РЕКЛАМА

Елица Гигова показва своята "Зимна приказка" в Радио Пловдив

| обновено на 23.01.18 в 10:00

С изложбата „Зимна приказка“ на художничката Елица Гигова се открива новия сезон в Културен център на Радио Пловдив. Изложбата, чието откриване е на 23 януари, вторник, от 17.30 часа, включва 13 картини, свързани с Родопите. 

Снимка


Част от картините са рисувани в първите часове на 2018 година, заяви в интервю за Радио Пловдив Елица Гигова: 

Зимната приказка на Елица Гигова, която е внучка на Николай Хайтов и зад гърба си има редица изложби у нас и в чужбина, неслучайно тръгва от Хвойна:

Идеята възникна спонтанно. Група художници и приятели решихме да изпратим 2017-а година рисувайки и така да посрещнем 2018-а година. Избрахме село Хвойна, едно родопско село, което за мен е ценно и мило, защото там баба ми Мария Пиндева и дядо ми Николай Хайтов са се запознали и са живели няколко години заедно с майка ми, която се е родила там. Ние обиколихме местата, свързани с техните пътища и пътеки. Дядо ми е бил лесничей в Персенк и заедно с баба ми са извървявали пътя до Персенк. Няколко картини са посветени на тяхната любов.

Връщането към спомените с картини не е трудно, когато до теб са приятелите, категорична е художничката.

Елица Гигова гледа и към следващата изява, която ще е в Париж. Там ще представи изложба на свои ученици и студенти от клуб „Вълшебството на цветовете“. 

Елица Гигова, която е внучка на писателя Николай Хайтов, е завършила е ССХУ за ПИ, Смолян и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Живопис".  Следдипломната и специализация по композиция в живописта е на тема "Родопският фолклор и влиянието му върху ритъма и баланса в картината". 

Сега Елица Гигова работи като учител по изобразително изкуство в СУ "Патриарх Евтимий" в Пловдив. 

В творческата си биография Елица Гигова има редица изложби в страната и чужбина. Много от нейните произведеният са в частни колекции в България, Англия, Холандия, Русия, Америка, Чехия, Гърция и др.

Интервю с Елица Гигова можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Детски рисунки в Културния център на Радио Пловдив

22 рисунки на деца на възраст от 5 до 10 години се подредени в Културния център на Радио Пловдив. Малките автори творят в школи на район "Южен" и са участвали в конурс, обявен от районната администрация. За крехката им възраст темата на конкурса, свързана с Възкресението, не е лека, но тя стана повод за разговор и за вдъхновение, което се получили от..

публикувано на 10.05.18 в 10:18

Милчо Караиванов представя новия си роман в Културния център на Радио Пловдив

Премиера на новия роман на Милчо Караиванов „Зона на лична неприкосновеност“ ще събере приятели на книгата в Културния център на Радио Пловдив в четвъртък,  26 април, от 18.00 часа. Романът, който е издание на НБ "Иван Вазов" - Пловдив, ще бъде представен от литературния критик Здравко Дечев. „Зона на лична неприкосновеност“  продължава темите и..

обновено на 26.04.18 в 08:41

Благотворителен концерт за Ели в Първо студио на Радио Пловдив!

Екипът на БНР - Радио Пловдив Ви кани на  „Благотворителен концерт за Ели“   довечера, от 19 часа.  В първо студио на радио Пловдив ще звучи к ласическа музика, камерни изпълнения и популярен джаз, изпълнени от музиканти и  преподаватели от Академията за музикално и танцово   изкуство, НУМТИ  „Добрин Петков“ и Биг Бенд Пловдив. Елисавета..

обновено на 25.04.18 в 15:26

„От дума на дума“ събира редовните си слушатели за 20-ти рожден ден

Голяма Родопска среща се стяга в Пловдив.  С пита, мед и шарена сол ще бъдат посрещнати гостите на Пролетната родопска среща и клуб „По първи петли“ от цялата страна в Пловдив. Срещата ще е на 21 април от 12 часа в „Аграрен Университет“ в Пловдив, където ще властва празничното настроение.  На нея ще бъдат отбелязани няколко годишнини: 60-..

публикувано на 13.04.18 в 11:22

Димитър Ненкин показва картини в Културния център на Радио Пловдив

Асеновградският художник Димитър Ненкин, открива на 05 април, четвъртък, в 17.30 часа изложба в Културния център на Радио Пловдив.  Експозицията включва пейзажи от Асеновград, Пловдив, София и Венеция. Рисува и икони, които имат съвременно звучене. Художникът непрекъснато трябва  да се вглежда в себе си и да търси новото, което му е..

обновено на 05.04.18 в 09:17

Премиера на "Живея с Пловдив" на Владимир Янев в Радио Пловдив

Новата книга на Владимир Янев "Живея в Пловдив" ще бъде предствена в Първо студио на Радио Пловдив на 03 април, вторник, от 17.30 часа.  В премиерата ще участват поетът Петър Анастасов, актьорът Стефан Попов и пианистът Веселин Стоянов.  "Живея с Пловдив" е издание на "Летера" и съдържа литературна история и критика, свързана с емблематични имена в..

обновено на 03.04.18 в 10:20

Малка нощна музика: Брамс Алианс в Първо студио на Радио Пловдив

Първо студио на Радио Пловдив е домакин тази вечер на концерта на известните пианист и виолист Людмил Ангелов и  Румен Цветков. Концертът им е част от поредицата на Пловдивската опера Малка нощна музика: БРАМС АЛИАНС. В програмата са включени: Людмил ангелов Клара Шуман -Три романса Оп. 22 Йоханес Брамс -Соната във Фа минор Оп. 120 №1..

обновено на 28.03.18 в 14:09