РЕКЛАМА

Елица Гигова показва своята "Зимна приказка" в Радио Пловдив

| обновено на 23.01.18 в 10:00

С изложбата „Зимна приказка“ на художничката Елица Гигова се открива новия сезон в Културен център на Радио Пловдив. Изложбата, чието откриване е на 23 януари, вторник, от 17.30 часа, включва 13 картини, свързани с Родопите. 

Снимка


Част от картините са рисувани в първите часове на 2018 година, заяви в интервю за Радио Пловдив Елица Гигова: 

Зимната приказка на Елица Гигова, която е внучка на Николай Хайтов и зад гърба си има редица изложби у нас и в чужбина, неслучайно тръгва от Хвойна:

Идеята възникна спонтанно. Група художници и приятели решихме да изпратим 2017-а година рисувайки и така да посрещнем 2018-а година. Избрахме село Хвойна, едно родопско село, което за мен е ценно и мило, защото там баба ми Мария Пиндева и дядо ми Николай Хайтов са се запознали и са живели няколко години заедно с майка ми, която се е родила там. Ние обиколихме местата, свързани с техните пътища и пътеки. Дядо ми е бил лесничей в Персенк и заедно с баба ми са извървявали пътя до Персенк. Няколко картини са посветени на тяхната любов.

Връщането към спомените с картини не е трудно, когато до теб са приятелите, категорична е художничката.

Елица Гигова гледа и към следващата изява, която ще е в Париж. Там ще представи изложба на свои ученици и студенти от клуб „Вълшебството на цветовете“. 

Елица Гигова, която е внучка на писателя Николай Хайтов, е завършила е ССХУ за ПИ, Смолян и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Живопис".  Следдипломната и специализация по композиция в живописта е на тема "Родопският фолклор и влиянието му върху ритъма и баланса в картината". 

Сега Елица Гигова работи като учител по изобразително изкуство в СУ "Патриарх Евтимий" в Пловдив. 

В творческата си биография Елица Гигова има редица изложби в страната и чужбина. Много от нейните произведеният са в частни колекции в България, Англия, Холандия, Русия, Америка, Чехия, Гърция и др.

Интервю с Елица Гигова можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

ДПХ с лятна изложба в Културния център на Радио Пловдив

Графика, живопис и колаж представя в Лятната си сборна изложба Дружеството на Пловдивските художници в Културния център на Радио Пловдив.  Преобладаващата част от експозицията показва наградени картини от Межународния симпозиум по арт колаж.  В тях основен елемент за изява на творците е хартията,  даваща им възможност  да изявят себе си като..

публикувано на 09.07.18 в 13:54

"Пловдив чете" в Културния център на Радио Пловдив

В рамките на фестивала на книгата Радио Пловдив е домакин на три събития през уикенда: На 16 юни, събота От 17.00 часа  Издателство „Жанет 45“ представя романа "Фини прахови частици" на Ангел Игов и среща с автора. По думите на Алек Попов това е прецизна, интелектуална проза, с усет към детайла, уловила драмата на поколението от 80-те,..

обновено на 16.06.18 в 10:32

Теодосий Спасов Фолк Квинтет с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Теодосий Спасов Фолк Квинтет ще гостува в Първо студио на Радио Пловдив на 5-и юни, вторник. Началото на концерта, който е в рамките на Камерна сцена Пловдив, ще е в 19.00. Теодосий Спасов Фолк Квинтет предлага уникална смесица от джаз, фолк, етно в изпълнение на виртуозния кавалджия Теодосий Спасов и музикантите Пейо Пеев (гъдулка), Иван..

обновено на 05.06.18 в 10:14

Благотворителна изложба за Ели в Културния център на Радио Пловдив

Благотворителна изложба живопис, акрил и пастел, на Красимир Даскалов ще бъде представена в Културния център на Радио Пловдив на 28 май от 17.30 часа.  Средствата от продажбата на  десетте платна ще бъдат предоставени за лечението на нашата колега и приятел Елисавета Дафова, която страда от  заболяване, познато като едно от редките в света...

обновено на 28.05.18 в 09:50

Детски рисунки в Културния център на Радио Пловдив

22 рисунки на деца на възраст от 5 до 10 години се подредени в Културния център на Радио Пловдив. Малките автори творят в школи на район "Южен" и са участвали в конурс, обявен от районната администрация. За крехката им възраст темата на конкурса, свързана с Възкресението, не е лека, но тя стана повод за разговор и за вдъхновение, което се получили от..

публикувано на 10.05.18 в 10:18

Милчо Караиванов представя новия си роман в Културния център на Радио Пловдив

Премиера на новия роман на Милчо Караиванов „Зона на лична неприкосновеност“ ще събере приятели на книгата в Културния център на Радио Пловдив в четвъртък,  26 април, от 18.00 часа. Романът, който е издание на НБ "Иван Вазов" - Пловдив, ще бъде представен от литературния критик Здравко Дечев. „Зона на лична неприкосновеност“  продължава темите и..

обновено на 26.04.18 в 08:41

Благотворителен концерт за Ели в Първо студио на Радио Пловдив!

Екипът на БНР - Радио Пловдив Ви кани на  „Благотворителен концерт за Ели“   довечера, от 19 часа.  В първо студио на радио Пловдив ще звучи к ласическа музика, камерни изпълнения и популярен джаз, изпълнени от музиканти и  преподаватели от Академията за музикално и танцово   изкуство, НУМТИ  „Добрин Петков“ и Биг Бенд Пловдив. Елисавета..

обновено на 25.04.18 в 15:26