Дискусия с доказателства за ползата от социалните предприятия в Пловдив

 „Кой печели от съществуването на социалните предприятия?” e темата на среща -дискусия в Социално предприятие „Шивашка работилница” в КСУ „Св. Георги” в Пловдив.

Ще бъде представен опита на неправителствения сектор в управлението на социално предприятие и дуалното обучение и ще бъдат обсъдени връзките, партньорството, предизвикателствата и възможностите за развитие и съществуване на социалните предприятия.

Дискусията е с участието на д-р Султанка Петрова, зам.-министър в Министерство на труда и социалната политика, представители на община Пловдив, експерти от Министерство на труда и социалната политика, Агенция социално подпомагане, Агенция по заетостта, работодатели, работници в предприятието и др.

Социалното предприятие е създадено от Фондация  „Национален алианс за работа с доброволци” /НАРД/ като част от стратегията на организацията за подкрепа и развитие на социалното предприемачество в България. Целта е хора с нисък социален статус от уязвими групи  да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на трудово-социални и професионални умения по шивачество.

Предприятието стартира своята дейност с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Бигент”, Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд, „Тръст за социална алтернатива”, „Телус Интернешънъл”, „Глобал гивинг” и други частни и обществени дарители, както и с любезното сътрудничество на КСУ „Св. Георги” – гр. Пловдив.

От създаването през 2015 до настоящия момент своето професионално дуално обучение  завършиха над 40 жени, които са трайно отпаднали от пазара на труда и за които  обучението е единствен шанс и реална възможност за професионална реализация. На всички тях е предложена възможност за работа в шивашко предприятие в района.

Цяллото интервю с Мария Шикова е в звуковия файл.


Още от категорията

Картел при санирането в Пловдив и Гоце Делчев установи КЗК

Комисията за защита на конкуренцията установи картел между 17 фирми за  манипулиране на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, открита от кмета на община Пловдив на 10-ти март 2015 година. Производството пред КЗК е образувано по сигнал на кмета на Община Търговище, който изпраща на..

публикувано на 26.06.19 в 11:27

Премиерът открива втория Пловдивски икономически форум

Премиерът Бойко Борисов ще открие вторият Пловдивски икономически форум.  Днес и утре министри, представители на бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа ще дискутират предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентноспособността у нас и в Югоизточна Европа.  Сред обсъжданите теми ще бъдат европейската перспектива пред..

обновено на 26.06.19 в 10:26

Съдят педофил, попаднал в собствения си капан

Уникално дело срещу воайор и евентуален педофил започва в пловдивския Районен съд.   Подсъдим  е 37 годишен пловдивчанин, който с фалшив профил в интернент и търсил контакти с малки тийнейджърки, изпращайки снимки с порнографско съдържение.   На 19 март миналата година мъжът с малкото име Християн  изпратил на 14-годишно момиче покана за..

публикувано на 26.06.19 в 09:12

Нова придобивка за Техническия университет

От днес започва ремонтът и възстановяването на Корпус 3 на Техническия университет  в Пловдив на ул. Цанко Дюстабанов №8.  Сградата е архитектурно-строителен паметник на културата.  Целта е бившият девически католически колеж "Св. Йосиф" да се превърне в съвременен научен център с 20 научни лаборатории в него. Официалната церемония..

публикувано на 26.06.19 в 07:04

Южен централен район е втори по икономически показатели след ЮЗР

През миналата година икономическите показатели  в Южен централен регион, който обхваща областите - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали бележат ръст. Това стана ясно на заседанието на регионалния съвет, проведено в Пловдив. За миналата година в ЮЦР са реализирани проекти за над 3 млрд. лв.  Нараснали са  брутният вътрешен продукт..

публикувано на 25.06.19 в 17:34