Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха кмета на Септември за 230 хил.лв. злоупотреби

Подобни разследвания вече са образувани за още няколко общини, бъдещите акции ще са внезапни, подчерта говорителят на главния прокурор

| обновено на 01.02.18 в 17:37

Кметът на община Септември Марин Рачев е задържан за 24 ч. по Закона за МВР,  съобщиха в Пазарджик ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Засега прокуратурата има доказателства за нанесени щети за поне 320 хиляди лева, заяви пред Радио Пловдив Румяна Арнаудова
След проведена днес в Септември и в офиси и частни домове в Пазарджик акция на Специализираната прокуратура и Комисията, Арнаудова посочи, че срещу кмета  ще бъдат повдигнати две обвинения. 


Първото обвинение  е за умишлена безстопанственост при 7 сделки на Общината, основно безконтролност при инфраструктурни ремонти, от което са нанесени щети за около 100 хиляди лева. 


Фирмата, изпълнител на обществените поръчки, преди това е била негова, преди Марин Рачев да стане кмет. Затова ние смятаме, че той практически се е договарял сам със себе си, обясни Румяна Арнаудова 


Второто обвинение ще е за закупуване на имот от  страна на Община Септември, но  от фирма, чийто собственик пак е бил Марин Рачев, преди да стане кмет.  Имотът от 10 декара е купен много над пазарната му цена от 50 хил. лева, разказа Румяна Арнаудова. 

Когато е бил бизнесмен, през 2005 г., това дружество е закупило този имот, който сега, същата фирма, но с управител вече негов  роднина, е продала на него като кмет на Септември със 126 хил. лева по-скъпо. С тази сума е ощетена общината, добави Арнаудова. 

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев добави, че ще се работи и за разкриване на организирана престъпна група, която е източвала Община Септември. 

"Предмет на разследване ще бъде цялото родословно дърво на кмета, защото свързаните с него фирми, които са доста и не мога да ги изредя всичките и да ги възпроизведа правилно към този момент, са управлявани, представлявани, собственост на втори братовчедки, съпруги и всякакви други, които в момента не мога да ги възпроизведа. Така че по тази линия, в последните две години, те са получили обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки. Строително-монтажни дейности и работи са извършени за над 13 милиона лева" - заяви прокурорът Иван Гешев 


Обвиненията срещу Рачев ще бъдат повдигнати утре, като е възможно да последва и искане от страна на Прокуратурата за отстраняването му от длъжност с мотив, че може да попречи на разследването.

По-рано днес, при извеждането му от сградата на Общината, кметът Рачев каза, че е съдействал на органите на разследването и разчита, че ще бъде установена истината.


Подобни разследвания вече са образувани за още няколко общини, но бъдещите акции ще се провеждат внезапно и без предварително обявяване, подчерта говорителят на главния прокурор.  


Масираната  акция се проведе сутринта  в Община Септември. Над 50 полицаи извършиха  претърсвания в кабинетите на сградата на Общината и частни домове. 

Рано тази сутрин кметът Марин Рачев и цялата администрация са били принудително докарани в сградата на общината.  Това е първата операция от влизането в сила на Закона за противодействие на корупцията. 

Сигналите за злоупотреби срещу Марин Рачев бяха подадени от инициативен граждански комитет преди 6 месеца. Сградата на Общината е затворена. Предполага се, че кметът е вътре. Пред общината са се събрали много хора – от двете страни на улицата са се събрали противници и поддръжници на кмета. 

Един от противниците на кмета каза: Стигнахме до там да имаме кмет, който с действията си доведе до това да затворят общината в работен ден. Върви разследване. Целият екип на общината е бил затворен в сградата сутринта. Обяснено им е какво ще се извършва. Събират се документи. Хората и в момента ги е страх да свидетелстват. Доколкото ми казват хора отвътре, кметът е доведен с около десетина полицаи, принудително, арестуван и с него се извършват процесуално-следствени действия.

Според председателя на инициативния комитет "Да спасим Община Септември" адв. Николай Баташки специализираната акция е в отговор на сигналите, които гражданската организация подаде в прокуратурата за злоупотреби от страна на кмета Марин Рачев: Прокуратурата провежда специализирана акция по претърсване и изземване в цялата Община. Претърсват се домове на кмета и свързани с него хора в града. Това е по повод протестите, които точно преди 6 месеца започнаха срещу кмета, от декември за 4 обвинения, които могат да прераснат в още във връзка със сделки за обществени поръчки и други сделки. Предполагат се щети за милиони. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.  В коментара си мъжът пише, че..

публикувано на 16.04.24 в 14:43

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34