Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свикват местен референдум за кариерата в "Узунпара"

Община Стамболийски обмисля свикването на местен референдум за добива на баластра в землището на местността „Узунпара“. 

Заместник – председателят на Общинския съвет Атанас Мавродиев съобщи пред Радио Пловдив, че до идеята са стигнали след като областният управител на Пловдив е върнал като незаконосъобразно решението на местния парламент от осми янаури 2018 година, с което се забранява добива на инертни материали в кариерата.

Според Мавродив сагата продължава от 11 ноември миналата година като на няколко пъти фирмата „Балистриери“ незаконно е добивала баластра в землището без необходимите разрешителни и при положение, че земята е публична общинска собственост, попада в Натура 2000 и няма концесия и ОВОС. 

След сигнал до всички институции работата е спряна, но е регистриран и втори опит за добив.  Общинският съветник твърди, че продажбата на концесията от фирма „Агроерг“ на „Балистриери“ на Костадин Филипов е незаконна, защото „само органът, който издава концесията може да смени собственика, а това е Министерският съвет. Освен това нямат разрешение за добив от местния парламент, земята е публична общинска собственост със земеделски статут, а за да има добив на инертни материали трябва да бъде променено предназначението.

Мавродиев разказа, че след като неколкократно добивът е бил спиран концесионерите закупили терен от 5 декара ниви с пшеница и отново влезли с багерите „да копаят“. На втори януари влязоха в този имот, взеха да вадят баластра без да е сменен статута на имота. Имотът им е частен, но предназначението му е нива. Те трябва да променят статута и задължително да поискат от община Стамболийски разрешение за дейността.Земята ни е прекалено скъпа, това е основен наш поминък. Няма разминаване между позицията на МОСВ и общината. Тези хора не са концесионери, нямат ОВОС, ние сме изправени пред екологична катастрофа.

Пред Радио Пловдив Сашо Кестебеков – геолог и представител на концесионното дружество, заяви, че  добиването на баластра в землището на местността „Узунпара“ е спряно, докато фирмата – концесионер не изпълни всички законови изисквания за работа в кариерата. Той обясни, че в момента изчакват промяна на статута на земята от земеделска за добив на баластра.

 Дейността е законна и това е констатирано от РИОСВ-Пловдив. Има сключен концесионен договор, договор за рекултивация, ОВОС, в ход е процедура за промяна на предназначението на земята. Всичко сме рекултивирали, изкопаната част е върната и площта е заравнена. Сега очакваме промяна статута на земята от земеделска в земя за кариера. Макар концесионният договор да е от 2007 година теренът не е експлоатиран, защото нямаше собствен имот.

Кестебеков твърди, че не може да разбере основанието на хората да протестират. Чакаме да получим промяната в предназначението на земята и няма да докосваме чужди имоти. Ние изцяло ще узаконим дейността и няма да правим стъпки за добив преди това. 

По думите му поставения от община Стамболийски пътен знак, с който се ограничава достъпа на камиони над 7 тона е незаконно поставен. До момента няма случай на черен път да се слага ограничителен знак. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39