Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните редактори в БНР са призьорите на годишните награди "Сирак Скитник"

| обновено на 26.01.18 в 13:36
Автор:

Музикалните редактори на Българското национално радио получиха голямата награда "Сирак Скитник" за 2017-а година за проявения висок професионализъм и отстояването на обществения престиж на Радиото. 

СнимкаСнимка

В деня на 83-тия рожден ден на Радиото за 18-и път бяха връчени годишните награди на името на първия му директор - Сирак Скитник. 

Генералният директор на БНР Александър Велев върна лентата в началото на 2017 година и кризата с "Музикаутор" и професионализма на музикалните редактори на националната медия: 

Това, което направихте вие, беше едно геройство, действително. Благодаря! Прекланям се пред вашия труд и се прекланям пред това, което направиха много български автори, които действително дойдоха сами и предоставиха на Българското национално радио музиката си. 

СнимкаСнимка

БНР отбелязва рождения си ден с нова платформа - BNR play и с достъп до звуковото съдържание на архивите на Радиото. 

Оказва се обаче, че медията е доста по-стара, уточни Александър Велев: 

Ние установихме, че в Европа повечето обществени радиа започват летоброенето си от момента на първото излъчване. А първото радиоизлъчване в България е станало през ноември 1929 година. Така че Българското национално радио гони може би 89 години. Догодина ще отбележим 90 години от първото радиоизлъчване. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на връчването на традиционните годишни награди. Тя подчерта важността на Радиото: 

То е школа на млади журналисти, то е стандарт за професията, то е институция и всички ние го слушаме и се поучаваме понякога. 

Новият сайт archives.bnr.bg, който предлага достъп до Архивния фонд на БНР, получи отличието за радиопроект. Александър Велев връчи наградата на директора на Архивния фонд Антон Митов с думите: 

Архивът на Българското национално радио е звуковата памет на България за събитията и времето. За неговото събиране, съхраняване и обработка имат заслуга всички радиопоколения от 1935 година до наши дни.За кратък период екипът разработи лого, визия, структура на сайта и оттогава БНР предлага отворен достъп до част от този архив чрез уеб базирана система от данни

Награда за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година получи редакторът на Радио Видин - Пламен Коцев

Наградата "Златен глас", която се връчва в памет на журналиста Надежда Дженева, взе новинарят в програма "Хоризонт" - Николай Петров

Годишните награди „Сирак Скитник“ са учредени през 2001 г. Носители са били легенди като Вили Казасян, Георги Минчев, Валери Петров, Христо Недялков и Тома Спространов. Победителите се избират от членовете на Обществения съвет на БНР с тайно гласуване. Наградата „Златен глас“ е учредена от Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му Надежда Дженева, дългогодишен журналист в БНР. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ангел Демирев акустично трио с концерт в Радио Пловдив

Концерт на Акустично трио Ангел Демирев ще представи авторска музика и интерпретации на произведения от различни стилове. На сцената на Първо студио на Радио Пловдив китаристът Ангел Демирев музицира с колегите си  Христо Минчев - контрабас и  Петър Миланов - акустична китара.  "Пътувам много, работя в различни проекти с колеги от Швейцария,..

обновено на 18.04.24 в 09:12

Румяна Станчева представя новата си книга в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Румяна Л. Станчева „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Книгата ще бъде представяна от проф. Клео Протохристова и доц.Камелия Спасова  на  18 април в 18:00 часа. „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за..

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18
Художникът Цветелина Велкова

Цветелина Велкова показва "Цвят и сянка" в Радио Пловдив

Изложбата “ Цвят и Сянка ” на Цветелина Велкова ще бъде открита  на 18 март от 18.30 часа в Културния център на Радио Пловдив.  Експозицията показва разнообразие от графични и живописни творби, включително пейзажи, фигурални композиции и натюрморти. Те се излагат за първи път пред публика. Председателят на Дружеството на пловдивските..

обновено на 18.03.24 в 06:14

Книга за богатството представят в Първо студио на Радио Пловдив

„Богатството ни приляга“ е първата книга на Аида Марковска, холистичен и родов терапевт и Ваня Кънева, магистър психолог, която практикува в областта на взаимодействието между човека и средата. Тя е плод на техния дългогодишен и съвместен труд, и приятелство. На 14-и март, от 18.30 часа, в Първо студио на радио Пловдив ще разберете повече..

обновено на 11.03.24 в 12:26