РЕКЛАМА

Елица Гигова показва своята "Зимна приказка" в Радио Пловдив

| обновено на 23.01.18 в 10:00

С изложбата „Зимна приказка“ на художничката Елица Гигова се открива новия сезон в Културен център на Радио Пловдив. Изложбата, чието откриване е на 23 януари, вторник, от 17.30 часа, включва 13 картини, свързани с Родопите. 

Снимка


Част от картините са рисувани в първите часове на 2018 година, заяви в интервю за Радио Пловдив Елица Гигова: 

Зимната приказка на Елица Гигова, която е внучка на Николай Хайтов и зад гърба си има редица изложби у нас и в чужбина, неслучайно тръгва от Хвойна:

Идеята възникна спонтанно. Група художници и приятели решихме да изпратим 2017-а година рисувайки и така да посрещнем 2018-а година. Избрахме село Хвойна, едно родопско село, което за мен е ценно и мило, защото там баба ми Мария Пиндева и дядо ми Николай Хайтов са се запознали и са живели няколко години заедно с майка ми, която се е родила там. Ние обиколихме местата, свързани с техните пътища и пътеки. Дядо ми е бил лесничей в Персенк и заедно с баба ми са извървявали пътя до Персенк. Няколко картини са посветени на тяхната любов.

Връщането към спомените с картини не е трудно, когато до теб са приятелите, категорична е художничката.

Елица Гигова гледа и към следващата изява, която ще е в Париж. Там ще представи изложба на свои ученици и студенти от клуб „Вълшебството на цветовете“. 

Елица Гигова, която е внучка на писателя Николай Хайтов, е завършила е ССХУ за ПИ, Смолян и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Живопис".  Следдипломната и специализация по композиция в живописта е на тема "Родопският фолклор и влиянието му върху ритъма и баланса в картината". 

Сега Елица Гигова работи като учител по изобразително изкуство в СУ "Патриарх Евтимий" в Пловдив. 

В творческата си биография Елица Гигова има редица изложби в страната и чужбина. Много от нейните произведеният са в частни колекции в България, Англия, Холандия, Русия, Америка, Чехия, Гърция и др.

Интервю с Елица Гигова можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

"2 Mеn Orchestra" с концерт и изложба в Радио Пловдив

С концерт и и изложба на "2 Mеn Orchestra" в Първо студио на Радио Пловдив започва новият сезон на  „Камерна сцена Пловдив“.  "2 Mеn Orchestra"  е новият проект на двама "екзотични" музиканти: Николай Иванов- ОМ - клавишни, китара, вокал, флейти, композиции, и младия Петър Йорданов- БЪНИ от група "Оратница" - всевъзможни ударни инструменти...

публикувано на 16.02.18 в 10:40

Инна Пелева представя новата си книга в Първо студио на Радио Пловдив

Проф. Инна Пелева ще представи своята книга "Георги Марков. Снимки с познати" в Първо студио на Радио Пловдив на 12 февруари 2018г.  от 18.00 часа. Премиерата е част от инициативата на издателите на списание "Страница", наречена "Автори представят своите книги". "Георги Марков. Снимки с познати" е изследване на литературата и средата в България по..

публикувано на 05.02.18 в 10:30

Музикалните редактори в БНР са призьорите на годишните награди "Сирак Скитник"

Музикалните редактори на Българското национално радио получиха голямата награда "Сирак Скитник" за 2017-а година за проявения висок професионализъм и отстояването на обществения престиж на Радиото.  В деня на 83-тия рожден ден на Радиото за 18-и път бяха връчени годишните награди на името на първия му директор - Сирак Скитник.  Генералният..

обновено на 26.01.18 в 13:36

Стефка Костадинова оглави "Пловдив спорт - Топ 50”

Великата Стефка Костадинова, чийто рекорд в скока на височина при жените от 209 см остава ненадминат и до днес, спечели класацията "Пловдив спорт - Топ 50". Председателят на БОК лично уважи награждаването в Първо студио на Радио Пловдив и получи наградата си от кмета на града Иван Тотев. На второ място остана легендата в кану-каяка Николай Бухалов -..

обновено на 25.01.18 в 10:39

Обявяваме класацията "Пловдивският спорт - Топ 50" в ефира на Радио Пловдив

През лятото на миналата година по идея на журналистите Нейко Дамянов, Илия Кисимов и нашия колега Диян Никифоров, стартира проект под егидата и със съдействието на Община Пловдив и Радио Пловдив във връзка с предстоящата 2019-та, когато град Пловдив ще бъде Европейска столица на културата: „Пловдивският спорт – топ 50”.  Екипът се обърна към 55..

обновено на 24.01.18 в 05:25

Честито Рождество Христово и Щастлива Нова година от Радио Пловдив

Радио Пловдив желае на всичките си слушатели, читатели и приятели Честито Рождество Христово и Щастлива Нова 2018-та година!  Бъдете здрави, щастливи, ведри и изпълнени с радост!  Новата 2018 година в Пловдив! Светли и уютни празници!

обновено на 01.01.18 в 08:37

Коледна класика в Първо студио на Радио Пловдив

Музиката на Моцарт, Верди и Паганини ще звучи в Първо студио на Радио Пловдив на 22 декември, петък, от 18.00 часа.  Коледен концерт ще изнесат възпитаничките на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив Дарина Петкова - сопрано, Велислава Пежгорска  - кларинет, Нина Куюмджиян - цигулка и Росица Дачева - пиано. В..

обновено на 22.12.17 в 10:42