РЕКЛАМА

Елица Гигова показва своята "Зимна приказка" в Радио Пловдив

| обновено на 23.01.18 в 10:00

С изложбата „Зимна приказка“ на художничката Елица Гигова се открива новия сезон в Културен център на Радио Пловдив. Изложбата, чието откриване е на 23 януари, вторник, от 17.30 часа, включва 13 картини, свързани с Родопите. 

Снимка


Част от картините са рисувани в първите часове на 2018 година, заяви в интервю за Радио Пловдив Елица Гигова: 

Зимната приказка на Елица Гигова, която е внучка на Николай Хайтов и зад гърба си има редица изложби у нас и в чужбина, неслучайно тръгва от Хвойна:

Идеята възникна спонтанно. Група художници и приятели решихме да изпратим 2017-а година рисувайки и така да посрещнем 2018-а година. Избрахме село Хвойна, едно родопско село, което за мен е ценно и мило, защото там баба ми Мария Пиндева и дядо ми Николай Хайтов са се запознали и са живели няколко години заедно с майка ми, която се е родила там. Ние обиколихме местата, свързани с техните пътища и пътеки. Дядо ми е бил лесничей в Персенк и заедно с баба ми са извървявали пътя до Персенк. Няколко картини са посветени на тяхната любов.

Връщането към спомените с картини не е трудно, когато до теб са приятелите, категорична е художничката.

Елица Гигова гледа и към следващата изява, която ще е в Париж. Там ще представи изложба на свои ученици и студенти от клуб „Вълшебството на цветовете“. 

Елица Гигова, която е внучка на писателя Николай Хайтов, е завършила е ССХУ за ПИ, Смолян и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Живопис".  Следдипломната и специализация по композиция в живописта е на тема "Родопският фолклор и влиянието му върху ритъма и баланса в картината". 

Сега Елица Гигова работи като учител по изобразително изкуство в СУ "Патриарх Евтимий" в Пловдив. 

В творческата си биография Елица Гигова има редица изложби в страната и чужбина. Много от нейните произведеният са в частни колекции в България, Англия, Холандия, Русия, Америка, Чехия, Гърция и др.

Интервю с Елица Гигова можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

"Хоризонт" и Радио Пловдив # ЗАЕДНО в "Сто-лица култура"

„Сто–лица култура“ – така се нарича създаденото специално за домакинството на Пловдив, като Европейска столица на културата през 2019-а година, съвместно предаване на програма „Хоризонт“ на БНР и Радио Пловдив. "Сто-лица култура" се излъчва от студиото на БНР – Радио Пловдив в понеделник от 10.00 до 12.00 часа веднъж или два месечно, в..

обновено на 14.01.19 в 16:03

"Мечтата и реалността - ЗАЕДНО" - открито студио на Радио Пловдив за ЕСК 2019

Събитията от календара на Пловдив - ЕСК 2019 вече са фокус в предаванията на Радио Пловдив - с ритъма, атмосферата и предизвикателствата на домакинството.  Освен множеството репортажи, интервюта и дискусии с участници и гости на проявите през годината, в програмата ни ще отделим специално внимание към откриването на Пловдив ЕСК 2019, ще..

обновено на 08.01.19 в 16:21

Димил Стоилов представя "Децата на Дон Кихот" в Радио Пловдив

Пловдивският писател Димил Стоилов, който живее в Брюксел, ще представи новия си сборник с разкази "Децата на Дон Кихот" в Културния център на Радио Пловдив на 8-ми януари.  Подзаглавието на  книгата е „Белгийски и други разкази“, които литературният критик Владимир Янев определя като  опровергаващи и подкрепящи илюзите . Той ще представи..

обновено на 08.01.19 в 13:29

ЧНГ 2019-а от Радио Пловдив!

Радио Пловдив ви честити Новата 2019-а година! Да е мирна, благодатна и успешна, по- добра от 2018-а, пълна с надежда и вяра! Бъдете здрави, щастливи, ведри и нека радостта, късметът и усмивките бъдат винаги с вас! Продължавайте да слушате и четете Радио Пловдив, при нас фалшиви новини няма :)

публикувано на 28.12.18 в 14:14

Слушай „Вход свободен“ и спечели книга за Коледа от Радио Пловдив

" Четяща Коледа"  е празничният ни подарък за всички слушателите на Радио Пловдив. Всеки един от вас може да спечели книга за празниците , като слуша новото предаване „Вход свободен“, което се излъчва всеки делничен ден след новините в 12.00 до 14 часа. Водещите на „Вход сбододен“ Дора Башакова и Дарина Иванова ще раздават много..

обновено на 11.12.18 в 14:14

Бъдете с новите ни предавания "Вход свободен" и линия „Носталгия"

Нова програмна линия  стартира Радио Пловдив  в обедния  пояс  от началото на декември. От понеделник, 3-ти декември , в ефир ще е новото лайфстайл  предаване  „Вход свободен“ .  То ще се излъчва всеки делничен ден от 12.00 и до 14.00 часа. От 14 до 15 часа продължаваме с музикалните предавания  „МP3 формат“ ,  „Hot On The Top“  и..

обновено на 07.12.18 в 12:08

Александър Шурбанов представя избрани стихове на Дилън Томас в Радио Пловдив

"Дордето слънцето се пръсне"  - така се нарича поетичната книга с избрани стихове на Дилън Томас, която ще бъде представена на 10 декември от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив.  Изданието е на  "Жанет 45", а гост на срещата ще е преводачът на Дилън Томас  Александър Шурбанов  Из предговора на "Дордето слънцето се..

обновено на 06.12.18 в 16:39