Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският общински съвет дебатира бюджета за 2018-та

| обновено на 31.01.18 в 10:46

Пловдивският ОбС ще обсъди бюджета на  общината за 2018 г. в размер на 321 294 323 лв. 

Основни приоритети в него са дейностите в сферата на образованието, като предвидените за него средства са 36% от парите на Пловдив, а разходите за култура бележат ръст от 74% спрямо 2017 г. За капитално строителство са предвидени 86 355 629 лв. Общината ще разполага през тази година и с преходен остатък от 43 млн. и очаквани средства по проекти за над 52 млн. лв. 

За отчуждаване на имоти е заложена сума от около 6 млн, 800 000 лв. за залесяване, още толкова за ремонт и саниране на ПГ по дървообработване и архитектура „Христо Ботев“, по  1 млн лв. за нова спортна зала в ЕГ „Иван Вазов“, за уличната мрежа в кв. „Коматево“, както и за облагородяване на Бунарджика. 

От ПФ обаче заявиха, че няма да подкрепят бюджета, тъй като заложеният ръст от 137% спрямо миналата година и 23 млн. повече приходи са нереалистични и няма да бъдат изпълнени. Бюджетът на Пловдив няма да получи подкрепата и на съветниците от БСП с аргумент, че той е огромен, но неизпълним. 

За подкрепата на парите в градската хазна за 2018 г. от "Съюз за Пловдив" поставиха условие – в капиталовата програма да намерят място техните предложения за предоставяне на средства за проектиране на бул. „Марица – Север“, изграждане на първия етап от продължението на бул. „Македония“ от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“, саниране на няколко детски градини, изграждане на паркоместа и на видеонаблюдение на най-рисковите места в града. 

Съветниците ще гласуват и годишната програма на община Пловдив за управление на общински имоти, като очакваните приходи от наеми продажби и концесии са почти 9 360 000 лева.

В извънреден порядък съветниците ще обсъдят и изменението на подробния устройствен план  на кв. „Хаджи Димитър“ във връзка с изграждането на важна част от пътната инфраструктура в район „Северен“ и съобразяване на уличната регулация със съществуващи  имотни граници. 

Очаква се още местният парламент да даде съгласие  за съвместно сътрудничество между община Пловдив и община "Родопи" за изграждане на улично осветление на изходите на Пловдив. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02