стоянов" е било във времена с доста по-голям идеологически градус и амплитуди в общественото мнение.

ГЕРБ и БСП запазват подкрепата си сред симпатизантите и дистанцията помежду си, каза още социологът и добави, че в обществото няма нагласа за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59